Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Jämställdhet är kampen som gäller

Jämställdhet är kampen som gäller

Kultur Jämställdheten på scenerna följer sina gamla mallar, men därunder händer en hel del, det skriver Lars Böhlin som rapporterar från lördagens paneldebatt om jämställhet under Umeå Open. ?

Dumsnål prissättning på kunskap

Dumsnål prissättning på kunskap

Krönikor Goda förutsättningar för människor att utbyta idéer och bygga gränslös kunskap tillsammans behövs för att etablera Sverige som en internationell kunskapsnation, skriver Maria Göransdotter.  ?

Anne Wuolab årets berättarstipendiat

Anne Wuolab årets berättarstipendiat

Kultur ”För en gripande berättelse med starka bilder” vann Anne Wuolab 2015 års stipendium Berättarkraft när finalen på lördagens avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå ?

Saras språkfilosofi till liv

Saras språkfilosofi till liv

Kultur När Jernbanesviten fick sceniskt liv på Orionteatern 1995, ägde genreöverskridande effekter rum, som fick myrmarkerna att breda ut sig för ens inre syn. Det skriver Annelie Bränström Öhman på årets Sara-dag. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Kvinnohistoria med transperspektiv

Kvinnohistoria med transperspektiv

Kultur Kvinnohistoriskt museum tar ut en fin riktning med vårens nya utställning som rör sig mot transfrågor och åldrande genom historien. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Bilden av Kuba spretar

Bilden av Kuba spretar

Konst Spännande ansatser anläggs i grupputställningen om Kuba på Bildmuseet – men helheten blir alltför spretig och knapphändig, skriver VK:s recensent Rikard Ekholm. ?

Bland levande och döda i Angola

Bland levande och döda i Angola

Bok António Lobo Antunes återvänder i sin nya roman till postrevolutionens Angola – en romanvärld som kan synas mörk men där hopp ändå finns, skriver Peter Berglund som läst. ?

Mytologiska platser och fantasins triumf

Mytologiska platser och fantasins triumf

Kultur Margareta Johansson åker tåg med Steinbeck och Proust, vid förnsterplats genom glesbyggt land. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

En överdos av medberoende

En överdos av medberoende

Krönikor Vad är mest beklagansvärt – alla fisande, rapande och infantila män eller alla flickor, kvinnor och älvor som ägnar sina liv åt att vårda dessa män? ?

Mod att släppa selfie-pinnen

Mod att släppa selfie-pinnen

Krönikor Ett försvar av konsten innebär att också skydda den intima konstupplevelsen. ?

Nu var det 2015 och ett stort mörker

Krönikor Stefan Bergmark om ett brev från förr och obotligt optimistiska barndomsdrömmar som kommit på skam. ?

Ett rop när sorgen slår till

Ett rop när sorgen slår till

Bok Bodil Malmsten återvänder till poesin med en bok som talar till människor med erfarenhet av plötslig död och den efterlämnades skörhet. ?

Kommunbrev i gränslandet

Kommunbrev i gränslandet

Kulturdebatt Umeå kommuns brev i fallet Erik Sundqvist reser frågan om hur långt en kommun kan pusha sin retorik. ?

Politikerna går vilse i byråkratin

Politikerna går vilse i byråkratin

Krönikor Hans Lindberg får en fråga om frysande barn och svarar att reglerna följs. Det är ett tecken i tiden, menar Lars Böhlin.  ?

Lager efter lager av förnekelse

Lager efter lager av förnekelse

Krönikor Per Runesson om den liberale sionisten Ari Shavit som orsakat raseri från två flanker. ?

Överrumplad en livsviktig möjlighet

Krönikor Om vikten att hitta till biblioteket och de oväntade insikterna skriver Johanna Lindbäck.  ?

Nationalhjältar och andra "invandrare"

Krönikor Mötet med de historiska äventyrarna Jonas Bronck och Leif Eriksson väcker frågor kring alla som inte blivit hjälteförklarade, dagens migranter som kämpar för att få sina nationaliteter och identiteter erkända. ?

Mest läst på Kultur

Ord utan svar konstens styrka

Kultur Berättelserna inom konsten skiljer sig från alla andra berättelser. – Det är den som gör att vi står ut med att det inte finns några svar, säger Stina Oscarson, dramatiker, regissör och fri skribent som medverkar på Berättarfestivalen i Skellefteå. ?

Unga berättare intog Nordanå

Kultur ”Kvällen ska kännas som en öppen famn och en knuten näve.” Så inledde dramatikern Amanda Glans årets upplaga av North tell, som är en del av Berättarfestivalen. Hallen på Nordanå onsdag kväll.  ?

De små gesternas magi

Scen Kalle Haglund tillhör en av få solitärer på humorscenen som med stillsam konsekvens fortsätter förfina de små gesternas magi. ?

Sagor från Syrien för alla

Kultur När berättelsen berör livsfrågorna vi alla bär på, och berättaren dessutom är personligt engagerad, då kan den stökigaste grupp tystna och låta sig insvepas. Föreställningen Al Hakawati är bara ett exempel på det. ?

Ungt, slagkraftigt och politiskt i invigningen

Kultur Under måndagskvällen invigdes årets upplaga av Berättarfestivalen i Skellefteå, med ett program som speglar den unga och politiska riktning festivalen går mot. ?

Tillbaka till framtiden

Bok Vladimir Sorokin blandar vildvuxen scifi med politisk satir i nya romanen – Anders Sjögren har roligt under läsningen men övertygas inte av helheten. ?

Rörelser i riktning mot ett gemensamt ägande

Essä Erik Persson om den falska motsättningen mellan privat och offentligt ägande och om hur nya rörelser kan öppna juridiska och politiska processer mot allmänningar som alternativ. ?

Elände efter elände rakt av beskrivet

Bok Varför inte ägna mer omsorg åt sin skönlitterära debut? frågar sig VK:s recensent efter läsningen av Per Landins roman Kan du inte säga något snällt i stället. ?

Lika enkel som magisk

Bok VK:s recensent hoppas att samarbetet mellan Solja Krapu-Kallio och Sara Gimbergsson får en fortsättning eftersom de ömsesidigt har inspirerat varandra i bilderboken Vad drömde du om?  ?

Bilderna flyttar in i egna hus

Bok Bilderboksillustrationer i 3D av nio finlandssvenska bilderboksskapare presenteras i utställningen By som pågår över hela sommaren på Västerbottens museum i Umeå. ?

Smörgåsbord av upplevelser

Scen När Norrdans firar 20 år och bjuder på en tredelad dansmeny  bjuds publiken på ett smörgåsbord av upplevelser, tajt genomfört av skickliga dansare.  ?

Vismusik med poetisk nerv

Musik När Lena Willemarks sång möter  Karin Nakagawas koto och Anders Jormins basspel formas en såväl traditionell som hypermodern genre.  ?

Rätt tonträff i det lilla formatet

Scen Att föreställningen Jag kommer härifrån är en ”stor och märkvärdig” teater, stämmer inte. Men det är ovanligt bra teater i det lilla formatet med rätt tonträff, enligt VK:s Anders Sjögren.  ?

Vad stannar kvar och vad försvinner?

Kultur Konstnären Mats Caldeborg har varit på konstresa till Berlin med Umeå konstskola, och de han mötte väckte tankar kring vad som gör intryck, vad är det man minns och vad som försvinner? ?

Charmerande om vår art

Bok Genetikprofessorn Marianne Rasmuson gör en inlevelsefull genomgång av människans villkor och egenheter allt sedan artens uppkomst. Inge-Bert Täljedal har läst. ?

Motstridigt om maktspel

Bok Det unika med den albanske författaren Ismail Kadares roman Den hårda vintern, är att den lyssnar in ett stalinistiskt mellanregister, som vi brukar glömma att det fanns, skriver Anders Sjögren.   ?

Överflöd och klyftor

Essä Frågorna som växer sig allt starkare under läsningen av Erik Brynjolfsson och Andrew McAfees bok Den andra maskinåldern handlar om politik snarare än teknik, skriver P O Ågren.  ?

Stark och avancerad sånginsats

Musik Det är en imponerande och beundransvärd teknisk insats i avancerad körsång som Sångkraft förmedlade under söndagens framförande av Vespersånger i Backens kyrka. ?

Tjejers makt över kåtheten

Bok Om kåtheten men också om att inte ha sex formulerar sig 40 unga kvinnor i antologin Sexjournalen. Karolina Hansson och Elina Pahnke, har sammanställt texterna som inte funnits förut. ?

Staten och kapitalet smälter samman

Bok - Vänstern är tillbaka i Europa. Med triumf i rösten inledde Kajsa Ekis Ekman sin agitation.  ?

Angelägna bilder av sorg

Bok De letade men hittade ingen bok om död och sorg så som de ville berätta om det. I helgen fick Karin Saler och Siri Ahmed Backström pris för sin bilderbok Dom som är kvar.  ?

Orden och musiken i samklang

Kultur Ett avskalat uppträdande, med fokus på Tomas Tidholms berättandet i takt med musik av Jonas Knutsson var ett roligt inslag under Littfest, tycker VK:s Carl Ahlström ?

Kroppslig kartläggning

Scen Ian Kaler skapar tillsammans med Jam Rostrom ett verk där dialog och omförhandling av kropp och liv inger hopp.  ?

Live: Följ Littfest här

Kultur Missa inget från dagens späckade program på Littfest – följ sändningarna från Idun och Tonsalen här!
  ?

Tonsalen –
Studion –
Idun –

Samtalet som inte flöt

Scen Går det att skriva om en prostituerad kvinna utan att ha pratat med någon som har egen erfarenhet? Javisst, svarade Petra Hulová, men alla verkade inte övertygade. ?

Tantteater för livet och konsten

Kulturdebatt Litteraturprofessorn Per Ringby gör några principiella reflektioner kring den nedläggningshotade Tantteatern med Kajsa Reicke och Karin Larsson.  ?

Makt och motkrafter på Littfest

Bok En skarp och generös Jeanette Winterson i samtal om litteratur till tröst och häxors subversiva kraft var en av flera höjdpunkter under ett starkt Littfest 2015. ?

Lyft av norrländsk litteratur

Kultur Författaren Kristina Sandberg och litteraturskribenten Erik Jonsson får 25 000 kronor vardera ur Gunborg och Sten Rosenströms stiftelse för norrländskt kulturstöd.  ?

Mer än stjärnögda författarintervjuer

Krönikor Nya villkor för litteratursamtalet kräver en kulturjournalistik som låter litteraturen ta plats på allvar i fler genrer. ?

Mod att blanda äpplen och päron

Essä Rebecca Solnit lär oss insistera på att blanda ihop det vi lärt oss ska hållas i sär, skriver Annelie Bränström Öhman. ?

Arbets- förmedlingens förestående död

Bok Roland Paulsens bok om Arbetsförmedlingen är  en absurd berättelse om meningslöshet, rädsla, utsatthet, repression och dysfunktionell organisation, skriver PO Ågren. ?

Skärpning kulturnämnden!

Kulturdebatt Ännu finns tid att göra om och göra rätt, så Tantteaterns unika verksamhet kan räddas, det skriver Christina Svens. ?

Jag har skrivit en vuxennovell!

Krönikor Anna Holmström Degerman: ”För mig är normen barn- och ungdomslitteratur och då behöver det avvikande etiketteras. Det är väl ett logiskt resonemang?” ?

Ungdomskör fick stipendium

Musik I dag har Såhkies ungdomsstipendium delats ut.  ?

Stjälp en journalist

Krönikor Det är inte säkert att journalisterna alltid har koll på vems ärenden de går, skriver Stefan Bergmark.  ?

Snuset och folkhälsan - en komplicerad historia

Krönikor Christer Nordlund om utmaningen i att tolka disparata budskap om snusets effekter på hälsan ?

Vera-Zavala gör pjäs med Profilteatern

Kultur Tillsammans med skribenten, manusförfattaren och aktivisten America Vera-Zavala har Profilteatern inlett ett nytt projekt på temat droger. ?

Kokkaffe och småkakor turistens val

Krönikor Po Tidholm om kommuner som slår knut på sig själva i jakt på fjällturister. Ofta helt i onödan. ?

Mozart måste väl vara populärkultur

Krönikor Det kan vara svårt att förstå att vissa människor är rädda för kultur, men jag har insett att det är så. Den så kallade finkulturen anses farlig.  ?

Hollywoodfeminismen en ulv i fårakläder

Krönikor Bäst att lämna stjärnorna ifred när det är dags att skicka hem pr-folket och tvätta av sminket. ?

Kvinnlig duodynamik i gör-det-själv-festival

Krönikor Tomas Strandlund sätter samman en unik filmfestival en onsdagseftermiddag i februari. ?

Fantasin omformar verkligheten

Essä Carl Åkerlund om när en fantastisk serie slutar och en fruktansvärd verklighet tar vid. ?

Nya trolltyper på nätet

Kultur PO Ågren: Likt en soldat som strider, inte för folk och fosterland, utan enbart för egen ekonomisk vinning, infekterar det nya nättrollet sociala medier. ?

Skyddsrum med potential

Bok Författaren Jerker Virdborg har med sin novellsamling Skyddsrummet Luxgatan förflyttat oss till världen efter krigets utbrott.  ?

Kulturnyheter

Live: Följ Littfest här

Kultur Missa inget från dagens späckade program – följ sändningarna från Idun och Tonsalen här!  ?

Hyckleri och hederskultur

Bok Hélène Cixous pjäs Bilder av Dora utges i vår och framförs under Littfest av Marika Lagercrantz och Samuel Fröler. Sanna Ulfsparre har läst en fängslande och högaktuell pjäs. ?

Språklig samling

Bok Förhållandet mellan centrum och periferi var utgångspunkten för det tudelade symposiet Centrum av periferier – där författare från Sverige och Balkan diskuterade erfarenheter av hur det är att befinna sig i en relativ periferi. ?

Platser där grymhet blir till skönhet

Bok Havet, fisket och kärleken. Tre stora teman binder samman isländske Jón Kalman Stefánssons författarskap. På lördag besöker han Littfest. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Succé med säker tonträff

Kultur Författaren Lena Andersson har svårt att sätta fingret på varför romanerna om Ester Nilsson gjort sådan succé. – Kanske berörs läsarna för att jag har skrivit som om det är riktiga människor som hoppar ut ur boken. ?

Matchhjälte mot rasismen

Kultur Barnen är viktigast för den franska före detta fotbollsstjärnan Lilian Thuram – för det är barnen som kan krossa gamla föreställningar och öka jämlikheten.  ?

TV: Stjärnan gästade skolan

Umeå Rasism var temat på Ålidhemsskolan när den före detta fotbollsstjärnan Lilian Thuram gästade Umeå.
Föreläsningen började på ett lite annorlunda sätt. ?

Stökigt, lekfullt och vackert

Musik Thomas Jäderlunds trio tyglar Mingus och Colemans hejdlösheter till en njutbar helhet. ?

Skärvor av Thailand

Kultur För sex år sedan kom Elin Berge med boken Drottninglandet om thailändska kvinnor i Västerbotten. Nu vänder hon på perspektivet i Kungariket och intresserar sig för de svenska männen i Thailand.  ?

Hjärtskärande melankoliskt

Bok En sorgligt klaustrofobisk familjetrio står i centrum i Dezsö Kosztolányis roman Lärkan från 1923, nu utgiven på svenska. Tommy Sundin finner både tragiska och komiska dimensioner. ?

Leklust på dagordningen

Scen Skuggteatern tar leken och barnen på största allvar med klockren improvisationskonst i sin nya föreställning. ?

Klär kvinnohistoria till liv

Bok Det är i ärrbildningen efter ungdomsförlusten som berättelsen är som allra starkast, tycker VK:s recensent om Yvonne Hirdmans självbiografi Medan jag var ung. En ego-historia från 1900-talet.  ?

Motstånd mot alltings förtingligande

Krönikor Kan det vara så att bokcirklarna ersatt tidigare former för intellektuell samvaro och tankeutbyte? Frågan ställs lite avundsjukt i veckans krönika.  ?

Står och stampar

Scen Vad VK:s recensent ser och upplever under föreställningen Middags drygt två timmar är sju skådespelare som sliter och står i för att ge liv åt roller som är hopplösa klass-, yrkes- och könsstereotyper.  ?