Lina, som egentligen heter något annat, har missbrukat illegala droger under flera år. Nu hoppas hon kunna bryta med sina vänner som använder narkotika för att själv komma ur missbruket.
Torbjörn Jakobsson

"Jag fick betala med min kropp"

Umeå.
Lina mådde dåligt och fick narkotikaklassade läkemedel utskrivet via psykiatrin. Det blev starten på ett svårt missbruk.
Sven Björkland
Uppdaterad 8 mars 2016 kl. 09:59

Bensodiazepiner är en av Umeås absolut vanligaste illegala droger. Av alla som gjorde sig skyldiga för att ha varit påverkad av narkotika i länet under 2011 var fler än var fjärde påverkad av bensodiazepiner. Endast cannabis användes av fler.

Bensodiazepiner är narkotikaklassade läkemedel, exempelvis stesolid, xanor och rohypnol , som används vid sjukliga ångesttillstånd, tillfälliga sömnstörningar och lindrigare former av oro och ångest.

Lina är en av många Umeåbor som blivit beroende av dessa läkemedel. Hon väljer nu att berätta sin historia, för att ge sin bild av hur enkelt det kan vara att bli beroende av narkotika - och hur svårt det kan vara att sedan komma ur drogberoendet.

- Jag gjorde ett val, men fel val. Ett val som jag inte kommer ur nu, berättar hon.

Allt började i gymnasiet, då hon mådde psykiskt dåligt och fick bensodiazepiner i form av läkemedlen sobril och sedan stesolid utskrivet via psykiatrin. Det är i sig inget ovanligt och fungerar bra för de allra flesta, men det tog inte lång tid innan Lina frångick rekommendationerna och ständigt ökade dosen.

- Jag ville vara i den dimman för att slippa allt som var omkring mig, men på en fest fanns det några som sålde tradolan. Jag provade. Jag fastnade. Då hade jag två piller jag helt plötsligt bara var tvungen att få tag på för att orka med dagen.

Lina förklarar att ingen märkte något förrän den dagen då hon blev gravid och var tvungen att lämna urinprov. Det fick henne att helt och hållet sluta med de narkotikaklassade läkemedlen – åtminstone för ett tag.

När barnet blivit lite äldre började hon om med bensodiazepinerna och köpte mer och mer ”på gatan”, oftast xanor. Precis som för många andra som missbrukar benso började hon samtidigt missbruka andra droger, bland annat amfetamin.

- Jag hamnade bland helt fel folk och blev skyldig pengar som jag inte ens var skyldig, men enligt dem var jag det. När jag inte kunde betala blev jag hotad, misshandlad och fick jag betala av med min kropp. Jag blev våldtagen, berättar hon.

Lina är fortfarande inte ren från drogerna, även om hon försöker och gärna skulle vilja det. Hon förklarar det som att hon tar läkemedel som concerta, sobril och stilnoct för att orka med dagen som kommer.

Nu planerar hon att helt bryta med sina vänner som använder narkotika, eftersom hon ser det som en förutsättning för att kunna lämna livet med drogerna bakom sig.

- Mitt mål är att någon gång faktiskt kunna klara mig utan massa piller och droger som döljer vem jag egentligen är.

Fotnot: Lina är ett fingerat namn.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten