Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå
Scanpix

Rutten källa till konflikt

Publicerad 12 februari 2013

Umeå Att värna om miljön är viktigt för många unga par i dag, men avfallet kan hota relationen.

Ett av fem svenska par blir osams om återvinningen, bland unga vuxna är det en tredjedel som lever i en relation som inte kommer överrens om sopsorteringen i hemmet. Även dammsugning, matlagning, tvätt och disk bidrar osämja i hemmet. Det som unga par uppfattar som topp-tre jobbigaste avfallet att återvinna är metall (22 %), PET-flaskor (20 %) och kartong (17 %).
Unga vuxna är också den ålderskategorin som i störst utsträckning uppger att de inte återvinner alls, hela 7 procent struntar helt i att återvinna jämfört med fyra procent för par i alla åldrar.
– Att återvinna är bra, men avfallsberget som tenderar att hopa sig under diskbänken kan också skapa irritation i relationen. Genom att i stället minska vår totala mängd avfall kan vi rädda vår miljö och kanske också husfriden, säger Daniel Dembovsky, marknadschef för SodaStream i Norden som gjort undersökningen.

Andra läste även:

  • Neo

    Hur gör man för att slippa få de numera tre reklamblaskor som dimper ned i brevlådan varje vecka och måste bäras ut till sophuset, en lapp med texten ”Ingen reklam! Tack!” på dörren verkar inte ens hindra att reklamtidningen ”Bil o Bostad” dimper ned innanför dörren tidigt varje onsdagmorgon?
    Jag anser att det mest miljövänliga faktiskt är att elda upp de mesta avfallet och utvinna både el och värme ur detta avfall!

Utlovad förskoleplatser försvann

Umeå Två familjer kom för någon vecka sedan till förskolan Bilaal för att där inleda inskolningen av var… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Rekordmånga tog moppen runt Sörfors

Rekordmånga tog moppen runt Sörfors

Umeå P-O Åberg och hans familj arrangerar varje höst Ruggugglan, en tisprunda för mopedister. I år… ?

Så blir nya O'Learys

Umeå Det som en gång var restaurang Victor och senare Victoria byggs nu om för att bli en del av en stor… ?

Dalen fick en poäng i bortapremiären

Umeå Efter seger i SSL-premiären på hemmaplan blev det förlust på bortaplan. IBK Dalen föll på ett straffmål i sudden death mot Växjö. Efter två… ?

4 snabba efter Tegs förlust

Umeå Teg förlorade i premiären hemma mot Kiruna med 2–3. Sportens Emanuel Otterhall såg matchen. ?