Familj

Vi är många som kvalar in i kategorin små fartsyndare

Publicerad 4 mars 2013

Familj KRÖNIKA
Häromdagen frågade min hustru om Transportstyrelsen per automatik meddelar när det är dags för henne att förnya körkortet. Troligen inte, svarade jag och tillade skämtsamt.

Benny Stiegler.
FÖLJ ÄMNEN

– Det är väl inte så noga. Körkortet behöver du ju ändå aldrig visa.

Aldrig är förstås att ta i, men min egen erfarenhet ger i alla fall fog för att påstå att detta sker ytterst sällan. Med viss reservation för att minnet sviker kan jag bara erinra mig tre tillfällen de senaste 31 åren då jag stoppats vid en poliskontroll. Alltså bara en gång per decennium sedan 18 juli 1982 – ett datum jag aldrig glömmer.

Det var nämligen dagen efter att jag träffat min blivande hustru, samma kvinna som häromdagen frågade om körkortsförnyelsen. På vägen hem efter ett besök hos henne blev jag invinkad av konstapeln, listigt gömd bakom den branta kurvan på Strombergs väg. Där ett mycket kort samtal utspann sig.

– Det här tar inte lång tid va, frågade jag.

– Vadårå, kontrade polisen.

– Sportspegeln börjar alldeles strax.

– Kör!

Senast jag ombads plocka fram körkortet var i början på 2000-talet. Ändå har jag genom åren rattat ganska rejält, runt 3 500 mil per år i jobb och privat i såväl stad som kust- och inland och gjort åtskilliga längre turer på både 200 och 300 mil.

Hur statistiskt relevant min egen erfarenhet är vet jag inte. Har försökt att kolla efter siffror på nätet, men gått bet. Kanske är jag ett undantag, kanske är det ungefär så här det ser ut för de flesta?

De senaste två månaderna har jag haft anledning att flitigt nöta sträckan Umeå-Skellefteå, det har säkerligen blivit ett 25-tal resor tur och retur under varierande tid på dygnet. Under alla dessa har jag sett en (!) målad polisbil. Det känns onekligen aningen märkligt då jag någonstans i bakhuvudet har ett minne av hur någon hög polischef, alternativt en justitieminister, för inte så många år sedan utlovade större polisnärvaro på våra vägar. Kanske finns ökad närvaro där trots allt, men mest i form av ”den osynliga trafikpolisen” i civila fordon?

Förresten begriper jag inte riktigt Rikspolisstyrelsens återuppväckta strategi med att fiska med finmaskiga garn i fartkontrollerna och bötfälla också de små fartsyndarna – de som kör 6-9 kilometer för fort. Visst, det är formellt ett lagbrott, men här finns anledning att undra över hur poliserna ute i verkligheten – om de lägger ut sina nät rätt – ska hinna med att hantera fångsten och skriva ut alla böteslappar? Vi är väldigt, väldigt många som kvalar in i kategorin små fartsyndare.

Hur många som tillhör gruppen ”bil-sminkare” vill jag inte ens veta, men för en tid sedan upplevde jag faktiskt en sådan. I rusningstrafik, på tvåfilig 30-sträcka, rullade en bil förbi – där den kvinnliga föraren var i full färd med att måla mascara på ögonfransarna!

”En bra förare hör när det smäller”

 • Mange

  Bra skrivet, jag fastnade på en mening du hade och det handlade  om när du kör ske-umeå och bara sett en ”målad” polisbil och det är faktiskt dagens verklighet, jag kör dagligen till jobbet och under dessa två år jag kört så har jag max sett 5 ”målade” poliser men däremot så har jag sett åtskilliga civila poliser.
  Och just där ställer jag mig då frågande på nästa mening när ”justitieministern” går ut och säga att polisen ska synas mer, men hur gör dom då när ingen vet att dom är där ?? ska det vara så att dom inte ska synas så dom får ta mer böteslappar ?
  Näe om rätt ska vara rätt så tycker jag att dom ska ta bort fartkamerorna och låta mer ”målade” polisbilar vara ute på vägarna.

Familj och natur står högst i kurs

Familj och natur står högst i kurs

Porträtt För Per-Erik Sahlmann är det familjen, skogen och naturen som är viktigast.  ?

”Hon sprider glädje och positiv stämning”

”Hon sprider glädje och positiv stämning”

Vardagshjälten Kajsa Larsson ser aningen förskräckt ut när VK kommer med en tårta och hon förstår att den är till henne.  ?

Ett 100-tal firade pigg 20-åring

Ett 100-tal firade pigg 20-åring

Veckans Förening Ersboda slöjdförening har firat sitt 20-årsjubileum.  ?

Tänder ljus för självständighet

Tänder ljus för självständighet

Porträtt I morgon, tisdag, tänder Aino Dahl två ljus hemma i sin bostad i Ersboda. Det är så, med tända ljus, den finska självständighetsdagen firas.  ?

”Det är viktigt att engagera sig”

”Det är viktigt
att engagera sig”

Porträtt En grupp ungdomar från Holmsund tillverkar prydnadssaker som de sedan tänker sälja på en egen marknad i Holmsund lördag 17 december.  ?

Rustar eleverna för arbetslivet

Rustar eleverna
för arbetslivet

Porträtt Gunnar Hedlund och David Degerman, VVS-lärare på Dragonskolan, har fått ta emot priset som ”Årets skola” av VVS-branschens yrkesnämnd.  ?

Musik och vetenskap i centrum

Musik och
vetenskap i centrum

Porträtt Musik går som en röd tråd genom Ulf Nordwalls liv. När han började fundera på yrkesvalet var det ändå arkitekt han valde.  ?

Ett livslångt intresse för tänder

Ett livslångt
intresse för tänder

Porträtt Ewa Lampa började i mycket ung ålder att intressera sig för tänder – andras tänder – och har sedan gått den långa vägen.  ?

&quotHon är som en mamma”

"Hon är som
en mamma”

Vardagshjälten Ann-Marie Gustafsson flyttade till Ersboda i Umeå för 18 år sedan. Då hade hon inte en tanke på att jobba i bostadsrättsföreningens styrelse.  ?

”Var fasligt intresserad av kemi”

”Var fasligt intresserad av kemi”

Porträtt Forskning har varit Thomas Olivecronas ledstjärna. Han kom till Umeå 1967, inte 30 år fyllda, och blev då landets yngste professor.  ?