Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Rustar eleverna för arbetslivet

Rustar eleverna för arbetslivet

Porträtt Gunnar Hedlund och David Degerman, VVS-lärare på Dragonskolan, har fått ta emot priset som ”Årets skola” av VVS-branschens yrkesnämnd.  ?

Musik och  vetenskap i centrum

Musik och
vetenskap i centrum

Porträtt Musik går som en röd tråd genom Ulf Nordwalls liv. När han började fundera på yrkesvalet var det ändå arkitekt han valde.  ?

Ett livslångt  intresse för tänder

Ett livslångt
intresse för tänder

Porträtt Ewa Lampa började i mycket ung ålder att intressera sig för tänder – andras tänder – och har sedan gått den långa vägen.  ?

&quotHon är som  en mamma”

"Hon är som
en mamma”

Vardagshjälten Ann-Marie Gustafsson flyttade till Ersboda i Umeå för 18 år sedan. Då hade hon inte en tanke på att jobba i bostadsrättsföreningens styrelse.  ?

”Var fasligt intresserad av kemi”

”Var fasligt intresserad av kemi”

Porträtt Forskning har varit Thomas Olivecronas ledstjärna. Han kom till Umeå 1967, inte 30 år fyllda, och blev då landets yngste professor.  ?

”Man lär sig  av olikheterna”

”Man lär sig
av olikheterna”

Porträtt Anders Jakobsson har arbetat som socialarbetare i 32 år och flera gånger arbetat med projekt i andra länder.  ?

”Bredd och  elit i symbios”

”Bredd och
elit i symbios”

Porträtt UHSK Umeå skidklubb fyller 50 år. Den bästa jubileumspresent föreningen kan få är förstås tillräckligt med snö. ?

”Jag är nog  en idrottsnörd”

”Jag är nog
en idrottsnörd”

Porträtt För Andreas Blomqvist kommer barnen i första hand. Han engagerar sig i deras sporter och åker gärna med dem till stugan för att fiska. ?