Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Bildskatt på krigsbarnen

Bildskatt på krigsbarnen

Kultur Under Finska vinterkriget skickades 80 000 finländska barn till Sverige för att placerades i fosterhem. Umeåfotografen Bertil Ekholtz gjorde en unik dokumentation av skeendetunder åren 1942 till 1945. ?

Milda ord  om Aksionov

Milda ord
om Aksionov

Bok Slavisten Lars Kleberg skriver med milda ord i Vid avantgardets korsvägar – Ivan Aksionov och den ryska modernismen om en tumultartad tidsperiod i biografin om den ryske modernisten.  ?

Sinnrik kritik av digital förslavning

Krönikor Har vi inte blåögt och frivilligt låtit oss förslavas av den digitala världens flimrande underverk, ungefär som när vi förslavades för tiotusen år sedan av den agrara, så kallade revolutionen?frågar sig Örjan Abrahamsson. ?

Mitt Umeå, mellan hopp och förtvivlan

Mitt Umeå, mellan hopp och förtvivlan

Kulturdebatt Erik Persson: ”Föreställ er ett samhälle med en struktur som förmår tillvarata engagemang och solidaritet, så att den tillåts växa fritt och brett i stället för att betrakta handlingskraft och medkännande som något att bekämpa” ?

Anneli Furmark: Det enkla svaret

Anneli Furmark: Det enkla svaret

Kultur Ny serie av konstnären och serieskaparen Anneli Furmark i VK.s serie Brännpunkt Västerbotten. Klicka för större bild. ?

Dramatiskt farväl

Musik Ett mörkt uttryck, med bastanta höjder och svävande mellanrum präglar Katarina Leymans sista konsert som hustonsättare på Norrlandsoperan.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Handens konst

Handens konst

Kultur Konst eller konsthantverk? Frågan vad som ställs ut på gamla Kulturmejeriet i Röbäck under december har inget enkelt svar. Delvis ligger det i betraktarens öga och delvis i kreatörens ambition. I kväll öppnar utställningen Västerbottens vildmark. ?

Äldreomsorgen omarbetad till vandrande epos

Äldreomsorgen omarbetad till vandrande epos

Kultur När Turteatern i Kärrtorp, berättade att de skulle sätta upp Äldreomsorgen i Övre Kågedalen möttes de av starka reaktioner, men regissören Nils Poletti, med rötter i Boliden, har valt att se bortom dem och på lördag är det premiär.  ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Röster från landets sämsta distrikt

Röster från landets sämsta distrikt

Krönikor Litteratursverige är aldrig sena med att ta fram etiketterna när det gäller att befästa storstaden som norm. ?

Vi älskar att se oss  som naiva

Vi älskar att se oss
som naiva

Krönikor Jag tror att många svenskar tycker om att se oss som naiva, snälla och blåögda, skriver Lars Böhlin angående den svenska flyktingdebatten.  ?

En skammens dag för Mediesverige

Krönikor Carl Åkerlund: ”Självrannsakan nu nödvändig att genomföra.” ?

Vårt behov av humaniora

Vårt behov av humaniora

Krönikor Vi humanister borde unisont vägra att gå med på att reducera kunskapen om människan till det som är mät- och utvärderingsbart. ?

En öl på Le Carillon

En öl på Le Carillon

Krönikor Författaren Fredrik Ekelund om Paris-dåden och en folklig, alltid fullsatt samlingsplats som fegt attackerades. ?

Mest läst på Kultur

Ordglädjens akrobat

Kultur Lena Kjersén Edman om diktaren med den låga rösten, den vänliga blicken och den sprakande fantasin. ?

Krakel Spektakels far har gått bort

Kulturtelegram Redan som barn ville han bli författare. Lärarna höjde på ögonbrynen: Lennart som hade så svårt att lära sig att stava? Nu är han borta, Lennart Hellsing – svensk barnlitteraturs störste språkkonstnär

Hellsing gav "barn ett försvar"

Kulturtelegram Vännerna minns en rolig, varm och inspirerande person. – Det var på allvar som han lekte med orden, säger författarkollegan Ulf Stark.

Tonsättaren går vidare

Kultur Med kvällens konsert har kompositören Katarina Leyman fullbordats sitt uppdrag som hustonsättare på Norrlandsoperan.  ?

Risk och flygande möjligheter

Scen Nycirkus av världsklass, i ett intimt format och med både humor och styrka bjöds i Umeå av australiensiska Gravity & Other Myths  ?

Nyansrik och stark August-pristagare

Bok Augustpristagaren Jessica Schiefauer har skrivit en enastående nyansrik och stark roman iNär hundarna kommer. Boken är en av fyra starka ungdomsromaner ur höstens utgivning som lästs av VK:s Lena Kjersén Edman. ?

Tjärdalen blir musikteater

Kultur När Sara Lidmans Tjärdalen omskapas till musikteater kommer texten och musiken att stå lika starka. Författarens kraftfulla språk äger en tydlig rytm i den kommande musikteatern. ?

Augustpriset till Hassen Khemiri

Kultur Länsförfattaren Stina Stoor fick se sig besegrad.

Poesi som motmakt

Bok Katarina Frostensons nya poesisamling utgör en motståndshandling mot en pågående språkförtjockning, på sitt vis lika förödande för våra överlevnadsmöjligheter som ozonlagrets förtunning, skriver Annelie Bränström Öhman. ?

Gripande hjälteporträtt

Scen Fransesca Quartey gör med stark sång och skådespeleri ett gripande men osentimentalt porträtt av jazzikonen Billie Holiday, skriver Sara Meidell. ?

Poesi som motmakt

Bok Katarina Frostensons nya poesisamling utgör en motståndshandling mot en pågående språkförtjockning, på sitt vis lika förödande för våra överlevnadsmöjligheter som ozonlagrets förtunning, skriver Annelie Bränström Öhman. ?

Jag gjorde det förbjudna

Krönikor Inför min tionde bok bröt jag den oskrivna regel som lyder att författaren tyst ska ta emot all kritik, oavsett om den är bra eller dålig. ?

I otakt med tiden

Kultur I den elfte månaden,11 tankar om tid, mörker och motstånd, av Annelie Bränström Öhman. ?

Lille prinsen en ordlös tröst i tid av terror

Krönikor Om våld ska motas får vi aldrig försvinna in i intellektuell torftighet. ?

Kartritare över Björks ljudvärld

Musik En sammanhängande resa genom Björks olika geografier, med rösten som ledsagare – så beskriver dirigenten och arrangören Hans Ek hyllningskonserten till 50-årsfirandet av Björk på Norrlandsoperan på lördag.  ?

Språket som skydd och fängelse

Bok Katarina Kieris nya roman om 1960-talets Tornedalen är en pärla om makt och identitet. ?

Kulturnyheter