Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

”Livet är fullt av tillfälligheter”

”Livet är fullt av tillfälligheter”

Porträtt Kenneth Wallin har genom sitt jobb blivit mycket berest, men även genom resorna med familjen.  ?

”Slalomkarriären formade livet”

”Slalomkarriären formade livet”

Porträtt Det är inte många som fyller 60 år som har gjort tio vinterolympiader. Eller rättare sagt, Stig Strand är nog ensam om det.  ?

”Han är en förebild  för spelarna”

”Han är en förebild
för spelarna”

Porträtt Åke Svantesson i Holmsund ser lite matt ut när VK lämnar över en tårta och en hälsning från hans kompisar i Umeås elhockeylag, Ume Wolfs.  ?

Tomheten efter OS  och en bortflyende sommar

Tomheten efter OS
och en bortflyende sommar

Kåserier Rönnbären lyser orangeröda, svalorna har sagt adjö och påbörjat långresan mot varma Afrika, en del av björkens blad börjar gulna, mörkret tilltar – och sommarspelen i Rio de Janeiro är över. Det känns tomt. Dubbelt tomt. ?

”Det var som  ett lyckorus”

”Det var som
ett lyckorus”

Porträtt Vardagscyklisten Sara Lindvall, Umeå, tog hem segern i Cykelkampen och blev bäst i Europa för andra året i rad.  ?

Vägen mot  Umeå var utstakad

Vägen mot
Umeå var utstakad

Porträtt Mathias Ferry växte upp i Storuman, men var tidigt säker på var han skulle hamna senare i livet. – Vägen var utstakad.  ?

”Jag har ett  helt perfekt yrke”

”Jag har ett
helt perfekt yrke”

Porträtt UMEÅ. Det började med flätade dockhår och slutade med en egen frisörsalong. För Alexandra Rosendahl har frisöryrket alltid varit självklart. ?

Släktforskarna samlas i Umeå

Släktforskarna
samlas i Umeå

Porträtt För drygt ett år sedan fick Södra Västerbottens släktforskare uppdraget att arrangera Släktforskardagarna 2016 i Umeå. I helgen är det dags. ?

”Organisk kemi var min grej”

”Organisk
kemi var min grej”

Porträtt Madeleine Livendahl i Umeå trivs med sitt liv som forskare. Nyligen fick hon dessutom ta emot pris för bästa presentation… ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna  till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt