Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur
Foto: Fanny Carinasdotter Bland de senaste delprojekten i Survival kit var en resa till Sigulda, där ett konstnärligt utbyte ägde rum.

Konstprojekt kommer loss med 2014-pengar

Publicerad 13 februari 2013

Kultur Konstfestivalen Survival Kit som under 2014 kommer att fylla Umeå med lokal och internationell konst går nu in i ett skarpare skede av planering. Med nya pengar säkrade kan deltagare börja bokas till festivalen. Umeå Teaterförening, som hoppats på motsvarande klartecken för nycirkusfestival, får däremot vänta på besked.

De 1,3 miljoner kronor som kulturhuvudstadsutskottet vid gårdagens sammanträde klubbade igenom är något mindre än den ansökta summan, men tillräckligt för att ge den skjuts projektet behöver i detta skede.

– Det här beslutet innebär att vi äntligen kan gå vidare med programmet och börja bjuda in konstnärer, säger Helena Wikström, konstnär knuten till konstnärskollektivet Verkligheten och delaktig i arbetet med projektet Survival Kit.

Survival Kit blir en månadslång konstfestival i oktober 2014 där lokala och internationella konstnärer möts i Umeå kring frågor om hållbarhet och överlevnad. Utöver de namn Verkligheten har på sin lista över konstnärer man vill bjuda in, har en öppen inbjudan gått ut till konstnärer i hela världen om att delta och dess ansökningar kommer nu att gås igenom för att se vilka möjligheter till samarbete som finns.

Verkligheten beskriver i sin projektplan hur festivalen kommer att ta stadens avsomnade byggnader och glömda utrymmen i bruk och bjuda på ett program för både allmänheten och särskilda grupper, med bland annat utställningar, seminarier och filmvisningar.

Projektet påbörjades redan 2010 och har tidigare fått stöd på drygt 200 000 kronor från 2014. I samarbete med bland annat Latvian Centre for Contemporary Art i Riga, har Verkligheten genomfört gemensamma workshops och konstnärsutbyten.

I beslutet som fattats gäller att kulturhuvudstadsutskottets insats sänks med motsvarande belopp som kan tillkomma vid ytterligare extern finansiering.

Bland förslagen till beslut inför kulturhuvudstadsutskottets sammanträde i går fanns också ett bidrag på 3 miljoner kronor till Umeå Teaterförening för den nycirkusfestival som planeras i augusti och september 2014. Detta beslut klubbades dock inte igenom, då utskottet menar att frågor kring bland annat relationen mellan Umeå Teaterförening och Riksteatern behöver förtydligas innan beslut fattas.

– Eftersom Riksteatern har regleringsbreven från statligt håll att förhålla sig till behöver saken lyftas till politisk nivå, säger Fredrik Lindegren, kulturchef och konstnärlig ledare för 2014, som innan nästa sammanträde i mars kommer att träffa Umeå Teaterförening för vidare diskussion.

Umeå Teaterförening som just nu befinner sig i ett intensivt arbete för att knyta kontakter med nycirkusfältet i Europa inför den planerade festivalen och hade hoppats på pengabesked i veckan, får nu skjuta upp bokningsstart ännu en tid.

– Vi arbetar just nu för fullt för att kunna sätta samman ett festivalprogram som både har bredd och spets och har samtal med aktörer både i Frankrike och övriga Europa. Men nu blir det stopp i ytterligare en månad, säger teaterföreningens Meta Tunell, nyss hemkommen från ett besök vid den månadslånga nycirkusfestival som just nu pågår i nuvarande kulturhuvudstadens Marseille där hon tagit del av utbudet och samlat kontakter.

Nycirkusfestivalen ska pågå mellan den 29 augusti och 7 september 2014 och sju produktioner med totalt 31 föreställningstillfällen kommer att äga rum på Idun, Sagateatern och Ersboda Folkets hus. Dessutom kommer en tillfällig spelplan att upprättas i form av ett spiegeltent – ett cirkustält av sobrare snitt – i centrala Umeå. Gatuartister, seminarier, workshops och branschmöten ingår också i det festivalprogram som skissas.

Sara Meidell

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Rasbiologins fader i obalans

Rasbiologins fader i obalans

Bok Maja Hagerman har gjort ett gediget arbete med biografin om rasbiologen Herman Lundborg, men VK:s recensent hade gärna sett mer av hur hans teorier haft betydelse in i modern tid framför utläggningar om Lundborgs privata vedermödor.  ?

Landstingskonsten i fortsatt förfall

Landstingskonsten i fortsatt förfall

Krönikor Bristerna i hantering av konsten inom landstinget en bekymmersam spegling av kulturell fattigdom. ?

Mannens bidrag till mänskligheten

Mannens bidrag till mänskligheten

Konst Marit Strandberg blir provocerad av Nils Agdlers och Timo Menkes utställning om spermadonation på Verkligheten. ?

Grundläggande rättigheter måste ges de mest utblottade

Grundläggande rättigheter måste ges de mest utblottade

Essä Erik Persson ser i Umeå en situation framträda där det politiska handlingsutrymmet minskar, men där styrande politiker samtidigt använder de möjligheter man har att navigera för att föra något som bara kan beskrivas som en aggressiv klasspolitik.  ?

Favorit i författarens testamente

Favorit i författarens testamente

Bok Författaren Göran Hägg  biografin om sin favorit bland italienska poeter Gabriele d’Annunzio blev hans sista. Och nu när Hägg hastigt avlidit konstaterar VK:s Gunnar Balgård att svensk kunskap och kännedom om Italien lider stort avbräck.  ?

Henning Mankell är död

Henning Mankell är död

Kulturtelegram Författaren har avlidit efter sviterna av sin sjukdom. Följ direktrapporteringen här.

"Mankells författarskap en uppmaning till solidaritet"

Bok Vi har blivit en stor författare fattigare, skriver VK:s Sara Meidell. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Välfångat liv på landet

Välfångat liv på landet

Bok Anders Alm och Marianne Söderberg fångar på ett fint sätt jordbrukets begriplighet och ro i en ny fotobok.
Säg jordbruk och jag tänker problem. För det är ju så rapporteringen ser ut när det gäller bönderna: … ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Fotografens hemlighet

Fotografens hemlighet

Kultur Författaren Lennart Frick skriver om fotografens Hjalmar Höglunds väl bevarade hemlighet. ?

Kommer ett ”Äntligen!” utan ironi?

Kommer ett ”Äntligen!” utan ironi?

Krönikor Att med snille och smak endast ta hänsyn till det Litterära Livsverket? Nej, Svenska Akademien är mer trendkänslig än så i sina val av Nobelprisvinnare, skriver Örjan Abrahamsson. ?

Medierna måste välja att rikta ljuset uppåt

Medierna måste välja att rikta ljuset uppåt

Krönikor Owen Jones bok om hur det politiska och ekonomiska etablissemanget korsar spår med medierna är kanske höstens viktigaste. ?

Hjälper ni till att bygga murar?

Hjälper ni till att bygga murar?

Kultur Tre veckor har gått sedan bilden på treårige Alan Kurdi publicerades. Vågen av sympati har fortsatt varit stark, men riskerar att bygga vidare på en isolerande mur runt Syrien, skriver Elias Jakob. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Där själva tiden breder ut sig

Där själva tiden breder ut sig

Kultur Gunnar Balgård gör en betraktelse från en augustivecka av tillämpad levande naturlära vid fågelstationen på Stora Fjäderägg i sällskap med ornitologer och Durrells Alexandria-kvartett.  ?

Mest läst på Kultur