Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Avslut stärker gemenskapen

Avslut stärker gemenskapen

Porträtt Stugsista med marschaller, tända brasor och tipsrunda. Det borgar för gemenskap och god grannsämja vid stugorna på Blågrundet i Sörmjöle.  ?

Flygande dröm inför jubileum

Flygande dröm inför jubileum

Porträtt Sabina Holgersson har i nio år pratat om, och förberett sig på, att hon snart är 40 år. Nu är hon mer bekymrad över de hemligheter alla mumlar om… ?

Reflekterar  och reagerar

Reflekterar
och reagerar

Porträtt Linnéa Lundqvist i Umeå har varit engagerad i många föreningar, ofta i styrelsen, men nu börjar hon trappa ner. Hon har faktiskt fyllt 90 år. ?

”Det handlar om medmänsklighet”

”Det handlar om medmänsklighet”

Porträtt Somliga har köpt ett nummer av tidningen Vasaplan av Roger Falk, medan andra fått en välförtjänt åthutning när de cyklat på gågatan i centrum. ?

”Fick en annan livskvalitet”

”Fick en annan livskvalitet”

Porträtt I Hanna Alperuds odling planterar hon allt hon och familjen behöver och äter hon näst intill endast rawfood. ?

Bönder bjuder in till marknad

Bönder bjuder in till marknad

Porträtt I år firar Bondens egen marknad i Umeå 15-årsjubileum. Marknaden arrangeras sju lördagar i rad och i år har det slagits ett nytt rekord i antalet deltagande producenter. ?