Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Obama tog upp skärpta vapenlagar

Publicerad 13 februari 2013

Utrikes Hårdare vapenlagar, en starkare medelklass, och press på länder som inte lever upp till mänskliga rättigheter. USA:s president Barack Obama berörde bekanta frågor i sitt tal till nationen i natt. ”Övertygande och självsäker”, var ett omdöme.

Offren för vapenvåld förtjänar att lagstiftarna röstar om förslag till hårdare vapenlagar, sade Obama.

— Jag vet att det inte är första gången som det här landet för en diskussion om att minska vapenvåldet. Men den här gången är det annorlunda, sade han inför en publik där offer och anhöriga till offer för våldet fanns representerade- bland dem föräldrarna till 15-åriga Hadiya Pendleton som sköts ihjäl i en park i Chicago.

Presidenten manade kongressen att stödja hans plan som omfattar skatte- och utbildningsreformer som regeringen tror ska hjälpa till att få hem produktionen till USA igen. Investeringar i infrastruktur, varuproduktion, förnybar energi och utbildning ska få hjulen att rulla, sade han.

Obama har en fullt finansierad plan för att få fart på USA:s ekonomiska tillväxt och motorn ska vara en medelklass som reser sig och blomstrar, sade han. Han vill ha minimilönerna höjda med mer än 20 procent, investera 50 miljarder på broar och vägar som behöver underhåll och lägga 15 miljarder på ett byggnadsprogram för att få fart på den ekonomiska tillväxten.

Höjningen av minimilönerna skulle ge 15 miljoner amerikaner högre inkomst.

Om Nordkoreas provsprängningar sade han att provokationer av det slaget bara isolerar landet ytterligare, medan USA står bakom sina allierade, stärker sitt eget robotförsvar och tillsammans med resten av världen kommer att svara på hoten.

Det var ett tal med få överraskningar, enligt flera bedömare.

Frida Stranne, universitetslektor och forskare inom amerikansk politik vid högskolan i Halmstad, tycker att det var en stark, övertygande och självsäker Barack Obama.

— Det märks att det är en omvald president med starkt opinionsstöd, säger hon till TT.

— Han räds inte de svåra frågorna som är kontroversiella, allra tydligast är det här med vapenlagar där han väldigt starkt pläderar för att det är dags att rösta bort de mest extrema friheterna.

Billy McCormac, republikan och konsult på pr-byrån Prime, tycker att talet retoriskt sett var effektivt.

— Det var ett effektivt tal som stakade ut en tydlig vänster-liberal agenda för andra mandatperioden. Han tog upp många ofinansierade program och utgifter, men hans agenda kännetecknas av vad han kallar för en smartare stat snarare än en större stat, säger han till TT.

Det mest förvånande, enligt McCormac, var att Obama talade om att försöka ändra lagstiftningen så att människor med lägre inkomst inte påverkas skattemässigt negativt av att gifta sig.

— Det är en fråga han inte pratat om mycket tidigare, och en inte särskilt vänster-liberal idé att driva. Det är väldigt taktiskt smart att lyfta fram ett program som har lite av en mer konservativ agenda.

Som traditionen bjuder höll Republikanerna ett skuggtal direkt efter presidentens. Den utvalde var 41-årige senatorn Marco Rubio, som försökte framställa sitt partis linje som den bästa för USA:s medelinkomsttagare.

— Herr president, jag motsätter mig inte dina planer för att jag vill skydda de rika. Jag motsätter mig dina planer för att jag vill skydda mina grannar, sade Rubio med hänvisning till sitt område i Miami där han bor.

— Obamas lösning på alla problem vi står inför är högre skatter, mer belåning och mer utgifter.

Senator Rubio ses som en av de möjliga kandidaterna till 2016 års presidentval.

— Antagligen ett av de värsta talen jag någonsin har hört presidenten hålla, säger Raúl Labrador, republikansk ledamot i representanthuset.

Presidenten uppmanade kongressledamöterna att gå med på en migrationsreform som ger papperslösa invandrare en möjlighet att bli amerikanska medborgare.

— Skicka mig ett förslag till en omfattande invandrarreform de närmaste månaderna och jag skriver på den direkt, sade han.

Han krävde också en lösning på klimatfrågan från en enad kongress och hänvisade till den John McCain och Joe Lieberman arbetade fram för några år sedan.

Ett engagerat, bra och starkt tal där det märktes att det var en omvald president som framträdde, anser Elizabeth Walentin, statsvetare och pr-konsult med förflutet i Obamas kampanj.

— Obama vågade ta ut svängarna på ett sätt han inte gjort tidigare, det var verkligen ett brandtal till folket. Det var också hans sista chans att hålla ett sådant här tal, innan den nya kongressen och innan han själv blir en lame duck (en president vars inflytande avtar eftersom han inte får väljas om för en ny period), säger Elizabeth Walentin till TT.

Kriget i Afghanistan är slut 2014, deklarerade Obama. I år tas 34 000 soldater hem. Det innebär att den nuvarande styrkan på 66 000 soldater i stort sett halveras inför det slutliga tillbakadragandet av de flesta stridande utländska soldater till slutet av 2014.

Han utlovade också ett samarbete med Kreml för att försöka minska både Rysslands och USA:s kärnvapenlager och slog fast att USA fortsätter arbetet med att leda de globala ansträngningarna att se till att kärnvapen inte hamnar i fel händer.

Pressen på Syrien fortsätter och vi står orubbligt bakom Israel i strävan efter säkerhet och en varaktig fred, sade han.

— Det är de budskap jag tar med mig när jag åker till Mellanöstern nästa månad.

Beslag av narkotika

Umeå Polisen grep två personer som misstänks för narkotikaförsäljning.  ?

Zelmerlöw och JTR till final

Zelmerlöw och JTR till final

Nöjestelegram Måns Zelmerlöw knep en av finalplatserna i lördagens deltävling i Örebro.Den andra platsen tog bröderna i JTR hand om.

Får en andra chans

Får en andra chans

Musik Jannike Stenlund, Lyckselebon som spelade fiol i Hasse Anderssons nummer, får en ny chans. ?

Jannike tar plats i Melodifestivalen

Poliser räddade två liv på fem minuter

Poliser räddade två liv på fem minuter

Nyheter Två unga hjärtan fortsätter att slå i Karlskoga och i Lycksele ertappades en man med att tafsa på en kvinna. Här är nattens rubriker.  ?

Rex i Umeå vill utöka

Rex i Umeå vill utöka

Umeå Ägaren till Rex bar och grill i Umeå, Mia Karlsson-Jonsson, vill nu utöka verksamheten. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Sju misstänks för misshandel

Sju misstänks för misshandel

UPPDATERAD Sju personer greps efter ett stort lägenhetsbråk i Umeå. ?

Många nya tips om Palme-mordet

Många nya tips om Palme-mordet

Inrikes Nästan 30 år efter mordet på statsminister Olof Palme strömmar tipsen in till polisens utredare.