Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Debattartiklar

Subventionera p-piller även i Västerbotten

Publicerad 28 februari 2013 (uppdaterad 28 februari 2013)

Debattartiklar DEBATT
Åldersgruppen 20–24 år gör flest aborter. Även Västerbottens läns landsting bör subventionera P-piller för unga vuxna.

Trots många insatser och åtgärder för att minska oönskade graviditeter hos unga vuxna har Sverige den högsta abortfrekvensen för ungdomar av de nordiska länderna. Sverige har ett aborttal som ligger omkring 20 per 1 000 kvinnor vilket är en alldeles för hög siffra.

Västerbotten är i dag det enda landsting i landet som inte erbjuder subventionerade preventivmedel som p-piller, minipiller, p-stav med mera till unga vuxna under 26 år. Något som Moderaterna i Västerbottens läns landsting vill ändra på.

Subvention av p-piller och kostnaderna har ifrågasatts nästan dagligen av ungdomar. Då kostnaderna runt om i landet skiljer sig, kan en västerbottning, beroende på subventionens storlek, ålder och vilket p-piller hon väljer få betala upp till 600 kronor per år.

En 19-åring i Västerbotten betalar från 280-600 kronor per år för p-piller. Jämfört med Blekinge och Skåne som är billigast ensligt RFSU: s undersökningar och artikel Sverigebarometer 2011 där subventionen av p-piller är gratis fram till 19 respektive 20 år.

Att graden av subvention skiljer kraftigt mellan landstingen är orimligt då vården ska vara jämlik över hela landet. Nu pågår en nationell översyn och diskussion om att hitta gemensamma regler över hela landet.

Frågan om subventionerade preventivmedel är inte ny i landstinget. Synsättet och grundinställningen till subvention av p-piller har funnits länge och bottnar i en tro om att antalet tonårsaborter är låga i länet och att landstinget förespråkar kondom som ett bättre alternativ för p-piller. Resurserna har i stället lagts på information om sexualundervisning i skolan och utdelning av kondom. Insatser som inte skulle uteslutas med en subvention av p-piller utan vara ett komplement.

Trots att Västerbotten har enligt statistiken färre antal aborter i jämförelse med andra län så visar rapporter sammanställt av SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) att det finns samband mellan subvention av p-piller och lägre antal tonårsaborter.

Moderaterna i landstinget betvivlar inte användandet av kondom eller effekten av sexualundervisning i skolan men menar att det ena inte får utesluta det andra. Både kvinnor och män har ett gemensamt ansvar att skydda sig mot oönskad graviditet, abort och könssjukdom. På det viset skyddar individen sig från både ofrivilliga aborter samt könssjukdomar.

Åldersgruppen 20-24 år gör enligt statistiken flest aborter och utifrån detta anser Moderaterna i Västerbotten att även Västerbottens läns landsting bör subventionera P-piller för unga vuxna.

Nicklas Sandström
oppositionslandstingsråd (M)
Liv Granbom
vice gruppledare (M)

 • rs

  ”På det viset skyddar individen sig från både ofrivilliga aborter samt könssjukdomar”. 

  Är ofrivilliga aborter verkligen ett problem?

 • Plumpan

  Är man så pass gammal som 20-24 år bör man väl ändå kunna ta ett piller varje dag eller använda kondomer! 
  Att subventionera p-pillerna där emot är ju nått som borde gjorts sen en längre tid tillbaka, men då kan jag tycka att det endast ska gälla fram till 18-20 års ålder. 
  Ansvar ska man väl lära sig någonstans.. 

 • Raquel Asplund

  Jag är 21 år kvinna som studerar och lever endast på studiebidraget och lite bidrag från min familj. Jag betalar 1200 kr per år för p-piller. Det funkar inte för mig. Det gör det inte. Det är tok för mycket pengar för mig. Jag befinner mig i ett seriöst förhållande där risken för könssjukdomar är i stort sätt obefintlig. Varför ska vi använda kondom? Det är inte billigt det heller. Jag vill ju ändå skydda mig mot graviditeten. Bara för att man får billiga p-piller betyder det inte att man är ansvarslöst. Att käka p-piller i sig är att  ta ansvar, man kan då lika gärna hjälpa dom fattiga ungdomarna att skydda sig istället för att ta en risk. 18-20 räcker inte, fram till 25 år då dom flesta har börjat jobba och slutat plugga. 
  Jag förstår inte den bittra ställningen från vissa  för att subventionera p-piller till unga personer. Är det så svårt att hjälpa andra?

 • BitterBerit

  Ja men guuud vad bra, p-piller är ju verkligen jätteeeeeenyttigt för kvinnor och glöm för guds skull inte att de även skyddar mot könssjukdommar… not.

Allvarligt skadad i frontalkrock

Allvarligt skadad i frontalkrock

UPPDATERAD En trafikolycka har inträffat på E12 mellan Storuman och Slussfors.  ?

&quotTomrummet enormt stort"

"Tomrummet enormt stort"

Umeå Det var Elin Falk, lokalredaktör för Folkbladet i Lycksele, som mördades natten till söndagen. - Det är en chock och en tragedi, säger Anna Lith, Folkbladets chefredaktör. ?

&quotTa dig därifrån"

TV: "Ta dig därifrån"

Lycksele Anki Ferm, kvinnojouren i Lycksele, uppmanar alla kvinnor som upplever våld i en nära relation att ta sig därifrån som fort som möjligt. ?

Blev knivdödad i sitt eget hem

Lycksele Elin Falk knivmördades i sitt eget hem.  ?

Näslund: En mor kan aldrig ersättas

Lycksele Ingvar Näslund: "Elins öde är skrämmande nog inte unikt." ?

 Lycksele i sorg efter mordet

TV: Lycksele i sorg efter mordet

Lycksele Lycksele sörjer den avlidna småbarnsmamman som blev utsatt för våld och omkom under natten mot söndagen.  ?

SOS har brister i säkerheten

SOS har brister i säkerheten

Umeå SOS-alarms hemsida har bristande säkerhet.  ?

Tidigare chef tar primärvården i försvar

Dorotea Förutsättningarna mellan privata och offentliga vårdgivare är inte likvärdiga menar förre primärvårdschefen. ?

&quotRiktigt surt"

"Riktigt surt"

Björklöven Ett av säsongens stora utropstecken, Felix Maegaard-Scheel, blir borta i två månader.  ?

Mardrömsskada för Björklöven

Björklöven På torsdag inleds slutspelsserien, men utan en av nyckelspelarna. ?