Umeå

Umeåstudenter tvingas sälja sin dator

Publicerad 6 mars 2013

Umeå – Nu måste vi sälja våra datorer trots att de är nästan livsviktiga för studierna. Det säger en student vid Umeå universitet som nyligen tvingats betala tv-avgiften.

FÖLJ ÄMNEN

– Det är i dag väldigt många studenter som väljer bort tv:n eftersom de inte har råd eller behov av den, säger Erik Arroy i Sveriges förenade studentkårer till SvD-näringsliv och fortsätter:

– Det här blir ytterligare en utgift man inte kan välja.

– Tv-avgiften blir en ny tung avgift för oss, säger en student vid Umeå universitet.

– 2 000 kronor per år är mycket pengar för mig och min sambo. Nu måste vi sälja våra datorer trots att de nästan är livsnödvändiga för att kunna studera.

Hon är också kritiskt mot Eva Hamilton, SVT:s vd, som förklarat att surfplatte- och datoranvändare inte kommer att jagas.

– Eva Hamilton ljuger. För en tid sen kom en ung kille hem till oss och frågade om vi hade tv.

– Nej, sa min sambo. Sen frågade han om vi hade dator, vilket vi naturligtvis hade. Då åkte vi på avgiften direkt.

– Först vägrade min sambo att skriva under, men då förklarade han att vi redan ingått ett muntligt avtal eftersom vi svarat på frågan om vi hade dator.

VK har sökt Eva Hamilton för en kommentar, men hennes medarbetare förklarade att Hamilton inte ville kommentera. I stället hänvisas till Radiotjänst i Kiruna.

Vare sig Erik Arroy eller Fanny Eriksson i Umeå studentkår har några principiella invändningar mot att tv-avgiften numera också omfattar datorer.

– Vad det handlar om är att studenternas ekonomiska situation överlag är dålig och kostnaden för tv-avgiften är betydande, konstaterar Erik Arroy.

– Det bästa vore naturligtvis att public service finansieras direkt via skatten, då skulle våra medlemmar få betala i efterskott när de fått jobb, säger Fanny Eriksson.

– När du är student kan det vara svårt att få pengarna att räcka till alla räkningar. Enligt lagen är radio- och tv-avgiften lika för alla, det finns alltså ingen studentrabatt, skriver Radiotjänst på sin hemsida.

Inte ens om du spärrar Sveriges Televisions webbsändningar, en internet- operatör har erbjudit den tjänsten, kommer du undan avgiften eftersom den inte är kopplad till public service utan till den utrustning du har hemma.

 

 • bert

  En dator får du ha, det är bara att du inte har ett nätverkskort. Då kan du inte surfa på datorn och alltså ingen avgift.
  Sprid detta till alla!! ”Ja jag har dator,men inget nätverkskort! Det är omöjligt att surfa”

 • Erik

  Fast att studera är ett val man gör och man kanske inte ska gå runt och klaga över det när man valt det istället för att jobba. Eller gör man som jag och jobbar de två dagar i veckan det inte föreläsningar och dylikt inplanerade. Det är alltid lätt att skapa ursäkter för lathet….

  • Jasså

   Fantastiskt att så få i detta land har förmågan att se bortom sin egen verklighet. Jag läser mer än 100 %, har två jobb, inget CSN. 200 i månaden är en veckas mat. Men som någon klok person sa, det handlar ju om prioriteringar. Kommer att vara smal till sommaren i alla fall.

 • Gästis

  Tror att fler borde läsa den här artikeln som förklarar hur du slipper betala avgift för din dator. Det är skillnad på TV:ns utsändning (broadcasting) som når flera hushåll i ett område oavsett om de tar emot signalen, vilket Internet inte stödjer.

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/radiotjanst-foljer-inte-lagen-i-synen-pa-dator_7968578.svd

 • netflixare

  fy f-n… Man slutade ha tv för 3 år sen.. numera betalar man dyra internet abbonemang & ViaPlay samt Netflix.. Då ska man tvingas betala tv avgift för datorn oxå!! Bara för att nån vill sitta & kollar nyheterna online… då får dom ta & sänka internet avgifterna med motsvarande summa !!!

 • Acceptera och gå vidare

  Men är ju bara 173 kr/mån och ALLA (?) betalar den avgiften! Prioritera bättre med era andra utgifter istället. Att säga ”jag måste sälja min dator” (för att ha råd med 173 kr extra per månad) är omoget… som ett barn som säger ”om jag inte får det jag önskar mig i julklapp rymmer jag hemifrån!”. Destruktivt värre. Agera vuxet som vi alla andra. Ska ni förändra så gör det politiskt genom att gå och rösta! Lagen ser ut så här.

  • fax

   Det är det s0m är problemet, lagen ser INTE ut så här, så att säga åt folk att ändra det på politiks väg och att de måste finna sig i det för att lagen ser ut så är inte bara arrogant, det är felaktigt och vilseledande. Lag 2006:798 är väldigt tydlig, och är du osäker efter att ha läst den så kan du läsa förarbetena och sedan kolla upp de tekniska skillnaderna mellan stream och utsändning m.m.

 • Stig-Astrid

  Hur kan du plombera en dator så du inte kan se på svtplay?

  • John

   Finns ju filter som tar bort porr och annat olämpligt för barn,
   bara att inkludera svt.se är.

 • Björn

  Men det är ju precis det som är så idiotiskt. De skiter fullständigt i om jag tittar på tv eller inte, har jag internet och dator så ska jag betala tv-licens. Jag har inte tittat på tv på 20 år och har verkligen inte tänkt börja nu.

 • Carl-Axel

  Reklamfinansiera sporten, melodifestivalen, nöjesprogrammen och allt det som public service INTE ska hålla på med, så kanske avgiften för nyhetsförmedling, kultur, vetenskap och grävande journalistik kan bli rimlig

 • fax

  ”2 § En tv-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av tv-program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lag (2006:798)”

  ”utsändning”! Det är alltså inte streaming, utan just utsändning något som per definition ej går via internet. Vidare är inte en dator ”avsedd” för att se tv på. Radoiotjänst har inte lagen på sin sida, varför betala då? Låtbli! Orkar ni med en vända i domstol så är det värt det.

 • Hokuspokus

  Jag läste kemi både kandidat och del av master och det är mer än nog med studietimmar. Tänk om!

  • ErikM

   Men herregud människa. Tänk inte bara utifrån dig. Denna veckan har jag studerat cirka 10 timmar per dag, ngt jag kommer fortsätta med under helgen. Studerar 100% och har ambitioner om höga betyg för att kunna konkurrera på arbetsmarknaden. Förlåt så mycket för att jag inte är tillräckligt högpresterande för att jobba natt.

 • http://www.facebook.com/people/Sven-Lidnäs/100001301803524 Sven Lidnäs

  Monopolets diktatur? Konkurens på lika villkor ska det vara.

 • Arne BK

  På bara några år har man betalat mer för licsensen än vad datorn kostade ursprungligen dårskap

 • Numera anställd

  TV licens eller fem kvällar på krogen? Ja det är frågan. Har själv varit ”fattig” student en gång i tiden, men pengar till fest fanns det alltid.

 • Seriös

  Statligt förtryck.

 • Irriterad

  Förtydligande av förra: Jag har inga som helst problem att betala in skatt som går till sjukvård för andra, soc-bidrag, skola mm som jag inte själv nyttjar, men jag tycker inte det är ok att betala för andras TV-tittande.

 • pwm

  Nej, ingen avgift för radio. Många år sedan de tog bort radio-licensen.

 • SofiaMO

  Jag tror inte på att studenter, som dessutom lever tillsammans med en annan student och dela på fasta kostnader, inte skulle ga råd att lägga ut knappt 200 kr i månaden på den här avgiften. Det är väl en prioriteringsfråga. De flesta studenter har t ex ”råd” att lägga ut en hel del mer på alkohol än de flesta. Olaglig nedladdning av diverser filmer och program till studentdatorn har nog dessutom för länge sedan kompenserat för tv-avgiften.

 • Mojo

  Varför går media Radiotjänst ärenden genom att mer eller mindre helt tanklöst vidarebefordra deras lagtolkning? Det finns gott om kritik mot denna tolkning. Gott om argument för varför webbsändningar överhuvudtaget inte uppfyller de i lagen angivna rekvisiten. Varför inte lyfta dessa och sätta stopp på vansinnet istället för att utgöra propagandaorganets förlängda arm.

 • Ringsanoj

  Låter väldigt drastiskt att sälja datorn, autogiroplan på 173 kr/månaden borde verkligen finnas som buffert i ekonomin. Att sälja datorn är som att kapa av sin ena arm för en student.

  Jag ska säga dock att det inte är det minsta rätt att de ska behöva betala TV-avgiften. På grund av bland annat SVTs otroligt naiva handling att lägga ut hela sitt programutbud på nätet och ”hoppas att Radiotjänst håller låg profil”, gav det grönt ljus för Radiotjänst att tolka lagen (felaktigt!) om TV-mottagare och sätta dit dator-, surfplatte- och mobilinnehavare. Vi har helt enkelt blivit påtvingade utan att få göra ett aktivt val.

  Sista grejen, kontrollanterna har inga som helst befogenheter när de kontaktar dig. Det är bara att svara nekande på deras frågor och de får inte ens komma in i bostaden om ni så bjuder in dem enligt förhållningssättet på Radiotjänst. .

 • ErikM

  Det jag reagerar på är inte just den saken om studenter har gott eller ont om pengar. Jag anser mig t.ex inte ha speciellt ont om pengar. Men jag blir provocerad när viss tror att deras verklighet är allas verklighet och att alla studenter har tid att jobba massa.

  Folk studerar på olika utbildningar som ställer olika krav. Samt att folk är olika när det gäller hur bra de är på att plugga. Någon kanske behöver 3 timmar för att förstå en sak som det för en annan krävs 1 timme.

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?