Umeå
Per Landfors Eva Hellgren, Barbro Hedman och Johanna Franzén från Ingången och fältgruppen som var där och informerade.

Hundratal föräldrar på drogmöte

Publicerad 12 februari 2013 (uppdaterad 8 mars 2016)
Umeå VK:s artikelserie om droger har gett ringar på vattnet. På tisdagen bjöd Tegs centralskola in till möte om Umeåungdomarnas ökade droganvändning.
– Det är vårt ansvar att veta vad det är för värld våra barn rör sig i, sade Jenny Eklund, en av det 100-tal föräldrar som deltog på mötet.
Träffen anordnades av Tegs centralskola tillsammans med Linnéaskolan på Röbäck. Sedan årsskiftet har de samverkat för en ökad förståelse om ungdomars drogmissbruk.
– Det här ämnet är högaktuellt i och med VK:s artikelserie – som säkert väckt många frågor och en viss oro. Ju mer vi vuxna vet och brys oss – desto mer kan vi göra. En berättigad oro är nog för att agera, sade Carina Axroth, rektor på Linnéaskolan.
JOEL LINDBERG

FÖLJ ÄMNEN
 • LiIIebror

  Säkerligen samma gamla propaganda som matats sen 70talet… Ni måste känna er härligt upplysta närvarande föräldrar! ”Det börjar med en joint och sen går det över i hasch!” 

 • pwm

  100-tals föräldrar på drogmöte? Hoppas polisen är där och plockar upp dem. Drogande föräldrar är inte bra…

  Eller var det kanske ett Anti-drogmöte?

 • John Doe

  Tony: Det finns drogproblematik överallt i samhället. Alla städer och alla byar. Dessvärre har den svenska staten sett till så att dessa människor måste leva ett väldigt undanskymt liv för att inte få resterande delar av sitt liv totalt förstörda så det är inte helt lätt att få fram korrekta siffror gällande hur många som faktiskt har ett problematiskt förhållande till narkotika.

  • Anders

    Du menar att legalisera vore lösningen då?

 • Du Limpan

  Varje investerad krona som läggs på information så färre provar droger, återbetalar sig många gånger om. En förbättra vård för missbrukare är ett måste och en humanare syn på personen som hamnat i missbruk. Därmed inte sagt att droger och droghantering skall legaliseras. All information som kan komma från personal som arbetar med ungdomar samt från drabbade anhöriga är inte propaganda utan ett levande bevis hur drogerna drabbar alla negativt.

 • lennart100

  Visst kan man informera & berätta sanningen bakom drogerna, detta gjordes även för 20år sedan då man själv va 15år & hur ser det ut idag?. Bästa insatsen är givet att täppa till hålet i båten, ej att sitta å skopa vatten & hoppas att de har samma effekt.

 • Gäst

  Hmm..påminner om det gamla ”föräldrar på stan”-arrangemanget. Helgkvällar med föräldrarna på stan = föräldrafritt hemma =)

 • Theodor

  Det finns mindre olagliga droger i omlopp i Umeå än på många år.. Däremot finns god tillgång på subutex som förskrivs på Nus i Umeå. Eftersom de flesta som går på subutex programmet får mkt mer utskrivet per dag än de behöver så säljer dom överskottet på ”gatan”. Många får 3 st subutex per dag men knappast någon tar mer än en sub per dag.. Detta är fakta och alla som vet nåt om droghandel i Umeå vet att det är så, även polisen vet detta mkt väl men tycks inte kunna göra nåt åt saken..

  • xxpiratexx

   Att det skulle finnas mindre olagliga droger i Umeå än på många år tvekar jag på, då jag varit missbruksfri i många år nu. Men vad jag hört när jag stöter på folk på stan är då att så inte är fallet, det verkar finnas väldigt mycket olika droger. Sen  är det fel att peka ut alla patienter för något som bara ett fåtal håller på med.  Dessa mediciner smugglas in och går också att beställa över nätet. Det kan man inte beskylla patienterna för. Hur stor dos någon behöver är väldigt individuellt, och ska också ställas in därefter. Det är många faktorer som spelar in, tex hur fort personen förbränner medicinen, hur mycket den använt tidigare mm. Och att peka ut hela gruppen skapar ju bara mer problem och stigmatisering för en redan så utpekad grupp.

   Den absoluta majoriteten av dom som använder dessa preparat på gatan är personer som redan har använt opiater/opioider, vilket man även kunnat visa i en nygjort studie. Det är väldigt ofta patienter som har kastats ut pga tex sidobruk. Vilket inte bara är inhumant och ökar dödsrisken för dessa patienter väldigt mycket. Det innebär också att man skapar ett behov av en svart marknad för dessa preparat. Då patienter försöker att självmedicinera för att inte gå tillbaka till heroinet. Så genom att sluta skriva ut patienter skulle man också minska behovet på den svarta marknaden för dessa preparat. Något man glömmer är att dessa mediciner även när dom används svart räddar många utskrivnas liv. Men då hade det ju såklart varit bättre om dessa personer hade fått vara kvar inom vården.

 • majsan1

  Samma arrangemang med socialtjänsten i samma lokal för ganska exakt ett halvår sedan.. det var jag och max 12 andra föräldrar… sent skall syndaren vakna. Jag reagerade då över att så många föräldrar på TC inte var intresserade/inte ansåg sig ha tid för ett par timmars info men tydligen måste det stå om droger i VK först. Bra detta iallafall!

 • Hågge123

  Stig-Astrid du har så rätt i det du säger. Att lära barnen att man berusar sig när det är fest genom att buda på middag med vin eller grillparty med grannen och några öl på nattkröken. Det är nog ett av dom vanligaste anledningarna att barnen gärna vill ”prova” och har dom provat en gång så är steget till något annat inte så stort. Men det är klart att det finns människor som behöver narkotikaklassad medicin men den går ju att låsa in. Problemet är nog att det är så vedertaget att vi använder alkohol i det här landet. Och alla tror ju att det händer inte mig eller mina närmaste.
  Det finns nog inga enkla lösningar, men när jag pratar med mina barn (vuxna nu) så finns det en drogliberalism som jag tycker att man borde kunna informera bort medan barnen är små.

 • Undr-ande

   Dessutom är ju allt så krångligt med det sablans internetz, det går ju inte längre att hålla informationen kontrollerad..

  För att inte tala om all cannabispropaganda i musik- och filmbranchen! Som en övermäktig våg. Och andra länder kring oss avkriminaliserar! Vad är det som händer?

 • http://www.facebook.com/atrovik Anders Trovik

  Jag kan tänka mig att det sprids mycket desinformation på sådana här möten när bekymrade föräldrar inte sällan moraliserar utan att förstå problemet.

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Har överklagat Scharinska-försäljningen

Umeå I tisdags klubbade kommunstyrelsens arbetsutskott försäljningen av den anrika… ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Umeå (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Brister i kommunens nya organisation

Brister i kommunens nya organisation

Umeå 1 januari 2010 införde Umeå kommun en ny organisation med en gemensam… ?

”Dags att ge personalen arbetsro”

”Dags att ge personalen arbetsro”

Umeå – Det här experimentet har pågått i sju år. Nu är det dags att ge personalen… ?

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Hemtjänsten jagad av parkeringsvakten

Umeå Filip Linder skulle hämta upp en man i rullstol vid sitt hem på Haga. Men det… ?