Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

Andra läste även:

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Spring ifrån zombien!

Spring ifrån zombien!

Weekend Zombies jagar dig, du måste ta dig över olika hinder och komma i mål med dina röda livstrådar i behåll. Låter det frestande? Då är det lördag i I20-skogen som gäller. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Bädda för framtiden

Bädda för framtiden

Hem & Trädgård Dagarna blir kortare, dagarna mörkare och vi vill mysa i våra hem. Bädda för en skön höst med rätt trådtäthet, trendiga färger och nymanglade lakan! ?

Hanna fick tänka om

Hanna fick tänka om

Weekend Med tanke på att hon är före detta elitidrottare som fortfarande tränar hårt och äter nyttigt hade VK:s Hanna Degerström inte förväntat sig annat än grönt ljus i VIPVIZA-undersökningen.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Så minskar du risken för stroke

Så minskar du risken för stroke

Weekend Smarta val kan ge dig ett längre och friskare liv, frågan är vad du gör av kunskapen? ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Igelkottarnas hjältar

Igelkottarnas hjältar

Hem & Trädgård Här, på gården i mitt i skogen i Norrbyn, har hundratals föräldralösa och skadade igelkottar från Umeå räddats genom åren. ?

Måste man kunna gå för att vara en bra förälder?

Måste man kunna gå för att vara en bra förälder?

Weekend VK möter funktionshindrade Veronica Hedenmark som i tio år har drömt om att bli mamma och burit på sorgen över att vara ofrivilligt barnlös. ?

"Vi har alltid barnet i fokus"

Weekend - Vi ska alltid ha det okända barnets behov och rättigheter i fokus, säger Sofia Rönnholm, enhetschef på familjerätten i Umeå. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gör politiker __i marsipan

Gör politiker
i marsipan

Mat & Dryck Sugen på att pynta tårtan med en partiledare lagom till valvakan? Umeåbon Johanna Viberg, professionell tårtmakare, har koll. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Hårda slag __i softboll

Hårda slag
i softboll

I Form Det finns inget ”soft” med softboll utom möjligtvis känslan i kroppen efter en hård match. Umeås nystartade lag består av 14 taggade tjejer.  ?

Fakta: Hur spelas softboll?

I Form Fem frågor till Samantha Edström, tränare Umeå softball. ?

Catarina Saha

 

 

 

Weekendredaktionen
090 – 17 60 06
weekend@vk.se

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Festlig stämning - men ingen smaksuccé

Festlig stämning - men ingen smaksuccé

MATMARKNAD Stämningen är på topp och det doftar härligt av mat över centrum. ?

Det borde vara ganska __enkelt - var schysst!

Det borde vara ganska
enkelt - var schysst!

Krönikor Erica Sjöström-Pontusson minns fortfarande den molande olusten i magen på skolan. ?

livsstil