Umeåstudenter tvingas sälja sin dator

Umeå.
- Nu måste vi sälja våra datorer trots att de är nästan livsviktiga för studierna. Det säger en student vid Umeå universitet som nyligen tvingats betala tv-avgiften.
Ulf Meyer
Publicerad 6 mars 2013 kl. 16:08

- Det är i dag väldigt många studenter som väljer bort tv:n eftersom de inte har råd eller behov av den, säger Erik Arroy i Sveriges förenade studentkårer till SvD-näringsliv och fortsätter:

- Det här blir ytterligare en utgift man inte kan välja.

- Tv-avgiften blir en ny tung avgift för oss, säger en student vid Umeå universitet.

- 2 000 kronor per år är mycket pengar för mig och min sambo. Nu måste vi sälja våra datorer trots att de nästan är livsnödvändiga för att kunna studera.

Hon är också kritiskt mot Eva Hamilton, SVT:s vd, som förklarat att surfplatte- och datoranvändare inte kommer att jagas.

- Eva Hamilton ljuger. För en tid sen kom en ung kille hem till oss och frågade om vi hade tv.

- Nej, sa min sambo. Sen frågade han om vi hade dator, vilket vi naturligtvis hade. Då åkte vi på avgiften direkt.

- Först vägrade min sambo att skriva under, men då förklarade han att vi redan ingått ett muntligt avtal eftersom vi svarat på frågan om vi hade dator.

VK har sökt Eva Hamilton för en kommentar, men hennes medarbetare förklarade att Hamilton inte ville kommentera. I stället hänvisas till Radiotjänst i Kiruna.

Vare sig Erik Arroy eller Fanny Eriksson i Umeå studentkår har några principiella invändningar mot att tv-avgiften numera också omfattar datorer.

- Vad det handlar om är att studenternas ekonomiska situation överlag är dålig och kostnaden för tv-avgiften är betydande, konstaterar Erik Arroy.

- Det bästa vore naturligtvis att public service finansieras direkt via skatten, då skulle våra medlemmar få betala i efterskott när de fått jobb, säger Fanny Eriksson.

- När du är student kan det vara svårt att få pengarna att räcka till alla räkningar. Enligt lagen är radio- och tv-avgiften lika för alla, det finns alltså ingen studentrabatt, skriver Radiotjänst på sin hemsida.

Inte ens om du spärrar Sveriges Televisions webbsändningar, en internet- operatör har erbjudit den tjänsten, kommer du undan avgiften eftersom den inte är kopplad till public service utan till den utrustning du har hemma.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten