Umeå

De vill ändra attityderna kring våldtäkt

Publicerad 3 oktober 2013

Umeå Ur frustration och ilska efter att tre män friats i Umeå tingsrätt för en uppmärksammad våldtäkt föddes Fatta-kampanjen. Nu vill initiativtagarna att lagen förändras och att det redan från förskolan ska jobbas förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän.

Bakgrund – de uppmärksammade våldtäkterna

I maj 2013 kom den uppmärksammade domen i Umeå tingsrätt. Tre unga män hade åtalats för att ha hållit fast, filmat och våldtagit en ung kvinna med en vinflaska, men friades då ord stod mot ord. Detta väckte starka reaktioner runt om i landet och tingsrättens dom ifrågasattes.
Domen överklagades till hovrätten som den 18 september dömde en av männen – den 18-åring som våldtagit kvinnan med flaskan – till 180 timmars samhällstjänst och att betala 115 000 kronor i skadestånd till henne.

I mars åkte tre tjejkompisar på fest i Tensta där ett gäng killar i 15-årsåldern befann sig. En 15-årig flicka som inte kände någon av killarna hade under kvällen frivilligt samlag med en av dem. Senare ska ytterligare sex killar ha turats om att ha, eller försöka ha, samlag med flickan i ett låst rum, trots att hon sagt att hon inte ville.
Pojkarna dömdes till ungdomsvård av Solna tingsrätt men friades förra veckan av Svea hovrätt. Rummet i lägenheten anses ha varit för mörkt för att flickan kan berätta vad som hände och med säkerhet peka ut pojkarna. Enligt hovrätten saknades även belägg för att flickan ska ha haft anledning att känna sig rädd för att råka illa ut om hon gjorde motstånd. De anser inte att hon befunnit sig i ett ”hjälplöst tillstånd”, vilket är vad som krävdes enligt den lag som gällde fram till 1 juli i år.
Den friande domen har väckt starka reaktioner. En namninsamling med krav om att målet ska tas upp i Högsta domstolen har i nuläget skrivits under av över 80 000 personer.

FÖLJ ÄMNEN

– Alla vet att kvinnor våldtas hela tiden och att kvinnor som anmäler inte får sina förövare fällda. Vi är ofta så bra på att lyfta saker som inte står rätt till i Sverige, men den här frågan har legat oberörd allt för länge.

Det säger Umeårapparen Nathalie ”Cleo” Missaoui från nätverket Femtastic, som tillsammans med stiftelsen Crossing Boarders drog i gång Fatta-kampanjen i maj sedan tre män friats i Umeå tingsrätt för en uppmärksammad våldtäkt med en vinflaska.

De samlade in 150 anonyma personers berättelser om sex som inte skett på deras egna villkor och dessa tolkades senare till en låt av Cleo och Syster Sol som släpptes tillsammans med en musikvideo och en debattartikel i början av september. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Vi har fått så sjukt mycket mejl från fler personer som vill fortsätta berätta sina historier. Det är viktigt att man får berätta om det man varit med om så att man får lära sig att man inte är ensam. Det har inte funnits några sådana forum där inte skam och skuld existerat, men nu tror jag att vi lyckats skapa ett sådant till viss del, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui.

Vanessa Marko är grundare av Femtastic och vill se mer resurser till normkritiskt lärande och genus redan från förskolenivå, samt en sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke

– Lagen som den ser ut i dag tillåter att våldtäktsmän frias och så vill vi inte ha det i vårt land. Vi vill också att det ska läggas mer resurser på normkritiskt arbete i tidig ålder så att man kan jobba förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän, säger Vanessa Marko.

Förra veckan friade Svea hovrätt sex killar i 15-årsåldern för en gruppvåldtäkt på en jämnårig tjej i Tensta – en dom som väckt starka reaktioner i hela landet. Precis vid lunchrusningen på måndag har Fatta därför bjudit in till en manifestation utanför riksdagshuset i Stockholm där de ska läsa högt ur de 150 berättelserna om sexuellt våld och förnedring.

Berättelserna kommer även att lämnas över till regeringen tillsammans med musikvideon och allt annat material som samlats in sedan kampanjen startade. Närmare 1500 personer har hittills anmält att de ska delta.

– Vi gör det här för att politikerna ska ta tag i frågorna och fatta och det är bråttom, folk blir våldtagna och gärningsmän går fria. Vi vill att alla partier ska gå ut och säga vad de anser och om de står för en samtyckesreglering, så att vi vet vad vi ska rösta på, säger Vanessa Marko.

Se videon ”FATTA” här nedan.

 • AntY90

  Jag är lite tveksam till att ” […] jobba förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän”. Studier från det stora landet i väst pekar på att de allra flesta förövarna vid en våldtäkt är flergångsförbrytare och att de vet om att det de gör är fel. De förstår att offret lider men de bryr sig inte. De som gör sånt här är inte vanliga människor, de är psykologiskt avvikande på ett väldigt dåligt sätt. Att våldta är inget som någon fostras till att göra i dagens samhälle så att lägga ner tid och pengar på detta i förskolan är förmodligen bortkastade pengar.

  • Kvinna

   Klen tröst att de flesta skulle vara flergånsförbrytare och psykologiskt avvikande. Det känns inte bättre för mig som tidigare hade en sambo som faktiskt var helt normal, snäll och en bra människa på alla sätt och vis ända tills den kvällen ja sa nej men han körde på ändå. Det är det som är problemet! Han är ingen flergångsförbrytare eller psykologiskt avvikande, han är en vanlig man som såg det som naturligt att ha sex med mig för att han var sugen trots att jag inte ville. Det är inte normalt tänkande, det vet vi alla men han är ingen läskig man som står i mörka parker, han har ett normalt liv med jobb och sin plats i samhället.

   • Erik

    Nej, människor i Sverige fostras inte att ta något utan omtanke. Vad din sambo gjorde var definitivt avvikande från normalt beteende och du kände honom mest troligt inte så väl som du skulle vilja tro.
    Alla har mörka hemligheter. De flesta av oss har inga problem att låta dem vara just det, tack vare vår uppfostran.

 • Sara

  Jag förstår din argumentation, det är en svår gränsdragning, men hur ska man komma åt problemet? Tänk dig känslan att först utstå ett övergrepp som förmodligen förstör ditt liv, efter mycket vånda kanske till slut inse att du måste gå till polisen, får vänta ett halvår på rättegång med all ångest och rädsla det för med sig, för att få veta att ord står mot ord och eftersom det inte finns några vittnen så går det inte att döma personen i fråga.

  Jag är inte dum, jag förstår att man måste bevisa att ett brott har begåtts, men hur gör man det när det inte finns vittnen?

  Dessutom finns det en inbyggd misstro mot tjejer. Bara för att man är alkoholpåverkad innebär det inte att man vill ha sex, eller för att man har en viss klädsel för den delen. Det känns som att vi borde ha kommit förbi den här diskussionen för länge sedan, men vi stampar fortfarande på samma ställe. Det är väl därför vi behöver ”jobba förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän”!

  • Bri

   ”jobba förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän”!
   ja, det är lösningen! lagstiftning om samtycke blir däremot fel steg att gå, eftersom den åtalade därmed mer eller mindre måste bevisa sin oskuld.
   tänk dig själv sara, om du skulle göra slut med din partner eller framtida partner, därefter går denne och anmäler dig för våldtäkt och hänvisar till de sista gångerna ni var intima med varandra, och hävdar att denne ”var tvungen att ställa upp då” för att det kändes som om det skulle ta slut mellan er.
   då skulle plötsligt du vara åtalad för våldtäkt och måsta sitta i rättsalen och berätta för alla där om bl.a. det sexliv ni hade för att kanske därefter bli dömd, då du inte ansågs kunna bevisa din oskuld även om du visste att anklagelserna redan från början var ett sätt att hämnas för att du gjort slut… för att inte tala om vem som eventuellt skulle få vårdnaden om barnen ni har ihop.
   du? den våldtäktsdömde (även om så felaktigt dömd, men vem bryr sig. det ska ju inte behöva bevis i regel om vi går på FATTAs lagändrings förslag, då samtycke är halvsvårt att faktiskt bevisa i rätten) eller kanske ditt ex. som då inte bara får vårdnaden utan också skadestånd av dig p.g.a. den påståda våldtäkten.
   visst ett skräck exempel men hur lång tid tror du seriöst att lagen skulle få existera innan folk började utnyttja den, för hämnd, ekonomisk vinst etc. och då vem som helst, kvinna som man kan hävda brist på samtycke så kommer många många oskyldigt anklagade män OCH kvinnor hamna i fängelse för våldtäkt.
   men om det skulle gå att lära ut ”uppförelse och förståelse” som en del av SO-ämnen i skolorna så skulle det någ gå att minska antal våldtäkter/år. dock tror jag aldrig det skulle gå att få bort de helt. tyvärr. en annan sak vore att om polisen lyckas hitta DNA-bevis som kommit från den misstänkte så ska brottet aldrig kunna presskriberas. sen borde polisen få rätt att börja toppsa personer som kommer in p.g.a. berusning för att testas mot DNA register för olösta brott.

   • Sara

    Jag har själv inte satt mig in i vad en samtyckeslag skulle innebära, såg mer den här diskussionen som en allmän om hur man kommer åt problematiken kring våldtäkter och andra liknande brott som ofta sker utan några vittnen. Det är en viktig, men oerhört svår fråga och jag är inte så säker på att en samtyckeslag skulle vara den rätta vägen att gå. Som du skriver, det låter som en svår lag att använda, och alltför lätt att missbruka.

    Det som gör mig mest ledsen är att jag kan rada upp ett antal personer i min närhet (kvinnor och män) som på olika sätt och i olika grad blivit utsatta för sexuella brott och/eller andra liknande brott. Jag önskar bara att alla jävlar som gör sånt mot sina medmänniskor aldrig mer fick se dagens ljus. Jag vet bara inte hur vi ska komma dit.

  • ML

   Jag håller med dig, vi bör arbeta förebyggande mot normer som skapar, och i vissa fall kanske även accepterar detta oacceptabla beteende.
   Har därför klickat like på din kommentar.

   Att ändra lagen i den riktningen som föreslås är dock inte rätt väg att gå.

   Normer och värderingar som formar barn, och ungdomar, för att de sedan har med sig dem under sitt liv kan påverkas av föräldrar och skola i den riktning som ändrar inställningen.
   Man bör starta här.
   Lägg resurser på att lära barn och unga hur relationer och sexualitet fungerar på ett sådant sätt att både flickor och pojkar mår bra.

 • Martin

  Du har uppenbarligen aldrig varit i Indien…

 • Niklas Björck

  Sverige har mer våldtäkter än indien per invånare.

  • Mats

   Sverige har fler anmälda våldtäkter per invånare Men det är antagligen mycket större mörkertal i Indien. Så det är inte troligt att Sverige skulle ha fler våldtäkter pen invånare.

  • RExx

   Öh, nej. Att vissa förvirrade personer fått för sig det beror antingen på att de de inte begriper bättre eller på att de medvetet ljuger och försöker vinna billiga poäng.

   I Sverige så klassas fler handlingar som våldtäkt än i de flesta andra länder. Samtidigt så Dessutom så blir varje händelse ett eget brott medan man i andra länder räknar allt som sker som ett pågående brott. En gruppvåldtäkt blir i de flesta andra länder ett brott medan man i Sverige räknar varje förbrytare som ett brott. När man korrigerat för dessa statistiska nybörjarmisstag så kan man göra en jämförelse som håller.

 • Tom

  Det känns jobbigt att säga det här i och med att det är ett så känsligt ämne. Men den här artikeln är verkligen urusel. Marko verkar inte ha någon som helst koll på vad hon pratar om och luddigheter som ”sex som inte skett på deras villkor” får mig direkt att rygga tillbaka. ”jobba förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän” är också ett citat som faller helt platt. Vad menas egentligen? Att det skulle vara en norm att begå våldsbrott? Det är som att säga att ”Vi måste jobba förebyggande mot de normer som skapar mördare och tjuvar” Det finns ingen norm som främjar dessa beteenden utan det är (som säkert redan påpekats) brott som begås av personer som redan vet att deras handlingar inte är accepterade, eller som lider av sinnessjukdom.

 • Sara

  Vi vuxna har en oerhört viktig roll i det här, så att unga som växer upp får en annan syn på vad som är OK (ändra normer…), men det är samtidigt väldigt svårt eftersom att vissa uppfattningar är så djupt rotade och svåra att få syn på, och därför svåra att ändra på. Det gäller inte alls bara i frågan om när det räknas som våldtäkt eller inte, även om det var det diskussionen handlade om här.

 • Sara

  Sen ska man ju komma ihåg att våldtäkt och andra sexuella våldsbrott inte alls bara handlar om att män gör något mot kvinnor. Det är (förmodligen) ännu svårare för en man att både anmäla och få en fällande dom. Både för att offret känner skam och för att dessa normer är ännu djupare rotade och svårare att prata om…

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?