Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

Andra läste även:

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Nina har en viktig __roll i berättandet

Nina har en viktig
roll i berättandet

Weekend Weekend har pratat med kostymtecknaren och före detta Umeåbon Nina Sandström – aktuell med en utställning och workshop under Umeå fashion week. ?

som du inte får missa under Modeveckan

8 saker som du inte får missa under Modeveckan

Mode På måndag startar Umeås modevecka Umeå fashion week. Det här får du inte missa under veckan! ?

Första släppet för Fiddle

Första släppet för Fiddle

Weekend  Den 7 oktober släpper den nyblivna Umeåbon Joe Fiddle sin första skiva med efterföljande släppfest på Guitars. ?

TV: Se Joe Fiddles musikvideo

Weekend Här kan du se en musikvideo med titelspåret från nya skivan. ?

Lapptäcksmässa i Umeå

Lapptäcksmässa i Umeå

Weekend Nyligen kom Väv-mässan till Umeå. I helgen är det lapptäckenas tur.  ?

Livet efter stroken

Livet efter stroken

Weekend Det var den 22 september för tre år sedan som livet förändrades helt för prästen Susanne Kostet. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Holmentrollet välkomnar

Holmentrollet välkomnar

Hem & Trädgård Trollet på Holmen växte fram med stenar, glaskulor, lav och ståltråd. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Nicola blandar svenskt med det zambiska

Nicola blandar svenskt med det zambiska

KOLLEKTION FÖR BARN I Nicola Fackels hem mixas de zambiska och svenska rötterna till en färgstark och välkomnande helhet. ?

Catarina Saha

 

 

 

Weekendredaktionen
090 – 17 60 06
weekend@vk.se

Med tänder som __små schweizerostar

Med tänder som
små schweizerostar

ANNA LUNDSTRÖM ”Håret tar ju stryk när man ammar, det kanske är samma sak med tänderna”, sa min mamma… ?

Kärleken spirar igen i Övik

Kärleken spirar igen i Övik

Mat & Dryck I juni kom beskedet att White guide-restaurangen Linnea och Peter i Örnsköldsvik skulle läggas ned eftersom ägarparet skulle separera. Nu öppnar de igen.  ?

Hemma länge __en mammafälla

Hemma länge
en mammafälla

Inrikes Föräldrar, särskilt mammor, är hemma med barn betydligt längre än den tid familjerna ersätts för.

livsstil