Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Läskiga pannkakor inför halloween

Läskiga pannkakor inför halloween

Livsstil Vad sägs om en pumpa eller döskalle till brunch i dag? Weekend har testat att ”måla” med pannkakssmet.  ?

Stek din egen döskalle

TV: Stek din egen döskalle

Mat & Dryck Peppad på att testa? Så här enkelt är det. ?

Modernt under ytan

Modernt under ytan

Motor Karossen är från 1936 – men den går som en ny bil. När Mats Persson och frun Kia såg sin Ford i USA blev det kärlek vid första ögonkastet. ?

Häng med i Forden

TV: Häng med i Forden

Motor Ta en sväng i Mats Perssons Ford 1936 som forslades från USA till Umeå i en container i somras. ?

Chokladfabriken __på allas läppar

Chokladfabriken
på allas läppar

Mat & Dryck VK Weekend tog ett snack med Jenny Berg, vars nyöppnade chokladfabrik är på allas läppar. ?

Gör egen mjölkdryck

TV: Gör egen mjölkdryck

Mat & Dryck I dag visar vi hur man – faktiskt väldigt enkelt – kan göra egen, billig mjölkdryck av nötter eller havregryn. ?

Massera mera!

TV: Massera mera!

I Form Spänd i nacken eller axlarna? Nu kan du lära dig grunderna i massage som du kan utföra hemma. ?

Catarina Saha

 

 

 

Weekendredaktionen
090 – 17 60 06
weekend@vk.se

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gör din egen poddradio

Gör din egen poddradio

Weekend I princip vem som helst kan skapa en egen podcast. VK:s Jonas Redin kikar lite närmare på det. ?

Mördad av mammaögon

Mördad av mammaögon

Krönikor Om att bli utfryst av främlingar på ett barnkalas skriver Weekends krönikör Josefin Isaksson. ?

livsstil