Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Barn uppges ha dödats i Nato-räd

Publicerad 13 februari 2013

Utrikes Tio civila, varav hälften barn, uppges ha dödats i en Nato-flygräd i östra Afghanistan. Attacken ska ha varit riktad mot ett gömställe för talibaner.

— Fem barn, fyra kvinnor och en man dödades i räden, sade guvernören för Kunar-provinsen, Sayed Fazlullah Wahidi, på onsdagen.

Nato utreder anklagelserna, enligt en talesman.

Tre talibaner, varav en högt upsatt ledare kallad Shahpur, ska också ha dödats i attacken mot huset, uppger distriktsguvernören Abdul Zahir för AFP. Zahir berättar att de civila dödats i en flygräd som understödde en markoperation utförd av amerikanska och afghanska trupper i det talibankontollerade området. Det är oklart om ägaren till huset tillhörde talibanerna, men talibaner var på besök när attacken ägde rum, säger han. Talibaner tvingar ofta till sig husrum och mat av invånarna i området.

Uppgifterna om de dödade barnen kommer – om de bekräftas – troligen leda till ökade spänningar mellan president Karzais regering och de USA-ledda Natostyrkorna.

— Utländska styrkor utförde attacken utan att informera oss, säger guvernören i Kunar-provinsen Fazlullah Wahidi till Reuters.

Händelsen inträffade bara några timmar efter att att USA:s president Obama i sitt tal till nationen meddelat att de amerikanska styrkorna ska halveras före årets slut. Ledningen för Nato-styrkan Isaf hävdar att man kraftigt reducerat civila dödsoffer under sina operationer.

Andra läste även:

 Se hela gripandet

Exklusiv film: Se hela gripandet

Umeå Ett vittne filmade hela det dramatiska gripandet på Tjärhovsgatan på Teg under fredagsmorgonen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Ropas ut ur bilen

Bildextra: Ropas ut ur bilen

Umeå Västerbottens-Kurirens fotograf Henrik Karmehag fångade händelseförloppet på Teg. ?

Han såg gripandet

Han såg gripandet

TEG Kristoffer Nygren lämnade dottern på förskolan när han blev vittne till skottlossningen. ?

"Jag hörde 5-6 skott"

"Jag hörde 5-6 skott"

ERSBODA Malin Olani, bor bara ett par hundra meter från vårdcentralen på Ersboda. ?

Detta har hänt

Karta: Detta har hänt

Umeå Det senaste dygnet har varit intensivt. ?

Skottlossning på Teg

Skottlossning på Teg

Umeå VK har pratat med flera vittnen. ?