Dorotea
PRIVAT

Ska studera i drömlandet

Publicerad 20 februari 2013 (uppdaterad 20 februari 2013)

Dorotea Sara Nygren i Dorotea är intresserad av Japan och japansk kultur. Nu gör hon slag i saken och åker till Tokyo för att studera under ett och ett halvt år.

FÖLJ ÄMNEN

– Jag har drömmar, har alltid varit intresserad av japansk kultur och det japanska språket. Det var väl via manga jag kom in på det. Nu har jag också mejlkompisar i Japan.

Sara är teckningsintresserad och fastnade för den japanska teckningsstilen, manga, och anime, animerad film från Japan.

– Själv har jag ritat, mer engagerat, i sex år. Jag tecknar så fort jag får en chans! Då blir det mest manga, även om jag ändå försöker efterlikna verkligheten.

Hemma i Dorotea arbetar Sara som undersköterska på ålderdomshem, men hon har hunnit göra ett besök i sitt drömland.

– Jag var där på en turistresa i oktober i fjol och kände då att jag måste göra något mer än att vara där i tio dagar. Jag vill verkligen lära mig språket, så jag googlade och hittade en sajt som kunde hjälpa mig att hitta en skola och en utbildning.

Har förberett sig noga

Sara inspirerades av att se hur folk lever i Japan, hon träffade en av mejlkompisarna, besökte tempel, mangamuseum och åkte upp till ett av bergen i närheten av Tokyo och sov över där en natt.

– Jag åt en riktig japansk middag och badade i en varm källa.

Sara hade lagt ner mycket arbete på att förbereda sig inför resan. Allt hade hon själv sökt fram, ingen resebyrå hjälpte henne.

– Fast det var ändå svårt att hitta i tunnelbanan, det var inte så många skyltar på engelska. Jag försökte i alla fall hitta människor som talade engelska och frågade mig fram.

Nu har hon fått en plats på Kai Japanese Language School och kommer att åka dit i april för att studera det japanska språket. Hon är inte den enda svenskan där och utbildningen är även godkänd av CSN.

– Jag hade väl en tanke att läsa i Sverige, men jag måste ju ändå flytta från Dorotea och då blir det mer effektivt att flytta till Japan och få möjlighet att använda språket. Kanske kan jag så småningom utbilda mig till tolk.

Följer mammas råd

Ett annat yrkesområde hon skulle kunna tänka sig är att starta ett eget företag i modebranschen, med kläder i japansk stil, förstås.

– Jag designar och syr egna kläder. Det ska vara sött och gulligt, det kallas gyaru fashion, gyaru betyder flicka och stilen ska vara så ”flickig” som möjligt. Det är en dröm jag har, att få ägna mig åt det, att arbeta i Sverige och Japan.

Sara, som fyller 26 i april, har två yngre syskon, men hennes föräldrar är båda döda.

– Mamma sa, innan hon gick bort, att ”gör så mycket som möjligt medan du är ung, res och ha roligt.” Jag följer mammas råd! Jag skulle vilja resa ännu mer – jorden runt, till Australien och dyka i korallreven, till Egypten och titta på pyramiderna, till Nya Zeeland, till Venedig i Italien, ja jag vill se allt

Resfebern i antågande

Ett och ett halvt år i Japan är en bra start för att se mer av världen. Fast hon kommer tillbaka till Dorotea, det är säkert.

– Ja, jag har ju nästan vuxit upp på skoter och på mammas sida samlas vi alltid under påsken och kör skoter. Det har blivit en samlingspunkt, det är som vår jul!

Nu börjar resfebern komma.

– Jag har sagt upp lägenheten, börjat packa, jag ska betala räkningar i förväg. Katten ska en av mina kompisar ta hand om.

I Tokyo kommer hon förmodligen att bo i någon form av studentrum, tillsammans med andra studenter. Hon tänker också hålla kontakten med Sverige via sin blogg.

– Där vill jag gärna berätta hur det fungerar i skolan, hur man tar sig runt i Japan. Kanske också ge tips och råd till andra som vill åka till Japan, som turist eller för att bo där en längre tid. Turister har ett ganska dåligt rykte, eftersom många inte kan eller förstår kulturen. Där skulle jag gärna vilja hjälpa till.

Inger Nilsson
090-17 60 41
inger.nilsson@vk.se

 • AKKIS

  Lycka till!

 • Persson_linda

  Stort lycka till Sara!

 • Sara-selin

  Häftigt! Stort lycka till Sara!

 • Veronica_wahlgren

  Å vad jag kommer att sakna dig!!!

 • Veronica_wahlgren

  Å vad jag kommer att sakna dig!!!

 • Sara Nygren

  Min Blogg adress är http://www.nygrensara,com

 • Tove

  Lycka till och se till att umgås med japaner! Det är så du lär dig språket bäst! :) Ha så himla kul och tänk inte för mkt på Sverige utan koncentrera dig på ditt liv i Japan, annars kommer du längta hem för mkt. Ja, jag önskar dig verkligen lycka till! Det kommer bli roligt men säkert inte bara roligt utan också spännande och svårt med vissa saker… du får väl se! Ha det så bra igen!
  /en som inte känner dig men som bott i Spanien och således gjort typ samma sak.

Swedbank drar ned i inlandet

Swedbank drar ned i inlandet

Dorotea Swedbank stänger ned flera av sina inlandskontor för vanliga bankärenden. I… ?

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Umeås fibernät tredje bäst i landet

Dorotea Umeåborna har tredje bäst tillgång till fibernät i Sverige.
Det är årlig… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Klart: 38 nya tomter släpps i fjällen

Klart: 38 nya tomter släpps i fjällen

Dorotea Till hösten kan uppemot 38 nya tomter släppas i Borgafjäll.
– Det är stor… ?

Grönt ljus för vattnet i Lavsjö

Dorotea Nu kommer tummen upp från Dorotea kommun till byborna i Lavsjö.
Efter… ?