Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Gitarrmuseum lockar Nashville till Umeå

Publicerad 21 september 2013 (uppdaterad 26 september 2013)

Nyheter Bröderna Åhdéns gitarrmuseum ger eko runt om i världen och sätter Umeå på musikkartan. I exempelvis det klassiska Nashville väckte museet så stort intresse att staden vill samarbeta med Umeå.

Guitars the museum

Vad: Gitarrmuseum, restaurang i två plan, rockklubb och musikaffär samt foto-/inspelningsstudio, skivbutik och lokaler för gästutställningar. Gitarrmuseet huserar på det översta våningsplanet. Där ställs världens finaste samling av så kallade vintagegitarrer ut. Bröderna Samuel och Michael Åhdén har byggt upp sin samling under årtionden och länge drömt om ett permanent museum.

Var: I Vasaskolan, Vasagatan 18+20, Umeå.

Byggår: 1917+21, uppfördes som Nya Folkskolan efter ritningar av Karl Nissen.

Yta: 2 000+3 000 kvadratmeter.

När: Öppnar första helgen i februari 2014.

Vilka: Fredrik Fagerlund, Jonas Svedin och Hasse Lidgren är projektägare.

Mer på webben: guitarsthemuseum.com

Kommunens marknadschef gläds över intresset och ser en stor potential i gitarr- museet som blir huvudattraktionen i det Musikens hus som just nu färdigställs i gamla Vasa-skolan.

– Bröderna Åhdéns livsverk har redan fått världsintresse. Det ska bli fantastiskt roligt att få vara med och arbeta med utvecklingen av olika samarbetsprojekt kring det och kring Umeås musikscen, säger Anna Olofsson.

Hon var också den som kontaktades i frågan om Nashville, USA:s Mecka när det handlar om country- och populärmusik.

– Jag fick en förfrågan från några som undrade om Umeå ville att de skulle försöka arbeta för att Nashville skulle bli en vänort, detta med anledning av att USA för närvarande söker vänorter runt om i världen, berättar Anna Olofsson.

Ett vänortsavtal var dock inte aktuellt. Umeå har sedan några år tillbaka ett politiskt beslut om att inte ingå några nya sådana avtal. Det anses vara ett gammalmodigt arbetssätt, i stället vill kommunen ha samarbete i olika former med både andra städer och organisationer.

– Gitarrmuseet kommer att betyda väldigt mycket för Umeå. Tidningen Guitarist Magazine har till exempel just nu publicerat ett sju sidor långt reportage om det. Det gäller för oss att vara på det stora intresset och hitta olika samarbetsformer med såväl orter som organisationer och andra, för att kunna utveckla det ytterligare, säger Anna Olofsson.

 • Jonas

  Umeå har haft en stor gitarrtillverkare under åren 1950-1997. Kommer den att ha plats på museet?

  • vindelmannen

   Du tänker alltså inte på Göran Frii, denne gigant bland giganter, eftersom han dog bara för några år sedan? För övrigt: Vila i frid Göran och Friis Musik!

 • El & sånt

  Har sett en svart hot rod som verkar göra reklam för museet. Nån som vet om det är så?

 • Abbe

  Göran Frii och hans bror, och deras far startade tillverkning och utförde reparationer på deras gård i Västerhiske redan på 40-talet. 1955 så öppnade Göran och hans bror butiken Friis Musik på Järnvägstorget i Umeå. 2007 så dog Göran Frii efter en tids sjukdom året då han skulle fyllt 83 år gammal. Han höll öppet butiken och reparerade instrument in i det sista. Det finns få som Friis, Granström och Sundqvist, men vi har faktiskt en gitarrtillverkare, designer(Hagströms, Jakobson) och reparatör kvar i Umeå nämligen Leif Jakobsson. I Skellefteå/Ursviken har vi elgitarrtillverkaren/designern Salander och hans Salmath gitarr. Så än är inte sagan all, utan det finns en fortsättning också. Sedan så finns det ju flera mindre ”hobbytillverkare”, designers i Umeå som Fredrik Mannberg (Nocturnal Rites, Guilliotine), han har bl. a, byggt en elgitarr typ flying V. och designat en egen edition åt Ibanez. Jag skruvade själv ihop fyra ESP byggsatser med Fenderdelar på åttiotalet, som jag målade och gav min egna design, dessa blev jag tyvärr direkt tvungen att sälja, då man som ungdom inte hade så mycket pengar att röra sig med.

 • Abbe

  Göran Frii och hans bror, och deras far startade tillverkning och utförde reparationer på deras gård i Västerhiske redan på 40-talet. 1955 så öppnade Göran och hans bror butiken Friis Musik på Järnvägstorget i Umeå. 2007 så dog Göran Frii efter en tids sjukdom året då han skulle fyllt 83 år gammal. Han höll öppet butiken och reparerade instrument in i det sista. Det finns få som Friis, Granström och Sundqvist, men vi har faktiskt en gitarrtillverkare, designer(Hagströms, Jakobson) och reparatör kvar i Umeå nämligen Leif Jakobsson. I Skellefteå/Ursviken har vi elgitarrtillverkaren/designern Salander och hans Salmath gitarr. Så än är inte sagan all, utan det finns en fortsättning också. Sedan så finns det ju flera mindre ”hobbytillverkare”, designers i Umeå som Fredrik Mannberg (Nocturnal Rites, Guilliotine), han har bl. a, byggt en elgitarr typ flying V. och designat en egen edition åt Ibanez. Jag skruvade själv ihop fyra ESP byggsatser med Fenderdelar på åttiotalet, som jag målade och gav min egna design, dessa blev jag tyvärr direkt tvungen att sälja då man som ungdom inte hade så mycket pengar att röra sig med. Frågade ofta bröderna Åhdén och Göran Frii om tips och råd vid tillverkningen av dessa. Tack för det bröderna Åhdén och lycka till med Guitars Museum.
  H/Abbe

Familj ertappade inbrottstjuvar

Nära Under lördagskvällen tog en familj inbrottstjuvar på bar gärning. ?

Storpublik på populär skotertävling

TV: Storpublik på populär skotertävling

Nära Skotertävlingen lockade både barn och vuxna som kommit för att se vem som körde snabbast upp för backen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Fullt i backen

Bilder: Fullt
i backen

NÄRA Här avgörs klassiska skotertävlingen. ?

Torn byggs om till lyxbostad

Torn byggs om
till lyxbostad

Weekend Han gör om det hissnande höga tornet till sin egen bostad – med tio våningar. ?

Glitterbilen nr. 1

Joakim ”Sune” Sundkvist älskar sin Chevrolet Impala.

Startar e-sportlinje

En folkhögskola i Umeå ska öppna en linje för e-sport.

Se Idrottsgalan

VK sände live från scenen. Se en repris här!

"Har fått kämpa"

Hans Lindberg (S) efter regeringens klartecken till nya färjan.

Slog mot poliser
vid korvkiosk

Umeå En person är förd till arresten efter våld mot en polispatrull. ?

Misshandlades av okänd person

Misshandlades av okänd person

Umeå En man blev slagen i huvudet  av en helt okänd person. ?

Någon måste ta ansvar och satsa

Någon måste ta ansvar och satsa

Fotboll ”Vad görs egentligen för att få idrotten jämställd?” ?