Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

 • Mange

  Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
  Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
  Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Det diakonala arbetet lockar

Det diakonala arbetet lockar

Porträtt Björn Kling har ryckt upp bopålarna. Han har lämnat Holmsunds församling för jobbet som kyrkoherde i Svenska kyrkan i Grekland.  ?

”Livet är fullt av tillfälligheter”

”Livet är fullt av tillfälligheter”

Porträtt Kenneth Wallin har genom sitt jobb blivit mycket berest, men även genom resorna med familjen.  ?

”Slalomkarriären formade livet”

”Slalomkarriären formade livet”

Porträtt Det är inte många som fyller 60 år som har gjort tio vinterolympiader. Eller rättare sagt, Stig Strand är nog ensam om det.  ?

”Han är en förebild för spelarna”

”Han är en förebild
för spelarna”

Porträtt Åke Svantesson i Holmsund ser lite matt ut när VK lämnar över en tårta och en hälsning från hans kompisar i Umeås elhockeylag, Ume Wolfs.  ?

Tomheten efter OS och en bortflyende sommar

Tomheten efter OS
och en bortflyende sommar

Kåserier Rönnbären lyser orangeröda, svalorna har sagt adjö och påbörjat långresan mot varma Afrika, en del av björkens blad börjar gulna, mörkret tilltar – och sommarspelen i Rio de Janeiro är över. Det känns tomt. Dubbelt tomt. ?

”Det var som ett lyckorus”

”Det var som
ett lyckorus”

Porträtt Vardagscyklisten Sara Lindvall, Umeå, tog hem segern i Cykelkampen och blev bäst i Europa för andra året i rad.  ?

Vägen mot Umeå var utstakad

Vägen mot
Umeå var utstakad

Porträtt Mathias Ferry växte upp i Storuman, men var tidigt säker på var han skulle hamna senare i livet. – Vägen var utstakad.  ?

”Jag har ett helt perfekt yrke”

”Jag har ett
helt perfekt yrke”

Porträtt UMEÅ. Det började med flätade dockhår och slutade med en egen frisörsalong. För Alexandra Rosendahl har frisöryrket alltid varit självklart. ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt