Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Mellan symfoni och poesi

Mellan symfoni och poesi

Musik Det är någonstans mellan symfoni och ljudpoesi som Two of a kinds två verk placerar sig själva, skriver VK:s recensent. ?

Hyllar morbror på ny skiva

Hyllar morbror på ny skiva

Kultur I dag anländer hedersgästen Mats Öberg till Umeå jazzfestival. Årets besök är extra speciellt, då huvudfokus ligger på morbror Berndt Egerbladh. ?

Sången i centrum med Babs på film

Sången i centrum med Babs på film

Musik En rolig inblick i svensk filmhistoria ges i en ny box med Alice babs gånger fem. ?

Hur låter musiken ni ska spela?

Hur låter musiken ni ska spela?

Musik Tre frågor till Magnus Granberg, klarinettist och kompositör, uppvuxen i Hörnefors, som ingår i Tetuzi Akiyama trio. ?

Motsägelsefullt om bristen på hederlighet

Motsägelsefullt om bristen på hederlighet

Bok Det är tydligt att det kalla krig som bedrivs i partiet kräver många offer – karriärsmässigt, själsligt och ideologiskt, skriver Lars Böhlin om boken om Håkan Juholt. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Holmlund var bra för kulturen

Holmlund var bra för kulturen

Krönikor Lars Böhlin: ”Lennart var en effektiv kuliss bakom vilken Umeås kulturliv kunnat jobba hyggligt ostört.”  ?

Hatet och priset på medmänsklighet

Hatet och priset på medmänsklighet

Krönikor Den stora lögnaren är den som vänder bort blicken och låtsas att allt är frid och fröjd, skriver Sara Meidell. ?

Mest läst på Kultur
Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Symfoni med öppning för konstnärliga kollisioner

Musik Friktion mellan förväntningar och uttryck och personliga uppgörelser med traditionerna. Så kan två nyckelstråk beskrivas i Mats Gustafssons konstnärskap. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel

Den förste arenapoeten

Kultur Om Dylan Thomas poesi och vidlyftiga leverne berättar Anders Sjögren som följt i poetens fotspår 100 år efter walesarens födelse. ?

Så försåtminerades Dan Park-debatten

Krönikor Sara Meidell skriver om Dan Park med anledning av hovrättsdomarna som väntas meddelas i dag och förhoppningsvis slås fast.  ?

Bilder av jazz i festivalupptakt

Musik Jazzmusik har alltid varit en stark inspirationskälla för konstnären Bill Olson. Därför är det passande att hans utställning Bill 365° sammanfaller med öppnandet av Umeå Jazzfestival.  ?

"En boxare som väger
in i alla viktklasser"

Scen Thorsten Flinck är tillbaka med sin tolkning av Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas. ?

Självporträtt av en storartad människa

Bok Ett litteraturhistoriskt dokument av internationellt märkvärdig sort, skriver Gunnar Balgård som läst tio års författardagböcker av Sara Lidman. ?

Stora män jag mött -
utan att de vet om det

Krönikor Anna Holmström Degerman om förvånade kulturkollisioner med litteraturens giganter. ?

Jätten glufs-glufs
och en ny snäv värld

KRÖNIKA Sara Meidell skriver om biblioteket som frizon, både mentalt och fysiskt våld samt om förändrade villkor. ?

Kulturnyheter

En medicin-
historisk gigant

Essä Det är förbluffande hur en enskild person ibland kan ge upphov till en helt ny vetenskap, ett nytt tänkande eller en ny teknik som blir bestående i århundraden. ?

Starkaste kandidaten:
Romanfinalen om Maj

Bok Kristina Sandberg är en värdig vinnare av årets Augustpris, enligt VK:s kulturredaktör Sara Meidell. ?

Ny chans för Sem-Sandberg

Bok Steve Sem-Sandberg och Sara Stridberg finns bland de nominerade till årets Augustpris. ?

Den finska folksjälen i skämtets tjänst

Scen Ikka Heiskanen tar fram ordglädjen i Veikko Huovinens författande - känslan av att nya världar kan öppnas framför ögonen på oss, om vi bara vågar lattja med språket. ?

Humoristisk dystopi av Nobelklass

Bok Ungerske författaren Krasznahorkais introduktion i Sverige, romanen Motståndets melankoli, är rik på gäckande gåtfullhet, menar recensenten. ?

Från svanslös till uddlös

Krönikor Att uppgradera äldre intressanta berättelser är inget stort problem i jämförelse med nytolkningarnas oförmåga att förvalta behållningen i arvet, skriver Elin Ruuth i Litteraturkrönikan. ?

Jazzpris till Jonas Kullhammar

Kulturtelegram Saxofonisten Jonas Kullhammar får Kungliga Musikaliska Akademiens jazzpris för 2014, skriver Dagens Nyheter. Priset på 100 000 kronor delas…

Kulturministern: "Miljonprogrammen ska kulturupprustas"

Kulturtelegram Sverige behöver åtgärda sina bildningsklyftor och sin rasism. Det säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) om regeringens satsningar på…

Tre nominerade till TT:s stora fotopris

Kulturtelegram Fotograferna Simon Berg, Maja Daniels och Elis Hoffman har nominerats till TT:s stora fotopris 2014. Priset på 100 000 kronor går till den…

Regeringen satsar på förortskultur

Kulturtelegram 252 miljoner kronor mer till satsningar inom kulturen. Det är slutsiffran när regeringen presenterar 2015 års kulturbudget. Överraskningen…

Norrlandsoperan hjälper Nobelstiftelsen

Nyheter Antalet kvinnliga nobelpristagare genom åren är pinsamt få. Det tycker Norrlandsoperan, som därför ska hjälpa Nobelstiftelsen på traven…. ?

Besvikelse över scenkonstpensioner

Kulturtelegram Frågan om pensioner för scenkonstnärer är en surdeg. Den nya regeringen går på den gamlas linje. Musiker och scenkonstnärers fackförbund…

Nya stjärnor till litteraturfestival

Kulturtelegram De går i bräschen för den internationella litteraturen, gör det som inte ens förlagen vågar. På litteraturfestivalen i Stockholm, som…

Besvikelse över scenkonstpensioner

Kulturtelegram Dansare, musiker och sångare är de stora förlorarna i kulturbudgeten. Det hävdar Symf och Teaterförbundet i ett gemensamt uttalande….

Ökat ansvar för Waldemarsudde

Kulturtelegram Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2015 att Stiftelsen Waldemarsudde skall få överta förvaltningen av de fastigheter och…

Regeringen satsar på förortskultur

Kulturtelegram 252 miljoner kronor mer till satsningar inom kulturen. Det är slutsiffran när regeringen presenterar 2015 års kulturbudget….

Ny sidor av Astrid Lindgren

Kulturtelegram Astrid Lindgrens melankoliska och mörka sida behandlas i en ny dansk biografi. Även den nya svenska dokumentärserie som visas i jul…

Stockholms stad köper inte Hillfons hem

Kulturtelegram Inför valet sade den dåvarande oppositionen i Stockholm att man hade som ambition att köpa skulptören Hertha Hillfons kombinerade hem och…

Frihetspenna till Lena Sundström

Kulturtelegram Torgny Segerstedts Frihetspenna för 2014 går till journalisten och författaren Lena Sundström. Hon får utmärkelsen för att hon ljussätter…

Ny biografi om Lindgrens melankoli

Kulturtelegram Astrid Lindgrens melankoli och mörka sida behandlas i en ny dansk biografi. ”Denne dag, ett liv” bygger på brevväxlingen med…

Legendarisk chefredaktör död

Kulturtelegram The Washington Posts tidigare chefredaktör, Ben Bradlee, har avlidit, 93 år gammal. Bradlee ledde tidningen från 1968 till 1991 och…