Umeå
Torbjörn Jakobsson Lina, som egentligen heter något annat, har missbrukat illegala droger under flera år. Nu hoppas hon kunna bryta med sina vänner som använder narkotika för att själv komma ur missbruket.

”Jag fick betala med min kropp”

Publicerad 19 februari 2013 (uppdaterad 8 mars 2016)

Umeå Lina mådde dåligt och fick narkotikaklassade läkemedel utskrivet via psykiatrin. Det blev starten på ett svårt missbruk.

Drogsajten

Fördjupning, artiklar, expertpanel och dokument - följ VK:s granskning av drogerna i Umeå på drogsajten här!

FÖLJ ÄMNEN

Bensodiazepiner är en av Umeås absolut vanligaste illegala droger. Av alla som gjorde sig skyldiga för att ha varit påverkad av narkotika i länet under 2011 var fler än var fjärde påverkad av bensodiazepiner. Endast cannabis användes av fler.

Bensodiazepiner är narkotikaklassade läkemedel, exempelvis stesolid, xanor och rohypnol , som används vid sjukliga ångesttillstånd, tillfälliga sömnstörningar och lindrigare former av oro och ångest.

Lina är en av många Umeåbor som blivit beroende av dessa läkemedel. Hon väljer nu att berätta sin historia, för att ge sin bild av hur enkelt det kan vara att bli beroende av narkotika – och hur svårt det kan vara att sedan komma ur drogberoendet.

– Jag gjorde ett val, men fel val. Ett val som jag inte kommer ur nu, berättar hon.

Allt började i gymnasiet, då hon mådde psykiskt dåligt och fick bensodiazepiner i form av läkemedlen sobril och sedan stesolid utskrivet via psykiatrin. Det är i sig inget ovanligt och fungerar bra för de allra flesta, men det tog inte lång tid innan Lina frångick rekommendationerna och ständigt ökade dosen.

– Jag ville vara i den dimman för att slippa allt som var omkring mig, men på en fest fanns det några som sålde tradolan. Jag provade. Jag fastnade. Då hade jag två piller jag helt plötsligt bara var tvungen att få tag på för att orka med dagen.

Lina förklarar att ingen märkte något förrän den dagen då hon blev gravid och var tvungen att lämna urinprov. Det fick henne att helt och hållet sluta med de narkotikaklassade läkemedlen – åtminstone för ett tag.

När barnet blivit lite äldre började hon om med bensodiazepinerna och köpte mer och mer ”på gatan”, oftast xanor. Precis som för många andra som missbrukar benso började hon samtidigt missbruka andra droger, bland annat amfetamin.

– Jag hamnade bland helt fel folk och blev skyldig pengar som jag inte ens var skyldig, men enligt dem var jag det. När jag inte kunde betala blev jag hotad, misshandlad och fick jag betala av med min kropp. Jag blev våldtagen, berättar hon.

Lina är fortfarande inte ren från drogerna, även om hon försöker och gärna skulle vilja det. Hon förklarar det som att hon tar läkemedel som concerta, sobril och stilnoct för att orka med dagen som kommer.

Nu planerar hon att helt bryta med sina vänner som använder narkotika, eftersom hon ser det som en förutsättning för att kunna lämna livet med drogerna bakom sig.

– Mitt mål är att någon gång faktiskt kunna klara mig utan massa piller och droger som döljer vem jag egentligen är.

Fotnot: Lina är ett fingerat namn.

 

 • Isabell

  Enligt mig är inte problemet drogerna i samhället, utan det är den psykiska hälsan! Det är inte drogerna som förstör, det är att folk faktiskt inte får en ordentlig hjälp.
  Det är skillnad på att bruka och missbruka. Missbruka är då du mår så pass dåligt och flyr undan det som är jobbigt med hjälp av droger.
  Benso är farligt på det sättet, quick fix är vad det är.
  Så det ni på VK borde göra är att granska psykvården, den är allt annat än bra!

  • Calanor

   Väl skrivet! Ångestdämpande skrivs ut alldeles för lättfärdigt, vilket jag som själv har tagit del av psykvården kan intyga. Som tur var hade jag en vettig terapeut som ideligen fick hindra läkaren från att skriva ut för mycket bensodiazepiner och annat. Quick fix är en bra beskrivning på denna lösning – ångestdämpande kan vara nödvändigt i en del fall, men alltför ofta tycks det skrivas ut som en enkel lösning för att dämpa symtomen, istället för att man tar itu med de bakomliggande problemen.

 • Förbannad

  Du borde skämmas som gör uttalanden om ”alla” – det är inte sant! Jag är ett levande exempel på att inte alla blir/är/känner/måste göra så.

 • gäst

  Äntligen ett bra repotage där man även tar upp så kallade
  ”lagliga droger”
  Mycket bra!
  Mer sånt här vill jag läsa!

 • Hejsan

  Mycket tråkigt. Men har svårt att tro på ”blev skyldig pengar som jag inte ens var skyldig”. 

  • FSurpon

    Då misstar du dig nog tyvärr, det är ett välkänt fenomen i mer ljusskygga kretsar och kallas för ‘bötning’.

   Tänk själv, vad spelar det för någon roll om du faktiskt är skyldig en person pengar eller inte om han har våldskapital och du på grund av socialt utanförskap svårligen kan vända dig till polisen?

   Så var glad över din okunskap, det är tufft på botten.

 • Andreas Hedin

  Ingen tror att droger är ofarligt, inte ens vi ”drogliberaler” (undantag finns självklart), men vi har insett att våra svenska narkotikalagar förstör mer än vad de hjälper. Lagarna sänker inte överhuvudtaget missbrukarantalet, de skapar bara ett större utanförskap hos narkotikamissbrukare, som leder till att dessa individer får det ännu sämre. Sjuka människor ska våga söka hjälp, inte känna att de måste gömma sig för polisen. I dagens Sverige ser många ned på narkotikamissbrukare, man ser dem som ”knarkare” som får skylla sig själva. Vi har även en väldigt hög narkotikadödlighet, om man jämför med mer drogliberala länder. Allt tack vare våra moralbaserade lagar som staten aldrig har brytt sig om att utvärdera.

  • Calanor

   Det bör tilläggas att man har öppet visat en ovilja att utvärdera lagarna. När Beatrice Ask fick frågan om man kanske skulle ta och utvärdera den faktiska effekten av Sveriges narkotikapolitik, så svarade hon att det inte var aktuellt eftersom man då skulle spela legaliseringsförespråkarna i händerna. Ett ytterst märkligt svar som tycks antyda att den nuvaranade linjen helt enkelt inte tål en granskning.

 • a_10

  Beklagligt är att Sverige förbjuder vissa läkemedel pga att de missbrukas.   Det som händer då är att missbrukarna gnäller ett tag, men hittar sen andra mediciner att missbruka och att de köper sina piller via nätet.De som behöver medicinen blir utan sin medicin. Sjukvården belastas ytterligare pga att tex  smärtpatienter inte får sin fungerande medicin. 

 • Calanor

  Jag tycker det är ytterst märkligt att jämföra exitotoxiner som bensodiazepiner med insulin. Bensos ska sättas in i nödfall och inte skrivas ut på löpande band som det görs nu.

 • Zenbud

  kontakt med psykiatrin raderade ett helt år av mitt liv. Jag bryr mig inte om goda gärningar. Psykiatrin är en myt. läkarna är inte säker på vad de gör! Och ett piller per dag nästand gjorde slut på mig . Idag är jag drogfri. Och jag föraktar psychiatri!

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?