Umeå
Kenneth Sandelin Vårdupprorets krav på 24 000 kronor i ingångslön för nyutexaminerade sjuksköterskor verkar lyckat. Några nya sjuksköterskor har lyckats få en ingångslön på 24 000 kronor i sommar.

Lyckat uppror – landstinget betalar 24 000 i ingångslön

Publicerad 2 mars 2013 (uppdaterad 2 mars 2013)

Umeå Flera av de sjuksköterskestudenter som går ut i vår och som fått anställning på sjukhuset i Umeå kommer att få 24 000 kronor i ingångslön. Det innebär att ett trendbrott har skett.

Missa inte i lördagens VK:

"För oss är det en stor delseger"
Läs intervjun med upprorets grundare i lördagens VK eller köp etidningen här.

FÖLJ ÄMNEN

Löneupproret bland sjuksköterskestudenter startade i Umeå för två år sedan. Kravet var minst 24 000 kronor i ingångslön. Men det var ett krav som de flesta arbetsgivare förkastade.

– Att Vårdförbundet stödjer de nyutbildade sjuksköterskornas krav strider mot fredsplikten och är en fientlig handling, sa landstingets personalansvariga Christina Elmros i en intervju förra våren.

Ingen betalade

En sammanställning som Sveriges Radios Ekot gjorde i höstas visade också att inget sjukhus i landet, trots sjuksköterskebristen, betalat det sjuksköterskorna krävt utan lönen hade i stället hamnat på mellan 21 000 och 22 000 kronor.

– Jag har hört att några av dem som går sjätte terminen nu blivit erbjuden 24 000 kronor på ett par arbetsplatser på Norrlands universitetssjukhus, berättar Vårdförbundets Charlotta Hellström.

Hon menar att det handlar om ett genombrott då Umeå i vart fall är det första universitetssjukhuset som betalar det de nyutbildade sjuksköterskorna begär. Anledningen tror Hellström är att det är svårt att rekrytera inför sommaren och att flera avdelningar redan nu inte har tillräckligt med personal.

Pensionsavgångar

– Det är också stora pensionsavgångar framöver samtidigt som färre studenter går ut utbildningen, säger hon.

Även en del sjuksköterskor som gick ut i januari fick erbjudanden från Lycksele lasarett som motsvarade dessa lönenivåer. De erbjöds 23 000 kronor i ingångslön samt 1 000 kronor i resebidrag och betalt boende.

Enligt Jenny Olsson på Vårdförbundet är det tre nyanställda på gynavdelningen som nu erbjudits 24 000 kronor i ingångslön och ytterligare tre sjuksköterskor på andra avdelningar.

Jakob Ekman är en av de sjuksköterskor som går ut nu i vår. Han har inte själv erbjudits 24 000 kronor i lön men tror att det kan bli fler som kan få den lönen.

Individuella löner

– Landstinget har sagt att de tillämpar individuella löner men har tidigare erbjudit alla 22 500 kronor i ingångslön.

När sjuksköterskestudenterna nu förhandlat lönerna med sina blivande chefer har han hört att flera förhandlingar avbröts på chefernas begäran.

VK har under fredagen sökt landstingets ansvariga tjänstemän för en kommentar men de har inte gått att komma i kontakt med.

 • Johanyrvader

  Man hoppas ju att det blir en rejäl ökning för undersköterskorna också. Dom om nån behöver en rejäl löneökning annars kommer vi inte ha nån sjukvård inom några år.

  • Lech

    Det är fantastisk… här gnäller bara gubbar. Ni tycker så mycket men jag tror inte att ni vet ett piss.
   Ni jämför SSK med soppgubbar…det vissa vilken nivå är här.
   Varvör gnäller ni inte om direktörs som visa känner mer på en dag än de på hela månad/år

   • Bech

    Jag tycker att det är ironiskt när någon gnäller på att någon gnäller.

 • JB

  Eller hur är det ”johanyrvader”…? sedan när började sjukvården handla om undersköterskor?

  • Joppe

   Nä du har helt rätt….kanske därför det kommer att fattas 150 000 vårdpersonal år 2030. För folk verkar ju inte förstå hur det är uppbyggt inom Landstingen. Pengarna går ju till helt fel saker. Hur mycket pengar man dumpar in i Landstingen så går dom ju back. Men konstigt nog står undersköterskornas/skötares osv lön kvar på samma nivå.

   Skrota allt som heter Landsting. 

 • Nisse

  Vi ska vara medvetna om att det är våra skattepengar som används för att avlöna vårdpersonal! inte konstigt att landstinget hela tiden går med underskott!

  • Joppe

   Jasså Nisse! Det tror jag nog alla är medvetna om. Likdant som att sopgubbens höga lön betalas av kommunalskatten :) Ska jag fortsätta eller. Suck!

   • Nisse

    Hej Joppe! Nej det tror jag inte att gemene man vet! Dessutom, är sjuksköterskor många fler, och därmed dyrare, än sopgubbar, vilka avlönas av den betydligt större kommunalskatten. Högre löner för sjuksköterskor, innebär helt klart att färre anställs, eller att vår redan höga landstingsskatt höjs och de som har råd, flyttar till andra landsting.

  • Raka Spåret

   Det här blir ju mycket billigare än att anställa stafettpersonal genom bemanningsföretag.

  • Mental Hälsa

   Vad har du för inställning? Var du glad att någon bryr sig om oss människor om vi blir sjuk!

  • Lech

    Nisse är bra …han säker tänker använda skatt pengar inom privata sektor….bara det inte är Carema eller Attendo.
   Men Nisse, hur mycket gnäller du när läkarna få sin lön fast ställda…. där 24000 kr är rena kaffe pengar. De känner de på en extre pass.
   När jag var ny exat ssk så fick jag 23000, efter 6 månader hade jag 30000 och vid mina extra betalade de mig 35000.
   Idag känner jag så mycket som jag skulle aldrig känna efter hela mitt yrkets liv. Jag på min andra SSk år, men då är jag i Norge

   • costanostra

    Men att jämföra Sverige med Norge funkar väl inte helt??? Alla tjänar bättre i norge i alla sektorer, specialistläkare har ca 100.000 många ingenjörer likaså. I sverige skall du vara glad om du kommer upp i 40% av dem lönerna i respektive yrke. Tror att i sthlm så har en nyexad at-läkare 24500:-. 500:- mer i månaden för läkare och det sjuksköterskorna kräver blir väl nästan lite löjligt… Jag menar 3 års utbildning mot 5,5år???

 • tommi

  Härligt! Äntligen skälig ersättning för det slit sjuksköterskor gör. 

 • Många felavlönade finns det.

   Nej det är inte bara sjuksköterskor som är felavlönade. Men anser du verkligen att sjukvårdspersonal ska fortsätta subventionera sjukvården för alla er som inte arbetar inom sjukvården. Eller är det trots allt så att det är mer rättvist att vi alla delar på kostnaden.
   Som det är nu betalar en specialistutbildad sjuksköterska 10.000kr/månad mer än andra med likvärdig utbildning för sjukvården. Det är skillnaden mellan den lön hon har och den lön hon borde ha. Sen fortsätter hon att betala med låg pension resten av sitt liv.
  Är det rimligt? Dagens studenter verkar inte anse det. De väljer andra utbildningar. Utbildningar där de inte i framtiden riskerar att ses som parasiter som belastar skattebetalare med att kräva lön. Som inte syns när de gör sitt arbete men som föraktas när de pga stress gör fel. Det måste till en attitydförändring. Personer som orkar arbeta med sjuka, döende människor måste uppvärderas. De är samhällets hjältar. Inte skatteslukande parasiter.

  Så jag hoppas att du inte är emot skattehöjningar utan snarare konstaterar fakta. Det var inte så  lätt att veta vilket du menar.

  • Micke_1

   Håller med. 
   Skatterna måste höjas rejält om alla felavlönade inom sjukvården ska få sin rättmätiga lön.

 • costanostra

  Då är det alltså 500:- mindre är en nyutexaminerad at-läkare med 6års utbildning i ryggen… Absurditeten i det?

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?