Kultur

Journalist får Sara Lidman-pris

Publicerad 13 februari 2013 (uppdaterad 13 februari 2013)

Kultur Det allra första Sara Lidman-priset tilldelas författaren och journalisten Lawen Mohtadi.

FÖLJ ÄMNEN

Så här lyder motiveringen:

”Med boken ”Den dag jag blir fri” om författaren och aktivisten Katarina Taikon har Mohtadi levandegjort romernas kamp för mänskliga rättigheter i Sverige under 1900-talet och synliggjort hur Sveriges rasistiska historia sträcker sig in i samtiden.

Med journalistiskt skarpsinne, aktivistiskt engagemang och inspirerande folkbildningsförmåga har Mohtadi under lång tid visat på ett brinnande engagemang i antirasistiska och feministiska frågor.”

Sara Lidman-priset har instiftats för att hedra Sara Lidmans minne och den som får priset ska vara någon eller några som verkar i Sara Lidmans anda, med passionerat motstånd och engagemang.

Priset delas ut den 23 mars, på dagen som skulle ha blivit Sara Lidmans 90:onde födelsedag. Platsen är Bildmuseet i Umeå.

  • Arvid

    Gratulerar!

  • Storskruven

    En uppföljare till boken ”Tjuven i Bagdad”?????

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Med empati som ger svindel

Med empati som ger svindel

Bok Anneli Furmark tecknar direkt på tillvarons känslomässiga kärna, det skriver VK:s Elin Ruuth om Umeåkonstnärens nya serieroman. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Återblick på färgstarkt formgivarliv

Återblick på färgstarkt formgivarliv

Konst Hennes design i glas och textil har satt avtryck i svensk formgivning under decennier – nu återvänder formgivaren Gunnel Sahlin till hemstaden Umeå för en stor presentation av ett trettioårigt yrkesliv. ?

Hållbara modeval görs inte i klädbutiken

Hållbara modeval görs inte i klädbutiken

Kulturkrönikor Bakom modeindustrins gröntvättade ridå finns en skitig baksida som bara kan bekämpas genom att göra upp med ledorden ”mer och billigare”. ?

Ingen teater på Royal

Ingen teater på Royal

Scen Till årsskiftet stänger Sagateatern, och många har velat se gamla Royalbiografen som ett alternativ för små föreningar. Men det sätter nya byggplaner stopp för.  ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Upp till regionerna att välja kulturen

Upp till regionerna att välja kulturen

Kulturkrönikor Mer pengar, men inte tillräckligt – regeringens kulturbudget understryker regionernas ansvar för kulturen inför kommande storregioner. ?

Blodiga minnen i dalen

Blodiga minnen i dalen

Essä Carl Åkerlund har besökt Spanien 80 år efter inbördeskrigets utbrott. ?

Mest läst på kultur