Mässa för mer samverkan

Mässa för mer samverkan

Musik Efter att ha hört Österbottens Valthornsensemblen önskar sig VK:s recensent Bengt Hultman mer musikaliskt utbyte med Vasa.  ?

Klass var viktigaste kriteriet

Klass var viktigaste kriteriet

Bok Eyvind Johnson ser hos Stefan Zweig och Somerset Maugham den borgerliga oförmågan att skapa levande gestalter, men berömmer förstås deras formuleringar. Det skriver Gunnar Balgård som läst tredje volymen av författarens kritik.  ?

Om samerna är ett folk ökar kraven på Sverige

Kulturkrönikor Likhet och jämlikhet får nya innebörder om samerna utgör ett folk. Det skriver Pia Sjögren i sin andra krönika om Sápmi.  ?

Svenskarna nöjda med att veta ganska lite

Kultur Det är alltid en politisk handling att vara same, skriver Pia Sjögren i en första krönika om Sápmi..  ?

Kluster där alla har eget språk

Kluster där alla har eget språk

Konst Utställningen på Norrbyskär är väl värd ett besök, skriver Marit Strandberg i sin recension av Kluster. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Jenny Diskis tacktal till livet

Jenny Diskis tacktal till livet

Bok Jenny Diski beskriver i In Gratitude hur hon togs under Doris Lessings vingar, men basen i boken är skildringen av cancern. Therese Eriksson har läst Jenny Diskis bokslut.  ?

Medier bör stärka sin egenart

Medier bör stärka sin egenart

Kultur En tillnyktring från det digitala ruset välkomnas av Olof Kleberg, som ser många hot mot journalistiken. Han önskar att de seriösa medierna ska kunna utveckla journalistiken i både papper och digitalt. ?

Mest läst på kultur

Hos Kubrick går det alltid fel

Bok Om Stanley Kubrick finns det mycket att säga och Lars Böhlin har till sin glädje hittat en bok som nystar i filmer som The Shining, A Clockwork Orange och Barry Lyndon.  ?

Kulturarv håller på att drunkna

Kultur Det här är bilden av ett kulturarv som håller på att förstöras. Venedig, en av världens mest älskade städer, håller på att drunkna i stigande vatten.  ?

Svagt intresse i Umeå för att ta emot finsk festival

Musik I Österbotten arrangeras i sommar 34:e upplagan av Korsholmsfestivalen. På svenska sidan är intresset svalare, men det blir åtminstone en konsert på fredag.  ?

Konsten att få maximal bärkraft

Konst Holmöns båtmuseum bjuder på en sommarutställning som inte bara riktar ljus på repens historia utan också sätter den i dialog med samtiden. Sara Meidell har besökt Holmön.  ?

Divan som krävde respekt

Bok Per Runesson har läst en ny biografi om Nina Simone, den stora sångerskan, som drevs till överdrifter av sin känslighet. ?

Ur resväskan

Här föddes den moderna romanen i Sverige

Kultur Han avsåg med boken att med ett djärvt slag erövra en litterär position och samtidigt reparera sina affärer. Per Runesson skriver om den djupt skuldsatte August Strindberg som gav ut Röda rummet.  ?

Floden blev en smältdegel

Kultur Med Claudio Magris bok Donau färdas Tommy Sundin längs den europeiska floden som samlat så många olika folkslag och språk.  ?

Staden som inte har funnits

Kultur Lawrence Durrells romansvit Alexandriakvartetten är knappt en riktig klassiker, men den väger tungt och för Anna Holmström Degerman är även staden Alexandria något hon bär med sig.  ?

Vem är slav på en öde ö?

Kultur Med väskan full av berättelser om öar, beger sig Lena Kjersén Edman ut i litteraturhistorien som är full av robinsonader.  ?

När mannen tog makten blev naturen ett gigantiskt urverk

Kultur Inte många lyssnade när Elin Wägner under andra världskriget skrev boken Väckarklocka om sambandet mellan kvinnans och jordens frigörelse. ?

Resväskan – det är jag

Kultur Anders Sjögren berättar hur det gick till när han blev uppringd av sig själv som ung. Det hände efter att han hade läst H.G. Wells roman Tidmaskinen. ?

På spaning i barndomen

Kultur Inte lindblomste, men väl en kaffe latte från ett gentrifierat kulturbageri i Enskede, blir starten på Leif Larssons tidsresa i premiären av kultursidans sommarserie. ?

"Vi ska beskydda dig"

Kultur Ny serie av Umeåkonstnären Anneli Furmark. Klicka för större bild. ?

Gör sjukhuset till ett äventyr

Bok Mer spännande än skrämmande – Eva Salqvist vill med sina böcker förändra föreställningar om vad som händer på ett sjukhus.  ?

Alla kan hitta sin egen tröst i konsten

Kulturkrönikor Jag kan inte dansa som Quinn i verkligheten men jag tvekar inte att försöka. Det skriver Anna Holmström Dagerman i en krönika som bland annat handlar om rädslan att misslyckas.  ?

Kraftfullt om självsvält

Bok I snart femton år har Lina Kalmteg intervjuat författare och recenserat litteratur. I augusti byter hon sida och romandebuterar med Jag såg livet tvingas i mig – en berättelse med både mörker och kraft.  ?

Lekfullt om den problemfyllda journalistiken

Bok Journalistikens uppdrag behöver som aldrig förr städas upp, värderingar återupprättas och etik diskuteras. Det skriver Marit Strandberg som har en läst Vad är en nyhet och hundra andra jätteviktiga frågor.  ?

Mannaminnes framtid en ödesfråga

SARA MEIDELL Hur ska den spretiga kulturen utanför institutionerna säkras i en ny kulturpolitisk tid? ?

VK:s kulturpris

Prisas för sitt egensinne

Kultur Musikern, poeten och skribenten Mattias Alkberg får VK:s kulturpris 2016. ?

– Det är roligt att andra tycker om det jag gör och att jag inte bara får skäll.

Priset till Mattias Alkberg ett märke av en tid

SARA MEIDELL När konstnärlig frihet och yttrandefrihet står under ökande hot i vår omvärld behövs konstnärerna som spränger upp nya ytor genom att vara sin egen övertygelse trogen. ?

Skapar för att förstå

VK:s KULTURPRIS Mattias Alkberg spelar musik och skriver låtar och dikter för att förstå världen. Nu nomineras han till VK:s kulturpris i kategorin ton. ?

Flitig teater-
resenär

VK:s KULTURPRIS Med livlig fantasi och lust att berätta visste Karin Larson tidigt att det var teater hon skulle syssla med. Hon är den fjärde kandidaten som kan få VK:s kulturpris. ?

Ordens utforskare kan få kulturpriset

VK:s KULTURPRIS Poeten Johan Jönson är den första av fyra som nomineras till VK:s kulturpris. Han är poeten som går i närkamp med språket. ?

Forskare i bildkonst

VK:s KULTURPRIS Katarina Pirak Sikkus konstnärskap har handlat mycket om att utforska sitt eget samiska ursprung. Nu är hon nominerad till VK:s kulturpris i kategorin bild. ?

Livet – ett skydd mot litteraturförgiftning

THERESE ERIKSSON Om man måste läsa för att kunna leva, måste man då inte leva för att kunna skriva? ?

Senaste krönikor

Svårt för UIK hitta sponsorer i de manliga nätverken

Bok När Umeå IK väl började krisa skedde inte samma lokala mobilisering som runt viktiga herrlag. Så skriver Torbjörn Andersson i en ny fotbollsbok som recenseras av Jonny Hjelm.  ?

Berättelsen om svenskhet gäller aldrig korruption

Kulturkrönikor Kanske har invandrarna trott att det är norsk lag som gäller i Sverige? Det skriver Lars Böhlin apropå debatten om att svenska lagar och värderingar råder i Sverige. ?

Matnyttigt i fårhuset

Musik Dramatiska scener, komiska upplägg och skön opera- och operettsång bjöds i fårhuset på Hälje gård av operatrion Divine. ?

Den bästa kultursidan liknar ingen annan

Kultur En av de mest inflytelserika kulturredaktörerna i svensk press gick bort i midsomras. Det skriver Olof Kleberg om Curt Bladh som var kulturredaktör på Sundsvalls Tidning. ?

Dikt inför en riksdagsvotering

Kulturkrönikor På tisdag röstar riksdagen om ett lagförslag av skam och cynism. Sara Meidell skriver en dikt där andra ord saknas. ?

Hbtq-hatet är utbrett och försåtligt

Kulturkrönikor Förhoppningsvis kan Orlando-dåden både skärpa blicken för vardagshatet mot homosexuella och för de krafter som försöker avpolitisera hbtq-kampen. ?

Ett kungligt övertramp som vore välkommet

Kulturkrönikor Stockholmsfixeringen i stadsbyggnadsfrågor är ett demokratiproblem – hellre ett kungligt utspel än tystnad. ?

Kulturdebatt

USA blir allt mer tolerant

Bok Det stora fokuset på Donald Trumps hatfyllda tal döljer det faktum att den amerikanska opinionen blivit allt mer liberal. Därför vågar Hillary Clinton göra kampanj på att hon är kvinna och feminist.  ?

Stig Lindberg hyllas på Guitars

Konst Att designern Stig Lindberg från Umeå skulle ha fyllt 100 år den 17 augusti har inte uppmärksammats tillräckligt. Därför satte Guitars – The museum ihop en egen utställning som öppnar på lördag.  ?

Samhället som skulle stå för evigt

Scen När Hans-Ola Stenlund berättar Norrbyskärs historia framstår de första arbetarna som hjältar. Det skriver Marit Strandberg som sett Patron på skäret.  ?

I lögnen skapar konsten sanningar

Kultur I överdriften och i lögnen skapar konsten nya sanningar om världen, skriver Alfredo Castro efter att ha läst Horace Engdahls bok med aforismer. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Trådar och tyg talar från väggarna

Konst Christina Västerbo skapar band mellan målade och inre rum i sommarens utställning på Västerbottens museum. ?

Översättningens betydande roll

Kulturkrönikor Det finns gränser för vad Örjan Abrahamsson står ut med vad gäller översättandets konst, och exemplen på det är flera.  ?

En lärling i bokens tjänst

Kulturkrönikor Dokumentären om bokbindaren Wolfgang Bremer och lärlingen Hanna visar ett stycke mediehistoria om beständighet och yrkesstolthet. ?

Recensioner
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Tornedalens Louisiana tar form

Konst I Vitsaniemi bygger hemvändaren Gunhild Stensmyr upp en ny plats för samtidskonst. ?

Språk som kittlar och berör

Bok Ungdomsromaner som inspirerar till att våga leva sina liv med vidare normer lyfts fram av VK:s Lena Kjersén Edman i genomgången av pärlor för sommarlovslediga barn och unga. ?

Hypnotisk trio Holmöns höjdpunkt

Musik Rikard From Trio stod tillsammans med gitarrvirtuosen Erik Weissglas för lördagens vassaste inslag på Seajazz på Holmön, skriver VK:s Nils Jonsson. ?

Holmön bjuder på Salta vindar i sommar

Scen När det ska göras sommarteater på Holmön bygger den på en sann historisk grund, men därefter är det påhittat.  ?

Ingen rullpizza på torget i rullpizzans huvudstad

SARA MEIDELL Umeås nya foodtrucksystem skriver ännu ett kapitel om den uppstädade staden med en ny kravprofil för dem som bereds tillträde. ?

Umeåkonstnär
får stort stipendium

Kulturtelegram Umeåkonstnären Magdalena Nordin får Sparbanksstiftelsen Norrlands konstnärsstipendium på 100 000 kronor bland annat för sin mångsidighet och sitt mod.  ?

Konstnärskap stöttas

Kultur Umeåkonstnären Ida Hansson tilldelas Region Västerbottens årliga bildkonststipendium på 150 000 kronor.  ?

Bok

De får Norrlands litteraturpriser

Bok Katarina Kieri och Mats Jonsson prisas under Norrländska litteratursällskapets sommarmöte i Umeå. ?

Drömmar som blev luftslott

STADSPLANERING Konstnärerna kallades in för fördjupa dialogen om vad Vasaplan skulle bli. Resultatet: samma vy som tidigare skriver arkitekturhistorikern Katrin Holmqvist Sten. ?

En komplex knutpunkt

Kulturdebatt Omgestaltningen av Vasaplan är en en process som sammanför flera av samtidens och Umeås utmaningar och konflikter. ?

Ett delat Spanien i ett ovisst nu

KOMMENTAR VK:s Carl Åkerlund skriver från ett eftervalens Spanien, splittrat och jagat av det förflutna. ?

En tragedi att dra djupare lärdom av

Kulturkrönikor Hatet och glåporden som tvingade Männen med rosa triangel att avbrytas påkallar en fördjupad debatt om skolteaterns villkor. ?

Utan nattåg stannar Norrland

Kulturkrönikor I april slutade de reguljära nattågen rulla till Jämtland – ett beslut som tecknar en bild av ett land som givit upp idén om att hålla samman. ?

Ny podd om barnlitteratur

Bok Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck vill uppvärdera barn- och ungdomslitteraturen. ?

Musik
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Utelek med Shakespeare

Scen För två år sedan gjorde Skuggteatern succé med att improvisera Shakespeare. Nu är det dags igen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Pojkboksfantasi som löpt amok

Kultur Vilda västern-författaren Karl Mays museum väcker kluvna känslor hos Anders Sjögren vid hans sista anhalt under besöket i Dresden. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Grymt och gripande

Bok I ett omvälvningens Kiruna utspelar sig Ann-Helene Laestadius nya roman – hennes bästa hittills skriver VK:s Lena Kjersén Edman som i dag boktipsar om tre kapitelböcker för unga sommarlovsläsare. ?

Klart: Hon blir operans musikchef

Musik Elisabet Ljungar får treåriga förordnandet och blir Marco Feklistoffs efterträdare. ?

Journalistföraktet ett ökande hot

Kulturkrönikor Ett etablissemang som sprider misstro och hat mot journalister utgör ett nytt hot mot den fria pressen. ?

Mänskligt att gå till fots

Örjan Abrahamsson Om gåendet som litterär nisch i den moderna romankonsten. ?

Operan står inför ett definierande vägskäl

SARA MEIDELL Att Norrlandsoperan rustas upp för långsiktiga behov ger hopp, men finansiering av verksamheten förblir en akut fråga att lösa. ?

Konst
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Prinsbesök väckte idé om utställning

Konst Fem monumentalskulpturer av Tony Cragg kan skådas av förbipasserande på vägen vid Djurgårdskanalen i Stockholm. Prins Daniel och Galleri Andersson/Sandström är initiativtagare till den annorlunda utställningen. ?

Tystnaden kring klass-
resenären

Kultur Glödpunkten av revolt, berättelsen om klassresans pris och modet att ta mått på tystnadens tyngd gör Elena Ferrante oumbärlig, skriver Annelie Bränström Öhman. ?

Utopisk bubbla

Kultur Som en ihopknycklad Bubbla hänger skulpturen Beetle Sphere från taket mitt i Utopia. Verket av den indonesiske konstnären Ichwan Noor är det första av honom som visas i Sverige.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

På liv och död i nybyggarland

Bok Om hur osannoligt tufft det var för människorna som skulle bygga sig ett liv i den karga obrutna marken i Vilhelmina berättar Rolf Kjellström fascinerande i sina fem böcker om nybyggarlivet. ?

Hennes berättelse hade mest kraft

Scen Tangentknackaren Anna-Mia Johansson lyckades beröra både publik och jury med sin berättelse om en far och dotter som återförenas. ?

Vad händer när universiteten beväpnar sig?

Kulturkrönikor PO Ågren om nya vapenlagen Campus Carry: Rummet förändras med vapnets närvaro. Människor blir potentiella offer.  ?

I trädgården slipper vi tänka på döden

SARA MEIDELL Våra trädgårdar tecknar drömmar och politiska tillstånd och i vår vinner den självförsörjande trädgårdsmästaren – stolt småbrukare, magiker och väldigt ensam. ?

Scen

Vettigt titta tillbaka på filmhistorien

Kultur Nytt är inte alltid bäst. Det konstaterar Lars Böhlin som besökt en festival där filmhistorien hedras.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Ett år av kvinnohistoria

Konst I den digitala födelsedagskalendern Dagens dam skapar Maria Persson ett kvinnoarkiv med nya porträtt av kändisar och doldisar ur kvinnohistorien. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Fyra färger av Kästner

Kultur Hur kommer mobila, interaktiva mikromuseer att stå sig framöver? Det frågar sig Anders Sjögren vid sitt andra stopp i Dresden, efter ett besök på författarmuseet för Erich Kästner. ?

Den djupa webben – endast för förryckta

Essä En mörk bild av anonymitetsförespråkarnas och libertarianernas idealwebb målas upp av Jamie Bartlett i en ny bok, skriver PO Ågren som läst. ?

Nordmaling berättar

Kultur Nordmaling blir Årets berättarkommun 2016, det tillkännagavs under den pågående Berättarfestivalen i Skellefteå. ?

Kent försöker förklara sig

Bok Problemen har varit många för författaren Kent Lundholm. Han har levt med sin alkoholism, adhd, bipolär, dyslexi och diabetes. ?

I en ny bok skriver han om sitt liv. 

Mest läst på kultur