Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Sorsele

Telefoni utslagen

Publicerad 13 februari 2013

Sorsele Tusentals abonnenter i inlandet har för närvarande ingen fungerande telefoni.

Det rör sig om cirka 3 000 abonneter i Sorsele och Ammarnäs som på grund av ett strömavbrott för närvarande saknar telefoni.
Vad strömavbrottet beror på är i nuläget oklart

 • Eftertänksam

  Här ser man faran med IP-telefoni, vilket får antas i detta fall. Många stirrar sig blinda på att det är billigare men IP-telefon är helt beroende av ström-det är inte en vanlig fast telefon-den fungerar när elströmmen går. Snålheten bedrar visheten-tänk dig för innan du säger upp fasta abonnemanget…

 • ingros

  Telefon via kopparkabel funkar vid strömavbrott.

 • Enklare för alla så

  Det är bortmontering av reservkraften som ställer till det, ansvariga skulle skulle bortmonteras från sina disfunktionella uppdrag 

  • ingros

   Precis! Växlarna för kopparkabel hade batterier.

 • Jan-Erik Sorsén

  Både fasta och mobila nätet är utslagna fast strömmen har återvänt. Fasta telefonen brukar normalt fungera vid strömavbrott.Tur att det inte behövdes larmas. Det är första gången den fasta inte funkade vid strömavbrott.

 • Ake Rask

  Har fast telefon via koppar och den fungerar ej. Om man behöver 112-nr skall man förflytta sig till räddningsstationen i Sorsele.
  Hmmm fr Ammarnäs E- väg 90 km, Fjällsjönäs -70 km. Inte konstigt att inlandet avfolkas…
  Åke Rask

 • roine

  Internet har inte särskilt mycket med telefonerna att göra, såvida man inte har adsl. Mobiltelefonin – 3g. Telia har ganska dålig batteribackup på gsm/3g i bästa fall 4 timmar skulle jag tro, i många fall är det endast 2 timmar.
  Internet för många av er är tillbaks för att kraften är tillbaks, fiber nodarna och medieomvandlarna fått tillbaks kraft. (inget kraft backup)

Nationellt salmonellautbrott pågår

Sorsele Nu kopplas salmonellautbrottet som drabbat Sverige till en vanlig allkrydda – som även har sålts i Västerbotten. Enligt uppgifter…

Lastbil i diket - utsläpp av färg

Sorsele En trafikolycka inträffade under förmiddagen på väg E45.
Vakthavande befäl rapporterar att en lastbil med släp körde i diket på väg E45… ?

Rundgång på led i Ammarnäs för turisternas skull

Rundgång på led i Ammarnäs för turisternas skull

Sorsele I sommar står det nya närledssystemet i Ammarnäs redo för att ta emot turister från hela världen. Snart ska de även kunna skickas ut på en… ?

Sjuk man i nöd på fjället

Sjuk man i nöd på fjället

Sorsele En man i 60-års åldern har enligt polisen insjuknat vid Servestugan i Ammarnäs. Fjällräddningen är på plats för att hjälpa mannen.
Under… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Problem väntar i bärskogen

Problem väntar i bärskogen

Sorsele Det finns risk för en social dumpning av bärplockare. Plockare från Europa och öststaterna riskerar att få sämre villkor än bärplockare… ?