Vårdupprorets krav på 24 000 kronor i ingångslön för nyutexaminerade sjuksköterskor verkar lyckat. Några nya sjuksköterskor har lyckats få en ingångslön på 24 000 kronor i sommar.
Kenneth Sandelin

Lyckat uppror - landstinget betalar 24 000 i ingångslön

Umeå.
Flera av de sjuksköterskestudenter som går ut i vår och som fått anställning på sjukhuset i Umeå kommer att få 24 000 kronor i ingångslön. Det innebär att ett trendbrott har skett.
Monica G Engström
Uppdaterad 2 mars 2013 kl. 06:02

Löneupproret bland sjuksköterskestudenter startade i Umeå för två år sedan. Kravet var minst 24 000 kronor i ingångslön. Men det var ett krav som de flesta arbetsgivare förkastade.

- Att Vårdförbundet stödjer de nyutbildade sjuksköterskornas krav strider mot fredsplikten och är en fientlig handling, sa landstingets personalansvariga Christina Elmros i en intervju förra våren.

Ingen betalade

En sammanställning som Sveriges Radios Ekot gjorde i höstas visade också att inget sjukhus i landet, trots sjuksköterskebristen, betalat det sjuksköterskorna krävt utan lönen hade i stället hamnat på mellan 21 000 och 22 000 kronor.

- Jag har hört att några av dem som går sjätte terminen nu blivit erbjuden 24 000 kronor på ett par arbetsplatser på Norrlands universitetssjukhus, berättar Vårdförbundets Charlotta Hellström.

Hon menar att det handlar om ett genombrott då Umeå i vart fall är det första universitetssjukhuset som betalar det de nyutbildade sjuksköterskorna begär. Anledningen tror Hellström är att det är svårt att rekrytera inför sommaren och att flera avdelningar redan nu inte har tillräckligt med personal.

Pensionsavgångar

- Det är också stora pensionsavgångar framöver samtidigt som färre studenter går ut utbildningen, säger hon.

Även en del sjuksköterskor som gick ut i januari fick erbjudanden från Lycksele lasarett som motsvarade dessa lönenivåer. De erbjöds 23 000 kronor i ingångslön samt 1 000 kronor i resebidrag och betalt boende.

Enligt Jenny Olsson på Vårdförbundet är det tre nyanställda på gynavdelningen som nu erbjudits 24 000 kronor i ingångslön och ytterligare tre sjuksköterskor på andra avdelningar.

Jakob Ekman är en av de sjuksköterskor som går ut nu i vår. Han har inte själv erbjudits 24 000 kronor i lön men tror att det kan bli fler som kan få den lönen.

Individuella löner

- Landstinget har sagt att de tillämpar individuella löner men har tidigare erbjudit alla 22 500 kronor i ingångslön.

När sjuksköterskestudenterna nu förhandlat lönerna med sina blivande chefer har han hört att flera förhandlingar avbröts på chefernas begäran.

VK har under fredagen sökt landstingets ansvariga tjänstemän för en kommentar men de har inte gått att komma i kontakt med.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten