Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Egenodlat  året om

Egenodlat
året om

Hem & Trädgård Trots lite sol och en kall sommar finns det fortfarande många växter som mår bra och gror i Västerbotten. ?

Gör din egen bumbibärssaft

Gör din egen bumbibärssaft

Hem & Trädgård Två favoritrecept – ett på örtsalt och ett på bumbibärssaft. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Fem tips i köks-trädgården

Fem tips i köks-trädgården

Hem & Trädgård Jonathan Clarks fem bästa växter i köksträdgården. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Skor för alla sorters fötter

Skor för alla sorters fötter

Mode VK knöt gympadojorna, sänkte blicken och spanade in vilka skor Umeå-flanörerna hade på sig ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
En veranda för varje väder

En veranda för varje väder

Hem & Trädgård Vid havet sitter hon när solen lyser. Men Anne-Grethe Andersson har även uteplatser för blåsiga respektive kalla dagar i sin stuga i Bygdeå. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Så gör du din uteplats mysig

Bildspel: Så gör du din uteplats mysig

Hem & Trädgård Plantera i ett bildäck eller ställ blomman i en kaffekopp. Här är tipsen! ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Odla med barnen

Odla med barnen

Hem & Trädgård Satsa inte på prydnadsrosor, utan snarare ätbara växter. Det menar Umeåförfattarna Clara Lidström och Annakarin Nyberg ?

Här är bästa tipsen

Film: Här är bästa tipsen

Hem & Trädgård Guldvatten och harlortar. Här ger författarna sina bästa tips på vad du kan satsa på inför odlingen med barnen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Här är Tomtebos ursprung

Här är Tomtebos ursprung

Hem & Trädgård Det byggdes 1850 och har gett namn åt en av Umeås mest expansiva stadsdelar. Nu säljs gården Tomtebo 1:1. ?

Mäklaren: &quotSpännande och inspirerande"

Mäklaren: "Spännande och inspirerande"

Hem & Trädgård Vem köper gården – en entusiast som rustar upp det, eller ett byggföretag som jämnar det vid marken och bygger nytt på marken?  ?

Följ med in i huset

Film: Följ med in i huset

Hem & Trädgård Kakelugnar, plankgolv och högt i tak. Följ med in i huset. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
De har en tårtjunta

De har en tårtjunta

Mat & Dryck Hobbyn blev verklighet. Tårtjuntan i Tväråmark gör underbara och uppseendeväckande kreationer till barnkalas och bröllop. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
juntans tårta

Recept: juntans tårta

Mat & Dryck Här är favoritfyllningarna. ?

Så gör du rosen

Film: Så gör du rosen

Mat & Dryck Fixa den perfekta dekorationen! ?

Niklas flotte sprider glädje på älven

Niklas flotte sprider glädje på älven

Livsstil Anledningen till att Niklas Rådahl köpte en flotte var att hans dåvarande båt kändes för trång.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Betong blir till konst i trädgården

Betong blir till konst i trädgården

Hem & Trädgård 25-kilossäckar med finbetong mixas med vatten på löpande band när Trädgpårdsdamerna är i farten. ?

Bekvämimpa på buffébordet

Bekvämimpa på buffébordet

Mat & Dryck Kanske är midsommarmenyn redan spikad, men råkar det finnas ett hål på buffébordet hinner du fortfarande svänga ihop någon av tv-kocken Susanne Jonssons favoriter. ?

Susannes sommarrätter

Recept: Susannes sommarrätter

Recept Testa tre lättlagade röror, efterrätt och soppa serverad i syltburk eller en smaskig sommartårta. ?

Clara Lidströms favoriter

Boktips: Clara Lidströms favoriter

Weekend Här ger Clara Lidström, bloggare under namnet Underbara Clara, sina bästa tips på bra böcker i sommar.  ?

”En 28-årig pojkdröm”

”En 28-årig pojkdröm”

Motor Inte nog med att Micke Liljeholms DeLorean varit med i filmen Kung Fury, han har även landets största samling prylar från filmen Tillbaka till framtiden.  ?

Följ med i bilen

TV: Följ med i bilen

Motor Den är låg, har måsvingedörrar och sköna säten. Drar dessutom till sig extremt mycket blickar. ?

&quotSmidigare än bilen"

"Smidigare än bilen"

Livsstil En lådcykel med tre hjul och en generös låda med plats för både ungar, väskor och matkassar. – Det är den bästa gymträningen, säger Steffen Renklint. ?

Anna Lundström

 

 

 

Weekendredaktionen

090 – 17 60 37
weekend@vk.se

Umeås strandpärlor

Guide: Umeås strandpärlor

Weekend Det finns gott om fina badstränder runt Umeå, det är bara att välja! ?

Skippa semesterbråk!

Skippa semesterbråk!

Weekend Weekend summerar relationsproffsens bästa tips till den som önskar sig en konfliktfri semester: ?

Höftkulor – mums eller blä?

Höftkulor – mums eller blä?

Krönikor ”Mein Gott, det kan man kalla felbeställning!” utbrast hon om köttstycket som liknade ett knä. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Ta det lugnt  i solen

Ta det lugnt
i solen

Weekend Antalet fall av hudcancer ökar, satsa på kläder, hatt, solskyddskräm och en siesta. ?

grön smoothie

Recept: grön smoothie

Resor Vill du proppa kroppen full med nyttigheter? Här är en grön smoothie, extra allt. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Bästa studentgåvan

Bildspel: Bästa studentgåvan

Hem & Trädgård Studenten är nära. Här kommer tipsen på presenter som lär uppskattas. ?

Trendigast: Frappe!

Trendigast: Frappe!

Recept Frappino, frappe, frapuccinio – kärt barn har många namn. Visste du att du även kan fixa iskaffedrinken hemma?  ?

Poff, så hade 13 år passerat!

Poff, så hade 13 år passerat!

Krönikor Insikten om hur snabbt tiden går är inte lätt att hantera så i vår blir det mycket tårar. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
10 presenttips till mor

Bildspel: 10 presenttips till mor

Weekend 31 maj är det mors dag. Weekend har hittat några fina presenter. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Lamporna till altanen

Bildspel: Lamporna till altanen

Hem & Trädgård Här kommer tipsen på belysning i trädgården. ?

Testa Annas favoritsås

Testa Annas favoritsås

Recept En asiatisk, snabbgjord sås som gör vardagsmat till fest. ?

Konsten att berätta en historia

Konsten att berätta en historia

Krönikor På journalisthögskolan fick vi lära oss att kunna svara på den frågan på några få korta meningar.  ?

Mumsig grillbanan

Recept: Mumsig grillbanan

Recept Dumlekola, marshmallows och salta nötter – grilla en smarrig dessert. ?

När nuet känns som teknikens stenålder

När nuet känns som teknikens stenålder

Krönikor Kanske borde man K-märka de små stunderna i vardagen där tekniken är på stenåldersnivå. ?

Tandlösa tandläkarbesök

Tandlösa tandläkarbesök

Krönikor Tandläkarskräcken kan vara ett minne blott i framtiden ?

Ännu en helg utan tryffelpizza

Ännu en helg utan tryffelpizza

Krönikor Om helgens aktiviteter är en måttstock på hur ”lyckad” du är  ligger jag risigt till.  ?