Debattartiklar
SCANPIX

Varför ska vi betala för pedagogiska måltider?

Publicerad 19 februari 2013 (uppdaterad 19 februari 2013)

Debattartiklar INSÄNDARE
I läroplanen för förskolan står det att förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet, verksamheten ska vara rolig och lärorik för alla barn. Detta innebär att även vid måltiderna på förskolan så ska verksamheten vara pedagogisk och därför äter förskolläraren tillsammans med barnen.

FÖLJ ÄMNEN

Förskolläraren har en stor uppgift vid måltiderna, både att vara en bra förebild för hur man äter och vilket bordsskick man använder sig av.

Som blivande förskollärare undrar jag därför varför förskollärarna måste betala för sin mat när de äter den tillsammans med barnen? Som förskollärare så arbetar man under den pedagogiska måltiden, man är alltså i tjänst, så varför ska man betala för den då?

Det finns inte många yrkesgrupper som skulle stå ut med att få sin lunch både:

Kall, förskolläraren måste hjälpa alla barnen först och se till att de får i sig sin mat och innan de själva kan stoppa en tugga i munnen så har maten hunnit bli kall.

Bakteriefylld, små barn tänker inte på att vända sig bort när de nyser eller hostar, utan de gör detta rakt ut i luften och hamnar då ofta på förskollärarens tallrik. Det är också inte allt för ovanligt att små barn spottar ut mat om de inte kan tugga eller om de inte gillar maten och det finns små barn som kräks upp maten.

Stressad, vid måltiderna på förskolan så är det som mest hektiskt. Alla barn är jättehungriga och alla vill ha hjälp samtidigt. Samtidigt som förskolläraren ska se till att alla får mat, hjälpa något barn på toaletten, hjälpa ett annat barn att skära upp maten i bitar, vara pedagogisk och reflektera med barnen om till exempel vad barnen gjort på förmiddagen, snyta näsor så ska förskolläraren också försöka få i sig lite mat själv. Att förskollärare dessutom ska betala för de få bitar mat som han/hon hinner få i sig är ju vansinne.

Detta är en fråga som är mycket viktig för oss både blivande förskolläraren samt förskollärare som redan arbetar. Har förskollärarna inte rätt till en lunch som inte innehåller allt detta, som alla andra yrkeskategorier har?

Politiker i främst Umeå och Vännäs kommun, är detta verkligen rimligt och skulle ni vilja äta er lunch under sådana omständigheter?

Blivande förskollärare

 • Gäst

  Att ni ska slippa betala för lunchen? Självklart ska ni inte behöva betala för det då det är en arbetsuppgift.

  Att ni ska slippa vara med vid luncherna? Ni jobbar ju med barn – hur hade du tänkt lösa det? Barnen kan ju inte lämnas själva. Ska det komma in särskild personal som arbetar en timme över lunchen? Det är inte rimligt. Den pedagogiska lunchen är en del av arbetet och ni får betalt. 

 • Stara Majka

  Mycket bra artikel! Såhär skulle det aldrig vara på en mansdominerad arbetsplats – män behöver fan aldrig be om något så självklart och blir inte attackerade skulle de göra det. Låt ALLA pedagoger + vårdpersonal etc etc slippa betala för den mat de äter i tjänsten (inte under rasten).

  • barmarkarn

    Jag känner att jag bör bemöta dig!
   inom förskolan är det en betydande andel kvinnor i chefspositioner och att det skulle vara på så vis att vi män tycker att detta skulle vara okej, svaret är NEJ arbetstid är arbetstid och Lunch är lunch. alltså för arbetstid ska arbetsgivaren stå för alla uppkomna kostnader. om ni inte tycker att ert fackförbund skött sina förhandlingar byt ut representanterna eller byt fackförbund.

 • blivande förskollärare

  Håller helt med dig, borde givetvis gälla barnskötarna också

 • blivande förskollärare

  Ja men tyvärr är det så här de ser ut på förskolorna kring Umeåområdet, i Stockholmområdet  däremot behöver de inte betala, dessutom tjänar de bättre där nere, varför ska det vara sån skillnad runt omkring i vårt land?

 • blivande förskollärare

  Just därför att det är kvinnor som arbetar mest i denna sektor så måste vi göra våra röster hörda. När jag arbetat i vården så har jag i alla fall haft rätt att gå undan mitt arbete och äta min lunch och då blir det en helt annan sak, då anser jag att man borde betala för det.

 • blivande förskollärare

  förstår dig inte riktigt, var i vården använder man sig av pedagogiska luncher? har jobbat många år inom olika delar av sjukvården man  aldrig mött på nåt sånt?

  • lärare som arbetat inom vården

   Personal som arbetar på vårdboenden brukar äta tillsammans med klienterna (eller vad de nu kallas). Sist gång jag arbetade på ett boende fick all vårdpersonal betala för alla måltider som de åt med klienterna.

 • blivande förskollärare

  ja, kanske är det så på vissa skolor, men som sagt det är STOR skillnad att äta med barn i skolåldern eller med de små barnen på förskolan.

 • snawitz

  Ingår pedagogiska måltider i arbetsuppgiften ska de vara gratis, eller  så ska priset vara reducerat

 • Sagar

  Det är inte sant att bara lärare får sina måltider ”förstörda”. Personliga assistenter har inte heller riktig lunch utan det är brukaren (den handikappade) som avgör hur och när den äts, denne får också störa assistent både med viktiga och mindre viktiga saker som plötsligt måste utföras när maten är sådär lagom varm och lockande… sedan så finns det givetvis många brukare som behandlar sina assistenter bättre än så och inte stör om det inte är väl befogat.

Ny skatt jagar jobb utomlands

Ny skatt jagar jobb utomlands

Debattartiklar (2017-01-24) Ju högre löneskatt, desto mer fördelaktigt blir det att ersätta… ?

Grundlösa anklagelser mot en bra lärarkår

Debattartiklar (2017-01-24) I Umeå har vi en helt makalöst bra lärarkår, som trots liberala… ?

Infektion orsak till fiskdöd

Infektion orsak till fiskdöd

Debattartiklar Utifrån våra fynd bedömer vi att den fiskdöd och sjuklighet på fisk som vi såg… ?

Vi måste stärka företagens konkurrenskraft

Debattartiklar (2017-01-23) Under det senaste decenniet har arbetskraftskostnaderna i Sverige… ?

Länsborna har rätt till insyn i Region Västerbotten

Länsborna har rätt till insyn i Region Västerbotten

Debattartiklar (2016-01-21) Om man betänker att Region Västerbotten är en organisation som… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Se den bittra sanningen om Trumps triumf i vitögat

Opinionskrönikor Donald Trumps stora seger i det amerikanska presidentvalet lämnar en politisk världsbild i spillror för stora delar av västvärldens politiska, akademiska, kulturella, ekonomiska och mediala etablissemang. ?

Nordebo: Europa försöker släcka ljusen och glömma de döda

Opinionskrönikor På Allhelgona smyckas gravar med ljus och blommor, till minne av de döda, mot glömska och förtvivlan. Det är en helg för insikt om livets mörker och ljus, och närvaro i saknaden. Allhelgona är stunden … ?

Sofia Nerbrand: Den amerikanska polariseringen lär fortsätta

Opinionskrönikor Hur kan det komma sig att det amerikanska folket är hyfsat delat mellan Donald Trump och Hillary Clinton? Donald Trump är en självupptagen person som saknar omdöme, takt och impulskontroll. ?