De vill ändra attityderna kring våldtäkt

Umeå.
Ur frustration och ilska efter att tre män friats i Umeå tingsrätt för en uppmärksammad våldtäkt föddes Fatta-kampanjen. Nu vill initiativtagarna att lagen förändras och att det redan från förskolan ska jobbas förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän.
Josefin Isaksson
Publicerad 3 oktober 2013 kl. 06:00

- Alla vet att kvinnor våldtas hela tiden och att kvinnor som anmäler inte får sina förövare fällda. Vi är ofta så bra på att lyfta saker som inte står rätt till i Sverige, men den här frågan har legat oberörd allt för länge.

Det säger Umeårapparen Nathalie "Cleo" Missaoui från nätverket Femtastic, som tillsammans med stiftelsen Crossing Boarders drog i gång Fatta-kampanjen i maj sedan tre män friats i Umeå tingsrätt för en uppmärksammad våldtäkt med en vinflaska.

De samlade in 150 anonyma personers berättelser om sex som inte skett på deras egna villkor och dessa tolkades senare till en låt av Cleo och Syster Sol som släpptes tillsammans med en musikvideo och en debattartikel i början av september. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

- Vi har fått så sjukt mycket mejl från fler personer som vill fortsätta berätta sina historier. Det är viktigt att man får berätta om det man varit med om så att man får lära sig att man inte är ensam. Det har inte funnits några sådana forum där inte skam och skuld existerat, men nu tror jag att vi lyckats skapa ett sådant till viss del, säger Nathalie "Cleo" Missaoui.

Vanessa Marko är grundare av Femtastic och vill se mer resurser till normkritiskt lärande och genus redan från förskolenivå, samt en sexualbrottslagstiftning som bygger på samtycke

- Lagen som den ser ut i dag tillåter att våldtäktsmän frias och så vill vi inte ha det i vårt land. Vi vill också att det ska läggas mer resurser på normkritiskt arbete i tidig ålder så att man kan jobba förebyggande mot de normer som skapar våldtäktsmän, säger Vanessa Marko.

Förra veckan friade Svea hovrätt sex killar i 15-årsåldern för en gruppvåldtäkt på en jämnårig tjej i Tensta - en dom som väckt starka reaktioner i hela landet. Precis vid lunchrusningen på måndag har Fatta därför bjudit in till en manifestation utanför riksdagshuset i Stockholm där de ska läsa högt ur de 150 berättelserna om sexuellt våld och förnedring.

Berättelserna kommer även att lämnas över till regeringen tillsammans med musikvideon och allt annat material som samlats in sedan kampanjen startade. Närmare 1500 personer har hittills anmält att de ska delta.

- Vi gör det här för att politikerna ska ta tag i frågorna och fatta och det är bråttom, folk blir våldtagna och gärningsmän går fria. Vi vill att alla partier ska gå ut och säga vad de anser och om de står för en samtyckesreglering, så att vi vet vad vi ska rösta på, säger Vanessa Marko.

Se videon "FATTA" här nedan.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten