Hittade rätt även efter fotbollen

Holmsund/Obbola.
När Bert-Åke Mårtensson i Obbola växte upp var det fotboll för nästan hela slanten.
Inger Nilsson
Publicerad 21 februari 2013 kl. 10:39

Först som spelare och sedan som ledare och tränare. I dag fyller han 50 år och har fyllt sitt liv med andra uppgifter.
- Det blev då inte någon lucka att fylla när jag slutade med fotbollen, i stället mer tid för familjen. Den hade inte fått tillräckligt med utrymme när jag jobbade heltid, hade två barn och även spelade fotboll.
Bert-Åke, eller Bertan som han kallas och även kallar sig själv, är känd för många VK-läsare som just fotbollsspelare och målskytt. I huset i Obbola finns ett antal skyttekungspokaler. Förutom Obbola IK och IFK Holmsund spelade han i Umeå FC och i Jonsered.
- Det är kul när många äldre minns mig som spelare, till exempel hur många mål jag gjorde i någon spe-ciell match.
Efter att ha tränat nästan jämt under många år blev det en omställning när han slutade med fotbollen.
- Jag blev less på att ha fasta träningstider. Ändå hade det kanske varit lättare om jag hade fortsatt träna direkt efter mitt fotbollsspelande. Nu har jag i alla fall köpt ett träningskort och brukar träna på morgonen, på väg till jobbet.

Lycklig

Jobbet, på GB Glass i Umeå, är inne på "femte säsongen". Han är säljare och platschef med Västerbotten och Örnsköldsvik som sitt arbetsområde. Det trivs han med och är totalt sett mycket lycklig i sitt liv.
När det gäller arbets- livet kunde det blivit en helt annan bana. Han jobbade i många år på Obbola linerboard, men fick problem.
- Jag klarade inte att jobba skift, jag fick blödande magsår och har tvingats lära mig leva med det. Jag har också haft problem med en ovanlig typ av huvudvärk, Hortons, så det är viktigt att jag inte stressar. 1986 var det så illa att de faktiskt ville att jag skulle pensionera mig, men NEJ, jag frågade om jag inte kunde testa något annat.
Bert-Åke provade olika yrken, men det kändes inte rätt.
- Jag har ändå inte varit arbetslös någon längre period, men det jobb jag har nu är nog det närmaste ett drömjobb jag kan komma.

Utflykt till Jonsered

När fotbollen styrde hans liv höll han sig mest i länet, även om han hade möjlighet att söka sig till föreningar högre upp i seriesystemet.
- Jag har förhandlat med Lennart Johansson och Hans Cavalli-Björkman, men det blev inget. Jag kunde möjligen åkt till Portugal eller till England med Vinnie Jones. Fast då hade jag kanske inte fått vara tillsammans med den jag älskar mest så nej, jag ångrar ingenting.
En utflykt blev det, när han for ner till Jonsered ett år i början på 90-talet.
- Enda anledningen till att jag tackade ja var att Torbjörn Nilsson ringde och ville att jag skulle komma! Det gick bra när jag fick spela forward och Torbjörn konstaterade senare att det enda han ångrade var att jag inte spelade forward från början.

Klättrade med Holmsund

Annars är det de första åren i IFK Holmsund han helst minns, då laget klättrade från division IV.
- Det var ett fantastiskt drag. Sedan var det också roligt när jag spelade med Mirek Zambrzycki, den bäste spelare jag spelat med.
Den mest spektakuläre spelaren och kompisen måste vara engelsmannen Vinnie Jones som spelade i IFK Holmsund och numera är internationell skådespelare och bor i Los Angeles.
Och så Steve Galloway, som också just fyllt 50, som Bert-Åke delat mycket fotbollsglädje - och många tårtor! - med. När någon i laget gjort många mål i en match, eller utsetts till VK-lirare, skulle spelaren fixa tårta till laget.
- En sommar, när Steve och jag hjälptes åt med ett bygge, tror jag dessutom att vi åt tårta varje dag, minns Bert-Åke som därför (?) blivit duktig på att göra tårtor.
Bert-Åkes födelsedag firas utomlands. Han och hustrun Kerstin har också sett till att de två sönerna fått se världen.
- Vi sade att barnen, innan de blev myndiga, skulle ha varit i alla världsdelar. Det gick inte riktigt, vi har inte varit i Australien.
Det behöver inte vara stora världen för att Bert-Åke ska trivas.
- Nä, det räcker att ta cykeln, lite räkor och vin i en väska och så cykla ner till vår lilla båt och sätta oss och titta på solnedgången.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten