Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Proffs på pannkaka

Proffs på pannkaka

Mat & Dryck Han jobbade i en crêpes-restaurang i Paris för att lära sig allt om fyllningar och toppingar. Firas Shinonou driver nu ett crêperie på hjul i Umeå.  ?

Laga en maffig banana split

Recept: Laga en maffig banana split

Mat & Dryck Nutella, banan och grädde blir en maffig kombo. ?

Firas favorit med kyckling

Recept: Firas favorit med kyckling

Mat & Dryck Här ett recept på en salt crêpe med kyckling, bacon och feta. ?

Flottarbåt i Villanäs redo att sjösättas

Flottarbåt i Villanäs redo att sjösättas

Motor Åsa Wåhlin ville ha en egen båt. Sambon Crister Åström var inte sen med att uppfylla hennes önskan.  ?

Kolla in Lill-Åsa

TV: Kolla in Lill-Åsa

Motor ”Jag ville ha en mindre båt att åka och ut på älven med” ?

Miraklet efter cancern

Miraklet efter cancern

Weekend Läkarna meddelade att de starka behandlingarna mot den aggressiva cancern i ena bröstet och i sköldkörteln kunde göra henne steril. Men Charlotta Lindgrens kropp ville annat.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Var finns motivationen?

Var finns motivationen?

Weekend Anden är villig, men köttet svagt. Så kan vårens magra träningsinsats sammanfattas. Weekends Kristina Waldenborg hoppas få hjälp av motivationsforskningen.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Kom i form utomhus!

Guide: Kom i form utomhus!

Weekend Nu drar utomhusträningen i Vänortsparken i gång – vi guidar till fler sätt att komma i form ute! ?

Namn efter Kristian Gidlund

TV: Namn efter Kristian Gidlund

Weekend Se varför lille Gösta heter Kristian i andranamn. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Tid för härligt balkonghäng

Tid för härligt balkonghäng

Weekend Nu är tiden för härliga stunder på balkongen här. Men hur inreder man den? Vi har tipsen.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Misse följer med på resan

Misse följer med på resan

Weekend Är husdjur och resor en omöjlig kombination? Absolut inte, menar Marie Karlsson som byggde om husbilen så katterna kunde hänga med. ?

Blått för blåmärken, rött för blod

Blått för blåmärken, rött för blod

Weekend Döden lämnar alltid ett spår efter sig och det är rättsläkarens uppgift att lägga ihop alla ledtrådar och hitta svar.   ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
 Så pimpar  du trädgården

Bildspel: Så pimpar
du trädgården

Hem & Trädgård Har du gröna fingrar och gillar att påta i trädgården? Oavsett om du är nybörjare eller ej – vi guidar dig genom det senaste. ?

Anna Lundström

 

 

 

Weekendredaktionen

090 – 17 60 37
weekend@vk.se

Konsten att berätta en historia

Konsten att berätta en historia

Krönikor På journalisthögskolan fick vi lära oss att kunna svara på den frågan på några få korta meningar.  ?

Mumsig grillbanan

Recept: Mumsig grillbanan

Recept Dumlekola, marshmallows och salta nötter – grilla en smarrig dessert. ?

När nuet känns som teknikens stenålder

När nuet känns som teknikens stenålder

Krönikor Kanske borde man K-märka de små stunderna i vardagen där tekniken är på stenåldersnivå. ?

Tandlösa tandläkarbesök

Tandlösa tandläkarbesök

Krönikor Tandläkarskräcken kan vara ett minne blott i framtiden ?

Ännu en helg utan tryffelpizza

Ännu en helg utan tryffelpizza

Krönikor Om helgens aktiviteter är en måttstock på hur ”lyckad” du är  ligger jag risigt till.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gör succé på barn-kalaset!

Gör succé på barn-kalaset!

Recept Det är inte så svårt att göra en sagolik tårta.  ?

Sallad med hallon och päron

Recept: Sallad med hallon och päron

Recept Det är skillnad på sallad och sallad. Den här varianten är med päron, hallon och blåmögelost. ?

Ett gissel som drabbar de flesta

Ett gissel som drabbar de flesta

I Form Alla drabbas vi någon gång av huvudvärk och den kan beror på olika saker. Vilken typ av värk här du? ?

Tack för alla minnen, kära telefonkiosk!

Tack för alla minnen, kära telefonkiosk!

KRÖNIKA VK:s Elin Turborn känner vemod över att telefonkioskerna nu försvinner.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Kalaspynta på enkelt vis!

Kalaspynta på enkelt vis!

KALAS Vi är inne i kalastider. Slit inte ditt hår över partyplaneringen – här är Weekends enkla tips för kalaset! ?

 Smellwell

Weekend testar: Smellwell

Weekend Stinkande hockeyhandskar och svettiga joggingskor, går det att få bort odören med doftpåsar? ?

&quotAldrig har väl en mensbinda luktat så"

"Aldrig har väl en mensbinda luktat så"

Krönikor Läs krönikan av Anna Lundström. ?

Favorittårtan med kolasås

Favorittårtan med kolasås

Recept Vad är bättre än kakor som kan bakas, frysas och snabbt tinas när gästerna är på väg? Här kommer en favorit ?

Löp lugnt - undvik skador

Löp lugnt - undvik skador

I Form Ta det lugnt i början av säsongen. Här är de vanligaste skadorna. ?

I Umeå sitter alltför många still i boet

I Umeå sitter alltför många still i boet

Krönikor Det gäller att hålla huvudet kallt i bostadsbristens Umeå. Inte ryckas med i statusjakt eller budgivning.  ?

Restaurangen vill bjuda på gräshoppor

Nyheter Snart kan Umeåborna beställa gräshoppor på en restaurang i stan. ?

Generation gratis

Generation gratis

Krönikor Jag tillhör generationen som på sin höjd köpt en skiva. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Trendiga vårsmycken

Trendiga vårsmycken

Mode Förnya din klädsel med ett härligt smycke!  ?