Umeå

Upabs kunder lämnar nya betaltjänsten

Publicerad 13 februari 2013 (uppdaterad 13 februari 2013)

Umeå För en dryg vecka sedan bytte Upab ut sitt sms- betalningssystem mot nya Wywallet. Sedan övergången har hälften av kunderna lämnat den nya betalfunktionen.

FÖLJ ÄMNEN

Den sista januari bytte Upab ut den gamla sms-betalningsfunktionen mot Wywallet – teleoperatörernas nya, gemensamma betaltjänst. Anledningen till skiftet var ny lagstiftning som kräver ökad säkerhet och registrering av betalare som gör köp med mobiltelefonen.

Införandet av den nya betaltjänsten har inte mottagits väl av Umeåborna – under den drygt en vecka som gått sedan bytet har hälften av dem som tidigare betalat via sms valt att återgå till kontant- eller kortbetalning när de parkerar bilen.

– Jag tycker det verkar alltför krångligt, säger Fredric Åkerblom när han ställer bilen på en av Upabs parkeringsplatser i Umeå.
– Nu betalar jag bara kontant.

Ulla Segerstedt, kommunikationsansvarig på Upab, kan bara konstatera att den nya betalfunktionen har skrämt bort många av de forna sms-betalarna.

– Vi har helt klart sett en minskning. Nu får vi se hur det utvecklas och om folk kommer tillbaka, säger Ulla Segerstedt och fortsätter:

– De kanske tycker det är krångligt – och nya saker innebär alltid en tröskel.

På Upabs betalningsautomater runt om i Umeå finns fortfarande ingen information om Wywallet och de nya betalsystemen – något som Ulla Segerstedt menar ska åtgärdas.

– Vi kommer att byta ut informationen på skyltarna så fort vädret tillåter, säger hon.

JOEL LINDBERG

Vad tycker du om Black friday?
Loading ... Loading ...
 • hejhej

  Kan ju vara så att alla inte har mobiltelefoner med appar (smartfååån) heller vilket detta system antar. Har man inte det blir det svårt att använda det så en ganska stor del av procenten som slutat beror nog på det. Med tiden när tekniken hinner ikapp gemene man så stabiliseras säkert användandet. 

 • Jessica

  Jag fick en P-bot pga att wywallet strulade, tack och lov va de så trevliga de som arbetade där så slapp jag betala den.

 • Ej kostymnisse

  Så länge det inte finns smartfåååns som är lika stryktåliga som en Sonim XP-3300 Force så blir då jag utan.

  Tappar jag min telefon i ett kärl med spillolja så är det bara att spruta på avfettning och sen spola av telefonen, som ny igen :-)

 • Undrande

  Ulla Segerstedt säger. – Vi kommer att byta ut informationen på skyltarna så fort vädret tillåter.
  Vadå vädret 20 grader varmt eller?

 • Boost

  Håller med om att alla kanske inte har en smart phone men stor del beror nog på dålig information på automaterna, ganska enkelt å klistra dit en information oberoende av väder! :-)

 • Per

  Om man går in i appstore eller playbutiken och läser omdömmen om appen så förstår man varför folk inte använder den

 • Tony

  Det handlar egentligen inte om någon ny lag, utan en lag som är flera år gammal som innebär att dom måste kunna identifiera vem som betalar. Men så har det ju funkat under dessa år då man redan vet vem som innehar abonnemanget alternativt det registrerade kontantkortet. (oreggat funkade ej)

  Dessutom, har du skyddat telefonnummer, skyddad identitet osv så får du inte använda tjänsten, vilket är en klar försämring från tidigare villkor. Med de gamla SMS:en så gick det utmärkt även med skyddad identitet eftersom tex Telia vet vems telefon det var som betalade.

  Orsaken till detta fjasko är att telefonbolagen inte längre tjänar så mycket på SMS eftersom konkurrensen gjort att SMS ofta ingår i abonnemanget/kontantkortet, och dom har då klurat ihop denna tjänst för att försöka tvinga fram ett dyrt behov.
  Tack och lov så är det ramaskri över landet om man läser på diverse sajter, tex WyWallets egen Facebook-sida. Inte är det många positiva ord inte! (om ens något)

  • Susanne

   Jo det är faktiskt riktigt sjukt hur detta är marknadsfört. Och den här lagen som kräver identifierbarhet…jag hade accepterat den om det också ställdes krav på identifierbarhet på alla som betalar kontant. Borde ju vara precis lika viktigt där.

 • Tegsbo

  De ställen som INTE har någon biljettautomat då, som på Berghem? Hur gör man där om man inte har en mobiltelefon?? Så störd på detta mobiltelefonsamhälle… 

 • Emma

  Men vad är problemet? Varför använder ni appen om den är värdelös? Det räcker ju att bara skicka ett sms, så är du ansluten och fortsätter betala precis som vanligt. Ingen skillnad! Sluta gnäll!

  • http://www.facebook.com/people/Christoffer-Gustavsson/100000623731028 Christoffer Gustavsson

   Jag provade för skojs skull att skicka ett SMS enligt UPABs instruktioner och som svar fick jag en länk till deras sida där man laddar hem appen. Så jag tror att jag fortsätter att gnälla…

   • Danne

    Då läste du nog inte vad det stod, du skaffar ett konto på WW genom att skicka ett sms, appen står inget om!

 • Lobster

  Du föredrar reklam om sånt du inte är intresserad av? Själv hatar jag reklam för sånt, men gillar reklam om nya prylar jag skulle kunna köpa.

  • GrinOlle

   Vad jag hör från vänner och arbetskamrater så är vi nog rätt många som är less på all påträngande marknadsföring.

 • Lobster

  Beror helt på folien. Finns sånt som funkar fint.

 • Neo

  Borttagningen av kontanter överallt, på bussar och sannolikt snart även för att parkera, innebär stora problem för många! Har man exempelvis en betalningsanmärkning så kan man exempelvis idag inte åka buss eftersom det inte går att registrera kreditkortet i Ultras nya app och man beviljas inte kredit för att kunna betala med faktura! Fattigas situation blir allt sämre i ”välfärdssamhället” Sverige!

 • Yatzy

   Men du. Artikeln handlar om en övergång från SMS-betalning till en app i mobiltelefonen. Jag tror inte att de utan mobiltelefon märker någon skillnad alls med tanke på att en mobiltelefon är ett smidigt verktyg även för att skicka SMS.

 • Makkara090

  Har man inte mobilt internet i luren blir det problem med de där  nya tjänsterna.  Har man en gammal mobil så ställer det också till det.   

  • Danne

   Du behöver ingen app!! bara att anmäla sej för sms betalning på Wywallet

 • Dimidus

   WyWallet är ett rent skämt. Dålig information, krav på att man måste byta simkort (ej wywallets fel) och en support som inte verkar veta vad dom är anställda för.

  Skulle iväg till en kompis en kväll och tack vare snåla & lata människor så har bostaden tvingats börja ta betalt för gästparkeringarna där han bor. Jahapp tänkte jag och började kika efter detta elände till app. Gick in på WyWallets hemsida där det fanns alternativet att få en länk skickat bara man skriver in sitt nummer. Sagt och gjort, men ingen länk kom. Nu ca en vecka senare har fortfarande ingen länk kommit. Hur som helst, provade då helt sonika att söka på internet i telefonen efter WyWallet och lyckades till slut hitta det men inte gick det att hämta appen då internet helt plötsligt vägrade fungera i telefon (nej jag vet att detta inte är wywallets fel så strunta i att kommentera det). Jahapp, då testar vi nästa sätt som innebär att man ska skicka ett sms till nåt nummer… Sagt och gjort, fick i alla fall svar denna gång men det funkade fortfarande inte.

  Till slut vart jag less och kontaktade supporten där jag får veta att om man har kontantkort så måste man först registrera sig på hemsidan, information som inte står nån stans på deras hemsida! Registrerar mig bara för att få ytterligare ett sms med SAMMA adress för att hämta appen, som fortfarande inte funkar.

  Kontaktar supporten för min mobil-operatör som inte bryr sig ett skit om att försöka lösa problemet men dålig internet-anslutning utan istället enbart försöker pracka på mig ett nytt sim-kort som ”gör att allt fungerar bättre, eftersom mitt var för gammalt”.

  Slutkontentan: 1,5 timme, 2 supportsamtal, ofantliga mängder svordomar och försenad till min kompis ledde till att man i slutändan inte ens behövde den sketna appen eftersom det gamla systemet tydligen fortfarande fungerade!!! Kommer aldrig att skaffa wywallet och kommer skicka alla potentiella p-böter till dom.

 • laangben

  Nej, det finns inga lagkrav som tvingat fram denna förändring. Det genomfördes enbart för att de skall binda dig till deras betalmodell.

 • Blåtumme

  Varför skall man sprida ut sina kontokort uppgifter för på en massa Ställen risken för bedrägeri ökar

16-årig pojke från Umeå åtalad för våldtäkt

16-årig pojke från Umeå åtalad för våldtäkt

Umeå En rättegång inleddes i tisdags mot en 16-årig pojke från Umeå som står åtalad… ?

Kolla lärartätheten i din kommun

Kolla lärartätheten i din kommun

Umeå Lärartätheten i grundskolan har förbättrats marginellt sedan förra läsåret,… ?

Ruta krossades på balkong

Ruta krossades på balkong

Umeå En lägenhet på Mariehemsvägen i Umeå utsattes på tisdagskvällen för… ?

Ville krossa duktighetsmyterna

Ville krossa duktighetsmyterna

Umeå När duktigheten skaver. Det är utgångspunkten i Birgitta Ohlssons bok ”Duktiga… ?

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Barngrupperna i Umeå: Verkliga behov bakom statistiken

Umeå (2017-03-29) Precis som vuxna så fungerar barn sämre i en stressande och rörig… ?