Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur
Foto: Fanny Carinasdotter Bland de senaste delprojekten i Survival kit var en resa till Sigulda, där ett konstnärligt utbyte ägde rum.

Konstprojekt kommer loss med 2014-pengar

Publicerad 13 februari 2013

Kultur Konstfestivalen Survival Kit som under 2014 kommer att fylla Umeå med lokal och internationell konst går nu in i ett skarpare skede av planering. Med nya pengar säkrade kan deltagare börja bokas till festivalen. Umeå Teaterförening, som hoppats på motsvarande klartecken för nycirkusfestival, får däremot vänta på besked.

De 1,3 miljoner kronor som kulturhuvudstadsutskottet vid gårdagens sammanträde klubbade igenom är något mindre än den ansökta summan, men tillräckligt för att ge den skjuts projektet behöver i detta skede.

– Det här beslutet innebär att vi äntligen kan gå vidare med programmet och börja bjuda in konstnärer, säger Helena Wikström, konstnär knuten till konstnärskollektivet Verkligheten och delaktig i arbetet med projektet Survival Kit.

Survival Kit blir en månadslång konstfestival i oktober 2014 där lokala och internationella konstnärer möts i Umeå kring frågor om hållbarhet och överlevnad. Utöver de namn Verkligheten har på sin lista över konstnärer man vill bjuda in, har en öppen inbjudan gått ut till konstnärer i hela världen om att delta och dess ansökningar kommer nu att gås igenom för att se vilka möjligheter till samarbete som finns.

Verkligheten beskriver i sin projektplan hur festivalen kommer att ta stadens avsomnade byggnader och glömda utrymmen i bruk och bjuda på ett program för både allmänheten och särskilda grupper, med bland annat utställningar, seminarier och filmvisningar.

Projektet påbörjades redan 2010 och har tidigare fått stöd på drygt 200 000 kronor från 2014. I samarbete med bland annat Latvian Centre for Contemporary Art i Riga, har Verkligheten genomfört gemensamma workshops och konstnärsutbyten.

I beslutet som fattats gäller att kulturhuvudstadsutskottets insats sänks med motsvarande belopp som kan tillkomma vid ytterligare extern finansiering.

Bland förslagen till beslut inför kulturhuvudstadsutskottets sammanträde i går fanns också ett bidrag på 3 miljoner kronor till Umeå Teaterförening för den nycirkusfestival som planeras i augusti och september 2014. Detta beslut klubbades dock inte igenom, då utskottet menar att frågor kring bland annat relationen mellan Umeå Teaterförening och Riksteatern behöver förtydligas innan beslut fattas.

– Eftersom Riksteatern har regleringsbreven från statligt håll att förhålla sig till behöver saken lyftas till politisk nivå, säger Fredrik Lindegren, kulturchef och konstnärlig ledare för 2014, som innan nästa sammanträde i mars kommer att träffa Umeå Teaterförening för vidare diskussion.

Umeå Teaterförening som just nu befinner sig i ett intensivt arbete för att knyta kontakter med nycirkusfältet i Europa inför den planerade festivalen och hade hoppats på pengabesked i veckan, får nu skjuta upp bokningsstart ännu en tid.

– Vi arbetar just nu för fullt för att kunna sätta samman ett festivalprogram som både har bredd och spets och har samtal med aktörer både i Frankrike och övriga Europa. Men nu blir det stopp i ytterligare en månad, säger teaterföreningens Meta Tunell, nyss hemkommen från ett besök vid den månadslånga nycirkusfestival som just nu pågår i nuvarande kulturhuvudstadens Marseille där hon tagit del av utbudet och samlat kontakter.

Nycirkusfestivalen ska pågå mellan den 29 augusti och 7 september 2014 och sju produktioner med totalt 31 föreställningstillfällen kommer att äga rum på Idun, Sagateatern och Ersboda Folkets hus. Dessutom kommer en tillfällig spelplan att upprättas i form av ett spiegeltent – ett cirkustält av sobrare snitt – i centrala Umeå. Gatuartister, seminarier, workshops och branschmöten ingår också i det festivalprogram som skissas.

Sara Meidell

Symfoniskt sväng på operan

Symfoniskt sväng på operan

Kultur Tre instrument har sina begränsningar, men när folkmusikgruppen Nordics musik nu möter symfoniorkestern på Norrlandsoperan närmar sig resultatet den vision av låtskapandet som ibland fyller deras huvuden.  ?

Svensk självbild utan täckning

Svensk självbild utan täckning

Krönikor Ikeas platta paket till flyktingläger runt om i världen skriver in sig i berättelsen om ett nytt Sverige – inte längre mönsterlandet, utan ett land i social oro och med ökade klyftor. ?

Mobilens tyranni eller moralpanik?

Mobilens tyranni eller moralpanik?

Essä Vad bottnar höstens teknikkritiska uttryck i? frågar sig PO Ågren i veckans essä. ?

Teaterkonst på författarens villkor

Teaterkonst på författarens villkor

Scen När pjäsens manus möter skådespelaren Stina Ekblad för första gången i samma minut som hon intar scenen då blir det dramatik där aktör och publik spelar med på författarens villkor.  ?

Skräcken  när himlen faller ner

Skräcken
när himlen faller ner

Bok En resa genom tid och rum under 500 miljoner år och samtidigt en redovisning de stora himlakroppars kollision med jorden. Allt ryms i Matts Anderséns bok När himlen faller ner.  ?

Musikalisk rysning av välbehag

Musik Intim och igenkännande kammarmusik av ypperlig klass bjöd Umeå kammarmusikförening på under sin traditionsenliga konsert på länsresidenset.  ?

&quotSkändligt påstå att vi inte har råd"

"Skändligt påstå att vi inte har råd"

Krönikor Maria Jönsson, litteraturvetare och författare i en nyskriven text i VK:s serie Brännpunkt Västerbotten.

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Anneli Furmark: Det enkla svaret

Anneli Furmark: Det enkla svaret

Kultur Ny serie av konstnären och serieskaparen Anneli Furmark i VK.s serie Brännpunkt Västerbotten. Klicka för större bild. ?

Bildskatt på krigsbarnen

Bildskatt på krigsbarnen

Kultur Under Finska vinterkriget skickades 80 000 finländska barn till Sverige . Umeåfotografen Bertil Ekholtz gjorde en unik dokumentation 1942 till 1945. ?

Vi älskar att se oss  som naiva

Vi älskar att se oss
som naiva

Krönikor Jag tror att många svenskar tycker om att se oss som naiva, snälla och blåögda, skriver Lars Böhlin angående den svenska flyktingdebatten.  ?

En skammens dag för Mediesverige

Krönikor Carl Åkerlund: ”Självrannsakan nu nödvändig att genomföra.” ?

Mest läst på Kultur