Umeå
Kenneth Sandelin

Person kollapsade i kön

Publicerad 6 mars 2013 (uppdaterad 6 mars 2013)

Umeå Den timslånga väntetiden för att få byta ut sitt gamla busskort upprör många Umeåbor. På onsdagen kallades ambulans till Vasaplan då en person kollapsat i kön.

FÖLJ ÄMNEN

Under onsdagen ringlade sig kön meterlång utanför Reseinfo där de köande fick vänta i timmar för att byta ut sina gamla busskort. Anledningen till bytet är ett nytt betalsystem som tas i bruk den 11 mars.

– Jag är 83 år gammal. Vi pensionärer orkar inte stå ute och frysa, så jag fick åka hem igen, säger Britta Hedman, som var en av dem som köade.

En ambulans anlände till Vasaplan vid lunchtid då en person som led av diabetes kollapsade i kön. Vittnen uppger att personen ska ha mått bättre när denne fördes till ambulansen.
– Det är så hemskt dåligt. Folk har ju inget val och måste stå här och vänta, säger Börje Lindström.

Harriet Söder, tillförordnad VD på Länstrafiken i Västerbotten, beklagar de långa väntetiderna men menar att de gör allt som kan göras med de resurser som finns.
– Nu ska vi införa ett kö-system med nummerlappar så att folk inte ska behöva stå och vänta, säger hon.

Hon meddelar även att en speciell kortbytarhelg kommer anordnas under det kommande veckoslutet – speciella kortbytarbussar ska finnas tillgängliga på Vasaplan, utanför Coop Forum och på orter runt om i länet.

Här hittar du frågor och svar om bytet av kortsystem.

 

 

Joel Lindberg
joel.lindberg@vk.se

 • Daniel

  Om man inte vill stå ute och köa för att byta busskort, så kan man byta inne på resecenter vid NUS också!

  • Frida

   Och på busstationen!

  • Tony Ångdal

   Är inte det allt sitter i, det sitter i att dom behandlar sina kunder dåligt med. Det finns bättre lösningar att göra men varför dom drar ut på det är för att det kostar dom pengar.

   Det finns människor som har bättre saker för sig än att stå länge för att få byta ut kortet sitt, folk har tider att passa m.m. Men så långt tänkte väl inte du. Bara för det går att göra på nus eller busstationen innebär det inte att man har tiden till att kunna göra det på dom ställena eller att man ens är i närheten av nus.

 • Poi

  Om man nu pratar får politikers håll om gratis bussar till stan…. kan inte alla som inte bytt kort då få åka gratis ett tag (uppgör mellan LT och Kommunine, eller annan lösning) tills koren är bytta. Skall man som kund till Länstrafiken måsta stå i kö till något man redan betalat? Va är detta för sätt att hantera sina kunder på????

  Andra bolag måste faktiskt ”bjuda” på utebliven tjänst… som tidningar, dålig överföringshastighet, strömavbrott etc…

 • mm

  Det ironiska med det hära att ” Nu ska vi införa ett kö-system med nummerlappar så att folk inte ska behöva stå och vänta”

  Man måste ändå stå och vänta eftersom man måste hålla koll på när det är ens tur. Gör ju inte ”kösystemet” bättre precis.
  Man kan ju inte precis springa runt på stan medan man väntar.

 • Christer Ö

  Kön i Umeå är det inte lätt att hålla reda på.
  Men det går som sagt att byta på NUS också … :)

  • lavendel

   Var på Nus idag och gick emot apoteket. Det var kö från sittplatserna nära bankautomaterna till luckan där Busskort byts ut..

 • lars

  Visst är det konstigt att man år 2013 inte kan skicka ut nya kort till sina kunder som bankerna gör .det verkar som att dom lever på 1800 talet .om jag kunde åka buss så skulle jag sluta bara för att man behandlar inte sina betalande kunder på detta viset ,det vittnar om ett visst förakt mot kunderna att tycka att det är väl detsamma vad våra kunder får utstå för att vi ska byta kortsystem . skämmes ta mig f-n

 • watson

  jag säger bara att jag gav mig sjutsingen på att de skulle försöka komma med nåt tjuvknep för att snuva en på kortpanten. De har med det nya kortet ersatt panten med en kortavgift låter det. Tänk på bara 10,000 resande, det blir 250,000 kr. Men varför ska vi betala för att de inte har system som fungerar. Sen borde ju biljetterna bli billigare eftersom det blir billigare utan kontanthantering, men nej-tvärtom.

 • Ej kundvänligt

  Detta måste vara ett skämt.
  Har varit med då företaget bytt hela datasystem men då har de sett till att ingen kund ska bli lidande det har gjorts analyser båda av risker och konsekvenser för kunderna detta tycks inte Ultra eller Länstrafiken gjort. Idag torsdag var väntetiden ca 2-3 timmar Inte acceptabelt !!
  Och går det på måndag att köpa alltså inte byta kort på bussen. Frågade busschauffören men han visste inte, men som han sa kommer det någon som inte har rätt busskort så tänker jag låta dem åka med. Hoppas att alla busschaufförer får samma direktiv av sina chefer.

 • U

  Ja, vad ska man säga. Ungefär detta förutspådde jag för en månad sen när jag fyllde på busskortet senast. Fiffigt att detta sker under sportlovet, hur går det för de elever som köpt egna busskort och som inte kan åka på dessa på måndag? (Nya skolkort är utdelade via skolorna)
  Men jag tror faktiskt att det blir jättebra när det är klart! Det nya systemet tillåter t ex att man betalar på bussen med electronkort, t ex Maestro eller VISA Ung.

Ruta krossades på balkong

Ruta krossades på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för… ?

Ville krossa duktighetsmyterna

Ville krossa duktighetsmyterna

Umeå När duktigheten skaver. Det är utgångspunkten i Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga… ?

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Umeå (2017-03-29) Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig… ?

Vill flytta Övik till Västerbotten

Vill flytta Övik till Västerbotten

Umeå Liberalerna vill utreda möjligheten att ändra länsgränsen så att Örnsköldsvik… ?

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Så ska kommunen minska sjukskrivningarna

Umeå Den höga och ökande sjukfrånvaron bland de anställda i Umeå kommun har länge… ?