Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

  • Mange

    Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
    Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
    Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Ulla-Britta går i släktens fotspår

Ulla-Britta går i släktens fotspår

Porträtt Ulla-Britta Wik, lanthandlare i Lajksjö, Dorotea, går verkligen i släktens fotspår. För 40 år sedan tog hon över föräldrarnas lanthandel… ?

Sam tipsar om fjällens guldkorn

Sam tipsar om
fjällens guldkorn

Porträtt HEMAVAN. Sam Hedman har alltid älskat att vara ute – året om. Nu har han, tillsammans med en kollega, gjort en guidebok om Vindelfjällen. ?

Blev som en far för studenterna

Blev som en far
för studenterna

Porträtt John Albinsson i Umeå var med när läkarutbildningen i Umeå startade hösten 1965. Nu har John hjälpt till att samla ihop folk till en återträff. ?

”Det har fungerat bra i alla år”

”Det har
fungerat bra i alla år”

Porträtt Birgit och Roland Viklund i Holmsund träffades redan som tonåringar, när de gick i skola hemma i Piteå. Nu har de firat guldbröllop. ?

Satsar all sin fritid på politiken

Satsar all sin
fritid på politiken

Porträtt Ulrika Westerlund bodde som ung under några år i Flemingsberg, Stockholm. Den tiden blev något av en ögonöppnare för henne. ?

Rutin som funktionär ger resultat

Rutin som
funktionär ger resultat

Porträtt När SM i triathlon arrangeras krävs noggranna förberedelser – och funktionärer. Joakim Nilsson är en av dem.  ?

”Det ska bli skönt att bli 50”

”Det ska bli
skönt att bli 50”

Porträtt Helene Jonsson, Umeå, gillar att resa. Det behöver inte vara en resa till andra sidan jordklotet – det kan räcka med att ta en fisketur med maken.  ?

”Alltid varit en vinnarskalle”

”Alltid varit
en vinnarskalle”

Porträtt Madelené Melefors Sui från Umeå har dansat breakdance i tio års tid. Nu är hon aktuell som dansare i Peg Parneviks musikvideo Ain’t no saint. ?

Tar chansen när den dyker upp

Tar chansen
när den dyker upp

Porträtt Gunbritt Nyberg i Umeå har alltid varit en kreativ och impulsiv person. Det har ibland lett henne in på vägar som hon knappt visste fanns.  ?

”Familjen är det viktigaste”

”Familjen är det viktigaste”

Porträtt Inger Nilsson tycker om att röra sig men njuter även av att sitta på en sten i skogen.  ?

”Vi var ett bra kamratgäng på K4”

”Vi var ett bra
kamratgäng på K4”

Porträtt Tore Bäckström Boviken tillhör den sista kullen som 1966 ryckte in för att göra beriden jägarutbildning vid K4. ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna  till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt