Vännäs
Tom Juslin

Föreslår nedläggning

Publicerad 11 februari 2013

Vännäs Kommunstyrelsen i Vännäs, som sammanträdde i dag, föreslår en nedläggning av de tre byaskolarna Brån, Tväråbäck och Pengsjö.

FÖLJ ÄMNEN
Beslut om nedläggningen tas i kommunfullmäktige den 25 februari.
 Det beslut som fattades under votering var att föreslå en nedläggning av skolorna och att det inte ska bli någon skolstart på dessa i samband med hösten 2013, säger Johan Söderling (S), kommunalråd i Vännäs kommun och fortsätter:
– Det var tufft, men nödvändigt för att nå de mål som fullmäktige gett oss – att få ekonomin i balans till 2014.

JOEL LINDBERG

 • Fd Tväråbäckare

  Trist, men att bo i Tväråbäck är jättebra ändå förstås. Kanske friskola vore något?

 • gäst

  Som nyinflyttad till en av dessa byar funderar man på om man måste packa ihop igen… 

  • Jon

   Vi undrar det samma…. Flyttade från Vby till Brån förra året…. Nu ska barnen måste bussas till Vby för att gå i skola……..

 • Förälder

  Undrar hur många som kommer flytta från kommunen? Jag kommer inte låta mitt barn börja på Vegaskolan, alldeles för mycket barn. Så om nedläggningarna blir verklighet tappar ni ännu en barnfamilj från kommunen…. Detta är ett dråpslag mot hela kommunen! Tänk om!

  Kan man verkligen inte spara på andra verksamheter? fick inte politikerna höjda löner nyss? Det gick tydligen vägen. Hur mycket kostar en konstgräsplan? Tydligen är det viktigare än att låta mångfald och valfrihet inom skolan gå före.

  Jag skäms att bo i denna kommun!

  • Hasse01

    Måste tyvärr då meddela att Vännäs kommun inte är ensam om detta fenomen ang byaskolor. Se istället till att regeringen ger kommunerna det de behöver istället för skattesubventioner av allehanda slag. Gör din röst hörd för ett rättvisare Sverige

  • Medborgare

   Att bygga en konstgräsplan (eller en skola) görs som en investering och sker oftas med lånade pengar, sedan betalas lånet av i tackt med värdminskningen av det som byggts. Drift av en skola (eller en fotbollsplan) måste betalas från den kassa man har, man kan inte låna pengar till drift eftersom den inte har något värde kvar när den utförts. Detta gör det alltså inte möjligt att jämföra kostnader för att bygga något och att driva något rakt av. 

   Visst kan man spara i andra verksamheter, men den svåra frågan är i vilka? Hur kommer de som drabbas av detta att reagera och är det ens möjligt att göra en sådan stor besparing i en redan hårt belastad verksamhet? Har du några förslag? En flytt av eleverna till Vegaskolan och Vännäsbyskola skulle inte ge några försämringar för barne vad gäller undervisning (snarare tvärt om), besparingen ligger främst i lokalerna och vissa extrakostnader för att en liten enhet kostar mer per elev än på en större enhet. 

   Jag är helt övertygad att om inte precis alla så minst 99% av eleverna kommer att få en bättre undervisning med fler kompetenta lärare/vuxna i sin närhet och därmed bättre förutsättningar att klara målen i skolan. De får dessutom vara i en miljö med fler barn och med barn ur olika etnisk-, religös och social härkomst vilket främjar den sociala utvecklingen för individen vilket stärker deras möjligheter till en god framtid.  Jag tror absolut att det finns många bra saker med de små enheterna men för eleverna så överväger fördelarna med undervisning på Vega- och Vännäsby skola. Det är snarare föräldrarna som ser detta som ett problem, inte eleverna.

 • skattesmitare

  Starta egen skola
  Smit med skattepengarna och lev livets glada dagar på nån ö
  Sånt går alltid hem..

 • 4-barns mor

  Trist och speciellt för barnen som älskar sin skola….. Nu får man börja söka bostadsannonser igen, denna kommun är ju helt ute och cyklar när de sparar in på det bästa vi har, barnen :(

 • 4-barns mor

  Du vet inte vad det handlar om att ha sina barn på en liten skola, försök sätt dig in i andras situation en stund så kanske du förstår. 

 • kommuninnevånare

  På Vännäs kommuns hemsida står att 32% av befolkningen bor i Vännäs, borde inte resten av befolkningen få behålla den
  kommunala servicen i närheten av den plats man valt att bo på? Varför ska Vega byggas ut? Är det för att rymma elever från Tväråbäck
  Och Pengsjö?

  • Vännäsbo, men på LANDSBYGDEN

   Vännäs kommun är en kommun där alla medborgare har lite olika värde beroende på var man bor. Jag förutsätter att kommunen får med sin ny slogan på hemsidan; Vännäs en kommun där vi satsar allt på centralorten.

 • Resurser….

  Behövs mer skatteintäkter och fler barn. Går inte driva skolor annars.

  • GÄst

   För det behövs mer inflyttande. Men med detta hot om nedläggning kommer det inte flytta in fler, snarare tvärtom. Därför kommer skatteintäkterna minska.

  • Lars W

   Skatteintäkterna ökar ju
    befolkningen likaså. Men de ökade intäkterna dessa går till socialbidrag.

  • Dairytroy

    Tyvärr så blir det nog inte fler barn i byarna.
   Ett bra sätt att utarma landsbyggden som politikerna säger sig värna om. Så någon form av uflyttningar från byarna som drabbats av stängda skolor blir det säkert. Vad blir nästa steg? Indragningar av distriktsköterska. Locka folk till byggden annars blir det inga skatteintäkter. och när dom gamla dött ut. Då e byarna döda.

  • Vännäsbo, men på LANDSBYGDEN

   ..Och ökad inflyttning får man INTE när man stänger skolan och sedan förskolan (för det kommer att bli följden även om man inte säger så nu). Politikerna måste inse att Vännäs kommun består av mer än det som syns utanför kommunkomntorets fönster. Och att Landsbygden är ett attraktivt alternativ för folk som vill flytta hit. Alla vill nämligen inte bo inne i tätorten. Det finns inga lediga fastigheter idag, ett tecken på att Landsbygden är en plats där många vill bo!

 • Hans Olsson

  Äntligen ett förslag i jämlikhetens anda, nu får alla barn i kommunen samma möjligheter till samma kostnad. Detta förslag kommer att ge alla barnen i kommunen bättre förutsättningar. Mer resurser kan sättas in administration blir enklare,mfastighetsunderhåll lägre….KANON förslag.

  Sälj skolorna direkt så slipper man mer diskussioner. När jag var barn hade vi 5 kilometer till skolan…då fanns något som hette gå och cykla….buss vad var det.

  • GÄst

   För VEM är det jämlikt? DIG? Fråga barnen som slits upp från sin trygghet och lämns sin skola. Får verkligen alla barn samma förutsättningar? Kan DU garantera det,  med fler och större klasser? Det har ju hänt en del med skolorna och samhället sen du var barn. Barn har mer rättigheter till en bra skolgång och valfrihet är ett ledord likaså TRYGGHET. Det blir långa dagar för barnen som kanske måste flyttas och bussfärden lång. Jag antar att du GÅR till ditt jobb i dag eftersom du var så duktig att promenera när du var ung.

 • kommunbo

  En ny logga hade kommunen tydligen råd med?! Men inte att låta våra barn få gå kvar i sina byaskolor. Ofattbart hur man prioriterar i denna kommun!

 • fd elev på liten skola

  ni som ivrar för en liten skola, har ni själva gått på en och upplevt den ensamhet och utsatthet man känner när man inte har några jämnåriga kompisar och den hopplöshet man känner när man sedan kommer till en större skola där alla redan känner varandra och det är hopplöst att få kompisar. Det har präglat mig hela mitt liv, när jag blev vuxen svor jag på att mina barn skulle aldrig få uppleva det.

 • Vega

  Äntligen ett klokt beslut!!
  och låt de starta friskola och flytta som hotar med det….

 • Kommuninnevånare

  Jag skulle nog vara så fräck och säga att öveskådlig tid är ett år, ev. två år med tanke på hur systemet med fördelning av statsbidrag och prognoser på skatteintäkter ser ut, tyvärr är det inte längre tid som man kan överskåda. Hur skall det vara möjligt för NÅGON att lova något för längre tid än man vet något om. Visst vore det bra för kommunerna om man hade en längre överblickbar tid men så är det alltså inte. 

 • Medborgare

  Man måste försöka se sunt på frågan och inte bara låta känslorna ta över. Det finns fördelar och nackdelar med allt. 

  Jag är helt övertygad att om inte precis alla så minst 99% av eleverna kommer att få en bättre undervisning med fler kompetenta lärare/vuxna i sin närhet och därmed bättre förutsättningar att klara målen i skolan. De får dessutom vara i en miljö med fler barn och med barn ur olika etnisk-, religös och social härkomst vilket främjar den sociala utvecklingen för individen vilket stärker deras möjligheter till en god framtid.  Jag tror absolut att det finns bra saker med de små enheterna men för eleverna så överväger fördelarna med undervisning på Vega- och Vännäsby skola. 

  De alternativ som finns till besparingar om man väljer att driva vidare sex stycken grundskolor i Vännäs kommun skulle komma att drabba ALLA elever (i både tärtort och byskolor) mycket hårt och faktiskt slå mot deras undervisning, hälsa och miljö. Jag anser att det skulle vara mycket oansvarigt mot våra barn och därmed något som inte är acceptabelt. 

 • Dairytroy

  Underlaget minskar det förstår man. Lokaliteter kostar att hålla varma och underhåll på byggnader. Men! Hur mycket kommer en friskola att kosta? Om all vinst skickas utomlands. Då kan det ändå bli dyrt för kommunen och dess innevånare. Eller?

 • Bobby

  I came here to sweden 1 year ago from england with my Swedish wife and 2 small childern. a massive part of the reason for moving was living here in the country side which is a wonderful place to bring up your children. I have seen big schools with many pupils and they dont work, the only people who suffer are the children. Its such a shame, as schools like this (Pengsjö) offer so much to children and they get all the essential skills that help shape them into the adults of the future.

 • Valter Högbom

  Det vore bra om andra sakkunniga kunde ta del av denna undermåliga uppräkning av kostnader och felaktiga poster. En saklig analys av underlaget skulle inte skada. Den delen som analyserar effekterna av nedläggningen uteblir nästan helt och istället liknar allt ett beställningsjobb…. Där man vill få fram en utredning, som produkt leder till att skolorna måste tas bort. Ingen övergripande analys har gjorts på övriga förvaltningars poster, det saknas fullständiga underlag till detaljposter för besparningarna. Personal på de berörda skolorna är inte informerade om planerna som måste anses som övergripande verksamhetsfrågor, ingen analys finns hur man löser skolsituationen till hösten då lokaler (befintliga sådana) saknas. Underlaget saknar beskrivning av övriga konsekvenser för verksamheten och kopplar inte ihop logistiken av eleverna på ett konsekvent eller sakkunnigt sätt.

 • Niclas

  Jaha , så fick de styrande politikerna sin vilja igenom tillslut men förhoppningsvis så kommer vi kommun medborgare ihåg detta vid valet om 1,5år och lägger vår röst på nån som inte har tagit beslut om att utarma våra byar.
  Det man som kan undra över är att en konstgräsplan med tillhörande faciliteter för 20msek för en årlig kostnad på 3,5msek (det är det sparar på nedläggningen av skolorna enligt TÅ) det har vi råd med och det klart planen ligger ju i tätorten ;-) .
  Sedan att det står andra lokaler ute runt om i byar & samhällen som kommunen redan driver och lägger pengar på det är tydligen OK men det klart våra politiker & tj-män i kommunen behöver ju garage till sina bilar m.m. och då har ju kostnaden inte så stor betydelse för lite ”förmåner ” måste ju vi skattebetalare unna våra utmärkta politiker & tj-män….
  Nä fy fan för denna svågerpolitik som bedrivs i Vännäs Kommun…………..tänk 2ggr på vad ni röstar på i nästa val.
  // Niclas
   

  • Malin

   Intressant, var finns garagen till tjänstemännen och politikernas bilar som du hänvisar till?

 • Åhörare

   Märkligt att det bara finns ”smågrus” att hämta i kommunkorridorerna…. kanske för att det är just dom som söker besparingarna?

 • Förälder

  Jag tycker att media och politiken i Vännäs ska bevaka/presentera vad alternativet innebär för våra barn i alla kommunensskolor. Jag  kommer inte att rösta på centern efter de förslag man lagt fram i ks. Jag tror att centern glömt bort att det finns väljare även i Vännäsby och Vännäs. Blir alternativet uppsägningar innebär det för Hammar, Vega och Vännäsby 3-4 lärartjänster per skola. Vikla barn blir då drabbade?

  • MM

   Centerns förslag var inte att skolan skulle spara dessa tjänster utan kommunen i helhet. 

   • Medborgare

    Eftersom barn/utbildningsförvaltningen och vård/omsorgsförvaltningen är de stora nämnderna kommer uppsägningarna hamna där.  

 • Dairytroy

  hej nytänkande. Håller med dig om att ett nytänkande skulle vara bra i kommunhuset. maila gärna mig. dairytroy@yahoo.se så kan vi väl se vad vi kan göra för nytänkandet. kanske ett nytt parti. lasse

 • Vännäsbo, men på LANDSBYGDEN

  Byagemenskapen är alldeles UTMÄRKT på vår landsbygd! Och det finns inga tomma hus, eftersom barnfamiljer idag har kunnat erbjudas förskola och skola. Men, utan den servicen kommer man inte att välja att flytta hit längre. Då kommer husen att bli sommarstugor åt stadsbor och står tomma under större delen av året. Och det ger inga skatteintäkter för Vännäs kommun. Det ÄR fart på skolverksamheten, det är bara det att vissa politiker vill att landsbygden ska dö ut. Utbyggnad av Vega för x miljoner för att få plats med bybarnen och riva byskolor där skattebetalarnas pengar har investerats de senaste åren, det är planen.

 • Vännäsbo, men på LANDSBYGDEN

  Jättebra för dem! Men att gå på en stor skola utan möjlighet till vettig utemiljö passar inte alla barn.

 • inte lurad

  Vad är det för politiska pampfasoner som pågår? Chefer som är ute i skolan och omsorgen och talar om hur många tjänster som kommer att försvinna om inte byskolorna läggs ner. Rena dumheterna, är det ingen som funderar på vilken roll budbärarna har och ifall inte skrämselhickan är eget intresse? Det finns andra delar av kommunen som skulle behöva kollas upp.

 • koortben

  Det kan ju vara så att byaskolorna är för små för att rymma centralortens elever.

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Vännäs Polisen varnar för att falska sedlar är i omlopp i länet.
Polisen i region Nord… ?

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

Vännäs Miljöpartister inom Svenska kyrkan i Luleå stift vill att stiftet börjar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Vännäs Med milda vindar kommer inte bara värmen – utan också massor av… ?

TV: Höga halter redan till helgen

TV: Höga halter redan till helgen

Vännäs Redan nu rapporteras det om måttliga till höga halter av alpollen i Umeå. Över… ?