Inrikes
Scanpix

Kan vara slutet på mobilprat i bilen

Publicerad 7 mars 2013 (uppdaterad 7 mars 2013)

Inrikes En majoritet i riksdagen vill förbjuda mobilprat i bilen.

FÖLJ ÄMNEN

Den 27 mars ska användandet av mobiltelefoner vid bilkörning upp till debatt i riksdagen. Inte bara att prata i telefonen utan även att skicka sms och bläddra runt i den överhuvudtaget kan bli förbjudet, det skriver aftonbladet.se.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har ställt sig bakom betänkandet där trafikutskottet föreslår nämnda förbud för att minska olycksrisken på vägarna. Däremot ska det fortfarande vara tillåtet att prata i handsfree eller om man har röststyrning i bilen, skriver Aftonbladet.

 • Tomas

  Det verkar mycket klokt, jag hoppas även att det blir förbjudet att prata i mobiltelefon även för cycklister. Många av dessa tycks vara i en egen värld.

 • ML

  Vi har redan bland den lägsta dödligheten i trafiken i världen.
  Att förhindra tal i mobiltelefon under bilfärd kommer att påverka bnp negativt, då mycket arbete görs i samtal i mobil under körning.

  • cam87

   Men stanna på en p-ficka då.Står vi och faller med ett samtal? Då år vi illa ute!!!

   • ML

    Det är inte ett samtal det handlar om, det är totala mängden telefonsamtal som förs i Sverige i arbetssyfte.

    Om dessa samtal inte görs, på grund av att det blir förbjudet, kommer bruttonationalprodukten påverkas negativt.

    Om man tittar på transportstyrelsens statistik över dödade i trafiken, ser man att sedan 70 talet, har dödsolyckorna minskat trots att trafiken i Sverige har ökat.

    Dessutom tycker man att om mobiltelefoner var så farliga att använda i trafiken bör även det återspeglas i statistiken.

    Så är dock inte fallet. Trots att mobiltelefonen introducerades som konsumentartikel, fortsatte dödsolyckorna på svenska vägar att sjunka.

    Enligt min uppfattning skulle ett förbud endast leda till en marginell minskning av dödsfall.

    Enligt trafikverket
    dör cirka 70 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor.

    Att förhindra detta skulle göra trafiken mkt säkrare.

  • http://www.facebook.com/josefin.ulrika.nilsson Josefin Nilsson

   Varför kan man inte skaffa handsfree då om man nu arbetar så mycket över mobilen? Det står ju att handsfree eller röststyrda mobilsamtal kommer vara tillåtet.

 • arne

  De bli nog bra de ,men sen borde dom förbjuda knappande på GPS med .

 • cam 87

  Äntligen.. att de tog så lång tid!

 • Filuren

  Bra, då får vi hoppas att man tillåter hands free pratande i alla fall! Röststyrda nallar har funnits länge och att använda en sådan torde inte vara mer trafikfarligt än att tala med en passagerare!

 • Less på idioter…

  Jag klarar iaf av att prata i mobilen och samtidigt köra bilen med bara en hand, hör och häpna!!! De som inte klarar detta, bör frivilligt ställa bilen och åka kollektivt.

  Är ingen skillnad att äta ett äpple och prata med sina passagerare, mot att hålla i sin mobil och prata med någon utanför bilen. Totalt patetiskt förslag.

 • Renstimmet

  Alltid det där argumentet om att handsfree är lika farligt som att prata med en medpassagerare. Om du hamnar i en situation där full uppmärksamhet krävs, säg att du måste väja för att inte krocka, då stänger nog din medpassagerare munnen illa kvickt. Men motparten i samtalet i din handsfree sitter och ropar, ”HALLÅ, JAG HÖR DIG INTE, DU BLEV TYST.”, precis vad man behöver ha i örat i en stressig situation.

  • Less på idioter…

   Ja men då är det ju bättre med en handhållen mobil, för om du lägger undan den, så hör du inte längre den som pratar, men om du har handsfree, så tjattrar motparten i bilens högtalare likafullt. Och inte fasen kan du tro att alla bilen passagerare är uppmärksamma på vägen. Finns både de som inte ens kollar ut, samt barn som sitter bakvända i bilen.

 • Frk Duktig

  Bra bra .. mycket bra! Själv har jag alltid headset när jag kör och sms får vänta tills jag stannat

 • jt

  å där försvann min röst på SD

 • putte

  Utmärkt!

 • Jonsson

  Ja med tanke på att svenska trafiklagar är så extremt hårda när det gäller hastighet och alkohol så borde dethär ha varit självklart i alla år.

 • Less på idioter…

  Svarar alla Er här ovanför… Fredrik: All forskning??? OM du vill veta på vad all forskning visar på, så är det att det inte spelar någon roll om man pratar i mobilen i handen eller med handsfree. Det är samtalet i sig som är störande, inte hur man väljer att prata.Nej jag tror inte att jag är världens bästa, men jag klarar alldeles ypperligt av att ligga och köra bil på en landsväg, medan jag pratar, vare sig det är med medpassagerare, ungar i baksätet, eller i mobilen.

  Ree: Forskning visar på att det är samtalet som är det störande momentet, inte hur man utför det. Nej mitt argument går inte ut på att jag kan köra full. Lär dig läsa.

  Roger: Jag har precis lika mycket kontroll runt bilen och i speglar, oavsett om jag pratar med mobilen i handen, eller i handsfree. Speglar kan jag kolla i utan att ens röra huvudet och ”spännande”. Du tillhör inte den säkra skaran av bilförare du, märker jag. Men tro mig, du kan sluta prata även om du håller i mobilen.

  Till alla: Det är inte sättet man väljer att framföra sitt samtal på, som är störande. Det är samtalets innebörd och ens egen förmåga att göra två saker samtidigt, som bestämmer detta. Ni som förespråkar förbud mot handhållen mobil, tycker ni även att man inte ska få prata med sina barn, passagerare, dricka kaffe, äta godis, tugga tuggummi, läsa regskyltar på mötande bilar, leka bilfärgsleken, etc.

  Vi har redan en lag om att man inte får göra saker i bilen, som försämrar ens förmåga att framföra sitt fordon. Det räcker gott och väl.

 • Uffe

  Du måste fortfarande bevisa att telefonen använts för ett samtal och det är föraren som använt telefonen, och att telefonen använts utan handsfree. Med tanke på hur pass relativt få olyckor som sker blir det ändå rätt många mil körda. Enkelt att kontrollera?
  I fablernas värld kanske.

 • Less på idioter…

  Och hur hade du tänkt att det skulle kunna bevisas om telefonsamtalet gjordes med handsfree eller ej?? Suck…

 • Mikael

  Du talar i nattmössan Fredrik. Forskningen är inte entydig, och bevisligen är det många som klarar av att köra bilen och hålla telefonen i den ena handen utan att ställa till med olyckor. Hade det varit så allvarligt som vissa forskare påstår hade det varit betydligt fler olyckor.

  Att mobilen däremot är ett störningsmoment (precis som barn i bilen, medpassagerare, GPS eller bilradion) torde väl vara klart. Och det är faktiskt så att alla människor är olika känsliga för störningar. Alla har inte samma simultanförmåga eller stresströskel.

  Erfarenheter från Europa där man infört hårdare regler för mobilprat har visat att samtalsfrekvensen i stort sett är oförändrad.

 • Jonathan

  Jag ser inga problem med kontrolleringen, Sverige är ett land där social kapitaloch tillit för statligt organisationer och institutioner är hög, jämfört med England där jag kommer från, folk här, för de mesta gör som staten eller lagen säga så är det bara, utan oftast att ifrågasätter det.

 • Bosse – Yrkesförare

  I slutändan kommer det fortfarande att vara polisens sak att hålla reda på ännu en lag efterföljs. Då polisen i dagsläget nästan uteslutet fokuserar på bältesanvändning, fortkörning, nykterhet, körkortskontroller och kontroll av tunga fordon och det mesta av det på fasta platser, så blir det -som med övriga trafikbrott som inte går under ovan nämnda kontroller- inget som man prioriterar att hålla efter.

 • Bosse-Yrkesförare

  Nu är du redan framme vid olyckan.
  Någon ska hålla koll på att du använder mobilen UTAN handsfree FÖR att det inte ska uppstå olyckor och det jobbet åligger polisen. Nu är ju polisen inte de mest aktiva utan man kommer att använda sig av lagen och kolla telefonen när olyckan redan är ett faktum och man vill se om det var vårdslöshet i trafik.

Man död i skoterolycka

Man död i skoterolycka

UPPDATERAD Vännerna påbörjade hjärt- och lungräddning. ?

Vill att försäljning stoppas

Överklagar: Vill att försäljning stoppas

Umeå Har överklagat Scharinska-försäljningen till Förvaltningsrätten. ?

Miljonmålet försvann

Miljonmålet försvann

Umeå  Brister i kommunens nya organisation ?

”Personalen behöver arbetsro”

”Personalen behöver arbetsro”

Umeå Hur lång tid ska vi ge det här experimentet? undrar oppositionsrådet Anders Ågren (M). ?

Alarmerande fynd i mjölksersättning

Alarmerande fynd
i mjölksersättning

Inrikes Innehåller cancerframkallande ämnen.

Lån från Alien ökar pulsen

Lån från Alien ökar pulsen

RECENSION När det tar fart blir det nagelbitaraction, menar VK:s recensent Nancy Bladfält. ?

Senaste nytt