Umeå
Lynn Anjou

Gymnasium läggs ner

Publicerad 13 februari 2013 (uppdaterad 13 februari 2013)

Umeå Ett gymnasium i Umeå lägger ner sin verksamhet.

FÖLJ ÄMNEN

Det gäller John Bauergymnasiet i Umeå. Skolan ska under eftermiddagen lämna mer information om bakgrunden till och konsekvenserna av nedläggningen.
Skolan har bland annat en idrottsprofil med inriktning mot innebandy. Den hade inför hösten planer på att starta ett hockeygymnasium i samarbete med Tegs SK.
Skolan rektor har  informerat medarbetare, elever och föräldrar på skolan att JB:s styrelse, på grund av för lågt antal elever måste lägga ner verksamheten i Umeå vid terminens slut. Det är nitton elever som i det första preliminära gymnasievalet har ansökt om att börja på skolan till hösten och det räcker inte. Skolan har i dagsläget endast fyllt hälften av sina platser.
För de elever som går på skolan pågår utbildningen som planerat under vårterminen. De som går i årkurs ett eller två måste därefter söka till en annan skola. John Bauergymnasiet ska i samarbete med de kommunala skolorna samt andra friskolor hjälpa dessa elever att komma in på andra utbildningar.
John Bauergymnasiet, som nyligen bytt namn till JB gymnasiet, har 29 skolor i Sverige.

 • Fact_Fiction

  Jättetråkigt! Hoppas alla snabbt hittar nya arbeten!

 • Åsiktsmaskinen

  Här ser man vad friskolorna gör. Så fort det inte går att krama ut mer pengar så lägger man ner, vilket påverkar ungdomarna något fruktansvärt.
  Och detta samtidigt som de kommunala skolorna hela tiden, enligt lag, måste stå beredda att ta emot elever från friskolor som vilken dag som helst kan lägga ner sin verksamhet. Det kostar de kommunala skolorna väldigt mycket pengar.

  Men i Alliansens Sverige är det viktigare att risk-kapitalbolag utomlands får många sköna svenska skattepengar på bankkontot än att gymnasieelever ges en bra grundutbildning i livet.

 • superego

  Umeå kommun har ju sagt att varje högstadieskola och gymnasium ska tillhandahålla en dator till varje elev. Antar  den enda grunden till att ungar söker till skolan försvinner då. 

  Tråkigt hur som helst, fanns båda bra och dåliga lärare där men aldrig kul när många tappar jobb. 

 • Jaevelberg

  Ja, om du nu tror att ett reportage från en skola under en lektion speglar alla skolornas undervisning, så är det bara att beklaga din trångsynthet. Rent generellt håller Umeås skolor en hög nivå, och JB-gymnasiet är inget undantag. 

 • Yatzy

   Så om en t.ex bilverkstad, eller om du så vill, en hel bilverkstadskedja, skulle lägga ner verksamheten så är alla andra bilverkstäder hemska kapitalister?

  Jag får känslan av att du tycker att alla friskolor är hemska bara för att John Bauer-skolorna missköter sig.

 • ta reda på

   Aldrig hade hänt med en kommunal skola?

 • Anders

  Nu var det ju Göran Persson som drog igenom friskolereformen, så vi ska väl kanske istället komma ihåg att det var sossarna som införde dessa skolor… :)

  • mannen

   Jag själv gick på JB och tycker så här: Lärarna var väldigt kompetenta och trevliga, bland de bästa jag har haft. De var många yngre lärare som gjorde det roligt att lära sig saker men det ledde också till en mindre sträng utbildning.

   Hade jag velat få mvg i alla betyg hade lärarna kunnat hjälpa mig gott och väl. Det blev dock allt för många roliga och kreativa uppgifter som man kunde göra så enkelt som möjligt och där efter få mer tid till datorspel.

   Hade lärarna och skolan betett sig mer strängt hade de nog kunnat få fler elever att jobba hårdare och fått bättre betyg.

 • Yatzy

   Nu är det ju ändå skillnad på ”gå runt” och ”tillhandahålla”.

  Innan du ber om fler frågor kan du ju svara på den som faktiskt ställdes.

 • Mange

  Borde vara fler friskolor som läggs ner. Gick ett år på NTI-Gymnasiet på backenvägen men insåg snabbt att det inte skulle hålla. Kan ju inte påstå att lärarna höll så hög standard och eleverna satt och spelade spel 90% av skoltiden.

 • Re:Ogrundade källor

  Nu var ju det här en gymnasie skola i dorotea eller någonting liknande, förövrigt heter denna numera JB inte john bauer.

 • fd elev.

  NEJ! vad tråkigt, riktigt grym skola och bra lärare kan jag lova.

 • Johan

  Det som är grejen med skattefinansierade företag, dom kan aldrig gå i konkurs, går dom dåligt är det bara att slänga in mer av andra människors pengar i företaget och fortsätta gå lika dåligt som förut.

 • http://www.facebook.com/ake.normark Åke Normark

  Ännu ett bevis på att friskoleprojektet inte är lyckat. Låt kommunerna, eller ännu hellre staten vara huvudman för skolväsendet!!

 • Fredrik

  Fel! Vilken lag hänvisar du till? Läs på Åsiktsmaskinen, det finns ingen sådan lag i Sverige som tvingar kommunen att fullfölja ett gymnasieprogram om det saknas elever. Det däremot kommunen är tvingad till att är tillhandahålla GRUNDSKOLA. 

 • f.d JB Uddevalla medarbetare

  Inte bara JB Umeå som läggs ner, även JB Uddevalla fick samma besked.. Det är nog hög tid att någon granskar JB koncernen! De hovar in pengar och sparar på allt som går att spara på för att maximera vinsten! 

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?