Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Obama tog upp skärpta vapenlagar

Publicerad 13 februari 2013

Utrikes Hårdare vapenlagar, en starkare medelklass, och press på länder som inte lever upp till mänskliga rättigheter. USA:s president Barack Obama berörde bekanta frågor i sitt tal till nationen i natt. ”Övertygande och självsäker”, var ett omdöme.

Presidenten manade kongressen att stödja hans plan som omfattar skatte- och utbildningsreformer som regeringen tror ska hjälpa till att få hem produktionen till USA igen.

Investeringar i infrastruktur, varuproduktion, förnybar energi och utbildning ska få hjulen att rulla, sade han.

Presidenten har en fullt finansierad plan för att få fart på USA:s ekonomiska tillväxt och motorn ska vara en medelklass som reser sig och blomstrar. Obama vill ha minimilönerna höjda med mer än 20 procent, investera 50 miljarder på broar och vägar som behöver underhåll och lägga 15 miljarder på ett byggnadsprogram för att få fart på den ekonomiska tillväxten.

Höjningen av minimilönerna skulle ge 15 miljoner amerikaner högre inkomst.

Presidenten uppmanade kongressledamöterna att gå med på en migrationsreform som ger papperslösa invandrare en möjlighet att bli amerikanska medborgare.

— Skicka mig ett förslag till en omfattande invandrarreform de närmaste månaderna och jag skriver på den direkt, sade han.

Han krävde också en lösning på klimatfrågan från en enad kongress och hänvisade till den John McCain och Joe Lieberman arbetade fram för några år sedan.

Kriget i Afghanistan är slut 2014, deklarerade Obama. I år tas 34 000 soldater hem. Det innebär att den nuvarande styrkan på 66 000 soldater i stort sett halveras inför det slutliga tillbakadragandet av de flesta stridande utländska soldater till slutet av 2014.

Han utlovade också ett samarbete med Kreml för att försöka minska både Rysslands och USA:s kärnvapenlager och slog fast att USA fortsätter arbetet med att leda de globala ansträngningarna att se till att kärnvapen inte hamnar i fel händer.

Om Nordkoreas provsprängningar sade han att provokationer av det slaget bara isolerar landet ytterligare, medan USA står bakom sina allierade, stärker sitt eget robotförsvar och tillsammans med resten av världen kommer att svara på hoten.

Pressen på Syrien fortsätter och vi står orubbligt bakom Israel i strävan efter säkerhet och en varaktig fred, sade han.

— Det är de budskap jag tar med mig när jag åker till Mellanöstern nästa månad.

Offren för vapenvåld förtjänar att lagstiftarna röstar om förslag till hårdare vapenlagar, sade Obama.

— Jag vet att det inte är första gången som det här landet för en diskussion om att minska vapenvåldet. Men den här gången är det annorlunda, sade han inför en publik där offer och anhöriga till offer för våldet fanns representerade- bland dem föräldrarna till 15-åriga Hadiya Pendleton som sköts ihjäl i en park i Chicago.

Det var ett tal med få överraskningar, enligt flera bedömare.

Frida Stranne, universitetslektor och forskare inom amerikansk politik vid högskolan i Halmstad, tycker att det var en stark, övertygande och självsäker Barack Obama som levererade sitt State of the Union-tal.

— Det märks att det är en omvald president med starkt opinionsstöd, säger hon till TT.

— Han räds inte de svåra frågorna som är kontroversiella, allra tydligast är det här med vapenlagar där han väldigt starkt pläderar för att det är dags att rösta bort de mest extrema friheterna.

— Man brukar säga att för en omvald president är det första State of the Union-talet som nyvald det viktigaste talet. Här har han en annan politisk frihet och kan agera utifrån en tydlig politisk agenda.

Billy McCormac, republikan och konsult på pr-byrån Prime, tycker att talet retoriskt sett var effektivt.

— Det var ett effektivt tal som stakade ut en tydlig vänster-liberal agenda för andra mandatperioden. Han tog upp många ofinansierade program och utgifter, men hans agenda kännetecknas av vad han kallar för en smartare stat snarare än en större stat, säger han till TT.

Det mest förvånande, enligt McCormac, var att Obama talade om att försöka ändra lagstiftningen så att människor med lägre inkomst inte påverkas skattemässigt negativt av att gifta sig.

— Det är en fråga han inte pratat om mycket tidigare, och en inte särskilt vänster-liberal idé att driva. Det är väldigt taktiskt smart att lyfta fram ett program som har lite av en mer konservativ agenda.