Nyheter
Scanpix

Fler länsbor har katt

Publicerad 7 mars 2013 (uppdaterad 7 mars 2013)

Nyheter I landet minskar antalet katter men det gäller inte för Västerbotten.

FÖLJ ÄMNEN

Antalet katter som sällskapsdjur har under de senaste året minskat i antal i Sverige. Trots det är katten fortfarande det vanligaste sällskapsdjuret. Det finns enligt SCB drygt 1,1 miljoner katter i Sverige.
En förändring som syns i statistiken är också att kattägarna är mer benägna att försäkra den. Försäkringsgraden för katt har ökat från 27 till 36 procent.
– Viljan att försäkra tyder på att allt fler vill kunna kosta på sin katt veterinärvård, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria. För yngre katter är försäkringsgraden ännu högre, nästan 40 procent.
I Västerbotten märks inte trenden om färre katter i hemmen, tvärtom. Här har antalet katter per 1000 invånare ökat med 19 procent mellan år 2006 och 2012.

  • Stara Majka

    Maco maco! Vad trevligt att folk börjar försäkra sina katter i större utsträckning. Det är jättebra om katten får högre status i samhället så att vi kan komma ur synen på dem som luffare och folk kan sluta med sommarkatter eller att köra dom i tvätten osv.

  • Mjao

    Vad trevligt att folk skaffar katter som husdjur. En sak som man också kan tänka på är att frispringande svenska tamkatter tar en hel del mindre djur som byten: ”Uppåt 16 miljoner småfåglar fångas varje år av svenska katter, enligt vissa uppgifter” http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/49754?programid=1027 , http://sn.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?CFID=5162&CFTOKEN=84092943&id=1440 .

Trafikolycka i Storuman

Storuman/Tärnaby En personbil har kommit över i fel körfält och krockat med en annan bil i Storuman.
Under tisdagsförmiddagen inträffade en bilolycka i Grundfors söder om Storuman. En bil ska ha kommit över i fel körfält och … ?

Larm om brand på Ålidhem

Umeå Det har kommit ett larm till SOS om rökutveckling i ett flerfamiljshus på Ålidhem.
  ?

Folk på plats har ringt har ringt in till SOS-Alarm, som bekräftar att det kommer rök från ett kök i en lägenhet. När …

Misstänkt rattfylla vid Universitetet

Umeå En polispatrull stoppade under förmiddagen en misstänkt rattfyllerist i Umeå.
Polisen hade fått tips om att en förare körde rattfull vid Universitetsområdet i Umeå. Efter att polisen stannat föraren fick han följa med till stationen för provtagning. ?