Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Umeå

Inget hästkött i Umeås skolmat

Publicerad 11 februari 2013

Umeå Måltidsservice, som lagar mat till Umeå kommuns skolor och förskolor, uppger att det inte förekommer hästkött i skolmaten. Måltidsservice köper inte in färdiglagad lasagne.

Larmet om att det förekommer hästkött i stället för utlovat nötkött nådde på måndagen även skolmat. Skolor som köper in fabrikstillverkad lasagne kan ha serverat lasagneportioner som innehåller hästkött.

Ledningen för Måltidsservice avfärdar att larmet berör Umeå kommuns skolmat.

- Nej, vi är inte oroliga för det, säger Ulla Dellkrantz, chef för Umeå kommuns Måltidsservice.

Måltidsservice köper inte in färdiglagad lasagne.

- Vi gör den själva från grunden. Just nu har vi inte heller lasagne med köttfärs på menyn. Den nötfärs vi använder köper vi via grossisten Servera, säger kostekonom Kerstin Örn Andersson.

 • Mange

  om man tittar på nyheterna så är  servera inblandad i affären med häst-kött. kolla svt/rapport lite motsägelsefullt  tycker jag att man kan svära sig fri då.

  • Halvbyxa

   Men det var ju i den färdiglagade lasagnen som ej köpts in…

   Men hästkött är iofs väldigt gott, men inte bör det finns med i produkten om det ej står på deklarationen,

 • Stalldrängen.

  -Bara för att köttfärsen inte gnäggat någon gång – behöver det inte betyda att det inte innehåller ngt höstkött. ”Näe det kan ju vara åsnekött” skriade HARRY BOY”.

 • pwm

  Var inte så övertygade om att de som fuskar säljer extra billigt. Säljer de till ordinarie pris så tjänar de ju mera. De kanske lika gärna har lockat med bättre leveranstider.

 • Anton

  Äter hellre hästkött än slaktavfallet som blir till korv och hamburgare. Vad tror ni händer med tex alla koögon? Tror ni dom slängs? Näe…

Man häktad efter vansinnesfärd

Umeå Den man som misstänks för en rad olika brott efter intensiv polisjakt har nu häktats.
Det var i torsdags som två privatpersoner tvingades… ?

Efter mardrömsstart kom kunderna

Efter mardrömsstart kom kunderna

Umeå En varmare dag behövdes för att kunderna skulle hitta till Skeppsbron och matvagnarna. Även om det inte var rusning fanns en positiv… ?

Smarta miljölösningar

Umeå Tillsammans med belgiska Ghent och skotska Glasgow vill nu Umeå delta i ett EU-projekt för att leda utvecklingen av smarta och hållbara… ?

Mardrömsstart - men med solen hittade kunderna

Umeå Efter en tuff helg med dåligt väder fick foodcourten på Skeppsbron äntligen fint väder. ?

Kulturåret- ett lönsamt projekt för Umeå

Kulturåret- ett lönsamt projekt för Umeå

Umeå För varje krona Umeå kommun satsat på Kulturhuvudstadsåret 2014 har staten, EU, företag eller andra institutioner satsat drygt 3… ?

Tyck till om Umeå
Applåden från Umeå