Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Numera får andra fixa festen

Numera får andra fixa festen

Porträtt I morgon, tisdag, blir det extra festligt på Hjortens äldreboende i Vännäsby. Rakel Ögren, välkänd profil i Vännästrakten, fyller 100 år. ?

”Jag är i  guldstadiet av livet”

”Jag är i
guldstadiet av livet”

Porträtt Berit Söderström cyklar minst en mil per dag, är aktiv inom ett flertal föreningar och lagar mat med passion.  ?

Vill kunna styra över sitt liv

Vill kunna styra över sitt liv

Porträtt När Aysun Alhakim flyttade med familjen till Obbola kände hon att här fanns läge att göra något annorlunda. Hon ville ha mer kontroll över sitt eget liv.  ?

Han håller  musiken igång

Han håller
musiken igång

Porträtt Körsång och musik har alltid varit viktigt för Bengt Långström. I 61 år har han sjungit i Hörnefors manskör – nu har han utsetts till hedersmedlem.  ?

Erika får fira  under tre helger

Erika får fira
under tre helger

Porträtt Erika Celik i Umeå gillar att jobba, särskilt när det handlar om servicejobb. I morgon, torsdag, fyller hon 30 år.  ?

Föreningen upphör  – arbetet fortsätter

Föreningen upphör
– arbetet fortsätter

Vardagshjälten Marianne Johansson har arbetat ideellt inom Botsmarks-avdelningen av Röda Korset i många år, de senaste 20 åren som ordförande.  ?

”Har alltid vänt  mig till musiken”

”Har alltid vänt
mig till musiken”

Porträtt – Jag sjöng ju innan jag kunde prata, det säger mamma i alla fall. Det berättar Douglas Hedman, 15 år från Vännäs. ?