Umeå
POLISEN Utifrån en övervakningskamera vid Centralstationen i Stockholm har polisen fått en bild på den misstänkte kuriren som levererade till Umeå. Den personen har dock inte kunnat identifieras av polisen.

Stort knarkbeslag i Umeå

Publicerad 6 mars 2013 (uppdaterad 7 mars 2013)

Umeå En oro för grannarnas hälsa ledde fram till ett av de största knarkbeslagen i Umeå på senare tid. I lägenheten hittades nästan tio kilo hasch, värt omkring en miljon kronor på gatan.

FÖLJ ÄMNEN

Ofta föranleds större narkotikabeslag av en tids telefonavlyssning mot misstänkta personer, vilket ofta kan vara effektivt, men är mycket tidskrävande.

Så gick det däremot inte till den här gången.

– Det var en ren slump, säger kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström.

Märkligt beteende

Grannar valde nämligen att tillkalla ambulans när de var oroliga för en person som betedde sig märkligt och uppehöll sig vid balkongen vid lägenheten intill. Väl på plats ansåg ambulanspersonalen att det inte fanns någon fara för liv och hälsa, och valde i stället att kontakta polis eftersom det fanns misstankar om att personer i lägenheten var narkotikapåverkade. 

Misstankarna bekräftades av poliserna som kom till platsen, och åklagare beslutade då om husrannsakan.

Tio kilo hasch

Det var i samband med den som polisen hittade det nästan tio kilo stora haschpartiet, som på gatunivå i Umeå skulle ha varit värt närmare en miljon kronor.

– Man kan vara rätt säker på att någon eller några i olika led förlorat en hel del pengar på detta, säger Inga-Lis Adervall Åström.

Som jämförelse kan nämnas att det i den stora knarkhärvan i Umeå härom året beslagtogs drygt 20 kilo hasch. Ett annat exempel gäller motorcyklisten som stoppades i Bygdeå med 12 kilo hasch i ryggsäcken.

Tre män åtalades

Det här beslaget är alltså ett av de största knarkbeslagen som gjorts i Umeå de senaste åren. Jättebeslaget blev också starten på en utredning, som ledde till att tre män mellan 20 och 32 år åtalades för bland annat grovt narkotikabrott, som ska ha begåtts i slutet av förra året.

En av de åtalade, en 20-årig man, dömdes till fängelse för inblandning i den stora knarkhärvan då han tillsammans med en annan kille stoppades i en bil i Nordmaling med ett större parti hasch.

18 avsnitt

Han hade bara varit på fri fot under några månader från det straffet innan han alltså på nytt misstänktes för ett liknande brott.

Den som misstänks ha ordnat med partiet är däremot en 32-årig man, som förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret och har avtjänat flera fängelsestraff.

I det här fallet misstänks han ha flugit ned till Stockholm, gjort ett avtal om knarkaffären och gett i uppdrag till en kurir att köra upp partiet till Umeå.

20-åringen misstänks ha fått i uppdrag att ta emot narkotikan, men det uppdraget ska han i stället ha vidarebefordrat till den tredje åtalade mannen.

Den personen ska i sin tur ha tagit emot partiet och fraktat det till lägenheten i Umeå, där haschet senare påträffades i husrannsakan senare samma dag.

Medverkar via länk

Han är också den enda i trion som erkänt brott, och har av säkerhetsskäl medverkat i rättegången på videolänk.

Under rättegången i Umeå tingsrätts säkerhetssal tidigare i veckan nekade de övriga två till alla anklagelser.

Utifrån en övervakningskamera vid Centralstationen i Stockholm har polisen fått en bild på den misstänkte kuriren som levererade till Umeå. Den personen har dock inte kunnat identifieras av polisen.

HASCH

 

I en husrannsakan hittade polisen en resväska som innehöll tio tejpade paket. Varje paket innehöll i sin tur tio haschkakor. Den totala mängden uppgick till nästan tio kilo hasch, värt omkring en miljon kronor på gatan i Umeå.

 

 • Stara Majka

  Det är vi skattebetalare som förlorar på dessa kriminella knarkaffärer… undrar förresten om dessa kriminella kommer stämmas av Apple nu för loggan? Jag tar den och någon annan kan kommentera något kul om äppelkakor.

  • Calanor

   Vi skattebetalare förlorar på en narkotikapolitik som inte fungerar och aldrig kommer att fungera. Mängder med pengar pumpas in i åtgärder såsom propagandakampanjer där man medvetet missleder läsaren, vilket i sin tur har en totalt kontraproduktiv effekt. För övrigt är de som verkligen har fastnat i ett farligt missbruk de verkliga förlorarna, då Sverige kan skryta med att ha bland den högsta narkotikarelaterade dödligheten i Europa.

   Sen vurmar jag absolut inte för yrkeskriminella som skor sig på förbudet – men det är viktigt att komma ihåg att det är just förbudspolitiken som gör det möjligt för dem att tjäna storkovan.

   • Stara Majka

    Jag håller med dig till 100 % och konstaterar helt enkelt i mitt inlägg att skattebetalare förlorar på drogrelaterad kriminalitet – av samma orsak du utförligt skriver i ditt inlägg.

 • Svea

  Om man inte får se ansiktet på mannen i fråga blir det ju lite svårt att veta vem han är…

  • http://www.facebook.com/urban.backman.50 Urban Backman

   Exakt vad jag försökte skriva.

  • nääädu

   så länge han/personen inte är dömd eller med 100% ansvarig för allvarliga brott så säger sveriges lag att bilder som kan göra att personen känns igen får inte publiseras.!
   du kan ju tänka dig själv om du skulle gå utanför arlanda och blir tagen av kamera just vid samma tillfälle typ att: du skulle gå bredvid mannen ovetande så skulle säkert detta bli misstänkt som ”ett par” och skulle du då vilja ha bild ute tillsammans med tex denna man?

 • Htown

  så folk vet så kan man inte bindas för ett brott för att man har en likadan väska som polisen har ,dom kan aldrig bevisa att han är kurriren

 • korrekt

  1,2 miljoner kronor

 • Anonymous

  Ahmed pratar om en indirekt koppling vilket är något helt annorlunda än
  den direkta koppling du beskriver. Det kanske inte är under själva ruset
  som människan blir våldsam och laglös, utan när han/hon hamnar i
  ekonomiska bekymmer på grund av sitt bruk/missbruk.

  • Calanor

   Cannabis är dock, trots gatupriserna, inte särdeles dyrt per rus.

 • http://www.facebook.com/urban.backman.50 Urban Backman

  När de väl blir beroende så måste de ju finansiera sitt missbruk. I det läget kan det vara svårt att behålla ett arbete och då återstår bara kriminalitet eller prostitution.

  • Calanor

   Beroende? Av något som inte är fysiskt beroendeframkallande? Det känns lite typisk svensk förbudsivrare att dra all narkotika över en kam och få för sig att cannabis är ungefär detsamma som exempelvis heroin.

 • DH

  Hur ska vid kunna hjälpa polisen när de har datorredigerat mannens ansikte…?

 • sedär

  ja du förstår inte…har du tänkt hur mycket elände detta skit har innan det es når till bla umeå?
  många stackare har farit illa av just detta parti.!
  detta parti har ju kunnat komma från vilket land som helst..och vad som hänt i dessa ländr pga patiet kan man ju bara spekulera om!
  men det har garanterat inte gått smärtfritt fram.!

  • Calanor

   Det du skriver handlar om dina egna antaganden. Så du vet att detta inte har producerats i Sverige? Är du medveten om att Sverige numera är självförsörjande vad gäller cannabis? För övrigt orsakar just repressionspolitiken en hel del av det elände du talar om.

   • LiIIebror

    Calanor; Ja, jag skulle vilja påstå att jag Vet att det inte producerats i Sverige. Hasch tillverkat i Sverige är väldigt ovanligt.. Ofta är det så att det weed är tillverkat i Sverige men hasch importerat, varför det ser ut så är så oerhört uppenbart.

    sedär; Nej, visst är det synd att det finns en svart marknad där det är de som är mest dumma i huvudet (läs; hugger och hotar flest personer) som styr

 • fstsf

  det är ett riktigt stort parti…inte bara smågossar som fixat detta..finns garanterat större personer inblandade i detta..många personer som ligger i fara.

 • hulqen

  Vad jag undrar är varför det är Apple-loggor på haschkakorna. Vad är kopplingen? Äppelsmak?

 • Sanning_S

  Du är oskyldig tills skyldig bevisats!

 • Love and peace is freedom

  Hmm Kan det vara till eget bruk, jag menar student stad å student fest.

  En i så fall väldigt rökig fest eller inrökt Fest.

  Ja se dessa rökare de tar aldrig slut. En går en ny kommer osv.

  Låt Staten sälja det på systembolaget. Med smak angivelser.

  Liten smak av anis eller fruktig ton, inslag av Rutten Plastförpackning, ( ekfat ).

  ja ni förstår ironin. jag ser ingen skillnad på rus som rus.

  Ett rus gör människan lat och trög. Andra ruset gör människan galen som slår och mördar mm båda lika fel.

  Stay Clean and you are Free to feel Freedom.

  Love and peace is freedom

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?