Marx-skallen och den mumifierade arbetaren

Marx-skallen och den mumifierade arbetaren

Essä ”Stackars Marx, vad har han gjort för att förtjäna detta?” det tänker Anders Sjögren stående vid monumentet av Marx i Chemnitz, staden som ett tag skulle bli den socialistiska mönsterstaden. ?

Självupptaget om Palestinas förlorade hem

Självupptaget om Palestinas förlorade hem

Bok En affekterad partsinlaga – det skriver Carl Åkerlund om Suad Amirys bok om det palestinska folkets förlorade hem. ?

Ut ur mitt badrum, Kerstin Weigl!

Ut ur mitt badrum, Kerstin Weigl!

Kulturkrönikor Det obehagliga med Kerstin Weigls utspel mot Isabella Lövin är den disciplinerande spridningseffekten som går inpå huden på tusen och åter tusen kvinnor. ?

En verklig satsning krävs för kultur i hela landet

En verklig satsning krävs för kultur i hela landet

Kulturdebatt Nu är det tid för vår regering att gå från vackra ord till handling. Det skriver företrädare för de regionala kulturinstitutionerna och organisationen Hela Sverige ska leva, som bland annat vill se 1 miljard i tillskott till landets kultur. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Tips från Kulturredaktionen
Översättningens betydande roll

Översättningens betydande roll

Kulturkrönikor Det finns gränser för vad Örjan Abrahamsson står ut med vad gäller översättandets konst, och exemplen på det är flera.  ?

En lärling i bokens tjänst

En lärling i bokens tjänst

Kulturkrönikor Dokumentären om bokbindaren Wolfgang Bremer och lärlingen Hanna visar ett stycke mediehistoria om beständighet och yrkesstolthet. ?

Mest läst på kultur

Motståndet växte

Kultur Per Runesson om dagen då protesterna mot Vietnamkriget tog fart i Sverige, för 50 år sedan. ?

Skulden snuddar vid ansvaret

Kulturkrönikor Skulden kommer som en konsekvens av att leva tillsammans med andra, så är den egentligen så farlig att bära? undrar Maria Jönsson. ?

Länge leve Fysikgrändsfesten

Kulturdebatt Fysikgrändsfesten borde få skrivas in i historien som ett exempel på några av Umeås viktigaste karaktärs- och identitetsdrag snarare än ett fylleslag vi ska vara glada att få slippa, skriver Erik Persson. ?

Följsamt och elegant

Musik I torsdags bjöd Norrlands symfoniorkester på spirande orkesterspel och tillsammans med pianosolisten Yulianna Avdeeva framfördes Mozarts 9:e pianosymfoni med följsam koncentration. ?

Ny samordnare
för Sune Jonsson centrum

Kultur Fotografen Alexandra A Ellis blir ny samordnare för Sune Jonsson centrum för dokumentärfotografi. – Det känns spännande och viktigt. ?

Med lust om läslust

Bok Det kan vila något pliktskyldigt över utgåvor av denna sort, men Svenska Akademiens skrift om läsning lyser av engagemang och entusiasm, skriver Tommy Sundin. ?

Är du inte modern är du bakåtsträvare

Kulturkrönikor Tanken på att Sverige är ett så modernt land leder till att folk inte kan använda telefoner eller att banker inte tar emot kontanter. Om det skriver Lars Böhlin. ?

Ordmyllrande bladvändare

Bok Mycket charmig tant-lit – det skriver VK:s Lena Kjersén Edman om Lena Ackebos romandebut. ?

En tragedi att dra djupare lärdom av

Kulturkrönikor Hatet och glåporden som tvingade Männen med rosa triangel att avbrytas påkallar en fördjupad debatt om skolteaterns villkor. ?

Utan nattåg stannar Norrland

Kulturkrönikor I april slutade de reguljära nattågen rulla till Jämtland – ett beslut som tecknar en bild av ett land som givit upp idén om att hålla samman. ?

Ny podd om barnlitteratur

Bok Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck vill uppvärdera barn- och ungdomslitteraturen. ?

Senaste krönikor

Foton från skilda världar

Konst Det skulle bli en fotoutställning på Västerbottens museum med landskap. I stället blev det naturfoton i bred bemärkelse, från Norrbotten till Sahara.  ?

Sekulariserad eller bara disträ?

Kulturkrönikor Jag är inte religiös men jag vet vem Jesus är, erkänner Anna Holmström Degerman i sin krönika. ?

Jakobs kalla bladvändare

Bok En ny deckarserie i norrländska miljöer har fötts. Men till nästa bok vill författaren Jakob Mjöbring ha läsarnas hjälp. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Grafik i rik presentation

Konst Tio konstnärer presenterar grafikens fulla bredd Umeå Konstförenings vårfinal. ?

Journalistföraktet ett ökande hot

Kulturkrönikor Ett etablissemang som sprider misstro och hat mot journalister utgör ett nytt hot mot den fria pressen. ?

Mänskligt att gå till fots

Örjan Abrahamsson Om gåendet som litterär nisch i den moderna romankonsten. ?

Operan står inför ett definierande vägskäl

SARA MEIDELL Att Norrlandsoperan rustas upp för långsiktiga behov ger hopp, men finansiering av verksamheten förblir en akut fråga att lösa. ?

Kulturdebatt

En nyckel till minskad massövervakning

PO ÅGREN: Den allt mer tillåtna massövervakningen är inte en effekt av rädsla för terrorism, utan av politikers rädsla för att de ska få skulden om de inte lyckas förhindra terrorism. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Skogens väsen på
besök i gallerirummet

Konst Karin Wibergs skira skulpturer har en nästan sakral framtoning, skriver VK:s Nancy Bladfält. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Energi från hela världen

Musik Allt från Balkantoner till tango ryms i jazzbandet Velodrones ljudvärld – VK:s Carl Ahlström finner ett unikt uttryck i en mångfacetterad och stundom virrig helhet. ?

Amerikanskt örongodis

Musik Kammarkören Sångkraft bjöd på favoriter från The Great American Songbook i sin vårkonsert. ?

Hennes berättelse hade mest kraft

Scen Tangentknackaren Anna-Mia Johansson lyckades beröra både publik och jury med sin berättelse om en far och dotter som återförenas. ?

Vad händer när universiteten beväpnar sig?

Kulturkrönikor PO Ågren om nya vapenlagen Campus Carry: Rummet förändras med vapnets närvaro. Människor blir potentiella offer.  ?

I trädgården slipper vi tänka på döden

SARA MEIDELL Våra trädgårdar tecknar drömmar och politiska tillstånd och i vår vinner den självförsörjande trädgårdsmästaren – stolt småbrukare, magiker och väldigt ensam. ?

Recensioner
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Skrivandet vände allt upp och ner

Kultur Med sin första gemensamma roman har författarna Helena Öberg och Solja Krapu inte bara utforskat ämnet förälskelse utan också ett helt nytt språk och sätt att skriva.  ?

Med poetisk lyster

Bok Holländske författaren Tommy Wieringas roman Det här är namnen är en mångbottnad berättelse skriven med poetisk lyster.  ?

Dans i stillhet och rörelse

Scen Britt-Marie Styrke lyfter fram tre aktuella exempel på tendenser inom det samtida danslandskapet – en osynliggjord konstform. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Japansk hantverksbriljans

Konst Nitton konstnärer från Japan presenteras på Verkligheten – en utställning i gränslandet mellan konsthantverk, slöjd och konst där hantverksskickligheten är genomgående, skriver VK:s Marit Strandberg.  ?

Farah och Gonza
får stipendium

Umeå Kulturnämndens årliga rese- och kulturstipendier på 15 000 kronor går till Farah Roukachi och Josef ”Gonza-Ra” Nilsson. ?

Nordmaling berättar

Kultur Nordmaling blir Årets berättarkommun 2016, det tillkännagavs under den pågående Berättarfestivalen i Skellefteå. ?

Diktens Buster Keaton har tystnat

Kultur Per Runesson minns Göran Palm – en diktare att bli upprymd av. ?

Bok
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Livet mellan då och nu

Recensioner Finstämt skildrar Erik Östensson känslan av att stå med ena foten i ett nytt liv och den andra i det förgångna. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Normer bryts med variation

Konst Utställningen The White House visar att det enda som bryter ett vitt, heteronormativt perspektiv på historien är att inkludera människor från alla kategorier. Det skriver Nancy Bladfält i recensionen av vårens omdebatterade utställning. ?

Jaget och duet borde byta plats

THERESE ERIKSSON Det individualistiska projektet – självförverkligandet, självläkandet, självhjälpen – är en kassako in i evigheten. Ingen blir någonsin färdig med sin ”relation med sig själv”. ?

Lustfylld nattvandring

Bok I en ny bok försöker Gunnar Broberg fånga och förstå vad natten betytt för oss nordbor, från medeltiden fram till i dag. Ett imponerande pionjärarbete om ett försummat forskningsområde, skriver Lena Eskilsson som läst. ?

En unik bastion i norr som upphör

Kulturkrönikor Galleri Andersson/Sandströms flytt av sin publika verksamhet lämnar ett betydande tomrum på den lokala konstscenen.  ?

Maskiners och människors moraliska transformering

PO ÅGREN Kan litteratur användas för att göra datorer till kulturvarelser och vilken litteratur är i så fall särskilt lämpad att skapa ett moraliskt beteende hos maskiner? ?

Konsten blickar mot nuet

Konst Konstnären Mats Caldeborg har gjort ett besök i 1500-talets Venedig via Royal Academy of Arts i London. ?

Musik

Bibliotekarie prisas av Svenska Akademien

Bok Annika Edlund vid Grubbebiblioteket i Umeå får Svenska Akademiens bibliotekspris. ?

Åskådaren konfronteras med förbrytelserna

Essä Carl Åkerlund om Peter Weiss scenaktuella Rannsakningen – verket om Förintelsens trauma som lånar sig åt speglingar av samtiden och samtidigt utmanar uppfattningar om att alla sådana jämförelser är olämpliga och omöjliga. ?

Ingen blir riktigt klok på Ekelöf

Bok En ny bok samlar vackert de salta och uppfordrande svar som Gunnar Ekelöf poeten avgivit till skandinaviska journalister under en livstid. ?

Han Kang vann Bookerpriset

Kulturtelegram Den sydkoreanska författaren Han Kang vinner det prestigefyllda litteraturpriset Man Booker International Prize för sin roman ”The vegetarian”, rapporterar BBC.

Konstnärerna bortglömda i museidebatten

SARA MEIDELL Dags att släppa in samtidskonsten i debatten kring museernas framtid. ?

Kent försöker förklara sig

Bok Problemen har varit många för författaren Kent Lundholm. Han har levt med sin alkoholism, adhd, bipolär, dyslexi och diabetes. ?

I en ny bok skriver han om sitt liv. 

Allvaret tungt mellan skratten

Kulturkrönikor Författarna från krigen berörde mest under Littfest 10-årsupplaga. ?

Konst

Färgstarkt poetiskt om syskonskap

Bok Solja Krapu-Kallio och Anna Bengtsson har blick för detaljerna i ny bok om att få ett syskon. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Banbrytande Bach av stark duo

Musik Lisa Oscarsson och My Eklund bjöd på med stor musikalitet på nya variationer av Bachs Goldbergvariationer på lördagskvällen. ?

Robotar som känner dig bättre än du

PO ÅGREN: Kan en robot göra ett bättre val av partner än vi själva? ?

Duras får marken att skälva

Bok En drabbande och smärtsam bok i egen rätt men den fördjupar också bilden av författarskapet. Det skriver Carl Åkerlund som läst Marguerite Duras Kärleken som nu utkommer på svenska. ?

Häxkraft för fredade rum

Essä Carl Åkerlund om feministiska rum och den bortglömda Sylvia Townsend Warner.  ?

Smaklös tankelek närmar sig verkligheten

CARL ÅKERLUND: Vår samtid marscherar snabbare än tanken ikapp alla försök till politisk satir – på väg ner i historiens mörkaste schakt. ?

Förbud mot högerextremism?

Kultur PO Ågren om en principiellt viktig politisk diskussion i Tyskland och ett tveeggat svärd att användas med försiktighet. ?

Scen

Säsongsfinal med mod

Musik Ett musikaliskt mod finns kvar hos sångerskan Ann-Christine Hedmark som i torsdags avslutade säsongen på Umeå jazzstudio tillsammans med Lars Enmarks Stora Styrka och Midgårdsskolans musikelever. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Välformulerade idéer

Konst Det vilda, upproriska, teatraliska och spontana har fått ge vika för de mer intellektuellt välformulerade idéerna i examensutställningen Digging for fire av masterstudenterna vid Konsthögskolans i Umeå.  ?

Schysta snubbar tror att de gör rätt

Kulturkrönikor Varför är det värre att inte röra kvinnor än att inte ens släppa in dem i rummet? Det frågar sig Lars Böhlin med anledning av att vissa politiker är med i frimurarna.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Variationsrik avslutning

Kultur Med större utställningsytor och en spännande bredd på tekniker och uttryck ställer tvåårseleverna på Umeå konstskola ut sina alster i helgens utställning i skolans lokaler på Umedalen.  ?

Sportlov - men
inte för alla

Kulturkrönikor Vintersporten i skolan bär drömmar om landet som inte längre är. ?

Litteraturen från en annan plats

JULIA PENNLERT: Litteratur via sms eller på bloggar skapar en annan läsning. Och kanske ger det även nya sätt att skriva skönlitterärt? ?

Öka stödet till Västerbottens museum

SARA MEIDELL För att Västerbottens museum ska ha en chans att bli det moderna museum länet och landet behöver måste mer pengar skjutas till. ?

Mest läst på kultur