Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Utrikes

Obamas planerar för medelklassjobb

Publicerad 13 februari 2013

Utrikes USA:s president Barack Obama har en fullt finansierad plan för att få fart på USA:s ekonomiska tillväxt och motorn ska vara en medelklass som reser sig och blomstrar, sade han i sitt tal till nationen in natt.

Varje dag ska vi ställa tre frågor till oss själva som nation, sade Obama. Hur lockar vi hit fler jobb? Hur utrustar vi vårt folk med de färdigheter som krävs för att utföra de jobben? Och hur garanterar vi att hårt arbete leder till ett hyggligt liv?

Presidenten manade kongressen att stödja hans plan som omfattar skatte- och utbildningsreformer som regeringen tror ska hjälpa till att få hem produktionen till USA igen.

Investeringar i infrastruktur, varuproduktion, förnybar energi och utbildning ska få hjulen att rulla, sade han.

Obama vill ha minimilönerna höjda med mer än 20 procent, investera 50 miljarder på broar och vägar som behöver underhåll och lägga 15 miljarder på ett byggnadsprogram för att få fart på den ekonomiska tillväxten.

Höjningen av minimilönerna skulle ge 15 miljoner amerikaner högre inkomst.

Presidenten uppmanade kongressledamöterna att gå med på en migrationsreform som ger papperslösa invandrare en möjlighet att bli amerikanska medborgare.

— Skicka mig ett förslag till en omfattande invandrarreform de närmaste månaderna och jag skriver på den direkt, sade han.

Han krävde också en lösning på klimatfrågan från en enad kongress och hänvisade till den John McCain och Joe Lieberman arbetade fram för några år sedan.

— Men om kongressen inte agerar snart för att skydda kommande generationer så kommer jag att göra det. Jag ska ge min regering i uppdrag att ta fram åtgärder som vi kan genomföra, nu och i framtiden, för att minska miljöförstöringen, förbereda våra samhällen för konsekvenserna av klimatförändringarna och skynda på övergången till energikällor, sade presidenten.

Andra läste även:

Rekordvärme __i Umeå i dag

Rekordvärme
i Umeå i dag

VÄRMEBÖLJA Temperaturen i Umeå väntas under dagen stiga till 32 grader. Det är rekord för sommaren.  ?

Inbrott i Överrödå

Vindeln Polisen rapporterar om ett inbrott i Överrödå.  ?

Djuren klarar värmen bättre än besökarna

Djuren klarar värmen bättre än besökarna

Lycksele Besöken på Lycksele djurpark har minskat kraftigt i värmen. ?

Väjde för älg - voltade

Vindeln En singelolycka har inträffat på länsväg 363. ?

Gripen för misshandel

Gripen för misshandel

Blåljus En man i 30-årsåldern greps i natt misstänkt för misshandel i en bostad i Umeå.  ?

Proffshjälp ska mota hjärnspöke

Proffshjälp ska mota hjärnspöke

Övrig sport Tor Troeng tar nu in professionell för sin mentala träning. ?

Fokus på Slussfors skolhistoria

Storuman/Tärnaby Bygdemuseet Gratian, i Umnäs, har samlat mycket av bygdens skolhistoria. I år är det extra fokus på Slussfors skolas historia.  ?