Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

 • Mange

  Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
  Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
  Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
”Känner mig så peppad”

”Känner mig så peppad”

Porträtt – Det känns kul att jag tagit det här steget. Det säger Petra Lundkvist som bryter upp efter 20 år på samma företag. ?

”Är otroligt stimulerande”

”Är otroligt stimulerande”

Porträtt – Ta chansen till berikande möten och få en vän! Det säger Åsa Norin som är en drivande kraft i nätverket Vän i Umeå. ?

Skidåkarna på väg ut i spåren

Skidåkarna på
väg ut i spåren

Porträtt När kylan kom blev det aktivitet på Nydala i Umeå. Då drogs snökanonerna igång för att ge entusiastiska skidåkare chansen att komma ut i fina spår.  ?

Hjälper flyktingar med läxhjälp

Hjälper flyktingar
med läxhjälp

Porträtt Hans Mårtensson, politiskt aktiv och före detta lärare, har mött många Lyckselebor. Nu får han VK:s tårta för sitt engagemang för flyktingar.  ?

Fram för fler återträffar!

Fram för fler återträffar!

Kåserier Hur mitt minne numera fungerar vill jag egentligen inte veta, men där har bland annat idéer för vana att ömsom poppa upp och ömsom sjunka undan. Anteckningsappen i mobilen har blivit en bra assistent för att förhindra att något ska riskera att falla mellan stolarna. ?

Hon fick bra kontakt i Umeå

Hon fick bra
kontakt i Umeå

Porträtt Haelin Kim är intresserad av Skandinavien och sökte sig till Sverige för att läsa vid universitet. Hon är född i Sydkorea, men pluggar nu i Umeå.  ?

”Jag fastnade nog på en gång”

”Jag fastnade
nog på en gång”

Porträtt Det händer mycket i Katrin Ivarssons liv. Hon har tilldelats judoförbundets förtjänstmedalj, ska kvittera ut sin lärarexamen och fylla 50 år.  ?

Han satsar på ett liv med musik

Han satsar på
ett liv med musik

Porträtt Det handlar om musik i Johannes Larssons liv. Han lyssnar gärna på ”tung” musik, han spelar i ett band och han går på Midgårdsskolans musikprogram.  ?