Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Inrikes

Norden i fokus för Bildt

Publicerad 13 februari 2013

Inrikes Utrikesminister Carl Bildt (M) inledde dagens utrikespolitiska deklaration i riksdagen med fokus på det nordiska samarbetet. Sverige har sedan årsskiftet ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet och leder samtidigt det informella utrikespolitiska samarbetet i den nordiska och nordisk-baltiska kretsen.

— Vi arbetar för närmare samverkan mellan de nordiska utrikesförvaltningarna. Vi är pådrivande för bättre nordisk krisberedskap, och vi förverkligar ett fördjupat samarbete kring militära insatser och förmågor, sade Carl Bildt.

Av den utrikespolitiska deklarationen framgår också att UD har för avsikt att ”ligga i den absoluta framkanten i arbetet med digital diplomati”. Innan månadens slut kommer samtliga ambassader finnas på Twitter och Facebook.

Bildt var inte särskilt optimistisk när han kom in på den arabiska våren.

— Låt oss vara ärliga, i dag är det tragedierna och utmaningarna som dominerar. Vi har en fredsprocess i Mellanöstern som har stått stilla alldeles för länge. De senaste årens utveckling med bosättning efter bosättning på ockuperat område har fört oss längre bort från varaktig fred, sade Bildt.

— Vi ser med oro på utvecklingen i Egypten och hoppas att landet i samförstånd ska finna sin väg till full demokrati, inklusive religionsfrihet och ekonomisk utveckling.

— Det var en de stigande förväntningarnas revolution som bar fram det arabiska uppvaknandet. Men om möjligheterna inte materialiseras riskerar vi en de svikna förväntningarnas revolution, sade Bildt.

Just nu: Olycka stänger E4

Nordmaling En trafikolycka har medfört att Trafikverket skyltar om trafiken på E4 söder om Husum.  ?

Affären som hånar SAIK:s motståndare

Affären som hånar SAIK:s motståndare

Norra länsdelen ICA-butikens hån av Skellefteå AIK:s semifinalmotståndare sprider sig som en löpeld. ?

Skellefteå mosade Linköping

Sporttelegram Östgötarna blev krossade med hela 2-7 hemma.

Dalen jagar nyförvärv

Dalen jagar nyförvärv

Innebandy En landslagsccenter är ett hett namn på listan.  ?

Olycksfärja  hade knarklast

Olycksfärja
hade knarklast

Nyheter Olycksfärjan Costa Concordia hade en stor last kokain med på sin sista resa. Här är nattens nyheter i korthet.  ?

Ingen Arena Polarica för Löven

Ingen Arena Polarica för Löven

Björklöven Björklövens allsvenska konkurrent Asplöven spelar inte i Arena Polarica nästa säsong.  ?

Tände eld på kvinna

Umeå Mannen misstänks ha tänt eld på en kvinna i Umeå. ?