Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Därför hålls dörrarna stängda

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Umeå Tingsrätten avkunnar följande beslut:

Utifrån åklagarens gärningsbeskrivning i ingiven stämningsansökan är de brott som kommer att redovisas i det här målet våldsbrott. Det är således inte ansvar för sexualbrott, även om en del i gärningsbeskrivningen omnämnda omständigheter har sexuell natur. Detta faktum ger andra förutsättningar för domstolens sekretessprövning än när det är fråga om sexualbrott.

Förutsättningarna för det här målet återfinns i 21:1 i offentlighets- och sekretesslagen (21 kap, 1 paragrafen). Där anges att sekretess gäller för uppgifter som rör en enskilds sexualliv, om den enskilde eller någon närstående till denne kommer att lida betydande men om uppgiften röjs.

En del av det skriftliga material som inkommit i målet är utan tvekan av sådant innehåll att det bör sekretessbeläggas. Den förestående muntliga bevisningen, eller alltså förhör med tilltalade, målsägande och vittnen, kan antas också vara rimlig att åtminstone i vissa delar sekretessbelägga och då också hållas inom stängda dörrar.

En betydande del av det skriftliga och muntliga materialet är emellertid av sådant innehåll att det är tveksamt eller olämpligt att sekretessbelägga. Att försöka särbehandla materialets olika delar utifrån vad som bör sekretessbeläggas eller inte, eller alltså i praktiken att parter och vittnen anpassar sina framställningar och att dörrar öppnas och stängs, är inte praktiskt möjligt. Det går ut över rättegången på ett oacceptabelt sätt och i den situationen är tingsrätten av den uppfattningen att övervägande skäl talar för att låta rättegången, efter det att parterna framställt sina yrkanden och motparten framställt sina inställningar till dessa yrkanden, stänga dörrarna att gälla under hela den fortsatta rättegången.

Ett flertal inbrott i länet under helgen

Umeå Polisen har larmats om två villainbrott i Umeå och Nordmaling. Totalt har fyra… ?

Guif vill ta plats i SFL

Umeå Team TG åkte ur svenska futsalligan. Nu kan Gimonäs UIF ta steget upp. – Det är… ?

Ikeas nya LED-stjärna

Ikeas nya LED-stjärna

Umeå När Ikea öppnar i Umeå 26 februari blir det under en ny ledstjärna – LED. Det… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Unga bygger sitt eget Minecraft

Unga bygger sitt eget Minecraft

Umeå Här lär sig unga att bygga egna delar i det populära datorspelet Minecraft. Det… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Tvingas åka 26 mil för rutinultraljud

Tvingas åka 26 mil för rutinultraljud

Umeå Specialistmödravården i Umeå klarar inte av att ta emot alla gravida för det… ?