Umeå

Skidåkare irriterade på att renar utfodras vid spåret

Publicerad 7 mars 2013 (uppdaterad 7 mars 2013)

Umeå Olles spår har blivit utfodringsplats för renar. Hö, ska enligt skidåkare, ligga mitt på spåret.
– Det är enda stället vi kunde utfodra renarna, säger Magnus Andersson, renägare i Rans sameby.
– Det drabbar skidåkarna och renarna blir störda, säger Spår-Olle Jonsson.

FÖLJ ÄMNEN

Olles Spår i Kullaskogen är ett av Umeås populäraste skidspår som den här säsongen haft fler åkare än på länge.

Renar finns i området var och varannan vinter. Just nu befinner sig 1000-1500 renar tillhörande Rans sameby i området men aldrig tidigare har renarna utfodrats med hö på- och alldeles intill spåret. Därför är irritationen stor bland skidåkarna.

Magnus Andersson, renägare i Rans sameby är noga att poängtera att de inte lagt hö direkt på spåret. Eftersom det är nyplanteringar i området runt spåret var de tvungna att lägga ut höet bredvid spåret i stället.
– Det har varit 7-8 plusgrader och snön har blivit så hård att renarna inte tar sig ner till marken för att få tag i mat, säger Magnus Andersson.

Höet läggs ut för att renarna själva ska börja gräva efter mat som ligger under snön.

Den sträcka som de flesta åker mäter 9,6 kilometer och det är på ett hygge där spåret går som utfodringen sker. På en raksträcka uppehåller sig renarna alldeles intill spåret och det ligger fullt med hö i spåret.

– Man kan tror att det är samiska veckan även i Olles spår, konstaterar en skidåkare.

– Man måste komma ihåg att Kullaheden i första hand är ett renbetesområdet och inte ett friluftsområde, säger Magnus Andersson som i värsta fall kan tänka sig att stänga av spåret.

Aldrig tidigare under alla de år Olle Jonsson kört upp och vårdat spåret har han varit med om att renar utfordrats på spåret. Han har inga planer på att förkorta spåret.

– Det skulle i så fall bli 2,5 kilometer kortare. Jag kör som vanligt men de skidåkare som vill kan vända tidigare, säger Olle Jonsson som snart fyller 87 år.

EMMA KLÖFVER
ROLAND EDLUND

 • undrande?

  Tänk att ett avtal som skrevs för snart 100 år sedan och ger så stora/många rättigheter för så få kan gälla fortfarande, är det inte lite märkligt?.

  • Jonas

   Till saken hör ju att samerna fortsätter vara ursprungsbefolkning, hur man än vänder och vrider på det. Avtalets ålder är ganska ointressant. Däremot behöver båda parter (samer och vanliga svenskar) samexistera så avtalets innehåll kan förstås vara av intresse och möjligen föremål för att revideras. På bådas villkor.
   Om du vill hitta ett 100-årigt ”avtal” som verkligen är konstigt så kan du titta på vattenkraften. Som fortfarande följer 100 år gamla lagar till stor del. DET är konstigt.

   • anonym

    Samer är inte sveriges urbefolkning. Sverige befolkades söder ifrån itakt med inlandsisen. Samerna vandrade in från Ryssland långt senare å i det stora hela har sverige ingen direkt urbefolkning eftersom man kan spåra oss till andra folk runt europa

 • Chris

  Låt renarna äta! Dom stör ingen.

  • svettlana

   Uppenbarligen gör de det

 • Björn

  hjälp vilket ilandsproblem

 • Milly

  Var glad att de som vanligt inte utfodrar dem på vägkanten. Men självklart ska man inte lägga ut foder vid skidspår, verkligen märkligt att man inte tänker till lite.

 • Kjell_Victorin

  Konstigt att det är förbjudet att rida i närheten av vattenverket men att ha tusentals renar där det går bra.

 • En som vet

  Samerna har utfodrat renar med hö i skogen dom sista miljoner åren, Skidåkarna har bara funnits en kort stund. Tycker det är solkart att skidåkarna får flytta på sig. Eller göra spåren där renarna inte är. I teknikens ålder kan man väl fråga samerna vart renarna ska för det borde dom ju veta eller ?!? Och göra skidspåret där inte renarna är, hur svårt kan det vara egentligen ?

  • http://www.facebook.com/people/Jon-Isac-Eriksson-Lindberg/732283720 Jon-Isac Eriksson Lindberg

   Miljoner år? Det var inte lite du tog i där :)

 • J Røthe

  Det finns inget avtal om betesmark! Rättigheten har kommit från att samerna klassificerades som ursprungsbefolkning enligt ILO konventionen 169. Därav kunde de åberopa sedvanerätt till halva Sverige.

 • Mats

  Under en kort period varje år är det en upplevelse att få träna på Olles spår. Att få åka igenom denna stora renhjord som finns där nu är en upplevelse. Vi skidåkare har haft spåret för oss själva hela vintern och blir vi nu störda av renhjorden finns ju många andra åkmöjligheter i Umeå med omnejd.
  Mats

 • robert

  Man måste ju kunna samsas i området. Å jag kan först båda parter irritation i det här.

 • kjell B

  Det fanns en regel på sjön ”Den som seglar för sitt nöje ska väja för den som seglar för sitt bröd” den regeln borde kanske – i modifierad form- tagas hänsyn till även på landbacken!

  • Jepp

   Nu är det som så rent praktiskt att alla som seglar för sitt nöje, betalar fullt och mer därtill för de som seglar för sitt ”bröd”, så där sket du det blå skåpet!!!

   • http://www.facebook.com/weboa Boa Nilsson

    Obegripligt svar av Jepp för icke insatta i segelproblematiken. kjell B.s kommentar går dock lätt att förstå och omsätta till skidspårs/ren-problematiken…

 • Skidor i naturen

  Lär er samsas! Om det nu dessutom är första gången som det händer – låt det vara!

  Här i ”min” skog, ute på landet, händer det titt somtätt att ekorrar släppt massor av kottar i spåret och älgar har klampat omkring och grenar har blåst ner men hallå?! Det är NATUREN! Inte IKSUs hall… Jag vistas i naturen och njuter av det :-)

 • http://www.facebook.com/sif.prost Sif Prost

  Visst blir väl spåret lite förstört och nertrampat på en kort sträcka och renbajset ger lite sämre glid just där ;-) …men, jag blir alltid GLAD av att se dessa fridfulla djur!! Så fina de är!! Jag brukar småprata lite med dem, men förstår nu att jag ska försöka skida så obemärkt jag kan förbi så att de störs så lite som möjligt. Magnus Andersson uttrycker sig på ett sätt, här bland kommentarerna, som gör att man förstår att han ordnar så bra han kan till sina djur samtidigt som han försöker ta hänsyn till alla andra berörda! Visst kan vi väl samsas?! Det blir så tråkigt att enkelspårigt (!) hänvisa till regler, paragrafer och sin egen framkomlighet… Det lär bli läge för härliga turer i helgen! Vi ses!

  • Gugge

   Får du ut något av konversationen?

 • Matte

  ”som i värsta fall kan tänka sig stänga av spåret”

  Det kan han väl knappast ha befogenhet att göra, då är något MYCKET galet!

  • Camilla

   Men exakt!!Ska han stänga av hela skogen då??

 • Johan

  Forsätt utfodra det finns gott om andra spår som kan nyttjas av skidåkare, där jag själv är inräknad. Ömsesidig respekt och jag hoppas att du Magnus försöker så gott det går att respektera de skidåkare som också är verksam i området. Vi måste väl kunna samsas om utrymmet och lite hö i spåret är väl inte så farligt om man tänker på hur mycket barr det kan finnas i hela spåret ibland!!!

  /Johan

 • rubashov55

  Faktiskt helt omöjligt förstå att renägarna måste lägga maten så nära spåret. Riktigt dåligt, hela skogen är ju knappast full av skidspår!!

 • Jonas

  Medryckaren borde kanske ändras. Skidspår på renbetesmark! Undra hur diskutionen skulle gå då

 • Camilla

  Kom till Vännäs,vi har hatiska skidåkare som anser sig äga spåret vintertid,man får INTE gå där me sin hund,trots att man inte går I spåren…Jag går nattetid å ger blanka F-N i va dom tycker om det!!De promenerar ju sommartid me oss hundägare,så då ska vi väl kunna samsas även vintertid tycker jag.Bra om renarna lyckas hålla sig i skogen å inte på vägen!!

 • Solveyg

  Jag äger ett hus i inlandet och där samma sameby har sina renbetesmarker och kan ni gissa var samerna utfodrar sina renar, jo på våran gårdsplan.Visst är det fantastiskt vilka rättigheter den samiska kulturen tror sig ha i ett civiliserat samhälle

 • J Røthe

  Samerna utrotade den svenska stammen av vildren på 1800-talet. Orsaken till att samerna sköt borta de sista vildrenarna vet nog Magnus likaväl som många andra. Det som är anmärkningsvärt är att i och med detta har renskötseln även belönats med rättigheter som ingen annan i Sverige har. Sorgligt är även att det inte finns en renskötarkultur som är värd att skydda då den industrialiserat med bla motorfordon för transport och tillsyn. Vid vår stuga lastar renskötare av renar för vinterbete och den blodpöl som lämnas kvar efter urlastning är ingen trevlig syn. Den Norska vildrenstammen är fantastisk att se med stora tjurar som du aldrig får se i den svenska domesticerade stammen.

 • Tony Ångdal

  (Det är enda stället vi kunde utfodra renarna, säger Magnus Andersson, renägare i Rans sameby.)

  Enda stället? Tror det går att lägga hö en bit bort så det inte sabbar spåret, snacka om bortförklaring.

 • Hans

  Vad jag kan se så har inte höet lagts på spåret, men det är klart att Renarna tar inte hänsyn till ett skidspår utan sölar en hel del omkring sig. Det finns gott om gnällspikar och t.o.m Edward Riedl gnäller som vanligt.

 • Anna

  Detta skidspår är en märklig företeelse över huvud taget, där man tagit sig rätten att bestämma att ett icke-officiellt skidspår ska dras vintertid, och gå före allt annat. Ett starkt argument för att Umeå RFs verksamhet skulle flyttas så långt från stan, med många praktiska problem för barn och ungdomar som vistas där, var att det nu skulle ges möjligheter till ridning utomhus, utan korsande vägar och de risker det förde med sig. Men nu stängs skogen av från första november, oavsett om det finns snö eller inte, för att ge skidåkarna ensamt tillträde. Sura och vresiga är de om det så hamnar det minsta skräp i detta heliga spår. Det är ju mycket underligt om några amatörmotionärer dessutom anser sig ha förtur framför renar som behöver utfodras för att inte svälta när snön är frusen och hård. Jag välkomnar verkligen en debatt om skidåkarnas envälde, snarare än om renägarnas rättigheter.

 • loppan

  Måste ju kunna gå att ordna ett annat ställe att mata renarna på. Jag skulle inte vilja åka förbi en hel hop med renar, inte för att dom är agressiva av sig men dom kan ju bli det så lite obehagligt skulle det vara.

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?