Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Herbarium för udda blommor av poesi

Herbarium för udda blommor av poesi

Bok Sensommarmånaderna har sett två viktiga debattinlägg om den nordiska poesin, från vardera sidan av Östersjön – två verk som talar med varandra om allt från genrens ställning till diktarnas eftermäle.  ?

Makten över berättelsen

Krönikor Efter valet fortsätter berättandet ute på gatorna – men kanske behöver vi i stället för retorikexperter fler humanister som kan analysera människans och politikens behov av just berättelserna.  ?

Ivriga och strids-lystna kamrater

Ivriga och strids-lystna kamrater

Musik Med högt bemärkta kamrater i vagnen kunde saxofonisten Håkan Boström bjuda på något riktigt bra i Studion. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Konsten att överleva

Konsten att överleva

Konst Konst som överlevnadsstrategi är temat som utforskas på bred front i Survival Kit. I morgon drar den månadslånga konstfestivalen i gång i Umeå.  ?

En kvinnas kraft i ord och toner

En kvinnas kraft i ord och toner

Kultur Med orden, nyckelharpsspel och lite sång berättas om Adak-Ulla i föreställningen med samma namn. Det handlar om handel, historia och styrka. ?

Försenad möjlighet att boka Väven

TV: Försenad möjlighet att boka Väven

Kultur Med två månader kvar till invigningen av Umeås nya kulturhus finns ännu inte den utlovade webbsidan med information. Hör kulturchefen Lars Sahlin om varför! ?

Svindlande mellan hemskt och folkhem

Svindlande mellan hemskt och folkhem

Bok Essäer om kända romaner, nyskriven poesi och prosa och sist men inte minst tidskriften Provins konstnär, som i nummer tre gått till den samiska aktivistgruppen Suophanterror. ?

Sara Meidell: En ravin __öppnar sig på köksbordet

Sara Meidell: En ravin
öppnar sig på köksbordet

Krönikor Vad mensdebatten ytterst handlar om är att flytta fram gränser för vad i kvinnans villkor som är möjligt att benämna, skriver Sara Meidell. ?

Resenärens __blick på väggen

Resenärens
blick på väggen

Kultur Rolf Hugoson ser nya berättelser ta form på Västerbottens museum där Nationalmuseum i ett kulturhuvudstadsbesök presenterar konsthistoriens bohemer och resenärer.  ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Ditt eget __drama

Ditt eget
drama

KULTUR Med endast en telefon, en plats och rörelse förmedlas varje enskild människas betydelse. ?

Hanna Stjärne blir ny vd för SVT

Hanna Stjärne blir ny vd för SVT

Nyheter Uppsala Nya Tidnings chefredaktör och vd Hanna Stjärne blir ny vd för Sveriges Television.

Mest läst på Kultur
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Utvalda bland __40 000 bilder

Utvalda bland
40 000 bilder

Kultur När juryn för Höstsalongen på Fotografiska letade efter det egensinniga och lekfulla bland alla inskickade bilder fastnade de för två före detta Umeåbors verk.  ?

Livets och skrivandets rum

Livets och skrivandets rum

Scen Västerbottensteaterns nya föreställning om Sara Lidman är en upplevelse där kropp och ord blir ett. ?

Bäst före fulheten

Bäst före fulheten

Essä På Elin Ruuts skrämsellista ingår bland annat rötmånaden. ?

Sprakande __om staden

Sprakande
om staden

Scen Nomodaco lyckas i sitt nya dansverk gestalta stadens hela berättelse, som en oberäknelig och levande kraft i sig själv. ?

Öppna spjäll mellan liv och dikt

Öppna spjäll mellan liv och dikt

Bok Mycket känns igen i Bruno K Öijers nya samling. Det är öppna spjäll mellan vagga och grav, mellan dröm och verklighet, skriver VK:s recensent. ?

Ur arkivets hjärta

Ur arkivets hjärta

Konst Bildens roll i människors liv – det är, förklarar curatorn Niclas Östlind, kärnan i utställningen Tidens långsamhet och livets flykt. ?

Svårigheter består i ny roman

Svårigheter består i ny roman

Bok Jörn Donners senaste Son och far har mest tillkommit för att bli en i raden av romaner i hans verklista, skriver VK:s Gunnar Balgård. ?

En fullgången stjärna

Musik Ellekari Sander stod för en stark inledning av höstens jazzprogram i Studion. ?

Kulturnyheter
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Trevande flärd och en god del humor

Trevande flärd och en god del humor

Konst Nytt och välbekant av Anneli Furmark på Lilla Galleriet. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Kyrkokonst i ljus och mörker

Kyrkokonst i ljus och mörker

Kultur Fyra specialbeställda verk av samtida konstnärer är Svenska kyrkans största bidrag till kulturhuvudstadsåret i Umeå.  ?

Den tyska skuldens förvaltare

Den tyska skuldens förvaltare

TYSKA BREV DEL 5 Herman Göring kommer in först och snurrar på en fingerring. Han börjar konversera Dönitz och Hess, som träder in därnäst.  ?

Shelley klarar av det svåra

Musik Howard Shelley briljerade med Beethovens fjärde pianokonsert i säsongens kanske mest emotsedda torsdagskonsert.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hela livet mellan linjerna

Hela livet mellan linjerna

KONST Med basfärgerna röd, gul och blå kan oändligheten färgsättas. Red, Yellow and Blue är således titeln på Galleri Andersson/Sandströms nya samlingsutställning. ?

Charm och tekniska trollkonster

Charm och tekniska trollkonster

Scen Två dansakter som utforskar filmmediet bjöd på en stark säsongsupptakt på Norrlandsoperan.  ?

I huvudet på Sara Lidman

I huvudet på Sara Lidman

Scen Ett kalejdoskopiskt pussel där ord, kropp och musik möts – på lördag är det premiär för Sara, Sara, Sara! på Västerbottensteatern i Skellefteå.  ?

Bildextra: Uma Obscura

Nöje Alternativfestivalen Uma Obscura har genomförts i helgen. Se bilderna från den annorlunda… ?

Kinesisk konstrenässans i fokus

Kulturtelegram Det kinesiska tuschmåleriet, en av Kinas äldsta konstformer, har upplevt en renässans på senare år bland en ny generation av konstnärer….

Efter valet: SVT omvärderar nyhetsprogram

Kulturtelegram SVT ska omvärdera och se över samtliga nyhets- och samhällsprogram i höst, enligt SVT:s programdirektör Robert Olsson. — Vi vill ta…

Mankell: "Mod är att acceptera rädslan"

Kulturtelegram På en timme förvandlades Henning Mankells nackspärr till en allvarlig cancerdiagnos. Författaren som aldrig slutade skriva paralyserades,…

Ny satsning på serier för barn

Kulturtelegram Rabén & Sjögren gör en storsatsning för att försöka få den svenska serieboomen att omfatta även nya serier för barn. Nästa år ger…

Ordlavin om tro och vetande

Kulturtelegram Vem ses som extremist? Oftast den religiösa. Men i Riksteaterns uppsättning av ”Gudshjälmen” heter fundamentalisten Agneta,…

Shankar hoppar av gitarrfestival

Kulturtelegram Den brittisk-indiska sitarspelaren Anoushka Shankar, dotter till Ravi Shankar och halvsyster till Norah Jones, ställer in sin medverkan…

Umeå snuvas på kulturutmärkelse

Kultur En kommun i inlandet har nominerats till utmärkelsen Årets Kulturkommun 2015. Däremot inte kulturhuvudstaden Umeå. Det är Storuman som… ?

Nils Horner hyllad på radiogalan

Kulturtelegram Sveriges Radios mördade utrikeskorrespondent Nils Horner hedrades postumt med ett specialpris på Stora radiogalan på torsdagskvällen….

Ranelid ville slippa recension

Kulturtelegram I ett brev som publiceras på Expressens kultursidor på torsdagen ber författaren Björn Ranelid tidningen att inte recensera hans nya…

Konstpris till Aleksandra Kucharska

Kulturtelegram Varje år får en ung, lovande konstnär ta emot ett av konstvärldens största och mest anonyma stipendier. I år går Åke Andrén-stipendiet på…

Ai Weiwei bygger lego på Alcatraz

Kulturtelegram Den kinesiske konstnären och dissidenten Ai Weiwei fyller det ökända fängelset Alcatraz – med lego. Med hjälp av 1,2 miljoner…

Yahya Hassan till svensk festival

Kulturtelegram Yahya Hassan kommer till Sverige för att medverka vid poesifestivalen Ordsprak i Uppsala i oktober. Senast den omtalade och omdiskuterade…

150 slutar på Danmarks Radio

Kulturtelegram Public service-företaget Danmarks Radio säger upp 101 av sina anställda. Ytterligare 49 personer har accepterat avgångsvederlag. Dessutom…

Ruben Östlund blir professor

Kulturtelegram Filmregissören Ruben Östlund har utsetts till professor på Akademin Valand vid Göteborgs universitet. Som professor kommer Ruben Östlund…