Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

 • Mange

  Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
  Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
  Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

&quotNu är jag på rätt ställe"

"Nu är jag på rätt ställe"

Porträtt Anna Larsson gjorde egentligen redan tidigare samma arbete, men nu kan hon i alla fall, även formellt, titulera sig professor. ?

Sju frågor till 80-årsjubilar

Sju frågor till
80-årsjubilar

Porträtt Sju frågor till Bo Nilsson, Bjurholm, som fyller 80 år måndag den 24 oktober. Grattis! Hur känns det?
– Det känns bra, men jag undrar hur åren kan ha gått så fort!  ?

Letade upp ättlingar i Kanada

Letade upp
ättlingar i Kanada

Porträtt Kalle Blom i Vilhelmina är en av inlandets mångsysslare. Trots det har han även tagit sig tid att söka efter utflyttade släktingar i Nordamerika.  ?

Flykt, mod och framgång

Flykt, mod
och framgång

Porträtt Emma Ahlén Pouya, med rötterna i Vargträsk, Lycksele kommun, har gjort sin författardebut. Hennes bok Miljardmakarna har blivit mycket omtalad och omskriven. ?

Han är alltid på plats för de unga

Han är alltid på
plats för de unga

Vardagshjälten Det är nästan en timme kvar tills träningen drar igång i Ramselefors skytteförening. Inne i Fritidscentrum i Vindeln är Sören Fjällström redan på plats.  ?

Hon valde att engagera sig

Hon valde att engagera sig

Porträtt När Ann-Mari Sundström pensionerade sig från lärarjobbet drog hon igång aktiviteter inom PRO. Hon har nu blivit utsedd till Årets senior. ?

Möter de unga i deras vardag

Möter de unga
i deras vardag

Porträtt Niklas Karlsson är ny ungdomssamordnare i Lycksele. Han  verkar som en länk mellan kommunens ungdomar, politiker och tjänstemän.  ?

’’Känns overkligt att se det igen”

’’Känns overkligt
att se det igen”

Porträtt För snart 45 år sedan spelade Ira Grönlund-Sjökvist en av huvudrollerna i serien Nybyggarland som sändes på tv.  ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt