Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Ekonomi

Riksbanken har sänkt färdigt

Publicerad 13 februari 2013 (uppdaterad 13 februari 2013)

Ekonomi Riksbanken lämnar sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på 1,0 procent. Och nu är det färdigsänkt, enligt direktionen, som ser lite hopp för den tröga ekonomin.

— Vi ser en låg tillväxt i svensk ekonomi, men samtidigt ser vi vissa ljusglimtar, säger riksbankschef Stefan Ingves på en presskonferens.

Han hänvisar till ekonomisk statistik, både i Sverige och i utlandet, som visar svagt positiva signaler jämfört med tidigare.

Han gör bedömningen att styrräntan kommer att ligga kvar på nivån 1,0 procent ”en bit in på 2014″. Han säger att sannolikheten för en sänkning av styrräntan är högre än en höjning, men troligast är att räntan inte rörs alls det närmaste året.

Riksbanksledningen har skrivit upp prognosen för arbetslösheten något, jämfört med bedömningen strax före jul.

— Vi räknar med att arbetslösheten toppar under senare delen av 2013, säger Ingves.

I övrigt gör banken i stort sett inga justeringar av sina tidigare prognoser vad gäller BNP och arbetslöshet.

Riksbanken bedömer att reporäntan börjar höjas i början av 2014 till i genomsnitt 1,2 procent. Första kvartalet 2015 har räntan höjts till 2,0 procent och ytterligare ett år senare till 2,7 procent, enligt bankens egen prognos.

— Det är lite hökaktigare än vad vi hade räknat med. Och det har blivit mer osäkert om de kommer att sänka en gång till, säger Olle Holmgren, ekonom på SEB.

— Men samtidigt har vi stigande arbetslöshet, låg inflation och på marginalen kan en starkare krona börja påverka dem, tillägger han.

Riskerna med den stora och ännu växande skuldsättningen bland svenska hushåll är en viktig faktor bakom beslutet, enligt Holmgrens tolkning.

Han ser också en risk för att kronan på sikt ska bli så stark att det får effekter på den exportberoende svenska ekonomins tillväxt och inflation.

— Fortsätter trenden är det något som jag tror skulle kunna få Riksbanken att ändra sig.

I Riksbankens räntebana ser Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea, ändå en sannolikhet för att reporäntan sänks i april. Han noterar samtidigt att Riksbankens prognoser för svensk ekonomi lämnas i stort sett oförändrade jämfört med räntemötet i december.

— Det kan bli en sänkning i april. Men det är ganska öppet.

Isaksson tror inte att hushållens boräntor påverkas på något tydligt sätt av räntebeskedet.

Det främsta argumentet för en räntesänkning är enligt Isaksson att den svenska arbetslösheten ser ut att fortsätta uppåt. Han räknar med en topp på 8,5 procent under 2013.

— Vi tror att arbetslösheten kan gå upp mer än Riksbanken tror och det kan motivera en lägre ränta.

John Hassler, professor i nationalekonomi, tycker inte att beskedet från Riksbanken är så förvånande men samtidigt svårt att förstå.

— Det finns ganska tunga argument för att sänka räntan. Det skulle leda till en bättre utveckling på arbetsmarknaden och en högre inflation. Men det har inte hänt något avgörande som skulle ha fått majoriteten i direktionen att närma sig minoriteten, därför var det inte förvånande, säger han.

Att peka på en del positiva konjunktursignaler som skäl för att avstå från en sänkning tycker han inte håller.

Han tycker det är svårt att se att en sänkning med 0,25-0,5 procentenheter skulle ha någon stor betydelse för huspriserna eller den finansiella stabiliteten, samtidigt som det skulle ha betydande effekter på inflation och Inflationen bedöms bli litet lägre, 1,8 procent 2014 jämfört med förra prognosen som talade om 2,0 procent.

arbetslöshet.

Två av Riksbankens sex ledamöter reserverade sig, precis som vid en lång rad tidigare tillfällen, mot majoritetens beslut om oförändrad ränta. Karolina Ekholm ville sänka räntan till 0,75 procent, Lars EO Svensson ville sänka till 0,5 procent.

Enligt Svenskt Näringsliv hade inte en sänkning med 0,25 procentenheter spelat någon större roll för svensk ekonomi.

— Det hade varit en skillnad på marginalen. Mycket viktigare är vad som sker på andra områden, säger Björn Lindgren, ansvarig för Svenskt Näringslivs konjunkturrapport.

Från att nästan samstämmigt ha trott på en sänkning började analytikerkåren vackla de senaste veckorna. Många tecken tyder på att konjunkturen kanske redan är på väg att vända, med bättre drag i USA, Tyskland och Kina.

Svenska marknadsräntor steg, medan kronan stärktes något omedelbart efter beskedet.

Kronan lyfte 4-5 öre mot euron och dollarn, medan den tvååriga svenska statsobligationen steg från 1,06 före beskedet till 1,09 efter. Tioårsräntan gick upp från 2,04 till 2,06 procent.

Fakta: Styrräntan

Det är Riksbankens direktion med sex direktörer som avgör hur hög styrräntan ska vara. Grundprincipen är att styrräntan höjs när ekonomin är på väg in i en högkonjunktur som brukar leda till högre inflation.

Räntehöjningen ska kyla av ekonomin och hindra inflationen att stiga över Riksbankens mål på 2,0 procent. På motsvarande sätt ska Riksbanken sänka räntan när ekonomin är på väg mot lågkonjunktur.

Umeåbo stäms på mångmiljonbelopp

Umeå Umeåbon anklagas för licensbrott – och krävs på en riktig fantasisumma. ?

Affären som hånar SAIK:s motståndare

Affären som hånar SAIK:s motståndare

Norra länsdelen ICA-butikens hån av Skellefteå AIK:s semifinalmotståndare sprider sig som en löpeld. ?

Skellefteå mosade Linköping

Sporttelegram Östgötarna blev krossade med hela 2-7 hemma.

En miljon kan mista tv-kanaler

En miljon kan mista tv-kanaler

Nöjestelegram Den 1 april kan svenskar i omkring 700 000 hushåll vakna upp med färre kanaler i sin tv – och det är inget aprilskämt. 

Ingen Arena Polarica för Löven

Ingen Arena Polarica för Löven

Björklöven Björklövens allsvenska konkurrent Asplöven spelar inte i Arena Polarica nästa säsong.  ?

Tände eld på kvinna
- häktades inte

Umeå Mannen misstänks ha tänt eld på en kvinna i Umeå. ?

Hon blir ny kommunchef

Hon blir ny kommunchef

Nordmaling En enig kommunstyrelse har sagt sitt – hon blir ny kommunchef i Nordmaling.  ?