Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Därför hålls dörrarna stängda

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Umeå Tingsrätten avkunnar följande beslut:

Utifrån åklagarens gärningsbeskrivning i ingiven stämningsansökan är de brott som kommer att redovisas i det här målet våldsbrott. Det är således inte ansvar för sexualbrott, även om en del i gärningsbeskrivningen omnämnda omständigheter har sexuell natur. Detta faktum ger andra förutsättningar för domstolens sekretessprövning än när det är fråga om sexualbrott.

Förutsättningarna för det här målet återfinns i 21:1 i offentlighets- och sekretesslagen (21 kap, 1 paragrafen). Där anges att sekretess gäller för uppgifter som rör en enskilds sexualliv, om den enskilde eller någon närstående till denne kommer att lida betydande men om uppgiften röjs.

En del av det skriftliga material som inkommit i målet är utan tvekan av sådant innehåll att det bör sekretessbeläggas. Den förestående muntliga bevisningen, eller alltså förhör med tilltalade, målsägande och vittnen, kan antas också vara rimlig att åtminstone i vissa delar sekretessbelägga och då också hållas inom stängda dörrar.

En betydande del av det skriftliga och muntliga materialet är emellertid av sådant innehåll att det är tveksamt eller olämpligt att sekretessbelägga. Att försöka särbehandla materialets olika delar utifrån vad som bör sekretessbeläggas eller inte, eller alltså i praktiken att parter och vittnen anpassar sina framställningar och att dörrar öppnas och stängs, är inte praktiskt möjligt. Det går ut över rättegången på ett oacceptabelt sätt och i den situationen är tingsrätten av den uppfattningen att övervägande skäl talar för att låta rättegången, efter det att parterna framställt sina yrkanden och motparten framställt sina inställningar till dessa yrkanden, stänga dörrarna att gälla under hela den fortsatta rättegången.

Nu städas älven på cyklar

Umeå Cyklar, kundvagnar och en och annan longboard fick se dagens ljus när älven rensades på skrot. ?

Älven rensas på cyklar

Älven rensas på cyklar

Umeå Cyklar, kundvagnar och en och annan longboard fick åter se dagens ljus när älvsbotten vid kajen rensades på tisdagen.
– Den har nog… ?

Så kan misstänkte blottaren dömas

Umeå Kriminalvården har nu kommit med sitt yttrande i utredningen som pågår mot den misstänkte blottaren i Umeå.
Kriminalvårdens yttrande ingår… ?

Brandlarm på Volvo i Umeå

Umeå Strax efter klockan 14.00 larmades räddningstjänst till Volvo lastvagnar.
Ett automatiskt brandlarm hade utlösts. Inga rapporter finns dock… ?

Åtalas för beröring och knuff

Umeå En man från Sollentuna åtalas efter en händelse på en krog i Umeå.
Det var i början på November i fjol som mannen, född 1988, misstänks ha… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå