Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Utelek med Shakespeare

Utelek med Shakespeare

Scen För två år sedan gjorde Skuggteatern succé med att improvisera Shakespeare. Nu är det dags igen. ?

Mannaminnes framtid en ödesfråga

Mannaminnes framtid en ödesfråga

SARA MEIDELL Kulturfästet Mannaminne hotas när landstinget sparar pengar – hur ska den spretiga kulturen utanför institutionerna säkras i en ny kulturpolitisk tid? ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Pojkboksfantasi som löpt amok

Pojkboksfantasi som löpt amok

Kultur Vilda västern-författaren Karl Mays museum väcker kluvna känslor hos Anders Sjögren vid hans sista anhalt under besöket i Dresden. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Grymt och gripande

Grymt och gripande

Bok I ett omvälvningens Kiruna utspelar sig Ann-Helene Laestadius nya roman – hennes bästa hittills skriver VK:s Lena Kjersén Edman som i dag boktipsar om tre kapitelböcker för unga sommarlovsläsare. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Tips från Kulturredaktionen
Livet – ett skydd mot litteraturförgiftning

Livet – ett skydd mot litteraturförgiftning

THERESE ERIKSSON Om man måste läsa för att kunna leva, måste man då inte leva för att kunna skriva? ?

Dikt inför en riksdagsvotering

Dikt inför en riksdagsvotering

Kulturkrönikor På tisdag röstar riksdagen om ett lagförslag av skam och cynism. Sara Meidell skriver en dikt där andra ord saknas. ?

Mest läst på kultur

Klart: Hon blir operans musikchef

Musik Elisabet Ljungar får treåriga förordnandet och blir Marco Feklistoffs efterträdare. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Prinsbesök väckte idé om utställning

Konst Fem monumentalskulpturer av Tony Cragg kan skådas av förbipasserande på vägen vid Djurgårdskanalen i Stockholm. Prins Daniel och Galleri Andersson/Sandström är initiativtagare till den annorlunda utställningen. ?

Tystnaden kring klass-
resenären

Kultur Glödpunkten av revolt, berättelsen om klassresans pris och modet att ta mått på tystnadens tyngd gör Elena Ferrante oumbärlig, skriver Annelie Bränström Öhman. ?

Utopisk bubbla

Kultur Som en ihopknycklad Bubbla hänger skulpturen Beetle Sphere från taket mitt i Utopia. Verket av den indonesiske konstnären Ichwan Noor är det första av honom som visas i Sverige.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Cleo till skäret
i sommar

Kultur Film, musik och teater samsas med rapparen Cleo och särskilda barnaktiviteter när kulturen på Norrbyskär i år har utvidgat sitt program.  ?

VK:s kulturpris

Prisas för sitt egensinne

Kultur Musikern, poeten och skribenten Mattias Alkberg får VK:s kulturpris 2016. ?

– Det är roligt att andra tycker om det jag gör och att jag inte bara får skäll.

Priset till Mattias Alkberg ett märke av en tid

SARA MEIDELL När konstnärlig frihet och yttrandefrihet står under ökande hot i vår omvärld behövs konstnärerna som spränger upp nya ytor genom att vara sin egen övertygelse trogen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

På liv och död i nybyggarland

Bok Om hur osannoligt tufft det var för människorna som skulle bygga sig ett liv i den karga obrutna marken i Vilhelmina berättar Rolf Kjellström fascinerande i sina fem böcker om nybyggarlivet. ?

Vettigt titta tillbaka på filmhistorien

Kultur Nytt är inte alltid bäst. Det konstaterar Lars Böhlin som besökt en festival där filmhistorien hedras.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Ett år av kvinnohistoria

Konst I den digitala födelsedagskalendern Dagens dam skapar Maria Persson ett kvinnoarkiv med nya porträtt av kändisar och doldisar ur kvinnohistorien. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Fyra färger av Kästner

Kultur Hur kommer mobila, interaktiva mikromuseer att stå sig framöver? Det frågar sig Anders Sjögren vid sitt andra stopp i Dresden, efter ett besök på författarmuseet för Erich Kästner. ?

Hbtq-hatet är utbrett och försåtligt

Kulturkrönikor Förhoppningsvis kan Orlando-dåden både skärpa blicken för vardagshatet mot homosexuella och för de krafter som försöker avpolitisera hbtq-kampen. ?

Ett kungligt övertramp som vore välkommet

Kulturkrönikor Stockholmsfixeringen i stadsbyggnadsfrågor är ett demokratiproblem – hellre ett kungligt utspel än tystnad. ?

Flitig teater-
resenär

VK:s KULTURPRIS Med livlig fantasi och lust att berätta visste Karin Larson tidigt att det var teater hon skulle syssla med. Hon är den fjärde kandidaten som kan få VK:s kulturpris. ?

Senaste krönikor

Den djupa webben – endast för förryckta

Essä En mörk bild av anonymitetsförespråkarnas och libertarianernas idealwebb målas upp av Jamie Bartlett i en ny bok, skriver PO Ågren som läst. ?

Succéföreställning blir radioserie

Kultur Sven Björklund och Olof Wretlings scen- och boksuccé Till häst genom Västerbotten blir radioserie i sommar. ?

Mysrys för slukaråldern

Bok Tre höjdare för läshungriga barn som älskar deckare och mysrys.  ?

Skämtar inte i onödan

Bok Insiktsfull, ansvarsfull, välformulerad och lite tråkig – det skriver VK.s Gunnar Balgård om Ingeborg Bachmann vars föreläsningar och tal nu utges i bokform. ?

Skapar för att förstå

VK:s KULTURPRIS Mattias Alkberg spelar musik och skriver låtar och dikter för att förstå världen. Nu nomineras han till VK:s kulturpris i kategorin ton. ?

Ordens utforskare kan få kulturpriset

VK:s KULTURPRIS Poeten Johan Jönson är den första av fyra som nomineras till VK:s kulturpris. Han är poeten som går i närkamp med språket. ?

Forskare i bildkonst

VK:s KULTURPRIS Katarina Pirak Sikkus konstnärskap har handlat mycket om att utforska sitt eget samiska ursprung. Nu är hon nominerad till VK:s kulturpris i kategorin bild. ?

Kulturdebatt
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Synliggör konsthantverk

Kultur I sommarens utställning på Norrbyskär kommer slöjdarna och konsthantverkarna i det nybildade nätverket Kluster att visa upp sig. ?

Sofi Oksanen till Umeå

Bok Umeå internationella författarscen inleder hösten med ett besök av Sofi Oksanen. Den 5 september möter hon musikern Annika Norlin i ett samtal om nya romanen Norma. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Återigen dags för ringaren

Scen På lördag är det nypremiär för Västerbottensteaterns succé Ringaren i Notre Dame. Mycket är sig likt, men rollen som Quasimodo spelas av ett nytillskott – Philip Hughes. Han hoppas kunna ge karaktären djup. ?

Återhållet om livets skönhet

Bok Inte ett ord för mycket i Robert Seethalers roman om en av de människor som inte gör mycket väsen av sig, men står upp för det sanna och rätta. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Trådar och tyg talar från väggarna

Konst Christina Västerbo skapar band mellan målade och inre rum i sommarens utställning på Västerbottens museum. ?

Ut ur mitt badrum, Kerstin Weigl!

Kulturkrönikor Den disciplinerande spridningseffekten går inpå huden på tusen och åter tusen kvinnor. ?

Översättningens betydande roll

Kulturkrönikor Det finns gränser för vad Örjan Abrahamsson står ut med vad gäller översättandets konst, och exemplen på det är flera.  ?

Recensioner

Kulturell kraftsamling

Kultur Konst, musik, konsthantverk, teater och litteratur – sju veckor fullmatade med kultur väntar i sommar på Sjungaregården i Granö. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Textens händer möttes i tavlans

Kultur VK:s Anders Sjögren besöker Dresden och erfar hur fiktion blir verklighet genom ett slumpartat möte mellan några rader i en roman och en nästan missad tavla på ett museum.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Kulturella möten i Havremagasinet

Konst Som­marens ut­ställ­ningar i det gam­la Hav­re­ma­ga­sinet i Boden er­bjuder en in­ter­na­tio­nell sam­man­flätning av kul­tu­rella mö­ten. ?

Krigets människor får ansikten

Bok Emanuel Sideas reportagebok begripliggör den kaotiska kontexten och fördjupar etiska dilemman i krigets Syrien, skriver VK:s Carl Åkerlund. ?

En lärling i bokens tjänst

Kulturkrönikor Dokumentären om bokbindaren Wolfgang Bremer och lärlingen Hanna visar ett stycke mediehistoria om beständighet och yrkesstolthet. ?

Ingen rullpizza på torget i rullpizzans huvudstad

SARA MEIDELL Umeås nya foodtrucksystem skriver ännu ett kapitel om den uppstädade staden med en ny kravprofil för dem som bereds tillträde. ?

Umeåkonstnär
får stort stipendium

Kulturtelegram Umeåkonstnären Magdalena Nordin får Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor bland annat för sin mångsidighet och sitt mod.  ?

Bok

Vad skulle Walter Benjamin ha sagt?

Essä Leif Larsson skriver om papperskontraktet med DN till en digital prenumeration och finner plötsligt ny relevans för två uppsatser från 1930-talet av Walter Benjamin. ?

Med vemod och äventyr

Bok VK:s Lena Kjersén Edman tipsar om sommarlovsböcker för barn och unga. I dag handlar det om böcker för de yngsta, där både äventyr, vemod och humor får plats. ?

Moderskärleken avklädd inpå benet

Bok  Alfhild Agrells Ensam är en melodram, dialogen extremt högtravande – men med ett kontroversiellt ärende som inte kan förpassas till det förflutna. Det skriver Therese Eriksson som läst det återutgivna dramat. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Krigets bilder och livets alkemi

Konst På söndag öppnar Saara Ekström och Fouad Elkorys nya utställningar på Bildmuseet – två samlares kompositioner av bilder och objekt där minnen av krig, glömda undervattensvärldar, kärlek, hopp och förtvivlan tar plats under sommaren. ?

Konstnärskap stöttas

Kultur Umeåkonstnären Ida Hansson tilldelas Region Västerbottens årliga bildkonststipendium på 150 000 kronor.  ?

En tragedi att dra djupare lärdom av

Kulturkrönikor Hatet och glåporden som tvingade Männen med rosa triangel att avbrytas påkallar en fördjupad debatt om skolteaterns villkor. ?

Utan nattåg stannar Norrland

Kulturkrönikor I april slutade de reguljära nattågen rulla till Jämtland – ett beslut som tecknar en bild av ett land som givit upp idén om att hålla samman. ?

Musik

Skellefteå behöver mer av Umeås stök

Kulturkrönikor Allt stoj är inte konstruktivt, säger de förnuftiga, men där har de fel. Det skriver Lars Böhlin i en krönika om skillnaden mellan Umeå och Skellefteå.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Smärta och möjlighet

Konst Det mästerliga med Mats Caldeborgs utställning Akt 1, Andning–Luft, Minne–Rymd är valet av material och sammanställningen till den på sina ställen strama minimalismen.  ?

Samarbete kring Sara Lidman

Kultur På söndag möts Sara Lidman och Sune Jonsson på Västerbottens museum under rubriken Tjär som en försmak till urpremiären av musikföreställningen Tjärdalen i september. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Kulturhus tar höjd med hotell

Kultur ”Som en glödande lykta” – så beskrivs Skellefteås framtida kulturhus. Ett hus med fokus på miljötänk där konstformer kommer möta umgänge. ?

Ny podd om barnlitteratur

Bok Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck vill uppvärdera barn- och ungdomslitteraturen. ?

Journalistföraktet ett ökande hot

Kulturkrönikor Ett etablissemang som sprider misstro och hat mot journalister utgör ett nytt hot mot den fria pressen. ?

Mänskligt att gå till fots

Örjan Abrahamsson Om gåendet som litterär nisch i den moderna romankonsten. ?

Konst
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Konstfärd till okända marker

Bok Sten Eklunds projekt kring det fiktiva riket Kullabygden utkommer som bok – obetalbart, skriver en begeistrad Gunnar Balgård. ?

Sommaren är poesins tid

JULIA PENNLERT I tider av sommaravslutningar, studenter och sommarfester blir poesins plats och funktion särskilt tydlig. ?

Operan spelar Weill och Brecht

Scen Norrlandsoperan satsar på en 86 år gammal opera om konsumtion. Men hösten bjuder även på dans till Bolero, konserter, en ny festival med Made och så öppnar restaurangen igen.  ?

Stilfull hyllning till naturen

Musik Eleganta svep mellan pampigt och lågmält och en symfoniorkester följsam mot rösterna stämningar när Kraja konserterade på Norrlandsoperan. ?

Operan står inför ett definierande vägskäl

SARA MEIDELL Att Norrlandsoperan rustas upp för långsiktiga behov ger hopp, men finansiering av verksamheten förblir en akut fråga att lösa. ?

Hennes berättelse hade mest kraft

Scen Tangentknackaren Anna-Mia Johansson lyckades beröra både publik och jury med sin berättelse om en far och dotter som återförenas. ?

Vad händer när universiteten beväpnar sig?

Kulturkrönikor PO Ågren om nya vapenlagen Campus Carry: Rummet förändras med vapnets närvaro. Människor blir potentiella offer.  ?

Scen

Livets berg-och-dalbana

Bok Kent Lundholms självbiografiska roman skildrar en människa med för mycket spring i kroppen och huvudet, men romanen hade tjänat på ett lugnare tempo menar VK:s Tomas Polvall. ?

Växande klimatlarm från potatiskällaren

Konst Potatissläpp stundar vid Gunilla Sambergs konstinstallation i Hörnefors. ?

Marx-skallen och den mumifierade arbetaren

Essä ”Stackars Marx, vad har han gjort för att förtjäna detta?” det tänker Anders Sjögren stående vid monumentet av Marx i Chemnitz, staden som ett tag skulle bli den socialistiska mönsterstaden. ?

Självupptaget om Palestinas förlorade hem

Bok En affekterad partsinlaga – det skriver Carl Åkerlund om Suad Amirys bok om det palestinska folkets förlorade hem. ?

I trädgården slipper vi tänka på döden

SARA MEIDELL Våra trädgårdar tecknar drömmar och politiska tillstånd och i vår vinner den självförsörjande trädgårdsmästaren – stolt småbrukare, magiker och väldigt ensam. ?

Farah och Gonza
får stipendium

Umeå Kulturnämndens årliga rese- och kulturstipendier på 15 000 kronor går till Farah Roukachi och Josef ”Gonza-Ra” Nilsson. ?

Nordmaling berättar

Kultur Nordmaling blir Årets berättarkommun 2016, det tillkännagavs under den pågående Berättarfestivalen i Skellefteå. ?

Mest läst på kultur