Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

Andra läste även:

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gick från hembryggt__ till mikrobryggt

Gick från hembryggt
till mikrobryggt

Mat & Dryck Till to­ner­na av Daft Punk bör­ja­de de göra bu­si­ness av öl­in­tres­set. Umeå­ba­se­ra­de Brygg­ver­ket är en i mäng­den av ny­star­ta­de mik­ro­bryg­ge­ri­er i Sverige. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Brygger för eget smaksinne

Brygger för eget smaksinne

Mat & Dryck Det började av ekonomiska skäl. ”Skitöl”, var det då. Nu har Anders Holmström avancerat i hembryggandet och kan göra öl – precis som han vill ha den. ?

TV: Full fart på mikrobryggeriet

Mat & Dryck Se med egna ögon hur nystartade Bryggverket gör öl – och hur de ska fira när det är klart. ?

Brygg hemma - steg för steg

Mat & Dryck Vi lät Anders Holmström bidra till en generell guide som vi sen satte ihop.  ?

Solläge på orientalisk nyhet

Solläge på orientalisk nyhet

Mat & Dryck Plectrum, Umeås yngsta restaurang, har inte bestämt sig för en nisch – det blev två. ”Där Norrland möter Orienten”. ?

Catarina Saha

 

 

 

Weekendredaktionen
090 – 17 60 06
weekend@vk.se

Stugan -  vår oas

Stugan - vår oas

Krönikor Stugliv: En närmast helig ordkombination som glimrar av sommarnjutning och lugn och ro.  ?

 Njut av stuglivet

Tips: Njut av stuglivet

Weekend Att njuta av livet i stugan är ingen konst. Här är några goda idéer på vad du kan göra för att ge stuglivet extra. ?

Adrenalinpåslag på årets roligaste lekafton

Adrenalinpåslag på årets roligaste lekafton

Bjurholm Jag tänkte denna midsommarhelg skicka med er som inte riktigt vet vad ni skall göra ett riktigt bra midsommartips.  ?

Stora skillnader i grillandet

Stora skillnader i grillandet

Mat & Dryck Vi grillar som aldrig förr. Men det är stora geografiska skillnader på vad man grillar.  ?

Oväntad fiskelycka i ovädret

Jakt & Fiske Två fiskare upplevde först ett kraftigt oväder. När de sökt skydd på land, inträffade något oväntat – stora sikar började flyta iland efter ett blixtnedslag i sjön. ?