Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

”Det är viktigt att försöka leva normalt”

”Det är viktigt att försöka leva normalt”

Vardagshjälten Kjell Karlsson drabbades av polio som 25-åring, men lyckades bli frisk. 40 år senare fick han postpolio. Tack vare sin egen och hustrun Saras envisa kamp har de tillsammans lyckats fylla livet med värdefullt innehåll. ?

Hjälper Nasa  hantera avfall

Hjälper Nasa
hantera avfall

Porträtt Vad händer egentligen med soporna som samlas under en rymdresa till Mars? Stina Jansson ska hjälpa Nasa med sophanteringen.  ?

Vill forska och  arbeta kliniskt

Vill forska och
arbeta kliniskt

Porträtt Frida Danielsson från Umeå, har just disputerat i bioteknik vid KTH i Stockholm och nu fortsätter hon sina avbrutna studier på läkarprogrammet.  ?

”Jag vill beröra  och roa barn”

”Jag vill beröra
och roa barn”

Porträtt Margareta Selander i Umeå, kvinnan bakom dockteatern Månstjärnan, firar i år 30-årsjubileum med sin dockteater.  ?

Värnar om yttrandefriheten

Värnar om yttrandefriheten

Porträtt – Det är viktiga frågor som vi måste våga ta upp och prata om i Sverige, säger Devin Rexvid, som håller en föreläsning om hedersrelaterade frågor.  ?

”Nu är jag en  glad supporter”

”Nu är jag en
glad supporter”

Porträtt Kenneth ”Knego” Lundberg i Umeå har varit engagerad i föreningen, både som anställd och som ideellt arbetande, i 20 år.  ?

”Hoppas vi kan inspirera andra”

”Hoppas vi kan inspirera andra”

Vardagshjälten Många vill göra något för att hjälpa migranter.Ewa och Erik Lundholm i Sävar har tagit emot en rumänsk familj som i perioder bott hos dem. ?