Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

  • Mange

    Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
    Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
    Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Han öppnar upp sin verkstad

Han öppnar upp sin verkstad

Porträtt Krukmakaren Pär Axelsson är en av dem som öppnar upp sin verkstad för allmänheten under Hantverk i sommarnatt. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Motorer är det  stora intresset

Motorer är det
stora intresset

Porträtt För Edvin Lindblad är det tydligt vilket som är det stora intresset. Motorer och motorsport tar upp en stor del av fritiden. ?

Hon dansar för glädje och energi

Hon dansar för glädje och energi

Porträtt Christina Nilsson, tillsammans med Björksta Folkdanslag, dansar under hela midsommarhelgen på olika platser i Umeå.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Firar bröllopsdag nummer 70

Firar bröllopsdag nummer 70

Porträtt Anna-Lisa, 93, och Ivan Holmlund, 91, i Umeå firar järnbröllop. Det är större och mer ädelt än vad det låter.  ?

Fortfarande  fulltecknat schema

Fortfarande
fulltecknat schema

Porträtt Anders Perstrand fyller 75 år i morgon och är alltså pensionär sedan ett antal år tillbaka. Ändå har han fortfarande ett fulltecknat schema.  ?

Hon ställer upp  i vått och torrt

Hon ställer upp
i vått och torrt

Tisdagstårtan Anna Spencer i Vindelånäset är ett välrenommerat namn i ridsportkretsar som uppskattad hopptränare. Hennes skara av adepter är stor.  ?

Om att stressa ihop en gräsklippare i sommartid

Om att stressa ihop en gräsklippare i sommartid

Kåserier Vi måste läsa instruktionsboken först har jag ju sagt! Nu tar vi det här i tur och ordning Men svärfar ville inte lyssna på mig. För honom är tekniska saker något av det mest spännande som finns ?