Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

 • Mange

  Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
  Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
  Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Fira med familjen bästa presenten

Fira med familjen bästa presenten

Porträtt Många mödrar kan glädjas åt att bli firade på söndag, på Mors dag.  ?

Har gjort en spännande resa

Har gjort en spännande resa

Porträtt Ann-Marie Rydfjäll och maken Birger fick en uppmärksammad start på sitt liv tillsammans.  ?

Djuren i centrum i Gunillas liv

Djuren i centrum
i Gunillas liv

Porträtt Djur och natur har alltid stått Gunilla Jämte i Mosjö, Vännäs, nära. Hon har haft många hästar, hundar och katter genom åren. ?

Sångfest fick fogarna att knaka

Sångfest fick
fogarna att knaka

Porträtt Som en av de största kulturarrangörerna i länet arrangerade Svenska kyrkan, Luleå, ännu en kyrkosångshögtid, denna gång i Vilhelmina. ?

De har fått tisdagarna att flyta

De har fått
tisdagarna att flyta

Porträtt Uppskattade. När nu det sista passet på det gamla badhuset är gjort ser kvinnorna bakom tisdagssimningen fram emot ett ovisst sommarlov. ?

Vem kan leva utan ett par mjukisbyxor?

Vem kan leva utan
ett par mjukisbyxor?

Kåserier Visst, det var ju lugn och ro jag en gång såg fram emot inför övergången från yrkesverksam till pensionär, men ibland kan det faktiskt bli för mycket också av den varan.  ?

Tar chansen att åka till Island

Tar chansen
att åka till Island

Porträtt Ellen Jonsson i Jomark, Robertsfors, har fått stipendium och åker i juli till Island på ett internationellt läger. – Jag är jättepeppad. ?

Fem frågor till Allan Fjällström

Fem frågor
till Allan Fjällström

Födelsedagar Fem frågor till Allan Fjällström, Umeå/Abborrberg, som fyller 50 år tisdag den 24 maj.  ?

”Jag känner mig mer vuxen”

”Jag känner
mig mer vuxen”

Porträtt För snart ett år sedan flyttade Dan Josefsson till Umeå. Tio år tidigare hade han bytt Thailand mot Åsele.  ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Häftiga bilder från förr

Bildspel: Häftiga bilder från förr

Familj Se historiska fotografier från Umeå och länet här! ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt