Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Ung chef med kärlek på distans

Ung chef med kärlek på distans

Porträtt Trots sin låga ålder har David Thornberg hunnit med att utbilda sig till både kock och byggnadsingenjör. Nu är han chef i Hudiksvall.  ?

Lång färd för  kärlekens skull

Lång färd för
kärlekens skull

Porträtt Att flytta för kärlekens skull är en del av livet för många. Men det är inte alla flyttar 1 524 mil från hemlandet för att återförenas med kärleken.  ?

Trivs bäst med  stugan och fisket

Trivs bäst med
stugan och fisket

Porträtt Efter 26 år med arbete inom sjukvården arbetar Jonny Eriksson i Vännäsby nu som vaktmästare vid friluftsområdet Stora Stenen i Överboda. ?

”Älskar att  arbeta med unga”

Ӏlskar att
arbeta med unga”

Ann Nyström, Johanna Edvinsson och resten av personalen på Hörnefors ungdomsgård uppmärksammas med en VK-tårta. 
?

”Lagom är bäst”  gillar jag mest

”Lagom är bäst”
gillar jag mest

Kåserier Hur brukar du svara när du stöter på någon bekant och får vänliga och omtänksamma frågor av typen ”Läget?” eller ”Hur är det med dig då?”.  ?

”Det blir ett dubbelfirande”

”Det blir ett dubbelfirande”

Porträtt Det har varit en intensiv helg hemma hos Peder och Sandra Arvidsson. ?

100-åring  med eget gym

100-åring
med eget gym

Porträtt Eric Ericson i Lycksele är en färgstark jubilar. ?