Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Älgko i trädgården

Publicerad 6 juli 2013 (uppdaterad 6 juli 2013)

Umeå Mari-Anne B. Jonsson fick oväntat besök i sin trädgård på Carlslid i Umeå under lördagen.

– Jag var inomhus och min karl satt ute på altanen. Då hörde jag ett konstigt läte och tänkte ”vad konstigt hunden låter”. Men det var en älgko som lockade på sin kalv. Så brakade det till och plötsligt stod älgkon i vår trädgård, säger hon.

Älgkon stod och tittade en lång stund, så pass länge att Mari-Ann hann gå in och hämta kameran för att föreviga mötet. Älgkalven väntade utanför på cykelvägen utanför tomten.

– Älgkon var nog mer förskräckt än oss. Hon stod kvar i trädgården i drygt fem minuter. Grannarna som bor bredvid hann också se den.

Mari-Ann har en liten hund. Hunden blev dock så rädd när älgkon kom inbrakande i trädgården att den sprang in och gömde sig i huset.

– Det var kanske tur att hunden sprang in. Man vet ju inte riktigt hur djur kan reagera mot andra djur.

Efter några minuter i Mari-Anns trädgård sprang älgkon genom jordgubbslandet, hoppade över ett staket och försvann lika fort som den kommit, via cykelvägen efter Kolbäcksvägen.

– Den förstod sig inte på att använda grinden som vi har i staketet, säger Mari-Ann och skrattar.

Är det första gången som ni får besök av älg i trädgården?

– Ja, vi har aldrig upplevt något liknande. Vi vet att det har siktats björn och älg i området, men jag trodde aldrig att älgen var så nära inpå att den kunde komma in på tomten, säger Mari-Ann B. Jonsson.

 • UIK-gör livet bäst!

  Trevlig hälg!:-)
  Vilken söt älg, intet öga torrt!

 • DH

  Ja det här låter ju totalt ofarligt, björnar och älgar med nyfödda barn på Carlshem, Carlslid och Carlshöjd och kommunens skatteavlönade djurvårdare låter bössorna stå inlåsta. Perfekt!

  • Fredrik

   @DH: Du har inte varit ute mycket i naturen du märker jag, men om du slutar sitta framför datorskärmen, öppnar fönstret och tar in lite frisk luft så kanske du får ork att gå ut och röra på dig lite. Jag lovar, går du en skogspromenad varje dag, 30 minuter, så kommer du inte möta en älg, inte en björn, inte en varg etc. mer än EN gång per tionde år. Så, vad är det som är så farligt? De vilda djuren ser OSS som farliga, vi är högre upp på ”kedjan” och detta känner djuren på sig. Så, du kan vara helt lugnt. Rör dig i skogen, även kring Carlshem, Carlslid och Carlshöjd, utan rädsla.

 • lenakarlsson67

  vart är älgarna påväg?

 • Lelle

  Undrar om den möjligtvis kan ha flytt björnen som nu är där i närheten igen.

 • Bussåkarn

  Såg älgen från Bussen i skogsdungen, trevligt att kunna visa en kompis från Tyskland en levande älg en lördagseftermiddag.

 • Simon

  Haha, jag känner igen den älgen :) Jag cyklade på cykelvägen
  och när jag kom runt en kurva där det var höga träd och dålig sikt så mötte jag
  den bara några meter ifrån mig! Älgen blev rädd och vände om och ramlade nästan
  då den sprang iväg, jag såg att den sprang upp emot några hus på sidan och cykelvägen.
  Jag trodde jag skulle skita på mig :)

 • Eira och Leif

  Jag undrar verkligen vad som skulle hänt om älgen skulle varit i vår bakgård. Vi som bor alldeles intill Jonsson. Vi hade nämligen två Bizonger på gården som är alltför orädda!

 • Tant Gredelin

  Mäktigt!
  Men alla vet vi ju hur oroliga ”mödrar” är när det gäller valp..förlåt..kalvarna, kidsen, ungarna :-) eller så var de bara på lördagsutflykt och lite jordgubbssugna.

  Kul med djur, även i stadsmiljö!

Här är djuret som är skyldig till rovdjursattacken

Här är djuret som är skyldig till rovdjursattacken

Umeå Under måndagen besökte en av Länsstyrelsens naturbevakare Granö för att säkra spår efter helgens misstänka vargattack. Där två burar… ?

Cykellopp i kampen mot barncancer

Cykellopp i kampen mot barncancer

Umeå På måndagen gick starten för årets upplaga av cykelloppet Ride of Hope, ett initiativ skapat av Barncancerfonden i kampen för att utrota… ?

Föräldrar anmäler Umeå

Umeå Ska utredas. Förändringarna av modersmålsundervisningen i Umeå får skarp kritik från en grupp föräldrar som nu anmält kommunen till… ?

Bil av vägen utanför Umeå

Bil av vägen utanför Umeå

Umeå En trafikolycka har inträffat utanför Ersmark.
Polisen rapporterar att olyckan, där en personbil kört av vägen, inträffat på väg 364. Ingen… ?

Långa transporter i Umeå

Umeå Två långa och breda transporter startar på måndagskvällen från Holmsund.
Transporterna avgår klockan 20.00 från hamnen, med slutdestination… ?