Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Inrikes

Hot mot försvarets tolkar

Publicerad 7 mars 2013

Inrikes Försvarsmakten bedömer att det finns risk för att de afghanska tolkarna som arbetat för den svenska styrkan riskerar att utsättas för hämndaktioner från talibananhängare.

— Det finns ett generellt hot mot dem, säger Anders Silwer, chef för Försvarsmaktens insatser.

Många av de 30 tolkarna har uttryckt rädsla för vad som ska hända dem när den svenska styrkan tas hem nästa år och lämnade förra sommaren en skrivelse med ansökan om asyl i Sverige vid ambassadkontoret på den svenska basen.

Försvarsmakten ska i nästa vecka lämna en skrivelse till regeringen med en redovisning om hur många lokalanställda som jobbar för den svenska styrkan och hur deras situation ser ut.

— Tolkarna är lite mer utsatta, eftersom de visar sig mer i samhället tillsammans med soldaterna, säger Silwer.

— Det finns de som stödjer talibanerna och tycker att det Isaf (den internationella styrkan) gör i Afghanistan är fel och eftersom tolkarna jobbar med Isaf så finns en koppling.

Silwer uppger att tolkarna är uppskattade medarbetare till de svenska soldaterna och pekar på att två tolkar har stupat de senaste åren. Försvarsmakten kan dock i dag inte bedöma om hotet kommer att öka eller minska när den svenska styrkan trappas ned. Några länder, som USA, Tyskland och Norge har tagit med tolkar hem.

Silwer betonar att det inte är Försvarsmaktens sak att rekommendera asyl åt tolkarna eller inte.

Försvarsminister Karin Enström (M) uppger att det är viktigt att få en överblick över hur många civilanställda som arbetar för den svenska styrkan och vad man kan göra för att stödja dem när styrkan nu trappas ned.

Enström påpekar att det svenska engagemanget i Afghanistan kommer att fortsätta i andra former efter 2014.

TT: Kan de lokalanställda erbjudas andra anställningar?

— Det är mycket möjligt, det är därför vi bett Försvarsmakten att se över hur många man har, vad det finns för möjligheter och hur det ser ut framöver, säger Enström.

TT: Andra länder har tagit hem tolkar. Kan inte Sverige göra något liknande?

— Olika länder har gjort på lite olika sätt. Det här är en viktig fråga. De fyller en viktig funktion, säger Enström.

TT: Hur viktigt är det att visa att Sverige ställer upp för lokalanställda i internationella insatser?

— Vi har ett långsiktigt engagemang och där är Försvarsmakten och andra verksamma aktörer beroende av att man har både hjälp med tolkning, men också med lokalkännedom och det mesta för att få kontakten med samhället, säger Enström.

Försvarsmakten är i färd med att bygga upp ett avvecklingsprogram som innebär att tolkarna under upp till ett år får behålla huvuddelen av lönen och att de intervjuas om sin situation en gång var tredje månad. En tolk har fått behålla sin lön medan han studerar i USA.

Av de 30 tolkarna är bara sex direkt anställda av Försvarsmakten, medan de andra anlitats genom ett bemanningsföretag.

Brudpar hamnade i diket

Brudpar hamnade i diket

Umeå Olyckskorpen var framme när brudparet skulle iväg på sin efterlängtade bröllopsresa. ?

Klarar du orden?

Quiz: Klarar du orden?

PROV  Vårens högskoleprov innehöll som vanligt en del riktigt kluriga frågor. Hur klarar du frågorna om ord och begrepp?

QUIZ4123 personer har gjort quizet, 155 har fått alla rätt. Gör det du med!

Traktor stals vid Strömpilen

Umeå En person tog olovligen den lilla traktor, som personalen vid Strömpilsplatsen använder för att hantera kundvagnar.  ?

Rånades  i sitt hem

Rånades
i sitt hem

Lycksele Polisen rapporterar om en man på Furuvik i Lycksele som natten till söndagen utsattes för ett rån. ?

Färre får diabetes typ 2

Färre får diabetes typ 2

Inrikes Betydligt färre drabbas av diabetes typ 2.