Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Inrikes

Frias för hakkors på maskerad

Publicerad 7 mars 2013

Inrikes Att bära en armbindel med ett hakkors under en maskerad på allmän plats är inte hets mot folkgrupp. Detta anser Jönköpings tingsrätt och friar en 24-årig man från anklagelserna.

Mannen var utklädd till Adolf Hitler och hade ett hakkors på armen vid en maskerad på en bar i Jönköping i början av november i fjol.

24-åringen har medgett att han burit hakkorset under halloweenfesten, men förnekade brott.

Tingsrätten anser att mannen inte haft uppsåt att sprida hot eller missaktning genom att bära hakkorset. Innan maskeraden började drogs det lott i ett kompisgäng om vem som skulle spela en viss roll. 24-åringen ”drog nitlotten” och fick spela nazist, skriver tingsrätten i sin dom. 24-åringen har därmed utan någon egen påverkan fått rollen tilldelad och enligt rätten framgår det inte att mannen sympatiserar med den nazistiska ideologin.

Fallet är ”klart särskiljande” från tidigare fall där personer burit hakkors, menar tingsrätten, som var enig i sin dom. Där har personer på gator och torg genom en särskild klädsel i kombination med utrop gett uttryck för nazistisk ideologi. Detta i kombination med personernas redovisade åsiktsriktningar ”har vidare gett stöd för vad deras avsikt har varit med att uppträda på detta sätt”, skriver tingsrätten.

Den 24-årige mannen fälls däremot för två fall av ringa vapenbrott till 50 dagsböter för ett hagelgevär och elpistol som han hade i sin lägenhet.

Den friande domen var väntad, anser mannens försvarsadvokat Mats Erfors.

— Min klient deltog i en maskerad och syftet var inte att uttrycka någon politisk eller annan åsikt – utan helt enkelt att gestalta en nazist. Och det måste få ske i kulturella sammanhang som i exempelvis filmer, teaterpjäser och i maskerader, säger Erfors till TT.

Att 24-åringen tog på sig armbindel med hakkorset först när han kom till baren visar på att han saknade uppsåt till hets mot folkgrupp, anser advokaten.

— Han gick ju inte runt med hakkors på stan utan bar armbindel endast på maskeraden, säger Mats Erfors.

Jack Ågren, lärare och doktorand i straffrätt vid Stockholms universitet, säger att förutsättningarna för att dömas för hets mot folkgrupp är uppfyllda i det här fallet – han bar hakkorset i ett sammanhang som nått fler än ett fåtal, vilket krävs för att göra sig skyldig till brottet.

Men hets mot folkgrupp är ett brott som också kräver uppsåt. Det går alltså inte att dömas för att man varit oaktsam.

Ågren tycker däremot inte att domen innebär att det är fritt fram att klä ut sig till nazist, utan det beror på omständigheterna.

— Nej, den slutsatsen skulle jag inte vilja dra. I det här fallet var det så, därför att man bland annat lottade rollen som nazist, som tingsrätten skriver. De var i och för sig en tillräckligt stor sammanslutning för att man ska anse att brottsförutsättningarna varit uppfyllda, men det har ingen betydelse så länge man inte haft uppsåtet att sprida hotet eller missaktningen.