Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Sångfest fick fogarna att knaka

Sångfest fick fogarna att knaka

Porträtt Som en av de största kulturarrangörerna i länet arrangerade Svenska kyrkan, Luleå, ännu en kyrkosångshögtid, denna gång i Vilhelmina. ?

De har fått  tisdagarna att flyta

De har fått
tisdagarna att flyta

Porträtt Uppskattade. När nu det sista passet på det gamla badhuset är gjort ser kvinnorna bakom tisdagssimningen fram emot ett ovisst sommarlov. ?

Vem kan leva utan  ett par mjukisbyxor?

Vem kan leva utan
ett par mjukisbyxor?

Kåserier Visst, det var ju lugn och ro jag en gång såg fram emot inför övergången från yrkesverksam till pensionär, men ibland kan det faktiskt bli för mycket också av den varan.  ?

Tar chansen  att åka till Island

Tar chansen
att åka till Island

Porträtt Ellen Jonsson i Jomark, Robertsfors, har fått stipendium och åker i juli till Island på ett internationellt läger. – Jag är jättepeppad. ?

Fem frågor  till Allan Fjällström

Fem frågor
till Allan Fjällström

Födelsedagar Fem frågor till Allan Fjällström, Umeå/Abborrberg, som fyller 50 år tisdag den 24 maj.  ?

”Jag känner  mig mer vuxen”

”Jag känner
mig mer vuxen”

Porträtt För snart ett år sedan flyttade Dan Josefsson till Umeå. Tio år tidigare hade han bytt Thailand mot Åsele.  ?

Tankare med  passion för skogen

Tankare med
passion för skogen

Porträtt – Jag brukar säga att jag testat på allt utom att vara flygplatschef, säger Christer Widerstedt som jobbat över 30 år på flygplatsen. ?

Han vill ge värme  till patienterna

Han vill ge värme
till patienterna

Porträtt Jonas Aléx i Umeå är specialistutbildad ambulanssjuksköterska.  ?

På lördag promoveras han till doktor vid Umeå universitets vårpromotion.

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna  till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Häftiga bilder från förr

Bildspel: Häftiga bilder från förr

Familj Se historiska fotografier från Umeå och länet här! ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt