Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Rasismens spår till samtiden

Rasismens spår till samtiden

Kultur I en verklighet där alltfler européer uppfattar den rasistiska hållning som ultranationalistiska krafter företräder som ny och meningsskapande, behövs Förintelsens minnesdag mer än någonsin, skriver historikern Lena Berggren. ?

I språng över tidsåldrar

I språng över tidsåldrar

Bok Jesper Svenbros nya diktsamling är en lokal tidsmålning och en personlig memoar, där Iliaden används för att göra nutiden mer begriplig. ?

Rörelser för en prinsessa

Rörelser för en prinsessa

Konst Konstnären och koreografen Carl Olof Berg håller gympapass med Prinsessan Birgitta och öppnar imaginära rum för mansklubbar på Verkligheten. ?

Slottsensemble med humor och briljans

Musik Schönbrunns slottsensemble kommer till Norrlandsoperan med repertoar hämtad från den årliga nyårskonserten med Wienerfilharmonikerna – och lämnar ingen besviken. ?

Sent möte gav ingen ny klarhet

Sent möte gav ingen ny klarhet

Kultur En och en halv timme innan förslaget till beslut skulle läggas fram mötte politikerna för första gången konstnärer som direkt berörs av beslutet. ?

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Kultur Konstkonsulenttjänsten inom Region Västerbotten ska flyttas till två nya huvudmän. Politikernas förslag att Konstfrämjandet och Museum Anna Nordlander tar över går stick i stäv med tjänstemännens underlag.  ?

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Konst Konsthögskolan gör en angelägen kommentar av en tidsanda med en grupputställning som intar kulturbastionen Saga.  ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

I väntan på snön

I väntan på snön

Krönikor Om snö som död eller liv, snö som början eller slut, skriver Maria Jönsson, ny litteraturkrönikör på VK Kultur. ?

Regionernas kultur hotas

Regionernas kultur hotas

Krönikor En proteströrelse mot indraget stöd till regionernas kultur kan enkelt dra nytta av tidskriftsdebattens argument. ?

Provins får nya redaktörer

Kultur Efter fyra år avslutar Erik Jonsson sitt redaktörskap för tidskriften Provins. Nya redaktörer för den norrländska kulturtidskriften blir Pernilla Berglund och Helena Fagertun. ?

"Det roligaste är friheten jag fått"

"Det roligaste är friheten jag fått"

Kultur Tre frågor till kulturjournalisten Kerstin Berggren, aktuell med nya kulturpodden Spotlight med Krister Henriksson som första gäst. ?

Herr Espmark från Stockholm

Herr Espmark från Stockholm

Krönikor Om akademiledamöten Kjell Espmarks tal om litteraturkritikens kris skriver Olof Kleberg.  ?

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Krönikor VK:s Lars Böhlin funderar över vad Umeås nya kommunalråd Hans Lindberg egentligen kan mena när han säger att han har lärt sig av det som har hänt.  ?

Mest läst på Kultur

Nio namn till Littfest

Kultur Nu släpper Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, nio nya namn. ?

Svängigt med enkla medel

Musik Daniel Karlsson Trio intygade på Umeåbesök i Studion att Grammisnomineringen är välförtjänt. ?

Kulturelitens värsting

Bok Med tillgång till bland annat Stolpearkivet har idéhistorikerna Svante Nordin lyckats synliggöra den legendariske tyckaren och kulturelitens värsting Sven Stolpe i biografin Blåsten av ett temperament. ?

Tyskt pianolejon med starka nypor

Musik Dirigenten Stefan Asbury och pianisten Markus Groh bjöd tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester på ett helgjutet torsdagsprogram. ?

Kurdernas framgång i Syrien har missats

Kultur Om IS framfart i Syren i allmänhet och staden Kobane på gränsen till Turkiet i synnerhet, pratade frilansjournalisten Joakim Medin på besök i Umeå, och VK:s Lars Böhlin lyssnade. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

I raseri om historiens skamvrå

Bok Ebba Witt-Brattström visar med all önskvärd tydlighet att könskriget, i och utom litteraturen, inte låter sig vinnas med vare sig känslobehärskning eller tyst diplomati, skriver Annelie Bränström Öhman. ?

Mellanrum med besjälad historia

Essä Erik Persson om Hamrinsbergets historia som mötesplats och om hur förtätningen av staden kan innebära att den gröna lungan byggs bort.  ?

Lyft cyklingen till en samhällsfråga

Krönikor Om vårt miljö- och människovänligaste fordon cykeln, skriver Stefan Bergmark, som också konstaterar att det inte råder någon brist på journalistiskt material om fortskaffningsmedlet på två hjul. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

De grå tonernas mystik

Konst Tekniskt drivet skapar Elisabeth Widmark lågmält surrealistiska verk i blyerts. ?

Svår konst leka med ljud

Recensioner Födelsedagar är gjorda för att firas så varför inte fira konstens födelsedag?  ?

Grymt och vackert liv

Kultur Skammen, skvallret och avundsjukan, men även svavelsyra har en betydande roll i Anita Salomonssons tolfte roman. ?

Blanche & Marie kan få prestigefyllt pris

Scen Norrlandsoperans opera Blanche & Marie har nominerats till ett internationellt pris. ?

De stora frågorna
med fantastiskt språk

Krönikor Med en bredd i genrer och ämnen är barn- och ungdomsböcker något att ta på allvar, tycker nya krönikören Johanna Lindbäck. ?

Låt oss inte bli träd utan rötter, bäckar utan källa

Krönikor Veckan som gått efter attacken mot Charlie Hebdo tecknar andra hot än terrorismen mot den fria journalistiken. ?

Thuram och Östlund till Littfest

Kultur Den franska fotbollsspelaren och världsmästaren Lilian Thuram och filmskaparen Ruben Östlund klara för Littfest.  ?

Costa-pris till Ali Smith

Kulturtelegram Den skotske författaren Ali Smith får det brittiska Costa-priset för sin bok ”How to be both”. 

Radhuslivets exotiska skildrare

Bok Luleåförfattaren Anita Nilsson får vardagen att stå på kant lite grann, skriver VK:s Gunnar Balgård. ?

Mot ett nytt liv bortom loggan

Krönikor Uppgiften att skriva årssammanfattningar kommer alltid vid fel tid på året.  ?

"Delpy förtjänar sin hyllning"

Film/TV Om du inte får jobb du vill ha kan du gnälla. Skådespelerskan Julie Delpy valde i stället att göra sina egna filmer, skriver VK:s Lars Böhlin. ?

Kulturnyheter

Energiska utsvävningar och mjukt vemod

Musik Vårsäsongen på Jazzstudion inleds med dynamiska, melodidrivna jazztonerna från Magnus Öström Group.  ?

Strålande violinist och innerligt orkesterspel

Musik Carl Nielsen och Jean Sibelius stod på programmet när Norrlandsoperan öppnade säsongen. ?

Möjlighet lära känna lokala konstnärer

Kultur Har du koll på vilka de aktiva konstnärer i Västerbotten är? Svaret kan finnas i det nya bibliotek i Västerbottens museum. ?

Ojämlikhetens kultur

Kulturdebatt Turerna kring musikfestivalen UxU är ett exempel på en politik där kultur ställs mot välfärd, menar Erik Persson i ett debattinlägg i efterdyningarna av Kulturhuvudstadsåret. ?

Konsten firas med ljudligt mingel

Kultur I gränslandet mellan konst och musik, med bland annat elektroniskt konsthantverk och mixad musik av gamla kassettband, firas Arts birthday på lördag med mingel i Norrlandsoperans bar och i Vita kuben.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Tecknar ett Sverige som inte längre är

Kultur Snön yr och vintern är skoningslös i staden där raggare och kommunister kretsar i skilda omloppsbanor – Anneli Furmarks nya serieroman är en skildring av sent 70-tal i norr och ett Sverige som inte längre är. ?

Rätten att skratta sig fri

Kulturdebatt Mitt i den franska landssorgen finns en oro för att en upprorstradition gått förlorad, skriver Florence Sisask. ?

Ett avlångt land som blev lite rundare

Essä I år firar den svenska radion 90-årsjubileum. Om radions roll i modernitetsprojektet och hur radion blev landets största universitet, en akademi för alla, skriver radiojournalisten Per Runesson. ?

Turistande kärnfamilj vill spela sina roller

Bok Med repliker och tankar som inte syns på vita duken ger läsningen av Ruben Östlunds Turist i bokform ett mervärde, skriver Lars Böhlin.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Praktverk om okänd mark

Bok Gedigen skogshistorisk kunskap varvas med personliga berättelser och vackert naturfotografi i Ola Engelmarks praktverk om Muddus nationalpark.  ?

Biografi vann Costa-priset

Kulturtelegram Författaren Helen Macdonalds biografi ”H is for Hawk” tilldelas årets Costa-pris för bästa brittiska eller irländska bok, skriver BBC….

Liffner-pris till GP:s kulturchef

Kulturtelegram Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström tilldelas Aftonbladets Axel Liffner-stipendium för 2014. I motiveringen hyllas han bland annat…

Trio tar plats på årets salong

Kultur Japanska tecken i tusch, handvävt möter maskinvävt och en målningspresentation i delar och på dvd. Tre helt olika uttryck av tre konstnärer… ?

Vi ses i min nästa bok!

Krönikor Om sitt tröstecitat och sin älsklingstanke, skriver författaren Anna Holmström Degerman.
Det händer att jag tänker på Strindberg. Det… ?

Aftonbladets pris till Ida Linde

Kulturtelegram Författaren Ida Linde, från Umeå, tilldelas Aftonbladets litteraturpris för 2014.
Hon får priset på 50 000 kronor för romanen Norrut åker… ?

Naturen kopplar grepp om vårsalongen

Kulturtelegram Djur, natur och levande material: När Liljevalchs vårsalong slår upp sina portar är det med salar fyllda av ugglor, katter och hantverk i…

Naturen kopplar grepp om vårsalongen

Kulturtelegram Djur, natur och levande material: När Liljevalchs vårsalong slår upp sina portar är det med salar fyllda av ugglor, katter och hantverk i…

Aftonbladets pris till Ida Linde

Kulturtelegram Författaren Ida Linde tilldelas Aftonbladets litteraturpris för 2014. Hon får priset på 50 000 kronor för romanen ”Norrut åker man för…

Ny "Millennium"-bok i augusti

Kulturtelegram Uppföljaren till Stieg Larssons omåttligt populära ”Millennium”-serie är klar. ”Det som inte dödar oss”, som är skriven av författaren…

Bindefeld delar ut stipendier

Kulturtelegram Skådespelerskan Sara Sommerfeld får tillsammans med dokumentärfilmaren Johan Romin ett av stipendierna från Micael Bindefelds Stiftelse…

Jelineks "Väggen" till Dramaten

Kulturtelegram Elfriede Jelineks pjäs ”Väggen”, bearbetad av Petra Fransson, hade premiär i Malmö i september i fjol. Nu kommer den till Stockholm för…

Katarina Mazetti gör teaterdebut

Kulturtelegram Succéromanen ”Grabben i graven bredvid” blev teater, utan Katarina Mazettis försorg. Nu är det dags för henne att debutera ”på riktigt”…

Bindefeld delar ut stipendier

Kulturtelegram Skådespelerskan Sara Sommerfeld får tillsammans med dokumentärfilmaren Johan Romin ett av stipendierna från Micael Bindefelds Stiftelse…

Bellman blir digital

Kulturtelegram 82 epistlar, 65 sånger och över 2000 andra små och stora verk. Den 4 februari läggs Carl Michael Bellmans samlade verk ut på nätet med…

Tutankhamuns skägg ska repareras

Kulturtelegram Farao Tutankhamuns gyllene dödsmask ska återställas till sin fulla prakt. Det säger en tysk expert som nu flugits in till Egypten för att…