Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur

Planer på kulturtåg genom Europa

Publicerad 12 februari 2013 (uppdaterad 12 februari 2013)

Kultur Samtidigt som Marseille avslutar sitt Kulturhuvudstadsår 2013 planeras ett invigningståg som ska gå hela sträckan upp till Umeå.

Om planerna blir verklighet är osäkert. I går beslöt kulturhuvudstadsutskottet i Umeå att satsa 350 000 kronor på ett projekt där ett kulturtåg planeras mellan Umeå och Sundsvall längs Botniabanan. Samtidigt utreds förutsättningarna för ett invigningståg från Marseille i Frankrike.

- Det skulle gå att ordna en massa aktiviteter längs vägen upp till Umeå som skulle marknadsföra Kulturhuvudstadsåret. I första hand ska vi diskutera idén med representanter från Marseille som besöker oss i början av mars månad. Om idén är genomförbar får vi kanske svar på då, säger Sven-Olov Edvinsson (S) vice ordförande i utskottet.

Sundsvalls kommun är projektägare för Kulturtåget. Förutom Umeå2014 och Sundsvall deltar Örnsköldsvik och Nordmaling. I arbetet ingår bland annat en förstudie under namnet ”Konsten går på räls”. Tanken är att skapa konstupplevelser både efter Botniabanan och på tågen. Det kan till exempel vara installationer på de stationer som finns längs banan.

Kulturhuvudstadsutskottet gav också 120 000 kronor till Umeå kommuns folkbibliotek för ett bok och berättarprojekt. Syftet är att engagera både förskolebarn och föräldrar samt ornda utställningar och sagofester både före och under kulturhuvudstadsåret. Ytterligare 220 000 kronor reserveras för 2014.

Studiefrämjandet får 70 000 kronor för ett projekt där vanligt folk ska få chansen till utsmyckning av stans fönster och fasader. Ytterligare 70 000 är reserverade för 2014.

En satsning under 2014 på festivalen House och metal får 300 000 kronor. Festivalen blir en dag längre än normalt under 2014. Umeå sameförening får 200 000 kronor för projektet samiska aktiviteter i Tráhppie- kulturhus och kulturföreningen Humlan får 500 000 kronor för projektet Språngbrädan inför Grand slam.

Andra läste även:

 • Optimisten

  Det är nog ingen idè, tåget blir ändå inställt….

 • Stara Majka

  Vill också skriva en kommentar med tre punkter bakom…. men ska försöka utveckla mitt resonemang istället. Eller?

  Ser mycket fram emot Umeå2014, och tågresan är en nytänkande id’e. Hoppas att alla sura människor stannar hemma hela året utan att förstöra för oss andra.

 • För bra för att vara sant.

  Vilken rik kommun Umeå måste vara! 1830000:- på en enda gång! I Umeå kan det inte finnas någon barnfattigdom, brist på vård, undermåliga skolor eller gamla som sitter ensamma hemma.

 • Hans Jonsson

  ”Konsten går på räls” ! Ja där finns det ju gott om plats. Vilken komik.

 • http://www.facebook.com/people/Jan-Sandström/1225603361 Jan Sandström

  Jag, funderar ibland på att flytta från Umeå som blivit en otrevlig stad att bo i.

Explosivitet och total kontroll

Explosivitet och total kontroll

Konst I en ny utställning på Galleri Andersson/Sandström presenteras Tatjana Valsang för första gången i Skandinavien. ?

Brutalt och hänsynslöst bra

Brutalt och hänsynslöst bra

Scen Upproriskt vildsint var trion som i Elle Sofe Henriksens dansverk inledde Spring Formward på torsdagen. ?

Gijrra-årstiden växer fram

Gijrra-årstiden växer fram

Umeå 2014 Med en konvoj av barnvagnar med gräs i, smygstartar årstidsinvigningen av Gijrra – våren- i Umeå på valborgsmässoaftonen. ?

Essäer från ett getingbo

Essäer från ett getingbo

Bok Om vänsteruppsvingets litteratur under det dryga decenniet 1964 till 1976 handlar Johan Svedejdals nya essäsamling. Tommy Sundin har läst. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Med underton av Bellmans dikter

Med underton av Bellmans dikter

Musik Som att avlyssna ett samtal mellan århundradena är det musikaliska mötet mellan Bellman och Khayyam, skriver VK:s Carl Ahlström ?

Dans - en bildande konstart?

Dans - en bildande konstart?

Krönikor Om bildning kan tolkas som en öppen kunskapsprocess borde dans även vara rörelsens och känslans bildning, skriver idéhistorikern Britt-Marie Styrke. ?

Tre frågor...

Tre frågor...

Musik … till Sarah Riedel, sångerska och kompositör som kommer till Umeå i dag med projektet Caravan of life. ?

Mest läst på Kultur