Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

 • Mange

  Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
  Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
  Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Valde läraryrket – utan tvekan

Valde läraryrket – utan tvekan

Porträtt Birgitta Ljungberg har bara dagar kvar som ordförande i Lärarförbundet Umeå, men ytterligare några månader som facklig förtroendeman. ?

Minns somrarna som getare

Minns somrarna
som getare

Porträtt Fritz Persson fyller 87 år i sommar, men han minns fortfarande hur det var när han växte upp och under somrarna fick arbeta som getare.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Lever med eskimåer i Alaska

Lever med
eskimåer i Alaska

Porträtt För Björn Uglem är det viktigt att ta vara på livet, vara nöjd och utvecklas. Han tror på människan och människans förmåga att besluta om sina liv.  ?

Fann vägen till dietistyrket

Fann vägen
till dietistyrket

Porträtt Maten har alltid haft en viktig roll i Anica Nordins liv. Nu är hon dietist med magisterexamen, men vägen dit har hon i hög grad själv fått leta upp.  ?

Han har 40 år på samma arbetsplats

Han har 40 år på samma arbetsplats

Porträtt När han är ledig trivs han med att vara ute i naturen, köra skoter och att fiska. Nu fyller Anders Karlsson i Lycksele 60 år.  ?

”Täfteborg har blivit mitt andra hem”

”Täfteborg har blivit mitt andra hem”

Vardagshjälten Stig Johansson ser till att hålla föreningens lokaler och skidspår i gott skick.  ?

På spaning efter rariteter

På spaning efter rariteter

Veckans Förening För en tid sedan hölls för 25:e gången Ume Bird Race – sex och en halv timmes fågelskådning. ?

”Jag kan alltid få andra att skratta”

”Jag kan alltid få andra att skratta”

Porträtt Magnus von Ahn i Umeå har alltid massor med saker på gång. Han hinner knappt bli färdig med ett projekt innan han ger sig på nästa.  ?

Han har gjort prov förståeliga

Han har gjort
prov förståeliga

Porträtt Var högskoleprovet, centrala prov i fysik och kemi eller körkortsprovet lätt? Då kan Hans Mattsson i Vännäsby ha haft ett finger med i spelet.  ?