Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Inrikes

Norden i fokus för Bildt

Publicerad 13 februari 2013

Inrikes Utrikesminister Carl Bildt (M) inledde dagens utrikespolitiska deklaration i riksdagen med fokus på det nordiska samarbetet. Sverige har sedan årsskiftet ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och leder samtidigt det informella utrikespolitiska samarbetet i den nordiska och nordisk-baltiska kretsen.

— Vi arbetar för närmare samverkan mellan de nordiska utrikesförvaltningarna. Vi är pådrivande för bättre nordisk krisberedskap, och vi förverkligar ett fördjupat samarbete kring militära insatser och förmågor, sade Carl Bildt.

Av den utrikespolitiska deklarationen framgår också att UD har för avsikt att ”ligga i den absoluta framkanten i arbetet med digital diplomati”. Innan månadens slut kommer samtliga ambassader finnas på Twitter och Facebook.

Bildt var inte särskilt optimistisk när han kom in på den arabiska våren.

— Låt oss vara ärliga, i dag är det tragedierna och utmaningarna som dominerar. Vi har en fredsprocess i Mellanöstern som har stått stilla alldeles för länge. De senaste årens utveckling med bosättning efter bosättning på ockuperat område har fört oss längre bort från varaktig fred, sade Bildt.

— Vi ser med oro på utvecklingen i Egypten och hoppas att landet i samförstånd ska finna sin väg till full demokrati, inklusive religionsfrihet och ekonomisk utveckling.

— Det var en de stigande förväntningarnas revolution som bar fram det arabiska uppvaknandet. Men om möjligheterna inte materialiseras riskerar vi en de svikna förväntningarnas revolution, sade Bildt.