Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Får mer tid för språk och barnbarn

Får mer tid för språk och barnbarn

Porträtt Hellis Nilsson och Ann-Margreth Nilsson har varit arbetskamrater länge, på Artediskolan i Nordmaling. Nu är det slut ?

Firar dagen  på Atlantbåt

Firar dagen
på Atlantbåt

Porträtt Håkan Joëlson i Umeå har arbetat både som präst och som universitetslärare i elektronik. Nu fyller han 70 år, vilket firas på Atlanten.  ?

Skepparen  har gått i land

Skepparen
har gått i land

Porträtt Under 22 år arbetade Roger Björkman i Umeå på bogserbåtar och sedan som styrman och befälhavare på isbrytare. ?

Öppnar sitt hem  för folk på flykt

Öppnar sitt hem
för folk på flykt

Vardagshjälten Det är ingen tvekan om att Ingrid Holmgren och hennes make engagerar sig för människor som flytt. ?

”Nu är  hårdrock på väg in”

”Nu är
hårdrock på väg in”

Porträtt Att Ulla Holmberg för sex år sedan skulle tillträda posten som ordförande för PRO Västerbotten kom knappast som en överraskning för den initierade.  ?

Har alltid jobbat  med beredskap

Har alltid jobbat
med beredskap

Familj Per-Olof Klein i Vännäs är smålänning i grunden, men det är länge sedan han flyttade norrut. På måndag fyller han 75 år.  ?

&quotNu kan jag  bara vara!"

"Nu kan jag
bara vara!"

Porträtt Curt Renkonen i Umeå har gått i pension efter många år som bokbusschaufför. Nu kan han ägna mer tid åt – böcker. ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna  till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt