SCANPIX
Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

Varför ska vi betala för pedagogiska måltider?

Debattartiklar.
INSÄNDARE
I läroplanen för förskolan står det att förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet, verksamheten ska vara rolig och lärorik för alla barn. Detta innebär att även vid måltiderna på förskolan så ska verksamheten vara pedagogisk och därför äter förskolläraren tillsammans med barnen.
Västerbottens-Kuriren
Uppdaterad 19 februari 2013 kl. 16:01

Förskolläraren har en stor uppgift vid måltiderna, både att vara en bra förebild för hur man äter och vilket bordsskick man använder sig av.

Som blivande förskollärare undrar jag därför varför förskollärarna måste betala för sin mat när de äter den tillsammans med barnen? Som förskollärare så arbetar man under den pedagogiska måltiden, man är alltså i tjänst, så varför ska man betala för den då?

Det finns inte många yrkesgrupper som skulle stå ut med att få sin lunch både:

Kall, förskolläraren måste hjälpa alla barnen först och se till att de får i sig sin mat och innan de själva kan stoppa en tugga i munnen så har maten hunnit bli kall.

Bakteriefylld, små barn tänker inte på att vända sig bort när de nyser eller hostar, utan de gör detta rakt ut i luften och hamnar då ofta på förskollärarens tallrik. Det är också inte allt för ovanligt att små barn spottar ut mat om de inte kan tugga eller om de inte gillar maten och det finns små barn som kräks upp maten.

Stressad, vid måltiderna på förskolan så är det som mest hektiskt. Alla barn är jättehungriga och alla vill ha hjälp samtidigt. Samtidigt som förskolläraren ska se till att alla får mat, hjälpa något barn på toaletten, hjälpa ett annat barn att skära upp maten i bitar, vara pedagogisk och reflektera med barnen om till exempel vad barnen gjort på förmiddagen, snyta näsor så ska förskolläraren också försöka få i sig lite mat själv. Att förskollärare dessutom ska betala för de få bitar mat som han/hon hinner få i sig är ju vansinne.

Detta är en fråga som är mycket viktig för oss både blivande förskolläraren samt förskollärare som redan arbetar. Har förskollärarna inte rätt till en lunch som inte innehåller allt detta, som alla andra yrkeskategorier har?

Politiker i främst Umeå och Vännäs kommun, är detta verkligen rimligt och skulle ni vilja äta er lunch under sådana omständigheter?

Blivande förskollärare

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten