Grymt om ondska

Grymt om ondska

Bok Det är sällan ondska skildras med sådan lätthet och utstuderad grymhet samtidigt. Det är rysligt, skriver Therese Eriksson om Edward St Aubyns Romanerna om Patrick Melrose.  ?

Hon öppnar världar av skönhet

Hon öppnar världar av skönhet

Bok I sin nya roman Vi berättar författaren Kim Thúy en släkthistoria som öppnar världar av skönhet.  ?

Kulturchefernas blick på hösten

Kulturchefernas blick på hösten

Kultur Inför höstens kultursäsong tog VK Kultur tog en avstämning kring förväntningar och förhoppningar hos några av cheferna för de stora kulturaktörerna i länet. ?

Prövostenen på Skuleberget - det var ren skräck

Prövostenen på Skuleberget - det var ren skräck

THERESE ERIKSSON Det är inte säkert att det finns större frihet i att fortsätta framåt än i att låta sig falla handlöst. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Tips från Kulturredaktionen
Svagheten – och styrkan – blev Oscarsons fall

Svagheten – och styrkan – blev Oscarsons fall

SARA MEIDELL Stina Oscarson skapar en välbehövlig öppning mot ett uppdaterat fält av förståelse för anorexins politiska dimensioner. ?

Stig Lindbergs  arv lever i Umeå

Stig Lindbergs
arv lever i Umeå

SARA MEIDELL Bortglömd och osynliggjord? Nej, när designkungen firar 100-årsjubileum står han ut som en stark representant för ett nytt Umeå, långt efter den folkhemstid han formgav. ?

Banalt om tragedier och förälskelser

Bok Solja Krapu-Kallio och Helena Öbergs samskrivna bok har ett intressant innehåll och proffsig komposition, men lyckas inte beröra VK:s recensent Inger Dahlman. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Målande språk blir bilder

Kultur Anneli Furmarks nya serieroman är enkelt uttryckt en bok om en annan bok, men En sol bland döda klot är också en visuell berättelse där det storslagna landskapet och en människas självmedvetenhet spelar viktiga roller.  ?

1947 med blick mot en öppen framtid

Bok Konflikten i Palestina är kärnan när Elisabet Åsbrink, med en blandning av stort och smått i ett fragmentariskt och subjektivt urval, tecknar året 1947. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Innerlig mystik och grovhugget groteskt

Konst Konsthall Norra Kvarken avslutar sommaren med en mångskiftande grupputställning på temat alltings evighet. ?

OS en kavalkad av omusikaliska idrotter

PETER BRYNGELSSON: ”Femkamp, diskus, spjut och fäktning må vara anrika olympiska grenar men speciellt musikaliskt applicerbara är de inte.” ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Guds predikanter på prärien

Kultur Tomas Polvall rapporterar från förlorarnas Amerika i en ny reportageserie. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Drömlandet blev ett helvete

Kultur I sitt andra stopp på resan genom USA besöker Tomas Polvall missbrukets Portsmouth. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Döden i gruvornas spår

Kultur Appalachernas koldistrikt utgör tredje stoppet på resan. ?

En stunds eftertanke inför det ryska hotet

Kulturkrönikor Hur stort hot är Ryssland egentligen? Lars Böhlin läser bra journalistik i senaste Filter om hur det ryska hotet överdrivs. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

En lek med kurvor

Kultur Det är inte bara vattnets krusningar som rör sig i nya badhuset Navet. Utmed hela långsidan i stora bassängen sträcker konstverket Vågorna ut sig i svart och vitt som en del av rummet.  ?

Kamp för konst och kärlek

Kultur Dokumentären Kiki är den viktigaste filmen som Sara Jordenö har gjort. I fyra år har hon skildrat gemenskapen och konstformen Vouge kring Kiki-scenen i New York där unga rasifierade hbtq-personer hittat sig själva och en familj.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Färgstark debut om knaper vardag

Bok Om en tillvaro utan pengar men desto mer av kreativitet och gemenskap handlar Elin Johanssons nya bilderbok. Veckan före barnbidraget heter debutboken som utkommer just denna vecka. ?

Kvinnorna dominerar scenerna i höst

Scen Kvinnor är ett starkt tema i Västerbottensteaterns höstprogram – och särskilt en kvinna kommer att stå i fokus under hösten. ?

Jenny Diskis tacktal till livet

Bok Therese Eriksson har läst Jenny Diskis bokslut.  ?

Medier bör stärka sin egenart

Kultur En tillnyktring från det digitala ruset välkomnas av Olof Kleberg, som ser många hot mot journalistiken. Han önskar att de seriösa medierna ska kunna utveckla journalistiken i både papper och digitalt. ?

Divan som krävde respekt

Bok Per Runesson har läst en ny biografi om Nina Simone, den stora sångerskan, som drevs till överdrifter av sin känslighet. ?

Senaste krönikor

Linn Ullman till Umeå

Bok I november besöker Linn Ullman Umeå med ett samtal om nya boken där föräldrarna Ingmar Bergman och Liv Ullmann står i centrum.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Punkens avtryck i konsten

Kultur Carl Åkerlund har besökt MACBA i Barcelona. ?

Oscarson: Svaghet gick inte hem

KULTUR. I sin nya bok ger Stina Oscarson en delvis annan bild av varför hon sade upp sig som chef för Radioteatern. Efter att hon för första gången talat ut offentligt om sin anorexia fick hon veta att det inte var förenligt med chefsjobbet.

Välljud mellan bergsväggarna

Musik Årets upplaga av Opera I Berget spände från svårare tekniska operastycken till lättsammare folkpop. Den trolska naturen gav också föreställningen en magisk inramning som prisades av artisterna. ?

Ur resväskan

Här föddes den moderna romanen i Sverige

Kultur Per Runesson om den djupt skuldsatte August Strindberg som gav ut Röda rummet.  ?

Resväskor fyllda av sorg och magi

Kultur Carl Åkerlund finner en lönngång mellan två litterära resväskor, där salt och orientaliska tyger delar plats med bortträngda minnen från det brittiska imperiets periferier. ?

Floden blev en smältdegel

Kultur Med Claudio Magris bok Donau färdas Tommy Sundin längs den europeiska floden som samlat så många olika folkslag och språk.  ?

Staden som inte har funnits

Kultur Lawrence Durrells romansvit Alexandriakvartetten är knappt en riktig klassiker, men den väger tungt och för Anna Holmström Degerman är även staden Alexandria något hon bär med sig.  ?

Vem är slav på en öde ö?

Kultur Med väskan full av berättelser om öar, beger sig Lena Kjersén Edman ut i litteraturhistorien som är full av robinsonader.  ?

När mannen tog makten blev naturen ett gigantiskt urverk

Kultur Inte många lyssnade när Elin Wägner under andra världskriget skrev boken Väckarklocka om sambandet mellan kvinnans och jordens frigörelse. ?

Resväskan – det är jag

Kultur Anders Sjögren berättar hur det gick till när han blev uppringd av sig själv som ung. Det hände efter att han hade läst H.G. Wells roman Tidmaskinen. ?

På spaning i barndomen

Kultur Inte lindblomste, men väl en kaffe latte från ett gentrifierat kulturbageri i Enskede, blir starten på Leif Larssons tidsresa i premiären av kultursidans sommarserie. ?

"Vi ska beskydda dig"

Kultur Ny serie av Umeåkonstnären Anneli Furmark. Klicka för större bild. ?

Mannaminnes framtid en ödesfråga

SARA MEIDELL Hur ska den spretiga kulturen utanför institutionerna säkras i en ny kulturpolitisk tid? ?

Kulturdebatt

Radiosuccé intar scenen

Kultur Efter sju säsonger flyttar radiosuccén Mammas nya kille upp på teaterscenen och när bland andra Katla, Thunder, Job och Kicki Tapper möts i skolmiljö händer något nytt.  ?

Tack och hej, leverpastej till sexist-Bert

SARA MEIDELL Att en ny generation Bert-konsumenter inte ryggdunkas av hjältar med unken kvinnosyn, är en upprättelse jag önskar att mitt tioåriga jag hade fått uppleva. ?

Vidgar filmvinkeln

Kultur Kulturföreningen Huset i Klöse inviger sin utomhusbio på lördag med förhoppningar om att skapa en permanent samlingsplats för tittande och samtal kring bilder. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Ridå upp för scenhösten

Scen Sara Lidman, Alfhild Agrell och PO Enquist, men också Shazia Mirza, Magnus Uggla och Aleksa Lundberg – nu öppnar Umeå Teaterförening kultursäsongen med sin presentation av scenprogrammet för hösten. ?

TV: Föreställningarna du inte får missa i höst!

Scen På tisdagen presenterade Umeå Teaterförening sitt fullspäckade höstprogram. Hör VK:s kulturredaktör Sara Meidell om vad du inte får missa! ?

VK:s kulturpris

Prisas för sitt egensinne

Kultur Musikern, poeten och skribenten Mattias Alkberg får VK:s kulturpris 2016. ?

– Det är roligt att andra tycker om det jag gör och att jag inte bara får skäll.

Priset till Mattias Alkberg ett märke av en tid

SARA MEIDELL När konstnärlig frihet och yttrandefrihet står under ökande hot i vår omvärld behövs konstnärerna som spränger upp nya ytor genom att vara sin egen övertygelse trogen. ?

Skapar för att förstå

VK:s KULTURPRIS Mattias Alkberg spelar musik och skriver låtar och dikter för att förstå världen. Nu nomineras han till VK:s kulturpris i kategorin ton. ?

Flitig teater-
resenär

VK:s KULTURPRIS Med livlig fantasi och lust att berätta visste Karin Larson tidigt att det var teater hon skulle syssla med. Hon är den fjärde kandidaten som kan få VK:s kulturpris. ?

Ordens utforskare kan få kulturpriset

VK:s KULTURPRIS Poeten Johan Jönson är den första av fyra som nomineras till VK:s kulturpris. Han är poeten som går i närkamp med språket. ?

Forskare i bildkonst

VK:s KULTURPRIS Katarina Pirak Sikkus konstnärskap har handlat mycket om att utforska sitt eget samiska ursprung. Nu är hon nominerad till VK:s kulturpris i kategorin bild. ?

Livet – ett skydd mot litteraturförgiftning

THERESE ERIKSSON Om man måste läsa för att kunna leva, måste man då inte leva för att kunna skriva? ?

Dikt inför en riksdagsvotering

Kulturkrönikor På tisdag röstar riksdagen om ett lagförslag av skam och cynism. Sara Meidell skriver en dikt där andra ord saknas. ?

Recensioner

Vildsint action från Arjeplog

Bok Förbluffande driven debut där författaren lyckas behålla vardagston i våldskarusellen – det skriver VK:s recensent Inger Dahlman om Jakob Mjöbrings Köld. ?

Ett rum gjort för rörelse

Kulturkrönikor En bärbar och levbar bok, där det alltid finns en fråga att varsamt och ilsket börja nysta i. Det skriver Annelie Bränström Öhman om Ett eget rum i kulturens sommarserie. ?

Estonia som förtätat relationsdrama

Bok Tommy Sundin läser Björn Runeborgs romanskildring av Estonias förlisning – som ett psykologiskt drama, en lång dags färd mot katastrofnatt. ?

Norrlandslyrisk exposé med väl valda nedslag

Bok Paulus Utsis stolta och sorgliga poesi, modernisten Lars Englund och nypublicerat av Jesper Svenbro – senaste numret av tidskriften Provins bjuder ett välkomponerat temanummer om norrländsk lyrik, skriver Anders Sjögren. ?

Hbtq-hatet är utbrett och försåtligt

Kulturkrönikor Förhoppningsvis kan Orlando-dåden både skärpa blicken för vardagshatet mot homosexuella och för de krafter som försöker avpolitisera hbtq-kampen. ?

Ett kungligt övertramp som vore välkommet

Kulturkrönikor Stockholmsfixeringen i stadsbyggnadsfrågor är ett demokratiproblem – hellre ett kungligt utspel än tystnad. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Trådar och tyg talar från väggarna

Konst Christina Västerbo skapar band mellan målade och inre rum i sommarens utställning på Västerbottens museum. ?

Bok
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Arg och vacker sameslöjd

Konst Sofia Ricklund Lidgren skapar slöjd för en samisk samtid där nya berättelser om härkomst och identitet just nu formuleras. ?

Första kvinnan bakom Fantomen-omslag

Konst Elin Jonsson från Burträsk är historisk vinnare i klassisk Fantomentävling.  ?

Romsk förintelse-
historia till ytan

MINNESDAG Det dröjde fram till 1982 innan Tyskland officiellt erkände att Förintelsen inbegrep romer. Nu lyfter Monica Hirsch fram deras berättelser i boken ”Det tysta arvet”.

Mässa för mer samverkan

Musik Efter att ha hört Österbottens Valthornsensemblen önskar sig VK:s recensent Bengt Hultman mer musikaliskt utbyte med Vasa.  ?

Översättningens betydande roll

Kulturkrönikor Det finns gränser för vad Örjan Abrahamsson står ut med vad gäller översättandets konst, och exemplen på det är flera.  ?

En lärling i bokens tjänst

Kulturkrönikor Dokumentären om bokbindaren Wolfgang Bremer och lärlingen Hanna visar ett stycke mediehistoria om beständighet och yrkesstolthet. ?

Ingen rullpizza på torget i rullpizzans huvudstad

SARA MEIDELL Umeås nya foodtrucksystem skriver ännu ett kapitel om den uppstädade staden med en ny kravprofil för dem som bereds tillträde. ?

Musik

Klass var viktigaste kriteriet

Bok Eyvind Johnson ser hos Stefan Zweig och Somerset Maugham den borgerliga oförmågan att skapa levande gestalter, men berömmer förstås deras formuleringar. Det skriver Gunnar Balgård som läst tredje volymen av författarens kritik.  ?

Om samerna är ett folk ökar kraven på Sverige

Kulturkrönikor Likhet och jämlikhet får nya innebörder om samerna utgör ett folk. Det skriver Pia Sjögren i sin andra krönika om Sápmi.  ?

Svenskarna nöjda med att veta ganska lite

Kultur Det är alltid en politisk handling att vara same, skriver Pia Sjögren i en första krönika om Sápmi..  ?

Kluster där alla har eget språk

Konst Utställningen på Norrbyskär är väl värd ett besök, skriver Marit Strandberg i sin recension av Kluster. ?

Hos Kubrick går det alltid fel

Bok Om Stanley Kubrick finns det mycket att säga och Lars Böhlin har till sin glädje hittat en bok som nystar i filmer som The Shining, A Clockwork Orange och Barry Lyndon.  ?

Umeåkonstnär
får stort stipendium

Kulturtelegram Umeåkonstnären Magdalena Nordin får Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor bland annat för sin mångsidighet och sitt mod.  ?

Konstnärskap stöttas

Kultur Umeåkonstnären Ida Hansson tilldelas Region Västerbottens årliga bildkonststipendium på 150 000 kronor.  ?

En tragedi att dra djupare lärdom av

Kulturkrönikor Hatet och glåporden som tvingade Männen med rosa triangel att avbrytas påkallar en fördjupad debatt om skolteaterns villkor. ?

Konst

Kulturarv håller på att drunkna

Kultur Det här är bilden av ett kulturarv som håller på att förstöras. Venedig, en av världens mest älskade städer, håller på att drunkna i stigande vatten.  ?

Svagt intresse i Umeå för att ta emot finsk festival

Musik I Österbotten arrangeras i sommar 34:e upplagan av Korsholmsfestivalen. På svenska sidan är intresset svalare, men det blir åtminstone en konsert på fredag.  ?

Konsten att få maximal bärkraft

Konst Holmöns båtmuseum bjuder på en sommarutställning som inte bara riktar ljus på repens historia utan också sätter den i dialog med samtiden. Sara Meidell har besökt Holmön.  ?

Gör sjukhuset till ett äventyr

Bok Mer spännande än skrämmande – Eva Salqvist vill med sina böcker förändra föreställningar om vad som händer på ett sjukhus.  ?

Utan nattåg stannar Norrland

Kulturkrönikor I april slutade de reguljära nattågen rulla till Jämtland – ett beslut som tecknar en bild av ett land som givit upp idén om att hålla samman. ?

Ny podd om barnlitteratur

Bok Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck vill uppvärdera barn- och ungdomslitteraturen. ?

Journalistföraktet ett ökande hot

Kulturkrönikor Ett etablissemang som sprider misstro och hat mot journalister utgör ett nytt hot mot den fria pressen. ?

Scen

Alla kan hitta sin egen tröst i konsten

Kulturkrönikor Jag kan inte dansa som Quinn i verkligheten men jag tvekar inte att försöka. Det skriver Anna Holmström Dagerman i en krönika som bland annat handlar om rädslan att misslyckas.  ?

Kraftfullt om självsvält

Bok I snart femton år har Lina Kalmteg intervjuat författare och recenserat litteratur. I augusti byter hon sida och romandebuterar med Jag såg livet tvingas i mig – en berättelse med både mörker och kraft.  ?

Lekfullt om den problemfyllda journalistiken

Bok Journalistikens uppdrag behöver som aldrig förr städas upp, värderingar återupprättas och etik diskuteras. Det skriver Marit Strandberg som har en läst Vad är en nyhet och hundra andra jätteviktiga frågor.  ?

Svårt för UIK hitta sponsorer i de manliga nätverken

Bok När Umeå IK väl började krisa skedde inte samma lokala mobilisering som runt viktiga herrlag. Så skriver Torbjörn Andersson i en ny fotbollsbok som recenseras av Jonny Hjelm.  ?

Mänskligt att gå till fots

Örjan Abrahamsson Om gåendet som litterär nisch i den moderna romankonsten. ?

Operan står inför ett definierande vägskäl

SARA MEIDELL Att Norrlandsoperan rustas upp för långsiktiga behov ger hopp, men finansiering av verksamheten förblir en akut fråga att lösa. ?

Hennes berättelse hade mest kraft

Scen Tangentknackaren Anna-Mia Johansson lyckades beröra både publik och jury med sin berättelse om en far och dotter som återförenas. ?