Umeå
Scanpix

Drogerna säljs via krypterad sajt

Publicerad 16 februari 2013 (uppdaterad 8 mars 2016)

Umeå Det spelar ingen roll om det handlar om kokain eller cannabis. Alla möjliga slags droger säljs på en krypterad knarkmarknad på nätet – och polisen är hopplöst efter.

Missa inte i lördagens VK:

Polisen medger att den inte hänger med den kriminella narkotikahandeln på nätet, som blivit allt mer sofistikerad. Men hur säkert är egentligen systemet med den krypterade sajten? VK bad en datasäkerhetsexpert undersöka saken.

Läs i lördagens VK eller köp etidningen här!

FÖLJ ÄMNEN

En ung Umeåbo, som tidigare sålt droger i Umeå, beskriver den anonyma marknadsplatsen på nätet, som förmedlar narkotika mellan köpare och säljare ”som Ebay, fast med narkotika”.

Det som gör den aktuella marknadsplatsen så speciell är att sajten inte ens finns på den öppna webben. All kommunikation med sajten sker genom nätverket Tor, som gör kommunikationen nästintill omöjlig att spåra.

Betalningarna sker sedan i kryptovalutan Bitcoin. Allt för att användandet ska vara så anonymt som möjligt.

– Det är en fantastiskt affärsidé, tyvärr. De traditionella gatlangarna är mer eller mindre borta och har ersatts av avancerade metoder på nätet, säger Stewe Alm, analytiker och narkotikaexpert vid Rikskriminalpolisen.

 • Tragiskt

  För alla inblandade/anhöriga med tanke på slutresultatet självsanering.

 • Neo

  Den främsta drogtransportören är väl Posten, så insatserna måste väl fokuseras på att bli bättre på att upptäcka droger som leveras via just Posten?

 • Frizen

  Bra att gatlangarna är borta men dåligt att de som är ute efter lätta droger är en knapptryckning bort från tunga grejer.

  Stoppa detta galenskap, reglera och kontrollera lätta droger vilket kommer konkurera ut kriminella och sånna här skitsidor.

 • Neo

  Det förändra dock inte det faktum att Posten idag är den allra största leverantören/langaren/smugglaren… av illegala droger i Sverige! Alla postterminaler, både inrikes och utrikes, bör få i uppdrag att söka efter och beslagta drogleveranser!

  • Gast

    Jag har arbetat på umeås brevterminal. Varje kväll går över 100 000 brev och försändelser genom systemet som ungefär 15-25 personer tar hand om.

   Är du villig att betala tre gånger så mycket per frimärke så man kan anställa en massa ungdomar som sliter sönder varje brev?

 • http://www.facebook.com/people/Christoffer-Gustavsson/100000623731028 Christoffer Gustavsson

   Jag ser inte riktigt hur man kommer ifrån langning genom att flytta upp gränserna för vad som är acceptabelt. Det enda du gör är att tillgängliggöra ett för närvarande ett mindre problem för att avlasta ett större problem. Lisa, 15, kanske inte kommer i direktkontakt med langaren Leif om cannabis får säljas på ICA. Men Lisa kommer ändå att komma i kontakt med tyngre varianter på grund av det umgänge hon har och kommer på sikt att få tag på Leif.
  Lika lite hjälper det som att tro att folköl minskar konsumtionen av starkare varianter. Lisa kanske inte kommer in på Systembolaget men hon kommer ändå att tillbringar ett antal tillfällen på fester där hennes äldre kompisar har köpt ut och någon kompis kommer även ha tillgång till hemkört. Så ICAs folköl avlastar uppenbart inte problemet med förtäring av mer alkoholhaltiga drycker.

  Och nej, du behöver uppenbarligen inte några närmare besläktade droger för att förstå min poäng.

 • Frizén

   Jag menar om man ändå tagit sig in på denna sida, så är det i princip 1 knapptryckning bort att beställa tyngre grejer också.

  • http://twitter.com/Virre Virre!!!!!!

   Fast så är det med allt ju? Är man på bolaget för att man är sugen på en flaska vin till maten är det ju lika lätt att köpa hem tre helrör Explorer istället. Det handlar om självdiciplin, och det tror jag inte den genomsnittlige haschrökaren har speciellt mycket mindre av än den genomsnittlige Svensson.

 • carryg

  Den nuvarande restriktiva politiken ger förutsättningarna för den org.brottsligheten att tjäna pengar på narkotikan. Är detta verkligen den bästa modellen för samhället ? – Skulle det verkligen inte kunna gå att ändra på detta genom att staten/samhället tar öäver hela hanteringen och inför ett balanserat regelverk utifrån en skademinimeringstrategi ? Detta prövas nu i bl.a i länder i Sydamerika och även i Europa. Frågan är vad vi vill uppnå med vår politik ? Vad syftar vår nuvarande politik till…?  Att minimera skador är det ju uppenbarligen inte…..

 • ES

  Det är skillnad på brukare och missbrukare. Tror du på fullaste allvar att alla som tar droger är missbrukare?

  Utöver det, jag har inte prövat droger, förutom alkohol, jag anser att droger ska vara lagliga. Enligt dina förutfattade meningar betyder min åsikt i en fråga att jag är missbrukare av någon substans och det enbart är därför jag står upp för att människor ska få fatta sina egna beslut med sina liv.

 • http://www.facebook.com/atrovik Anders Trovik

  Bitcoin är i skrivande stund stabilare än guldstandarden och anammas av allt fler företagare eftersom den är extremt lönsam att handla och investera i. Det är att den är oreglerad som gör att bankerna inte har kontroll över den som gör att den blir stigmatiserad. Pengar är makt som vi alla vet och när makten blir decentraliserad blir makthavarna upprörda.

  Rörande the Silkroad så har den uppstått som en konsekvens av den restriktiva politik som förs när det bevisligen finns en efterfrågan. Det är samhället som går miste om skattepengar inget annat.

  Reglera istället för att kriminalisera så får man dessutom klirr i kassas som kan användas till upplysning om skadeverkningar samt ge adekvat vård till de som behöver.

16-årig pojke från Umeå åtalad för våldtäkt

16-årig pojke från Umeå åtalad för våldtäkt

Umeå En rättegång inleddes i tisdags mot en 16-årig pojke från Umeå som står åtalad… ?

Kolla lärartätheten i din kommun

Kolla lärartätheten i din kommun

Umeå Lärartätheten i grundskolan har förbättrats marginellt sedan förra läsåret,… ?

Ruta krossades på balkong

Ruta krossades på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för… ?

Ville krossa duktighetsmyterna

Ville krossa duktighetsmyterna

Umeå När duktigheten skaver. Det är utgångspunkten i Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga… ?

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Umeå (2017-03-29) Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig… ?