Kultur

Journalist får Sara Lidman-pris

Publicerad 13 februari 2013 (uppdaterad 13 februari 2013)

Kultur Det allra första Sara Lidman-priset tilldelas författaren och journalisten Lawen Mohtadi.

FÖLJ ÄMNEN

Så här lyder motiveringen:

”Med boken ”Den dag jag blir fri” om författaren och aktivisten Katarina Taikon har Mohtadi levandegjort romernas kamp för mänskliga rättigheter i Sverige under 1900-talet och synliggjort hur Sveriges rasistiska historia sträcker sig in i samtiden.

Med journalistiskt skarpsinne, aktivistiskt engagemang och inspirerande folkbildningsförmåga har Mohtadi under lång tid visat på ett brinnande engagemang i antirasistiska och feministiska frågor.”

Sara Lidman-priset har instiftats för att hedra Sara Lidmans minne och den som får priset ska vara någon eller några som verkar i Sara Lidmans anda, med passionerat motstånd och engagemang.

Priset delas ut den 23 mars, på dagen som skulle ha blivit Sara Lidmans 90:onde födelsedag. Platsen är Bildmuseet i Umeå.

  • Arvid

    Gratulerar!

  • Storskruven

    En uppföljare till boken ”Tjuven i Bagdad”?????

Prövostenen på Skuleberget - det var ren skräck

Prövostenen på Skuleberget - det var ren skräck

THERESE ERIKSSON Det är inte säkert att det finns större frihet i att fortsätta framåt än i att låta sig falla handlöst. ?

Banalt om tragedier och förälskelser

Banalt om tragedier och förälskelser

Bok Solja Krapu-Kallio och Helena Öbergs samskrivna bok har ett intressant innehåll och proffsig komposition, men lyckas inte beröra VK:s recensent Inger Dahlman. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Målande språk blir bilder

Målande språk blir bilder

Kultur Anneli Furmarks nya serieroman är enkelt uttryckt en bok om en annan bok, men En sol bland döda klot är också en visuell berättelse där det storslagna landskapet och en människas självmedvetenhet spelar viktiga roller.  ?

Svagheten – och styrkan – blev Oscarsons fall

Svagheten – och styrkan – blev Oscarsons fall

SARA MEIDELL Stina Oscarson skapar en välbehövlig öppning mot ett uppdaterat fält av förståelse för anorexins politiska dimensioner. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Stig Lindbergs  arv lever i Umeå

Stig Lindbergs
arv lever i Umeå

SARA MEIDELL Bortglömd och osynliggjord? Nej, när designkungen firar 100-årsjubileum står han ut som en stark representant för ett nytt Umeå, långt efter den folkhemstid han formgav. ?

OS en kavalkad av omusikaliska idrotter

OS en kavalkad av omusikaliska idrotter

PETER BRYNGELSSON: ”Femkamp, diskus, spjut och fäktning må vara anrika olympiska grenar men speciellt musikaliskt applicerbara är de inte.” ?

Mest läst på kultur