Utifrån en övervakningskamera vid Centralstationen i Stockholm har polisen fått en bild på den misstänkte kuriren som levererade till Umeå. Den personen har dock inte kunnat identifieras av polisen.
POLISEN

Stort knarkbeslag i Umeå

Umeå.
En oro för grannarnas hälsa ledde fram till ett av de största knarkbeslagen i Umeå på senare tid. I lägenheten hittades nästan tio kilo hasch, värt omkring en miljon kronor på gatan.
Sven Björkland
Uppdaterad 7 mars 2013 kl. 11:05

Ofta föranleds större narkotikabeslag av en tids telefonavlyssning mot misstänkta personer, vilket ofta kan vara effektivt, men är mycket tidskrävande.

Så gick det däremot inte till den här gången.

- Det var en ren slump, säger kammaråklagare Inga-Lis Adervall Åström.

Märkligt beteende

Grannar valde nämligen att tillkalla ambulans när de var oroliga för en person som betedde sig märkligt och uppehöll sig vid balkongen vid lägenheten intill. Väl på plats ansåg ambulanspersonalen att det inte fanns någon fara för liv och hälsa, och valde i stället att kontakta polis eftersom det fanns misstankar om att personer i lägenheten var narkotikapåverkade.

Misstankarna bekräftades av poliserna som kom till platsen, och åklagare beslutade då om husrannsakan.

Tio kilo hasch

Det var i samband med den som polisen hittade det nästan tio kilo stora haschpartiet, som på gatunivå i Umeå skulle ha varit värt närmare en miljon kronor.

- Man kan vara rätt säker på att någon eller några i olika led förlorat en hel del pengar på detta, säger Inga-Lis Adervall Åström.

Som jämförelse kan nämnas att det i den stora knarkhärvan i Umeå härom året beslagtogs drygt 20 kilo hasch. Ett annat exempel gäller motorcyklisten som stoppades i Bygdeå med 12 kilo hasch i ryggsäcken.

Tre män åtalades

Det här beslaget är alltså ett av de största knarkbeslagen som gjorts i Umeå de senaste åren. Jättebeslaget blev också starten på en utredning, som ledde till att tre män mellan 20 och 32 år åtalades för bland annat grovt narkotikabrott, som ska ha begåtts i slutet av förra året.

En av de åtalade, en 20-årig man, dömdes till fängelse för inblandning i den stora knarkhärvan då han tillsammans med en annan kille stoppades i en bil i Nordmaling med ett större parti hasch.

18 avsnitt

Han hade bara varit på fri fot under några månader från det straffet innan han alltså på nytt misstänktes för ett liknande brott.

Den som misstänks ha ordnat med partiet är däremot en 32-årig man, som förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret och har avtjänat flera fängelsestraff.

I det här fallet misstänks han ha flugit ned till Stockholm, gjort ett avtal om knarkaffären och gett i uppdrag till en kurir att köra upp partiet till Umeå.

20-åringen misstänks ha fått i uppdrag att ta emot narkotikan, men det uppdraget ska han i stället ha vidarebefordrat till den tredje åtalade mannen.

Den personen ska i sin tur ha tagit emot partiet och fraktat det till lägenheten i Umeå, där haschet senare påträffades i husrannsakan senare samma dag.

Medverkar via länk

Han är också den enda i trion som erkänt brott, och har av säkerhetsskäl medverkat i rättegången på videolänk.

Under rättegången i Umeå tingsrätts säkerhetssal tidigare i veckan nekade de övriga två till alla anklagelser.

Utifrån en övervakningskamera vid Centralstationen i Stockholm har polisen fått en bild på den misstänkte kuriren som levererade till Umeå. Den personen har dock inte kunnat identifieras av polisen.

HASCH

I en husrannsakan hittade polisen en resväska som innehöll tio tejpade paket. Varje paket innehöll i sin tur tio haschkakor. Den totala mängden uppgick till nästan tio kilo hasch, värt omkring en miljon kronor på gatan i Umeå.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten