Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Färgrik revolutionsopera

Färgrik revolutionsopera

Musik Norrlandsoperans Figaros bröllop är en färgstark föreställning som tar fasta på styrkan i ensemblen.  ?

Har ni fest, eller?

Har ni fest, eller?

Krönikor Välvilliga vuxnas sökande efter den perfekta kill-boken är meningslöst – bättre nöta på med det mångfacetterade, menar Johanna Lindbäck. ?

Efterhand en gemenskap

Musik Lars-Göran Ulander börjar i det tomma rummet men bygger i andra halvlek in rytm och gemenskap med gruppen U-bow, skriver Gunnar Balgård från torsdagens Umeå JazzStudio. ?

Främling i sitt eget liv

Främling i sitt eget liv

Bok Mikael Berglund debuterar med en berättelse om fjällvärldens förtegna och egenmäktiga Judit i stormaktstidens Sverige. Lena Kjersén Edman har läst en roman som väcker längtan efter att få veta mer. ?

Kokkaffe och småkakor turistens val

Krönikor Po Tidholm om kommuner som slår knut på sig själva i jakt på fjällturister. Ofta helt i onödan. ?

Med lekfull svärta om det mänskliga

Med lekfull svärta om det mänskliga

Scen Solja Krapu och Ingela Wall skapar ett fönster in till människans många vinklar i en poetisk och inlevelsefull föreställning. ?

400-milafärd för ny moské

400-milafärd för ny moské

Kultur Vi är så vana vid islamofobi att vi utgår från att planer på en ny moské möter motstånd. Men det finns undantag, som Inuvik i norra Kanada. Det var en fin dokumentär som visades på Västerbottens … ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Mozart måste väl vara populärkultur

Krönikor Det kan vara svårt att förstå att vissa människor är rädda för kultur, men jag har insett att det är så. Den så kallade finkulturen anses farlig.  ?

Hollywoodfeminismen en ulv i fårakläder

Hollywoodfeminismen en ulv i fårakläder

Krönikor Bäst att lämna stjärnorna ifred när det är dags att skicka hem pr-folket och tvätta av sminket. ?

Kvinnlig duodynamik i gör-det-själv-festival

Kvinnlig duodynamik i gör-det-själv-festival

Krönikor Tomas Strandlund sätter samman en unik filmfestival en onsdagseftermiddag i februari. ?

Mest läst på Kultur

En upplevelse extra allt

Scen På lördag är det premiär för något aldrig tidigare skådat på en teater, i alla fall inte enligt dess regissör Bobo Lundén. ?

Fascinerande titthål till 1986

Scen Pjäsen om natten då Olof Palme mördades ger en fascinerande blick bakåt på en tid som framstår som mer avlägsen än vi ville tro. ?

Kristallklart och komiskt

Scen Monica Lindgren ger med stor lyskraft och god känsla för nyanser en fin lunchföreställning om vägen från alkoholism till nykterhet ?

Berörande i nätt format

Musik Romeo och Julia i Malmö Operas turnéversion visar upp ett starkt sångarlag och en scenografi som fungerar överraskande bra. ?

Rörelsepoesi och kroppslig intelligens

Scen En tät duett med hiphopens språk som bas och med tekniskt urstark dans gavs i verket Hold på Norrlandsoperan. ?

Litteratur mot lavinerna av lögner

Bok Olof Kleberg läser tidskriften 10-tals temanummer om Ukraina - mer angeläget för var dag. ?

Att veta att man inget vet

Krönikor Stilen är hemligheten när Stephen Grosz i en ny bok gör en litterärt reflekterande meditation över psykoanalysen. ?

Tecknar tidsepok med Roth

Bok Joseph Roth var stadslivets impressionist som även klarade större format, och bäst var han på det halvlånga formatet, enligt Anders Björnssons idébiografi om författaren. ?

Kuba i nytt ljus

Kultur En ny generation samtidskonstnärer ger inblick i ett land som länge varit slutet - på Bildmuseet görs under våren en ny konstnärlig belysning av Kuba.  ?

Lågmäld humor och vemod

Bok Med växelvis stora och mindre serierutor bygger Anneli Furmark, i sin nya bok Den röda vintern, en berättelse där den lågmälda humorn bor granne med vemodet, skriver VK:s Anders Sjögren.  ?

Oförmåga att se strukturerna bakom

Kulturdebatt Genom att ta min kritik personligt visar Lars Sahlin att han missar poängen, skriver Erik Persson i sin replik till biträdande kulturchefen i Umeå.  ?

Siffror som skaver

Kulturdebatt Ett till synes objektivt pressmeddelande kan vara djupt ideologiskt, det skriver Erik Persson som analyserat Umeå kommuns berättelse om Vävens premiärveckor. ?

En mer än lovligt tunn soppa

Kulturdebatt Lars Sahlin, bitr. kulturchef, skriver ett svar till Erik Perssons artikel om Väven. ?

Känslosamt i svart och vitt

Bok Författaren Anita Salomonsson arbetar med svart och vitt, så även i nya romanen Oloflig beblandelse, där hon tar oss till en annan tid med andra livsvillkor.  ?

Mästerverk med uns av allvar

Kultur Världens mest spelade opera med mästerlig musik av Wolfgang Amadeus Mozart. Förutsättningarna för Norrlandsoperans kommande uppsättning ser ljusa ut men regissören Linda Mallik har försökt hitta det uns av allvar som ryms i det klassiska musikdramat. ?

Att sörja sig en plats

Bok Med dikter som utmanar och tröstar återkommer Pernilla Berglund i sin andra samling - Marianne Söderberg läser och blir lycklig. ?

Starkt om liv och förvandling

Konst Hos konstnären Valeria Monti Colque är more helt enkelt more, konstaterar Marit Strandberg efter att ha sett utställningen Ett halsband på Galleri Verkligheten.  ?

Vi har råd att vara ett anständigt land

Scen Var är mitt hem? är en skakande berättelse om hur en familj tar sig till Sverige. Det är också en påminnelse om vårt ansvar, skriver Lars Böhlin.  ?

Vinterkaramell för ung publik

Musik På nätta fyrtio minuter, väl inom marginalen för en ung publiks uppmärksamhetsspann, utgör Ika, skrot och blås en liten vinterkaramell, skriver Sara Meidell om familjeföreställningen på Norrlandsoperna. ?

Fantasin omformar verkligheten

Essä Carl Åkerlund om när en fantastisk serie slutar och en fruktansvärd verklighet tar vid. ?

Nya trolltyper på nätet

Kultur PO Ågren: Likt en soldat som strider, inte för folk och fosterland, utan enbart för egen ekonomisk vinning, infekterar det nya nättrollet sociala medier. ?

Skyddsrum med potential

Bok Författaren Jerker Virdborg har med sin novellsamling Skyddsrummet Luxgatan förflyttat oss till världen efter krigets utbrott.  ?

Att tämja ett nätforum

Kultur Aftonbladet vill bidra till att öka samhällets kontroll över anonyma, publika nätforum, för att reducera risken att människor utsätts för näthat, skriver P O Ågren apropå tidningens granskning av Flashback.  ?

Vilks konstprojekt har imploderat

Krönikor Så självradikaliseras konsten och det öppna samtalet. ?

 

Har vi lyckats sätta Umeå på kartan?

Krönikor När jag gick i skolan fick alla var sin atlas där vi kunde vi se hur världen såg ut. Umeå låg där det alltid har legat. Men det var då det, skriver Lars Böhlin i sin krönika. ?

Överskattade slut skymmer läsningen

Krönikor Visst kan det vara skönt med förlösande slutscener, men är det inte de oönskade och oväntade sluten som lär oss mest om livet? ?

Välgörenhetens arrogans

Essä Budskapet från frälsarna i väst är detsamma, oföränderligt, fruset i tiden: Vi vet vad som är bäst för er. ?

Historia säger massor om mitt liv

Krönikor När  historiska skeenden eller personer förmedlas i skönlitteraturen, då blir det nästan alltid bra och angeläget, skriver Johanna Lindbäck.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Styrkan sitter i kläderna

Kultur I Figaros bröllop på Norrlandsoperan har sångarna fått superhjältars egenskaper.  ?

TV: Figaro på väg mot premiär

Kultur Möt kostymskaparen Anna Ardelius. ?

Att fortsätta orka mod

Krönikor Det är en förtvivlan att åter tvingas skriva till yttrandefrihetens och demokratins försvar i efterspelen av kallblodigt mördande. ?

Bryt Stockholms-
perspektivet!

Krönikor I debatten om kulturkritikens framtid måste en bredare maktanalys tillämpas, som också inbegriper begreppet "plats".  ?

Rösta för recension!

Kulturdebatt Julia Pennlert: Lisa Irenius initiativ bör applåderas. ?

SvD testar kulturella aktiverare

Kultur PO Ågren om Svenska Dagbladets kritiserade nya giv inom litteraturkritiken: det inte handlar inte om att göra bättre urval, utan om att öka spridbarheten. ?

Årets bilderbok utsedd

Bok Boken Dom som är kvar av Karin Saler & Siri Ahmed Backström vinner det nationella bilderbokspriset Snöbollen  ?

Liv Strömquist får DN:s kulturpris

Nöjestelegram Stilbildande och dräpande intelligenta. Så kallas Liv Strömquists satirer i motiveringen till Dagens Nyheters kulturpris som delades ut på tisdagskvällen. 

Yogaflickan - en utopi

Essä Annelie Bränström Öhman finner nyckeln till en feministisk utopi. ?

Jeremy Irons bakom poesimagi

Krönikor Poeter är sällan de bästa vokala tolkarna av sina egna verk. De kan till och med förstöra den egna storslagna diktningen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Serier om en stad av Ludwig Franzén

Kultur Se alla Ludwig Franzéns seriestrippar här. ?

Vi begränsar vår syn på världen

Krönikor Världen är stor men vi väljer ändå att begränsa vår valfrihet när det gäller vad vi vill se på film och tv. Det har betydelse, skriver Lars Böhlin. ?

Umeåtecknare på seriefestival

Kultur Tre frågor till Anneli Furmark, konstnär och serieskapare från Umeå som deltar i seriefestivalen i franska Angoulème, som i år hålls för 42:a gången. ?

I väntan på snön

Krönikor Om snö som död eller liv, snö som början eller slut, skriver Maria Jönsson, ny litteraturkrönikör på VK Kultur. ?

Rasismens spår till samtiden

Kultur Umeåhistorikern Lena Berggren på Förintelsens minnesdag om att inte glömma. ?

Kulturnyheter

Njutbar orkester med solospel

Musik Umeå Musiksällskaps orkester bjöd publiken på både förföriskt dystert till ljusare nyanser under sin Vinterkonsert på söndagen.  ?

Rådbråkar med det förflutna

Bok Modianos vanliga tematik minne och glömska slås an redan på romanen första sida. Ett rådbråkande med det förflutna för att komma åt rotlöshetens orsaker och identitetens brister, skriver Tommy Sundin om Horisonten, nu utgiven på svenska.  ?

Vandring genom prisade bildvärldar

Bok Bilderboksmästarinnan Kitty Crowther besökte i veckan Bokcafé Pilgatan i Umeå med ett samtal om barnen, bilderna och livet. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Nya perspektiv
på glesbygden

Konst - Ett drömprojekt som blir verkligt - det säger Britta Lundgren på Sune Jonsson Centrum för Dokumentärfotografi om fotoprojektet Inland som öppnar på söndag. ?

Konkurrens
om solidariteten

Krönikor Konkurrensen hårdnar om solidariteten, skriver Stefan Bergmark apropå succén med gatutidningen som säljs för att EU-migranter ska slippa tigga.  ?

Framgång och orättvisa

Kultur Att spela föreställningen I am not a girl på Scenkonstbiennalen i maj är en chans att visa upp sig och sin konst. Samtidigt jobbar Skuggteatern vidare med nya projekt … ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Slump och strikt matematik

Konst Florian Kynman sätter rummet i andning med sin stål- och ljuskonst.    ?

Gigantiskt haveri för blåögda

Kulturdebatt Ska man nöja sig med usel dramaturgi om det är "viktiga" ämnen och hygglig action? ?

Skuggteatern till Scenkonstbiennalen

Scen Den kritikerhyllade föreställningen "I am not a girl" av Skuggteatern har valts ut till att medverka på Scenkonstbiennalen i Malmö i maj.  ?

Ung start på dansvåren

Dansföreställningen Lucy är en välkoreograferad berättelse om att växa – en energirik upptakt på danssäsongen. ?

Scen

Brutala urladdningar och ömsinta smekningar

Musik I Umeå kammarmusikförenings regi konserterade UmeDuo, systrarna Karolina och Erika Öhman, på fredagen. En urstyv duo och en honnör för samtida musik, skriver VK:s Bengt Hultman. ?

Synliggör småfolket med ödmjukhet

Bok Roy Jakobsens gör i sin nya roman en närmast etnologisk skildring av människa och natur i samverkan och strid. Levande, sakkunnigt och sparsmakat, skriver Tommy Sundin som läst.  ?

Gjutet av Knutssons kvartett

Musik När Jonas Knutsson band fyllde Jazzstudion i torsdagskväll var det med sin speciella, ordentligt uppstyrda musik.  ?

Ostrukturerat men angeläget

Bok Pierre Schori redovisar alldeles för mycket i sina 700 sidor tjocka memoarer, men hans argument för sin idealistiska utrikespolitik behövs, skriver Olof Kleberg.  ?

Släpper inte greppet

Scen Det kaos, den terror som råder i huvudet på den ensamma kvinnan på scenen blir också publikens. Vare sig vi vill eller inte. Anders Sjögren har sett föreställningen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva… ?

Trombonprofessor med drag på rätt ställe

Musik Symfoniorkesterns brass- och slagverksensemble får en helkväll där trombonprofessorn Ian Bousfield ställer sig i fokus på besök hos Norrlandsoperan.  ?

Winterson till Littfest

Kultur Författaren, journalisten och aktivisten Jeanette Wintersson kommer till årets Littfest. ?

Bro mellan natur och kultur

Bok Påfågelhannen är för evolutionsteorins vänner och skeptiker, ett bra riktmärke för att gå vidare och diskutera de välbekanta dikotomierna: natur och kultur, arv och miljö, kropp och själ, vilket görs i Evolutionsteori och människans natur … ?

Trösterikt bortom kyla och sorg

Bok Lyriskt, gripande och trösterikt eftersom det även finns värme, och inte bara mörker, kyla och sorg, i Ola Nilssons roman Isidor och Paula.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Vardagens värde en konst

Konst Det vardagliga livet och värdet av tingen vi omger oss med är teman som återkommer hos konstnären Mina Bazari. ?

Ett sofistikerat tiggeri

Essä PO Ågren: Samtidigt som tiggande EU-migranter väcker känslor och debatt, växer i det tysta ett annat sorts tiggeri på internet; crowdfunding. ?