Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kulturtelegram

Katalansk pristagare vill ruska om

Publicerad 7 mars 2013

Kulturtelegram Med humor och uppfinningsrikedom ifrågasätter fotokonstnären Joan Fontcuberta ständigt fotografiet som sanningsbärare. På torsdagen tog han emot årets Hasselbladspris i Barcelona.

— Det är en stor ära, men också ett stort ansvar att få mitt namn inskrivet i den här skaran, säger Joan Fontcuberta på telefon från Barcelona.

Han är glad men också förvånad över att just han fick priset på 1 miljon kronor.

— Jag passar inte in i profilen. Jag måste jobba mycket och anstränga mig för att vara på samma höga nivå som de tidigare pristagarna.

Samtidigt är 1900-talets fotohistoria hans arbetsmaterial, både i hans profession som universitetslärare och samplande konceptuell konstnär. Om ett par veckor ställer han ut sina senaste fotografier i den baskiska huvudstaden Vitoria. Joan Fontcuberta har låtit sniglar äta av kända fotografers verk. Av återstoderna har han gjort de bilder som ska visas i utställningen, en samproduktion mellan honom och sniglarna som i konstmuseets lokaler blir betraktad som konst.

— Hungriga sniglar äter vad som helst. Kanske även på några av de tidigare Hasselbladpristagarnas bilder.

Pågående uppror

Joan Fontcuberta har talat om sin fotokonst som ett uppror. Uppväxten i Barcelona under Francoregimens diktatur gjorde honom djupt misstrogen mot auktoriteter. Hasselbladsprisets jury beskriver honom som ”en av vår samtids mest uppfinningsrika fotografer”, en originell, lekfull inspiratör för den yngre generationen. En konceptuell konstnär som hela tiden ifrågasätter fotografiets förmåga att förmedla sanning.

— Jag är postkonceptuell, protesterar han.

— Jag inkluderar mycket humor och en del strategier som inte passar in i den klichébild vi har av konceptkonst. Konceptkonst är tråkigt, jag vill göra spännande arbeten, jag vill skaka om.

Vodkaflaska i rymden

Bland hans mest kända arbeten finns den fotografiska berättelsen ”Sputnik” där han hittade på en historia om en rysk kosmonaut som på grund av en vodkaflaska blivit kvar i omloppsbana runt jorden. Bildserien upprörde den ryske ambassadören i Spanien, som tyckte att Fontcuberta gjorde narr av de ryska rymdframgångarna.

Även boken ”Artist and the photograph” från 1995 väckte protester från vissa håll. Fontcuberta iscensatte fotografier som han sedan hävdade hade influerat kända verk av konstnärer som Picasso och Miró, och vissa tolkade honom bokstavligt, vilket aldrig var avsikten.

— Mitt arbete är på sätt och vis profylaktiskt, jag tillsätter fiktionen som en vaccination för att få tittare att reagera. Jag vill inte lura tittaren, jag vill göra tittaren mer skeptisk till den information som presenteras, och det är därför mitt arbete har en politisk aspekt vid sidan av den som kanske kan underhålla.

Rasismens spår till samtiden

Rasismens spår till samtiden

Kultur I en verklighet där alltfler européer uppfattar den rasistiska hållning som ultranationalistiska krafter företräder som ny och meningsskapande, behövs Förintelsens minnesdag mer än någonsin, skriver historikern Lena Berggren. ?

Rörelser för en prinsessa

Rörelser för en prinsessa

Konst Konstnären och koreografen Carl Olof Berg håller gympapass med Prinsessan Birgitta och öppnar imaginära rum för mansklubbar på Verkligheten. ?

Slottsensemble med humor och briljans

Musik Schönbrunns slottsensemble kommer till Norrlandsoperan med repertoar hämtad från den årliga nyårskonserten med Wienerfilharmonikerna – och lämnar ingen besviken. ?

Sent möte gav ingen ny klarhet

Sent möte gav ingen ny klarhet

Kultur En och en halv timme innan förslaget till beslut skulle läggas fram mötte politikerna för första gången konstnärer som direkt berörs av beslutet. ?

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Politiker kritiseras för att försvaga konsten

Kultur Konstkonsulenttjänsten inom Region Västerbotten ska flyttas till två nya huvudmän. Politikernas förslag att Konstfrämjandet och Museum Anna Nordlander tar över går stick i stäv med tjänstemännens underlag.  ?

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Sagateatern omfamnad av konstnärer

Konst Konsthögskolan gör en angelägen kommentar av en tidsanda med en grupputställning som intar kulturbastionen Saga.  ?

Nio namn till Littfest

Kultur Nu släpper Littfest, Umeås internationella litteraturfestival, nio nya namn. ?

Svängigt med enkla medel

Svängigt med enkla medel

Musik Daniel Karlsson Trio intygade på Umeåbesök i Studion att Grammisnomineringen är välförtjänt. ?

Kulturelitens värsting

Kulturelitens värsting

Bok Med tillgång till bland annat Stolpearkivet har idéhistorikerna Svante Nordin lyckats synliggöra den legendariske tyckaren och kulturelitens värsting Sven Stolpe i biografin Blåsten av ett temperament. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

I väntan på snön

I väntan på snön

Krönikor Om snö som död eller liv, snö som början eller slut, skriver Maria Jönsson, ny litteraturkrönikör på VK Kultur. ?

Regionernas kultur hotas

Regionernas kultur hotas

Krönikor En proteströrelse mot indraget stöd till regionernas kultur kan enkelt dra nytta av tidskriftsdebattens argument. ?

Provins får nya redaktörer

Kultur Efter fyra år avslutar Erik Jonsson sitt redaktörskap för tidskriften Provins. Nya redaktörer för den norrländska kulturtidskriften blir Pernilla Berglund och Helena Fagertun. ?

"Det roligaste är friheten jag fått"

"Det roligaste är friheten jag fått"

Kultur Tre frågor till kulturjournalisten Kerstin Berggren, aktuell med nya kulturpodden Spotlight med Krister Henriksson som första gäst. ?

Herr Espmark från Stockholm

Herr Espmark från Stockholm

Krönikor Om akademiledamöten Kjell Espmarks tal om litteraturkritikens kris skriver Olof Kleberg.  ?

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Fem förslag på vad Lindberg kan mena

Krönikor VK:s Lars Böhlin funderar över vad Umeås nya kommunalråd Hans Lindberg egentligen kan mena när han säger att han har lärt sig av det som har hänt.  ?

Mest läst på Kultur