Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Nyheter

Almqvist väntar på miljoner

Publicerad 12 februari 2013 (uppdaterad 12 februari 2013)

Nyheter Sverigedemokraten Erik Almqvist har sagt att han ska lämna riksdagen efter avslöjandet om festnatten 2010, då rasistiska och sexistiska uttalanden fastnade på film. Men än sitter han kvar och får lön och orsaken ska vara att han väntar på pengar från partiet.

Enligt Expressen sitter Almqvist kvar beroende på intern kritik mot det miljonavtal som partiet ingått med honom. Avtalet innebär att Almqvist får fyra miljoner kronor för att arbeta som konsult åt SD, ungefär dubbelt så mycket som han hade fått i lön om han suttit kvar i riksdagen till nästa val och därefter fått ett års fallskärm.

Enligt tidningen har Almqvist ingen brådska. Medan han väntar på utbetalningen får han riksdagslön på 58 300 kronor i månaden och tjänstebostad betald.

Erik Almqvist förnekar att han skulle få ersättning av partiet. Siffran 4 miljoner kronor säger han vara helt tagen ur luften.

— Det har aldrig diskuterats några personliga fallskärmar eller avgångsvederlag för mig. Det enda som vi har pratat om är ett projekt som partiet varit intresserat av en längre tid och som jag kommer att vara inblandad i. Det är ett projekt som är större än bara jag, säger Almqvist till TT.

Han vill inte säga hur avtalet med partiet ser ut, vad han ska göra i projektet eller vilken ersättning han kommer att få för sin medverkan, eftersom förhandlingar fortfarande pågår.

— Det kommer att framkomma när vi väl har fått allt på plats, säger Almqvist.

Vid årsskiftet meddelade Almqvist att han tänkte avsäga sig sin riksdagsplats och i ett pressmeddelande skrev partiet att saken skulle behandlas vecka 3 efter riksdagens juluppehåll. Men Almqvist är fortfarande kvar.

— Vi har en tidsplan för hur vi ska gå till väga och när, men det är några saker som har dragit ut på tiden. Det var inte tanken, säger Almqvist till TT.

TT: Kan du inte lämna in en ansökan om att du avsäger dig din plats ändå?

— Det är väl klart att jag kan det, rent tekniskt, men vi har en överenskommelse som vi följer. Skulle det av någon anledning visa sig att den inte går att genomföra får jag väl tänka om, säger Almqvist.

Att han inte avsäger sig uppdraget innebär att han fortfarande får lön, utan att ha några uppdrag.

— Jag tror inte att våra väljare tycker att några veckor mer eller mindre är avgörande, säger han och tillägger att allt bör vara på plats inom kort.

Just nu: Elin Falks dator lämnas tillbaka

Lycksele Hovrätten har beslutat att Folkbladet omedelbart ska få tillbaka den dator och mobiltelefon som tillhörde den mördade reportern Elin Falk.  ?

Storbråk i S - Sjödin nobbar styrelse

Storbråk i S - Sjödin nobbar styrelse

Umeå ”Att nyttja sin position för att dela ut våra gemensamma skattemedel till kompisar är inte det som Socialdemokratin står för.” ?

Sjödin tillbaka med full kraft

Umeå Slutade efter det uppmärksammade krogbråket på Crazy Horse. ?

Polisjakt på Dragonskolan

Umeå Under fredagseftermiddagen ingrep polisens ungdomsgrupp på Dragonskolan i Umeå. ?

Hade sjukintyg på flygdagen

Hade sjukintyg på flygdagen

Utrikes Nu kommer nya uppgifter efter flygkrashen.

Beskedet: Skatten på bensin chockhöjs

Ekonomi Regeringen föreslår kraftig ökning.

Torrkokning i Lycksele

UPPDATERAD Räddningstjänst larmades till ett hus i Lycksele. ?