Sorsele
SCANPIX

Dyster framtidsprognos för inlandet

Publicerad 12 februari 2013 (uppdaterad 12 februari 2013)

Sorsele Barnkullarna i inlandet minskar kraftigt och framtidsprognosen får inga politiker att hoppa jämfota av lycka. I Sorsele och Åsele väntas barnaskaran vara halverad om tio år.

I tisdagens tidning:

Ett orosmoln som bara växer i storlek.

Läs analytikern Pontus Grahns analys av inlandets framtidsutsikter i dagens VK.

Läs papperstidningen eller e-tidningen - klicka här!

För att se hur utvecklingen av barnkullarna kan komma att se ut de närmaste åren har Pontus Grahn, analytiker för Region Västerbotten, tagit fram en prognos baserad på de senaste årens befolkningsutveckling.

Resultatet är en nedåtgående trend för hela inlandet. Prognosen blir framför allt märkbar för Åsele och Sorsele. Det faktum att antalet kvinnor i barnafödande ålder minskar gör att barnkullarna i snitt väntas halveras det kommande decenniet.

– Så vida inte fertiliteten eller immigrationen ökar är det sannolikt att det totala antalet barn kommer att minska de närmsta 10-15 åren, säger Pontus Grahn.

I inlandet har befolkningspyramiden ersatts av ett träd. Det föds allt färre barn samtidigt som vi lever längre.

– Om den här trenden håller i sig kommer det att bli väldigt tufft för många kommuner. Det måste ageras nu och inte sen, det här är en livsavgörande fråga för hela inlandet, säger Pontus Grahn, analytiker för Region Västerbotten som gjort en djupdykning i inlandets befolkningsstatistik.

John-Eric Halvarsson arbetar för Region 8, ett samarbete mellan samtliga inlandskommuner i Västerbottens län. Han berättar att befolkningsfrågan har hög politisk prioritet.

– Vi måste nå ut och attrahera framtidsbyggarna, det vill säga personer i 25-44 års ålder. Vi måste tillsammans skapa arbetstillfällen och öka orternas attraktivitet, säger Halvarsson och fortsätter:

– I dag lyfter vi fram naturen och friluftsliv medan en barnfamilj kanske skulle uppskatta att de hinner hem på lunchen eller får tid till att umgås med sina barn i stället för att sitta en timme i kollektivtrafik. Funderar man på att flytta till Lycksele och Norrlands inland vet man redan att skidåkning finns att tillgå.

Vad tycker du att inlandet ska marknadsföra? Tyck till i kommentarsfältet under artikeln!

 • Johan

  Kanske läge att göra det lite mer lönsamt att bo i inlandet . För att alla bor på ett ställe är ju knappast nått att sträva efter . Det kan man ju se klart och tydligt hur bra det funkar i alla megastäder.

  • Bidrag?

   Bor man i glesbygd får man räkna med sämre service.
   Vill man ha bättre service får man betala för det. Eller vill du ha bidrag?

 • irriteraddonna

  I många, många år har massor med folk lämnat inlandet på grund av att det inte har funnits jobb här. En jätteviktig sak är ju att skaffa fram jobb så att människor kan bli kvar här uppe. Det är ohållbart att en massa människor bara ska gå på socialbidrag. Vem ska betala tillslut?

  • Bidrag?

   Finns inga jobb så är det bara att flytta. Väldigt enkelt.

 • Andrea

  Först å främst. Måste komma ifrån alla miljöteroristerna för vi kan.inte överleva utan jobb å då måste vi explotera naturen.. Sen nästa bit bit att få hit folk är att göra det lättare för jägare att komma hit å börja jaha som ett vargfritt område bara en sådan sak kan ordna en massinflyttning för folk i söder vill inte leva med varg å inte i städerna… Det funkar inte att miljönissarna i städerna ska bestämma över oss för det ändå dom.lyckas med är urfolka oss för

  • Bidrag?

   Så du vill ha en vargutrotning?
   Nu har ju EU tänkt dra Sverige inför domstol, mycket bra. Varghatarna har förlorat och vargen har äntligen fått ett bra fotfäste i vår vackra svenska natur.
   Heja EU.

   • swosh

    Det märks att du är stadsbo!

   • laangben

    Vargutrotning? Räcker inte de 50.000+ vargar som stammen som sträcker sig in i Sverige består av?
     
    I den andra änden av stammens utsträckningsområde är de just i färd med att skjuta 3500 vargar. De tycks inte se någon risk för utrotning…

 • ilch

  Lägre skatter och annan uppmuntran för företagen som i sin tur ger jobb.

  • Bidrag?

   Skatter finansierar er välfärd, hur går detta ihop?
   Dags inlandsborna börjar inse att det inte är lägre skatt utan högre skatt som krävs om ni vill behålla er nuvarande välfärd.

 • leffingweller

  Problemet är attraktiva arbeten, efter utbildning går ungdomarna vidare. Men utbildningen är en väg att marknadsföra, natur och fritidsintressen.Kvalitetsutbildning som marknadsförs i hela Sverige. Här behövs små företag – med lätta produkter som kan samtransporteras. Transportkostnaderna blir höga för inlandet. Jordbruks politiken måste inriktas på del jordbruk, kulturlandskapet håller på att växa igen. Matpriserna är också en del i problematiken,samt även bensinpriset. Visserligen har man tillgång till mycket in  natura  – jakt och fiske. En possitiv trend,många ute i Europa köper fritidshus i Inlandet.
  Turismen har en framtid, men det måste till satsningar. Universitetet i Umeå kan lägga mera forskningsstaioner i inlandet.ex skogsforskning, vatten och fiske, viltbestånd och
  småföretagsforskning – på kommunerna –  och  vad som krävs för att starta eget. Utlokaliseringar av vissa statliga eller privata företag helst inom El – eller annan energi verksamhet, dessa kräver inte transportkostnader – eftersom allt fjärrstyrs. Lönenivån är högre i stora företag. 
  Man får helt enkelt söka locka ungdomar som inte har så stor anspråk. Utan de som kan leva enkelt och billigt. men i slutändan kommer deras barn att kräva utbildning och bra jobb vilket sätter snurr på utflyttningen igen. Inlandskommunerna blir omsättnings kommuner – in och utflyttning – Stabilitet är vad som behövs – men kanske inte är möjlig för där krävs stora satsningar. Frågan är om allt  detta är möjligt.
  Vi får nog leva med detta.Endast de som har låga anspråk kan bo kvar i inlandet.Och de som har fritidshus för rekreation
  inom pendel avstånd från de stora städerna.

 • Urban Dahlgren

  Kanske vi skulle utveckla våra råvaror tillgångar bättre istället för att skicka iväg det för förädling i andra delar av landet. Ett litet exempel om jag skall köpa äkta lingonsylt kan jag hitta det i Berlin på en butik där.Vad finner vi för sylt i våra butiker ja inte är den äkta utan består mest av äppelmos ock vinbär.Detta exempel är bara till för att väcka tankar på att vi måste bli bättre på att tänka på hur vi kan utveckla våra tillgångar.

  Urban

 • Utan näring dör allt levande

  Inlandets bebyggelse startades av skogsindustrins behov av arbetskraft, en arbetsmarknad som kraftigt minskat de senaste 75 åren. Utan arbetsmarknad dör inlandet, som tyvärr saknar andra konkurrensfördelar. ”Vildmarkensframtida arbetsmarknad” blir södra Norge, Värmland,  Dalarna och Jämtland.

  Så blir min analys av möjligheterna. Det kommer att finnas många fritidshus etc i inlandet, men för lite för försörjning av en stadigvarande befolkning. Kvar blir skogsnäringens processorer och lastbilar, som om 50 år sköts av veckopendlare från kusten och enstaka överlevande mindre samhällen.

  Så har det blivit i andra delar världen. Svenska staten kommer att betala för samhällenas ”anständiga död” under kanske två generationer till, men sedan har cirkeln slutits, och detta inser den unga generationen, som flyttar till en bättre framtid på andra platser. Alla kan därför välja sin egen framtid, på gott och ont.

  • gäst

   Kan vi välja vår framtid?

 • Marianne på Bygget i Mosekälla

  Vi bör studera vårat grannland Norge! Lyckas de behålla glesbygden levande, varför skulle inte vi också det? Det är en fråga om politisk vilja!

 • Ulf Edlund

  32,5 miljarder ska vi betala i medlemsavgift till EU, om vi istället skulle satsa
  dom pengarna på skolor, vård och omsorg så skulle folket kunna bo kvar i byarna
  i inlandet. Sedan vi gick med i EU har det varit prat om hur vi ska få pengarna
  att räcka till, samt nedragningar i allt. Samtidigt så slås alla kuststäder och samhällen om att dra invånare från landsbygden in till stan, om dom istället
  skulle ordna så att det blev bättre t.e.x bussförbindelser så skulle ju folk kunna bo
  kvar i byarna och på det sättet hålla landsbygden levande.

  • http://www.facebook.com/people/Jan-Sandström/1225603361 Jan Sandström

    Du får räkna bort det som kommer tillbaks från EU till landet.
   Då blir det en mindre siffra än de 32,5 miljarder, dock en betydande siffra.

   Men ska vi vara solidariska ska vi rika länder dela med oss.
   EU fungerar inte om alla länder ska få tillbaks mer än de betalar men så resonerar ett flertal.

   Bäst vore ändå att gå ur EU, solidariska kan vi vara ändå.

 • Nils Hult

  1. Gör hela inlandet till en skattefri zon för företagare!

  2. Satsa även mera storskaligt på turismen, vi har en unik vildmark som är exotisk för merparten av alla som inte bor här uppe men de flesta av oss ”ser inte skogen för alla träden”. Bokstavligen! 

 • Gäst

  Jag har snart betalat bort inlands huslånet på 300k, efter det kommer jag förhoppningsvis aldrig mer att amortera på något utan tar från högen. 
  Har därtill kunnat spara en hel del till kidsen, till deras framtid.Billiga bostäder med stora tillhörande marker ger inlandsborna och dess kommande generationer framtida trygghet.
  Köfrihet samt trängselfritt ger livskvalitet, 1 timme för oss i t.ex. Umeå och man får en tung klump inom sig, tycker synd om dem som tvingas ha det så, dag ut och dag in.
  Undersökningar visar även på att i inlandet t.ex. Åsele /Sorsele är barnen lyckligare än t.ex. i Umeå, trots ett mindre utbud, vem vet kanske har man som förälder i inlandet generellt  mer tid för dem, samt speglar av sig mindre oro än de stadsbundna tvingas till.
  Som barnkammare är inlandet tryggt och bra!
   Orosmolnet´s skola nummer 1 för inlandet är väl  den tärande attityd som kustbyråkrater typ MP´ Winroth, samt S´ Olofsson, Holmlund etc. bär gentemot inlandet, kan dessas avundsjuka jamte tankegångar få minskat inflytande på inlandet så ändras kursen mot framtiden direkt.
  Lapplands län är ett avgörande steg i den riktningen.

  • http://www.facebook.com/people/Jan-Sandström/1225603361 Jan Sandström

    Jag kommer aldrig att kunna betala mina 700k som ändå är en obetydlig summa för att vara mitt i smeten.
   Men skulle jag sälja får jag ut drygt 2000k och kan köpa bostad m.m. m.m. en bit utanför stan.
   Skulle du vilja sälja är det bara någon som jag som kanske köper, eljest är det nog svårt att sälja i inlandet idag.
   Men nog är man sugen på att flytta ut från Umeå som blivit en otrevlig stad att bo i.

   • Gäst

    Tänk den kanske barnfamilj som i dagens läge kanske köper av dig för 2000k. 
    Tror att mitt hjärta är lugnt och glatt när jag en dag ska sälja mitt till förmån för en barnfamilj, jag vet i mitt samvete  att de får en bra och trygg framtid för sig och sina barn om de bara är framåt, en lägre investering till lägre risk, man sätter trots allt inte kanske 1500-3oook på spel.Sedan så är det nog mindre troligt att en Umeåbo köper det om man ser tillbaka på förrättade köp historiskt, mer troligt är kanske en tysk, engelsman, norsk, schweitsare etc. eller troligast av allt barn av inlandsbor.

 • Petter22

  ”Familjeliv i fin natur” är en bra slogan.

 • Bidrag?

  Så bidrag och subventioner ska konstgjort hålla inlandet vid liv?
  Nej tack. Lär er stå på egna ben.
  Utveckla råvaror och förädla så långt det går. 

  • Nabo

   NUS, Universitetet, Länsstyrelsen mm.
   Klarar Umeå att stå på egna ben utan detta?

 • Bidrag?

  Subventioner och bidrag är i stort sett det enda som sägs här. 
  Verkligen tragiskt.

 • Kenneth Andersson

  Vi har en av de starkaste tillväxsektorerna på energi på andra sidan gräsen samtidigt satsar vi 10 miljarder på en järnväg längs kusten som är så långt borta som möjligt från denna marknad en järnväg som dessutom upphandlats
  av människor som saknar erfarenhet så att miljarderna forsätter att rulla dvs
  vad inlandet kan erbjuda är en milö där enfalden inte får råda över förnuftet
  vilket inbär satsningar för att komma över tillväxten på andra sidan.

 • Gäst

  Det är det här som den Borgeliga Alliansregeringen, absolut vill, men det började på Sossarnas tid, ingen riksdagspolitiker vare sig i högerfältet eller  eller i det vänstra tycks ha nåt större intresse för Norrlands inland och fjälltrakter. Under de senaste 30 åren så har Riksdag och regering utarmat dessa trakter.

  • laangben

    Det är framförallt MP som är landsbygdsfientliga. De vill höja bränsleskatterna och tjatar om kollektivtrafik som inte finns utanför de större städerna. De lever i en drömvärld som är koncentrerad till livsvillkoren kring Stureplan där de kan ondgöra sig över (den för glesbygden livsviktiga) bilismen över en caffe latte.
    
   De andra riksdagspartierna är dock inte mycket bättre skall sägas och det finns egentligen inget bättre realistiskt alternativ utanför heller.

   • Umebo

    Varje medborgare i världen får göra av med max 50 liter fossila bränslen per år.
    Om vi får oss Umebor och andra stadsbor att inte göra av med ”vår” andel så ökar chansen att inlandet kan överleva. Om bensinen kostar 30 kr per liter kommer Umeborna ändå att kunna köra till jobbet eftersom parkeringen kostar lika mycket och det inte avskräcker ändå. Däremot för en Åselebo som behöver bilen blir 30 kr per mil en för stor kostnad.

    Om du tänker på det: Är då MP ett landsbygdsfientligt parti eller ej?

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=682257655 Roger Abrahamsson

  Kommunikationer!! Att bo i en inlandskommun betyder helt andra förutsättningar. Bilen är a och o tex. Och dyrare transporer/resor betyder mindre folk i inlandet. Droppa bensinskatten helt i inlandskommuner, det skulle definititivt hjälpa.

 • En Blå Greve

  Ålägg företagen som tar ut naturresurser såsom El-prod, Skog och Gruvindustrin för sina inkomster till den kommun som de tas ut ifrån. 

  Istället för i Stockholm där de flesta företag har sitt säte.
  Tror att vi skulle få ett litet lätt uppsving…

 • Bidrag?

  Vill man bo glest får man vackert betala för sig. 

 • PP

  Nästan allt styrs av efterfrågan. Med den tanken i bakhuvudet kommer många problem att lösas om vi gör stödområden till skattefria regioner. Eller åtminstone regioner med betydande skattelättnader. Skattelättnaden ska vara på inkomst och inte för företag. Ingen skatt på inkomst frestar girigheten, som verkar vara människans främsta drivkraft. Dessutom måste de bo i området för att komma åt skattelättnaderna.
  När sen horderna av människor gör sitt inträde i den natursköna glesbygden kommer infrastrukturen att ordna sig självt.

  Att ta bort inkomstskatt för 400 000 boende, som ungefär bor inom stödområdet, kommer att minska statens inkomst med ungefär 4 – 5 miljarder kronor. Vilket i sig är en billig penning för regional tillväxtpolitik.

  • Gästen

   Drömmar som strömmar, folk vill komma därifrån!

 • Gäst

  Inlandet är sakta men säkert på väg att dö ut, visst måste man som ung förälder kunna ta ansvar och inse att framtiden ej Tyvärr ej finns kvar i denna vackra bygd! 

 • Undrande

  Var finns jobben då om hela norrland ska tömmas och finns det bostäder till alla

 • Asia

  Man kan förädla nära råvarorna, rymma mer förädlade produkter på relativt kort land frakt till fartygen väntandes vid isfri hamn i Norge, kanske sälja spillet med sina tillhörande dyra fraktkostnader till bl.a. Umeå energi om det visar sig ekonomiskt lönsamt, dvs. billigare och konkurrens kraftigare produkter än om man skickar oförädlade råvaror genom alla de Svenska flaskhalsarna in i trängseln och med där  tillhörande fördyringar.
  Troligt så kommer inom tid ringa förädling fortsättningsvis att ske i de trånga och dyra kustregionerna  eller för den delen i landet Sverige, landet är trots allt trasigt, sönder byråkratiserat allt som skall företas möter ett Svenskt och därtill EU byråkratiskt kvarnverk av yppersta världsklass, blir nog troligare  råvaru export liknade malmbanan, direkt till låglöneland från Norsk isfri hamn.Sverige kommer i närtid tvingas tänka om för att klara framtida export, konkurrens och ständigt krympande förutsättningar + ständigt skenande kostnader.Valmöjligheterna till olika yrkeskarriärer i städernablir troligen i framtiden i stort sett reducerade till statligt finansierade institutioner och verksamhet däromkring.

 • Pellecats

  Det går inte att bygga upp en framtid i inlandet på konstgjorda jobb! Ta Vilhelmina som exempel. Här har det provats snart allt från industrijobb (. Plastindustri) statliga callcenter (SJ) , Fritidsresor m. m. Ingenting är kvar av alla dessa satsade miljoner. Nu ska vi åter ta hand om asylsökande vilsekomna människor vilket vi även gjort tidigare. Detta är lättförtjänta pengar för en kommun som inte klarar av att göra något annat. Man kan se asylverksamheten som ett slags statligt socialbidrag till kommuner där det går extra raskt utför. Någon framtid i Vilhelmina lyser väldigt avlägsen efter 40 och 50 talisterna har gjort sitt.

 • Jonas

  Jag bestämde mig tidigt i min ungdom för att ge våra kommande barn en trygg och bra uppväxt,precis som den jag fick uppleva i vårt idylliska inland,där byarna fungerade som små samhällen och man hjälpte varandra. Tills man tillslut  började förstå vart denna ”ikea tänkande” värld drivit glesbygden. Allt handlar om hur stora ekonomiska vinster man gör genom att konkurrera fritt….billigast vinner!!! Det är väl så det är tänkt att vara,men i jakten på vinster går tyvärr inte alltid etik och moral hand i hand.Som jag läste i en av kommentarerna är det säkert inte omöjligt att vidare förädling av trä kan ske i låg löneländer,eftersom den svenska arbetaren har börjat kosta för mycket över lag. Jag tror att dom som väljer att bo kvar eller flytta in till inlandet kan vänta sej att arbeta med våra naturtillgångar,delar av skogs och gruvnäringen samt turism,och arbeten via dator hemifrån. I övrigt tror jag att utbudet i övrigt i dom samhällena som finns kvar blir ganska sparsmakade. En del kanske satsar på småbruk delvis självförsörjande med halvtids jobb och eget gårds kraftverk  plus el bil, vilket jag själv grubblat på. För priset på fossila bränslen kommer troligtvis att öka kraftigt inom ett par år eftersom ”peak oil” redan uppnåtts enligt många experter. Men barnen vi nu har ansvar över,är det den bästa  framtiden jag kan erbjuda dom??
  Till sist vill jag uppmuntra till att gynna lokalproducerade varor och lokala handlare för att motverka ett döende inland.Varje spenderad krona på lågpris affärer är ett bevis på att DU tycker det är okej att arbetstillfällen flyttar utomlands,där skandalerna nu hopar sej. Med andra ord,ett sätt att i förlängningen ta död på oss själva Jag tror att  det är hög tid nu att rusta för en hållbar framtid.

 • azure

  Det absolut viktigaste för att nån ens ska funder på att stanna i inlandet är att det finns möjlighet till ekonomisk trygghet vare sig bensinpriset är högt eller lågt.

  Har man inget jobb kan man inte bo kvar i sitt hus/lgh och man måste dra sig mot nejderna där dem finns.

  Blir tyvärr inte enklare än så.

  Inga jobb, inget folk.

  • Linnea

   Du har helt och hållet rätt. Detta är det grundläggande problem som utan en lösning är det som gör att norrlands inland går i stöpet.
   Det måste finnas JOBB,  stabila jobb som ger lön och varaktighet, man kan inte bo o verka utan att ha en säker inkomst. Friluftsliv eller ej, unika naturinslag eller inte har ingen som helst betydelse om man inte kan få ett jobb här uppe.

 • Finner mer än fem fel.

  Desinformatör:
  Pontus Grahn, analytiker för Region Västerbotten, går även denna under Holmlunds omfattande propaganda ledband?Som jag tycker det verkar i verkligheten så blir barnkullarna bara större och större, dagisplatser är svåra att få att räcka till, byarna fylls upp och det finns snart inte ens hus kvar att köpa i vissa byar. 

  • Gunnar Larsson

   All statistik finns på SCB.

  • Minstrellidstrom174

   Ska ha in min dotter på dagis i Sorsele till hösten. Verkar dock vara dåligt med plats……

 • Bengt

  Som i alla andra fall måste man ta tillvara det som är unikt. I detta fall är det naturupplevelsen och det som är kvar av vildmarken. Något liknande finns inte i övriga Europa. Turistnäringen har den i särklass största tillväxtpotentialen och den är dessutom arbetsintensiv och genererar en stor bredd av tjänster som ger jobb åt många kompetensområden. För att få fart på den måste man dock satsa och där ligger problemet. En råvaruskatt för bolag som är aktiv med att ta ut energi, skog och malm i regionen skulle kunna bidra men det krävs även ett aktivt politiskt ledarskap. Att inget göra är det största misstag som kan göras.
  Men det finns även utrymme för en livskraftig industri. Boendes i Stockholm med lång utbildning vet jag att många i min ålder (närmare 50) mycket väl kan tänka sig att ta ett steg och flytta om jobb finns. Det finns många som gärna skulle ta ut det man tjänat på sina bostäder och satsa på annan ort men då får inte offentlig servis läggas ned. En utlokalisering av fler offentliga bolag är ett sätt men lokalt måste man jobba mycket hårt med att stimulera de livskraftiga bolag som finns kvar. I tex Dorotea finns unik kompetens inom husvagnar/husbilar som kan vidareutvecklas med avknoppningsbolag mm. Det bör även finnas utrymme för en vidareutveckling av bioenergiinvesteringar och bygga ut minivattenkraftverk. Jag tror även att jordbruket kan få ny vind i seglen på sikt när allt mer jordbruksyta i världen försvinner pga klimatförändringarna.
  Det saknas inte idéer, men dessa idéer måste få bättre stöd både finansiellt och kommersiellt och det krävs ett aktivt politiskt ledarskap. Förvaltarna har gjort sitt. 
   

 • Nicklas

  Vad ska inlandet marknadsföra som är unikt? Ja Vilhelmina borde väl marknadsföra den politiska ”debatten” (läs tjafs på sandlådenivå). Man kan spela in en dokusåpa om hur några få stora egon kan falla ner på lägsta nivå av personangrepp istället för att ta sina uppdrag på allvar. Det borde kunna bli stor underhållning med hela sverige som åskådare…..:-P

 • Nabo

  Unikt?
  Varför måste inlandet kämpa för sin existens. Finge vi bara en rimlig ”ersättning” för det som plockas ut i form av naturtillgångar så skulle vi säkert klara oss bra. Tänker då främst på skog, malm, vatten- och vindkraft men även på de ungdomar vi utbildar och sedermera får jobb på annan ort. 

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Sorsele SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Sorsele Polisen varnar för att falska sedlar är i omlopp i länet.
Polisen i region Nord… ?

Centralköket i dåligt skick

Sorsele Sorseles centralkök Solhem har under flera år varit i dåligt skick. Under åren… ?

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

Sorsele Miljöpartister inom Svenska kyrkan i Luleå stift vill att stiftet börjar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Sorsele Med milda vindar kommer inte bara värmen – utan också massor av… ?