Frihet och dödsångest

Frihet och dödsångest

Scen Längtan efter beständighet och begär efter det flyktiga i Helena Franzéns nya verk. ?

Färgen på din hud har betydelse

Färgen på din hud har betydelse

Kulturkrönikor Först menar tre vita människor att det är begränsande att titta på hudfärg, sedan talar en svart man om hur svårt det är att vara svart i Sverige. Lars Böhlin slår ett slag för identitetspolitiken.  ?

Östjudarna, vad visste de om modern konst?

Östjudarna, vad visste de om modern konst?

Konst Som en saga av det gamla slaget, där också hemskheterna dras fram i ljuset – så läser Rolf Hugoson konstvetaren Tom Sandqvists bok om tre europeiska konstnärer med många bottnar. ?

Undflyende och oroande

Undflyende och oroande

Bok Tommy Sundin läser Stechlin av Theodor Fontane, en resonemangsroman av författaren som fyller ut prosaglappet i tysk litteratur mellan Goethe och Thomas Mann. ?

Sara Meidell

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Transfeministisk backlash i Faludis kölvatten

Transfeministisk backlash i Faludis kölvatten

Kulturdebatt Susan Faludi balanserar på gränsen till transfoba föreställningar, skriver Carl Åkerlund efter helgens Littfest. ?

Litteraturen överlever oss alla

Litteraturen överlever oss alla

Kulturkrönikor Torgny Lindgrens anda skänkte en förhöjd medvetenhet över Littfest 2017, om litteraturens dubbelhet – om skörheten, men också dess beständighet och liv bortom det jordiska. ?

Mest läst på kultur
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Dikten om mamma tog Arif till Stockholm

Kultur I dag läser 15-årige Arif Gholami sin dikt om mamma Fatima på Chiles ambassad i Stockholm. ?

Maktens män i skrattspegeln

Scen Özz Nûjen är fruktansvärt rolig när han lurar publiken att följa med in i Shakespeares värld. ?

Fångar minnet
i rörelsens poesi

Kultur Koreografen Helena Franzéns signum är rörelse, rum och musik, och i nya verket What’s left behind är det associationer till minnet som fångats i rörelsernas poesi. ?

Statlig mytbildning före post-sanningens epok

Essä Carl Åkerlund i veckans essä om minne, historia, lag och ideologi i Spanien och om fyra decennier då varianter av alternativa fakta var officiell historieskrivning. ?

Föräldraskap i Skellhell

Scen Ellenor Lindgren och Saga Eserstam är bäst när den feministiska vreden och den komiska briljansen får slita sig helt lös och osäkra rummet. ?

Kamp mot ondskan
i erotiska bilder

Kultur Kent Wisti som väckt stor uppmärksamhet med sina kortfattade inlägg i samhällsdebatten, medverkade som präst i söndagens gudstjänst på Ålidhem där han tillsammans med författaren Maria Küchan visar konstprojektet Kyss. ?

Littfest 2017

Susan Faludi vill helst slippa Trumps USA

Bok Så vad får man för svar om man frågar en feministisk författare vad hon tycker om Donald Trump? Att hon är emot, så klart. Men Susan Faludi ser också hur motståndet organiseras.  ?

De vedervärdigas porträttör

Bok Nio noveller om människor i sociala utmarker av Henrik Bromander  ?

Maffiahistoria i vårens Impro Club

Scen 3 frågor till Magnus Nilsson-Mäki, skådespelare vid Skuggteatern som nu presenterar vårens impro-program. ?

BB-ockupanternas mångdubbla ilska är rättfärdigad

PO ÅGREN Med tidigare kulturministern Bengt Göranssons ord kan BB i Sollefteå betraktas som ett lyckat demokratiprojekt. Därför borde det vara finansierat för lång tid framåt. ?

Förväxlar ideal med ideologi

Bok Om Birgitta Ohlsson hade gått på djupet i de egna erfarenheterna hade boken kunnat bli ett unikt vittnesmål, men nu har hon i stället förväxlat ideal med ideologi, menar Annelie Bränström Öhamn om Duktiga flickors revansch. ?

Senaste krönikor

Kärlek en utväxling av makt

Bok I Geir Gulliksens prosa ställs många frågor, författaren undersöker med orden vad som är möjligt och hans framträdande börjar med den omöjligaste av frågor; vad är kärlek? ?

Grät i jakten på sina rötter

Bok Jason Diakité har alltid gillat tanken på att vara lite svår, och det var därför han som artist kallade sig Timbuktu. Men när han skulle skriva en bok gick det inte att vara svår, nu skulle det handla om honom. ?

Radikaliseringens varför kvarstår

Kultur På bara ett par år går två systrar från en vanlig tonårstillvaro i Norge till ett liv som radikaliserade inom IS i Syrien. Varför? Det är frågan Åsne Seierstad söker svar på i reportageboken från i fjol. ?

Ridå för det röda skynket

Kultur Det var upplagt för batalj när Johan Lundberg och Stina Oscarson möttes kring kulturpolitik och kulturarv, men den verbala knivkastningen kom av sig. ?

Dramatik i bokform

Kultur Fem av dramatikern och filmregissören Björn Runges pjäser ges ut kan läsaren skapa sig en egen upplevelse av dramat. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Bildspel från festen

Kultur Se fler bilder från fredagens Littfest, minglet i Umeå Folkets hus och fredagskvällens poesiprogram på Bildmuseet.   ?

"Jag håller en människa jag inte känner i händerna"

Kulturkrönikor Känna av, känna in. Vara där. Det är det som är det fina med pardans, skriver Frida Selander, ny röst på VK Kultur. ?

Passion-sångerska prisas

Musik Umeåaktuella sångerskan Annica Edstam får årets Annalisa Ericson-stipendium. ?

Barnjournalens arv ett vapen mot fake news

Kulturkrönikor Bengt Fahlströms bortgång påminner om en guldåder i det svenska medielandskapet. ?

Kulturdebatt
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Bildminnen av Torgny

Kultur Åtskilliga gånger besökte författaren Torgny Lindgren sitt Västerbotten, vilket ofta dokumenterades av VK. Vi minns den store författaren i bilder ur arkivet. ?

TV: Torgny Lindgren från Littfest

Kultur För tre år sedan besökte Torgny Lindgren Littfest och visade prov på sin mästerliga berättarförmåga. ?

Underfundig självavbildning

Bok En biografi om författaren själv – det skrev Gunnar Balgård om romanen Klingsor som utkom 2014. ?

Live: Följ Littfest direkt

Kultur Jason Diakité, Tone Schunnesson och Carl Johan De Geer är några av de litteraturprofiler som intar Idunscenen på fredagen. ?

Live: Littfest från Studion

Kultur Den digitala bokens värde. finsk historia och det armeniska folkmordet är några av de ämnen som diskuteras på scen i Studion under fredagen på Littfest. Följ sändningarna här. ?

Musik och poesi som sprider trygghet

Musik Sarah Riedel, Jonas Östholm och Viktor Skokic gestaltar i musik Kristina Lugns bråddjup och plötsliga lättsamhet.
Från ensamstående mor i förorten, kämpande med barnvagnen i snorglopp, med ångestdämpande mediciner och konstnärsdrömmar, till en stol i Svenska … ?

Bytt våld mot hopp

Kultur Ishmael Beah skrev om sina erfarenheter som barnsoldat för att ingen annan med egen erfarenhet hade gjort det. På fredag framträder han på Littfest. ?

Kommunchefens varumärke får inte skadas

Kulturkrönikor Lars Böhlin är orolig för vad hans krönika kan ställa till med, eftersom Umeå kommun inte verkar tåla kritik.  ?

En oroande berörings-
skräck inför det svåra

Kulturkrönikor Beslutet att sända tillbaka kyrkokonsten i Vännäs en anmärkningsvärt tung symbolhandling. ?

Översättare prisas

Kulturtelegram Översättaren Sophie Sköld har tilldelats 2017 års Elsa Swenson-stipendium.  ?

Recensioner

En far flytande över gränser

Bok Littfest.aktuella Susan Faludi korsbefruktar könsbyten och genderöverskridanden med nationella, etniska och religiösa identiteter i sin nya bok om faderns könskorrigering, som är allt i ett: biografi, essä, reportage. ?

TV: VK livesänder utsålda festivalen

Umeå Idag öppnar årets upplaga av Littfest. En festival som blivit en arena för den aktuella samhällsdebatten där ämnen som sexualitet, identitet, transformationer men även det samiska temat ska diskuteras i år. ?

Hoppas på ett hem för samisk litteratur

Bok Tre frågor till Anne Wuolab, ordförande i Bágo cálliid searvi, (samisk skribent- och författarförening), som medverkade under torsdagens tema om samisk litteratur på Littfest. ?

Litteraturens Zlatan på besök

Kultur Han är en av landets mest lästa författarna, en litteraturens Zlatan om han får säga det själv. Björn Ranelids framgångar provoceraroch på lördag besöker han Umeå. ?

BB-ockupanter, pussy hats och stickandets politik

Kulturkrönikor Mellan historiens stickande kvinnliga nätverk och dagens vårduppror löper tydliga trådar i hur politisk vanmakt kan brytas. ?

Barnlyrik för alla sinnen

MARIA JÖNSSON. Flera ambitiösa diktsamlingar i bilderboksform utkommer nu – poesi som aktiverar själva livskänslan. ?

Möt SD med politik – inte låsta dörrar

Kulturkrönikor Rent principiellt är det rätt att släppa in SD. Partiet måste bekämpas med politik, inte med låsta dörrar så att det ska få framställa sig som martyrer än en gång. Det skriver Lars Böhlin. ?

Bok

Fem festivalgäster om Littfest

Bok VK Kultur bad fem av årets Littfest-gäster minnas höjdare och festivaltipsa inför årets upplaga. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Fjällvärldens mästerlige målare

Konst Ingen har fångat skiftningarna och dramat i det västerbottniska fjällandskapet som Sixten Fager – nu visas på Västerbottens museum den hittills största utställningen med den folkkäre konstnären. ?

Kulturens ryggrad i norr

Kultur Det Norrländska litteratursällskapet har haft en avgörande betydelse för norrländsk kulturliv och i år firar sällskapet 60 år. ?

Satir ingen lek för De Geer

Kultur Det knepigt att ägna sig åt satir i det osannolika politiska läge vi i dag befinner oss i, menar konstnären Carl Johan De Geer.  ?

Bästa bilderboken korad

Bok Två av barnlitteraturens stora, Ulf Stark och Linda Bondestam, prisas med årets Snöbollen för 2016 års bästa bilderbok. ?

Akut litteratur

Bok Orwell, Boye och en dos poesi i Annelie Bränström Öhmans husapotek för politiskt deprimerade. ?

Ett steg närmare en nationalistisk kulturpolitik

SARA MEIDELL Att M samtalar med SD om kulturpolitik i en situation där snabb normalisering av ytterhögerns retorik pågår, ger skäl till stark oro. ?

Musik

Berusningen när litteraturen går live

SARA MEIDELL På Littfest får författarna och litteraturen plats på samma scen – men framgångskonceptet handlar också om litteraturens kött, blod och skandalpotential. ?

Umeåforskare blir seriefigur i bok om fascism

Bok Lena Berggren expert i tecknat format när seriebok ska förklara ett komplext ämne. ?

Konstnären har lämnat rummet – kändisen är kvar

ANDERS SJÖGREN: JT LeRoy-fenomenet sveper över hela fältet – litteratur, film, musik, mode – och alla vill åka med i karusellen. ?

Kommentarsfältens grödor och ogräs

ELIN RUUTH Alla ni män, alla födda före 1995, alla näthatare, domedagspredikanter, reaktionärer och smygsexister – ta er för fasen i kragen. ?

Bildning som motstånd

Bok Annelie Bränström Öhman fyller på husapoteket med bildning av den sort som förr fyllde aulor och lärosalar med lika många människor som böcker. ?

Mot randen av undantagstillstånd

Kultur Carl Schmitts idéer gör sig påminda i Trumps USA, skriver Leif Larsson. ?

BB-protest visar vägen för ny rörelse

ERIK PERSSON Oavsett hur slaget om Sollefteå BB slutar har protesterna erbjudit grunddragen för hur begrepp som demokrati och jämlikhet åter kan fyllas med innebörd.  ?

Konst

Dagbok från flykten

Bok Littfest-aktuella Anny Romand skriver enkelt och drabbande om mormoderns flykt under det armeniska folkmordet. ?

Den svåra konsten att ge bort en bok

MARIA JÖNSSON De lyckade bokgåvorna är sådana som ges utan att givaren stannar kvar och hänger över axeln. ?

Skadorna som går i arv

Scen Giron Sámi Teáhter tar sig an den sanningskommission om övergrepp mot samer som återstår för den svenska staten att genomföra. ?

Kulturarvet
en hjärtefråga

Kultur Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke uttryckte sin uppskattning över Västerbottens museums arbete med att stärka kulturarvet och särskilt deras respekt inför repatrieringsprocessen av den samiska kulturen.  ?

Baldwins kamp lika riskfylld i dag

Essä Carl Åkerlund om medborgarrättskämpen James Baldwin och de då som nu akuta frågorna om Amerikas historia och framtid. ?

Prisets praktik

ELIN RUUTH Även småförlagens villkor dikteras i slutändan av snarlika ekonomiska villkor. ?

Dramat som befriar oss från skammen

Kulturkrönikor Kan något som älskas så förbehållslöst ändå bära på ett motstånd och en kritik? ?

Scen

Strålande kvartett ur den svenska jazzeliten

Musik Ett kollektiv av ädelindividualister – på torsdagen gästade Ali Djeridi med tre starka medmusiker Umeå Jazzstudio. ?

Känsligt om våld mot samiska kvinnor

Kultur Att lyfta frågan om våld mot samiska kvinnor i nära relationer är en känslig fråga, men desto viktigare att belysa, menar forskaren Monica Burman. ?

Nu ska vi ha tydliga åsikter i alla lägen

Kulturkrönikor Det är viktigt att vara tveklös i sitt tyckande, slår Lars Böhlin fast i en krönika där han konstaterar att dubbla åsikter är extremt vanliga när det gäller mäns syn på kvinnliga rättigheter. ?

Betraktaren blir den jagade

Konst Brasilianska Ana Vaz öppnar våren med en film om jakt, flykt och makt när Vita kuben återvänder till sin fasta bas på Norrlandsoperan. ?

Poetisk skröna om skogen

Scen Skogen tema när Greger Ottosson gör ny berättarföreställning. ?

Tyska skulden sonad?

Kultur Gunnar Balgård stannar till i führerns fotspår i första stoppet på sin resa genom Europa. ?

Salzburgs store son

Kultur I sitt andra resebrev rapporterar Gunnar Balgård från Salzburg där uppskattningen av musiksnillet Mozart förstärkts.  ?

Fjädrade akrobater i luften

Kultur Riddarromantik ur det förgångna under falkenerarjakt i Hohenwerfen. ?

Slottet där änglarna talade

Kultur I slottet Duino fick Rilke ställa sina existentiella frågor. ?

Dagar på sjukhus i Italien

Kultur Resans sista rapport lämnar Gunnar Balgård från sjukhuset i italienska Monfalcone.  ?

Stressen visar samhällets klyftor

SARA MEIDELL. Vi kan aldrig tillåta varken människor eller samhällstillstånd att betraktas som fält av kol och aska. ?

Mest läst på kultur