Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Pluras bästa mattips på resan

Publicerad 1 mars 2013 (uppdaterad 1 mars 2013)

Resor Artisten och kocken Plura Jonsson är numera känd för sin matlagning. Själv reser han gärna både runt medelhavet och till New York för kulinariska upplevelser. Här är hans bästa tips.

Piperada, halstrad tuppkam och vinet Raimat, det är några av alla de delikatesser som Plura serverar i den nya underhållningsserien Pluras kök. Själv älskar han grillade skaldjur och maten runt hela Medelhavet. Men det han särskilt rekommenderar i Spanien är det kallskurna.
-De har väldigt mycket charkuterier, korvar, chorizo, ostar och olika sorters skinka, det får man inte missa. Det liknar vad man har i Italien men jag tror nästan att det finns ännu mer av det i Spanien. 
Själv gillar han att gå runt på olika tapasbarer och restauranger i Barcelona.
– Min favoritrestaurang där är Bar Mundial, den är ganska liten och ligger i de gotiska kvarteren. De har enbart fisk och skaldjur, både som tapas och som större rätter. Det är helt fantastiskt. Men man ska hänga på låset, för den börjar bli rätt känd. Dit går spanjorerna själva för att äta. De har ett minimalt kök och en otrolig ruljans.

Finns det något annat ställe med bra tapas?
-Tapas 24 är en mer modern tapasbar, vid 269 Diputacio. Deras tapas är fantastiskt bra. Om man vill äta helstekt spädgris finns det en annan restaurang i de gotiska kvarteren som heter Can Cullerettes. De har mer traditionell katalansk matlagning.

Var går du helst för ett glas cava?
– Can Paixano, vi kallar det för cavastället. Man köper cava och då gör de mackor med grillad gåslever och annat gott till.

Har du några andra favoritplatser i Barcelona?
-Den stora saluhallen på Las Ramlas, Boquerian. Där brukar jag alltid gå och strosa någon timme och kolla på utbudet, och provsmaka skinka. Det finns kanske tjugo olika stånd som alla har sin specialitet av skinka.

Var gör du själv helst kulinsariska resor?
– Jag var mycket i New York för länge sedan, runt elva år sedan. Det var en fantastisk kulinarisk stad att upptäcka. Vi bodde nära Times Square, vid 47:e gatan och 8:e avenyn, och där runt omkring fanns det tre till fyra fiskaffärer, tre till fyra kanonbagerier – sådana som börjar komma nu i Sverige – och grönsaksmarknader och restauranger. Det var ett kulinariskt år, vi var ute fyra, fem dagar i veckan. Mauro Scocco kände till en massa barer där och skickade tips hela tiden.

Var ska man gå ut i New York då?
-Grand Central Oyster Bar är fantastiskt. De har tjugo meter långa barer med ostron från hela världen. Där kan man sitta och dricka ett glas vin och snacka med folk. Pearl Oyster bar var också en fantastisk restaurang, med kanske ett eller två bord.

I vilket land har du haft dina värsta matupplevelser?
– När jag har turnerat runt i Sverige och ätit på vägkrogar. Det var lågvattenmärke efter lågvattenmärke. I Frankrike har man jättebra trerättersmenyer för 80 kronor längs vägarna. Sedan finns det i och för sig vägar där också med dåliga restauranger. Men i Italien kan det stå en riktig barista, en man som gjort kaffe i hela sitt liv, på en bensinmack.
En annan dålig restaurang var i Köpenhamn, Bocuse D’or. De hade en fast meny med fjorton rätter som kyparen presenterade på altanen. Sedan släppte han sig och gick. Det tog fyra timmar att äta, rätterna var minimala och inget speciella. Det billigaste vinet kostade 800 kronor och kyparna pratade italienska med gästerna. Det var lite larvigt alltihop, och dyrt.

Vilket är ditt favoritland att resa i?
– Sverige är bra. Det finns många bra restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverige börjar komma väldigt mycket när man pratar om mat, och så är det ett vackert land. Annars gillar jag Frankrike, Italien och Spanien.

 

  • snawitz

    Jag får rysningar,ej av välbehag, av denne man.
    Detta pga hans bara överkropp i TV

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Så räddar du julstämningen

Så räddar du julstämningen

Weekend Har julstämningen ännu inte infunnit sig? Ge inte upp! Det finns ännu många knep att ta till – till och med för den som hatar julen. ?

Chiapudding hetaste matsökningen 2014

Chiapudding hetaste matsökningen 2014

Mat & Dryck Chiapudding och pulled chicken var några av de populäraste matsökningarna i Sverige under året. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Enkla julpyssel __till dopparedan

Enkla julpyssel
till dopparedan

Weekend Det finns många enkla pyssel som inte kräver dyra inköp och timmar av klippande och klistrande. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Fem tips på Umeå-klappar

Fem tips på Umeå-klappar

Weekend Weekend tipsar här om fem fina julklappar till alla med bultande Umeå-hjärtan. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Mästerfotografen __som saknar pigment

Mästerfotografen
som saknar pigment

Weekend Allis Näsman är en av de yngsta som fått chansen att ställa ut på Västerbottens museum. Hon är också en av 500 i landet som lever med albinism. ?

Allis berättar om sina bilder

TV: Allis berättar om sina bilder

Weekend Se Allis berätta mer om bilderna som är med på utställningen som pågår fram till 1 februari. ?

Julmarknad jubilerar

Julmarknad jubilerar

Weekend När Forslunda julmarknad öppnar är det för tjugonde året i rad. På plats finns marknadens kändisar Gret och Börje Norberg med sin succéslöjd  ?

Anna Lundström

 

 

 

Weekendredaktionen

090 – 17 60 37
weekend@vk.se

Så rankas länskrogarna

Så rankas länskrogarna

Affärsliv I dagarna blev det klart att tre restauranger i länet hamnat på den prestigefyllda White Guide. ?

När det skönt stökiga mist sin exotiska glans

När det skönt stökiga mist sin exotiska glans

Krönikor Weekends Kristina Waldenborg om hur cirkeln alltid verkar slutas på det ena eller andra sättet ?

Testa det __här i helgen

Testa det
här i helgen

Mat & Dryck Redan trött på glögg? Värm dig med varm choklad med polkagrissmak i stället! ?

Luciapaniken på __Vilhelmina Folkets hus

Luciapaniken på
Vilhelmina Folkets hus

Krönikor Jonas Lindsköld har redan haft nog med Lucia för en och en halv livstid. ?

Google ser mig!

Google ser mig!

Krönikor De vet var jag bor, vad jag heter, hur jag mår pch vart jag rest. Extra tydligt blev det häromveckan ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Verkligheten är ikapp Spotify

Verkligheten är ikapp Spotify

Weekend När de stora lejonen ger sig in businessen blir svensken allt mer trängd, skriver VK:s Mattias Wennberg. ?

livsstil