Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

  • Mange

    Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
    Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
    Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Hjälper Nasa hantera avfall

Hjälper Nasa hantera avfall

Porträtt Vad händer egentligen med soporna som samlas under en rymdresa till Mars? Stina Jansson ska hjälpa Nasa med sophanteringen.  ?

Vill forska och  arbeta kliniskt

Vill forska och
arbeta kliniskt

Porträtt Frida Danielsson från Umeå, har just disputerat i bioteknik vid KTH i Stockholm och nu fortsätter hon sina avbrutna studier på läkarprogrammet.  ?

”Jag vill beröra  och roa barn”

”Jag vill beröra
och roa barn”

Porträtt Margareta Selander i Umeå, kvinnan bakom dockteatern Månstjärnan, firar i år 30-årsjubileum med sin dockteater.  ?

Värnar om yttrandefriheten

Värnar om yttrandefriheten

Porträtt – Det är viktiga frågor som vi måste våga ta upp och prata om i Sverige, säger Devin Rexvid, som håller en föreläsning om hedersrelaterade frågor.  ?

”Nu är jag en  glad supporter”

”Nu är jag en
glad supporter”

Porträtt Kenneth ”Knego” Lundberg i Umeå har varit engagerad i föreningen, både som anställd och som ideellt arbetande, i 20 år.  ?

”Hoppas vi kan inspirera andra”

”Hoppas vi kan inspirera andra”

Vardagshjälten Många vill göra något för att hjälpa migranter.Ewa och Erik Lundholm i Sävar har tagit emot en rumänsk familj som i perioder bott hos dem. ?

 ”Jag har haft ett spännande liv”

”Jag har haft ett spännande liv”

Porträtt Kjell Sjödin har under större delen av sitt liv jobbat med radio och tv. Särskilt kommer han ihåg mötet med Olof Palme i Lycksele på 80-talet. ?