Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Vilhelmina

Peter har lavinkoll

Publicerad 7 mars 2013 (uppdaterad 7 mars 2013)

Vilhelmina Lavinfaran är värre än tidigare i fjällen. I Kittelfjäll I Vilhelmina har nivån höjts till tre på en femgradig skala.

- Det innebär att det är troligt att skidåkare kan utlösa laviner och att spontana laviner är möjligt. På grund av lavinrisken har vi flyttat ned avstigningen i liften hundra meter, säger Peter Julin.

Han är en av de få licensierade lavinteknikerna i länet och den som arbetar nästan heltid med att säkra området, bland annat genom dagliga kontroller.

- Jag gör stabilitetstester. Kollapsar lagren för mig är det stor risk att de även kollapsar för skidåkarna som åker i sluttningen, säger Peter Julin.

Nysnön ligger instabilt

Att situationen är värre i vinter än tidigare år beror på de kraftiga temperaturväxlingarna. Det är inte mera snö än vanligt i Kittelfjäll, snarare tvärtom. Men värmeperioden för en tid sedan fick snön att smälta och när det kort därefter blev extrem kyla frös den till ett islager. Det gör att den snö som efter det fallit ligger väldigt instabilt.

För några veckor sedan utlöstes en lavin av tre offpiståkare. De drogs med men klarade sig utan skador. Kittelfjäll är ett av de populäraste områdena för offpiståkning, alltså åkning i lössnön utanför de pistade slalombackarna.

- Vi räknar med att uppåt 80 procent av besökarna åker offpist. Nu under sportlovet är det mycket mer barnfamiljer och då blir det färre utanför pisterna, säger Jan Forsgren.

Skoteråkare

Det stora bekymret är inte offpist-åkarna. Det som personalen vid anläggningen i Kittelfjäll oroar sig mest över är skoteråkare och friluftsåkare som finns i områden runt skidanläggningen.

- Det är många skoterförare som ser hur lavinfaran bedöms vara i Kittelfjäll, men det tänker inte på att vi har säkrat området. På andra ställen kan faran vara betydligt högre med stora risker för laviner, säger Jan och Peter.

Bolagets bokföring kom bort

Vilhelmina En man bosatt i Vilhelmina döms för att ha blivit av med bolagets bokföring.
Mannen var ställföreträdare för bolaget och skötte bokföringen… ?

Meterdjupt i fjällen

Meterdjupt i fjällen

Vilhelmina Fortfarande ligger snön meterdjup i länets fjälltrakter.
På tisdagsmorgonen rapporterade SMHI att snödjupet i Kittelfjäll är 103… ?

Snabbare uppkoppling i glesbygd

Vilhelmina Från och med i höst utlovar en internetleverantör avsevärt snabbare uppkoppling i glesbygden.
Det är Net1 som uppgraderar nätet till 4G. I… ?

Stekenjokk stängs - fåglar ska skyddas

Stekenjokk stängs - fåglar ska skyddas

Vilhelmina Länsstyrelsen har beslutat att stänga området kring Stekenjokkvägen för att skydda häckande fåglar.
Området stängs mellan den 1 och 30 juni… ?

Stopp för skoter i fjällen

Stopp för skoter i fjällen

Vilhelmina Nu har majförbudet för skoterkörning fått ett fast datum.
Efter den 5 maj är det förbjudet att köra snöskoter på all statlig mark i fjällen… ?

Tyck till om Vilhelmina
Applåden från Vilhelmina