Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Veteran i stället för nytt

Veteran i stället för nytt

Motor Erik Axroth och Elliot Hansson har bytt dagens plastmoppar mot gammaldags glid – en Puch Florida -69 och en Husqvarna lyx 4312 från 1963. ?

Häng med när __de kör veteranmoppe

TV: Häng med när
de kör veteranmoppe

Motor Hör Erik Axroth och Elliot Hansson berätta om sitt intresse för veteranmopeder. ?

Prestigeuppdrag __för Umeåbonde

Prestigeuppdrag
för Umeåbonde

Weekend När åtta kockar tävlar om de sista finalplatserna till Årets kock sitter bonden Kerstin Lööf från Gubböle i juryn. ?

Småspökena gör sig redo

Småspökena gör sig redo

Weekend - Jag vill inte vara här inne, det är för läskigt, säger Alice Dahlgren, utlädd till grön vampyr, när vi släcker lyset för att prata med fyra småspöken. ?

TV: Spökenas bästa bustips

Weekend Här kommer småspökenas tips på hur du busar lagom när den du knackar på hos inte ger dig något. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Fulsminka dig fin

Fulsminka dig fin

Weekend Fira halloween med mexikansk knorr. VK Weekend har tagit hjälp av experterna för att visa hur du kan göra en fin dödskallesminkning! ?

TV: Förvandlas till dödskalle

Weekend VK Weekend lät sminkör Johanna Hagman och modell Malin Sehlstedt visa hur du gör en häftig Sugar-skullsminkning inför helgens halloweenfirande. ?

Catarina Saha

 

 

 

Weekendredaktionen
090 – 17 60 06
weekend@vk.se

Testa eget chai-te!

Testa eget chai-te!

Mat & Dryck Kan du som jag knappt vänta på att få dricka glögg? Kryddigt och värmande chai-te fungerar minst lika bra en kall, ruggig höstkväll. ?

Inga bäverfittor och horungar

Inga bäverfittor och horungar

Krönikor - Använd björnfittan, ropade kollegan i restaurangen där jag jobbade som ungdom. Va! Hörde jag rätt? ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gör din egen poddradio

Gör din egen poddradio

Weekend I princip vem som helst kan skapa en egen podcast. VK:s Jonas Redin kikar lite närmare på det. ?

livsstil