Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Blev som en far för studenterna

Blev som en far för studenterna

Porträtt John Albinsson i Umeå var med när läkarutbildningen i Umeå startade hösten 1965. Nu har John hjälpt till att samla ihop folk till en återträff. ?

”Det har fungerat bra i alla år”

”Det har
fungerat bra i alla år”

Porträtt Birgit och Roland Viklund i Holmsund träffades redan som tonåringar, när de gick i skola hemma i Piteå. Nu har de firat guldbröllop. ?

Satsar all sin fritid på politiken

Satsar all sin
fritid på politiken

Porträtt Ulrika Westerlund bodde som ung under några år i Flemingsberg, Stockholm. Den tiden blev något av en ögonöppnare för henne. ?

Rutin som funktionär ger resultat

Rutin som
funktionär ger resultat

Porträtt När SM i triathlon arrangeras krävs noggranna förberedelser – och funktionärer. Joakim Nilsson är en av dem.  ?

”Det ska bli skönt att bli 50”

”Det ska bli
skönt att bli 50”

Porträtt Helene Jonsson, Umeå, gillar att resa. Det behöver inte vara en resa till andra sidan jordklotet – det kan räcka med att ta en fisketur med maken.  ?

”Alltid varit en vinnarskalle”

”Alltid varit
en vinnarskalle”

Porträtt Madelené Melefors Sui från Umeå har dansat breakdance i tio års tid. Nu är hon aktuell som dansare i Peg Parneviks musikvideo Ain’t no saint. ?

Tar chansen när den dyker upp

Tar chansen
när den dyker upp

Porträtt Gunbritt Nyberg i Umeå har alltid varit en kreativ och impulsiv person. Det har ibland lett henne in på vägar som hon knappt visste fanns.  ?

”Familjen är det viktigaste”

”Familjen är det viktigaste”

Porträtt Inger Nilsson tycker om att röra sig men njuter även av att sitta på en sten i skogen.  ?

”Vi var ett bra kamratgäng på K4”

”Vi var ett bra
kamratgäng på K4”

Porträtt Tore Bäckström Boviken tillhör den sista kullen som 1966 ryckte in för att göra beriden jägarutbildning vid K4. ?

Han missar aldrig en marknad

Han missar
aldrig en marknad

Porträtt Andreas Näslund, den nye ägaren av nöjesstället Älgstallet, bor i Stockholm, men vill inte släppa taget om sin gamla hembygd. ?

Fotboll – en röd tråd genom livet

Fotboll – en röd
tråd genom livet

Porträtt Fotboll är ett stort intresse för Jan-Åke Lundström. Han spelade flitigt i många år och följer favoritlaget Everton.  ?