Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Sorsele

Draget har dragit i gång

Publicerad 14 mars 2013 (uppdaterad 14 mars 2013)

Sorsele 38 lag har nu startat från Ammarnäs i det 26:e Vindelälvsdraget.

Och det var en kylslagen början på draget. 27 minusgrader var det i Ammarnäs när starten gick i Ammarnäs på torsdagsförmiddagen.

Draghundsstafetten Vindelälvsdraget har blivit ett etablerat arrangemang. Hela Sverigeeliten är med i tävlingen, liksom topplag från Österrike och Norge.

Tävlingen är ändå ingen utpräglad elittävling eftersom i stort sett hela draghunds-Sverige deltar.

- Många hundägare ser draghundssporten som ett roligt och bra sätt att hålla sin hund i form och för många är Vindelälvs- draget höjdpunkten på hela säsongen, säger Ann-Kristin Ångström, pressansvarig för tävlingen.

Norsk seger

Det norska laget Team Non-Stop Dogwear vann fjolårets tävling före Umeåbaserade Hot Dogs och med det österrikiska laget Alpentrail på tredje plats.

Banan, som heter Vindelälvsleden, underhålls av 17 skoterklubbar från byarna längs älven. Dagsetapperna är uppdelade på sträckor 6-21 kilometer där första dagsetappen går mellan Ammarnäs och Sorsele, andra dagen mellan Sorsele och Björksele, tredje dagen mellan Björksele och Hällnäs.

Målgång fjärde dagen

Fjärde och sista dagen går mellan Hällnäs och Vännäsby. Totalt handlar det om en sträcka på dryga 40 mil.

Under tävlingsdagarna sjuder byarna längst älven av aktivitet och på många ställen anordnas egna sidoarrangemang.

- Nu hoppas vi att hela tävlingen ska fungera bra. Mycket kan hända under en sådan lång tävling. Vi hoppas också på soligt och fint väder med lagom kyla för hundarna, säger Ann-Kristin Ångström.

Andra läste även:

  • Mats

    Lagom kyla för hundarna,men det bör väl gälla framförallt alla funtionärer

SD tar plats i fullmäktige

Sorsele Med 6,3 procent av rösterna tar Sverigedemokraternas representant Görel Sjöberg, Blattnicksele, plats i fullmäktige i Sorsele.  ?

S och M rasade mest i landstingsvalet

Sorsele Socialdemokraterna i landstinget förlorar tre mandat. Någon större förändring mellan Alliansen och de rödgröna blev det dock inte. Däremot… ?

Tomma SD-stolar i sex kommuner i Västerbotten

Sorsele Sverigedemokraterna tar mandat i fullmäktige i flera kommuner i Västerbotten. Men de har inte representanter överallt, vilket kommer att… ?

Olofsson sträcker ut högerhanden

Sorsele Socialdemokraterna förlorar stort i landstingsvalet, i synnerhet i inlandet där de har tappat över 12 procent av sina väljare. Nu sträcker… ?

SD  starkt fram även i inlandet

SD starkt fram även i inlandet

Sorsele - Vi är inte rasister, och vi vill inte sparka ut invandrarna. Det säger Eric Axelsson, Sverigedemokraterna i Vilhelmina, som är… ?

Så röstar folket i Västerbotten

Så röstar folket i Västerbotten

Sorsele Se hur kommunerna i länet röstar i kommun- landstingsvalet och riksdagsvalet. Här uppdateras kontinuerligt antalet röster i kommunvalen i… ?