Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Han öppnar upp sin verkstad

Han öppnar upp sin verkstad

Porträtt Krukmakaren Pär Axelsson är en av dem som öppnar upp sin verkstad för allmänheten under Hantverk i sommarnatt. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Motorer är det  stora intresset

Motorer är det
stora intresset

Porträtt För Edvin Lindblad är det tydligt vilket som är det stora intresset. Motorer och motorsport tar upp en stor del av fritiden. ?

Hon dansar för glädje och energi

Hon dansar för glädje och energi

Porträtt Christina Nilsson, tillsammans med Björksta Folkdanslag, dansar under hela midsommarhelgen på olika platser i Umeå.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Firar bröllopsdag nummer 70

Firar bröllopsdag nummer 70

Porträtt Anna-Lisa, 93, och Ivan Holmlund, 91, i Umeå firar järnbröllop. Det är större och mer ädelt än vad det låter.  ?

Fortfarande  fulltecknat schema

Fortfarande
fulltecknat schema

Porträtt Anders Perstrand fyller 75 år i morgon och är alltså pensionär sedan ett antal år tillbaka. Ändå har han fortfarande ett fulltecknat schema.  ?

Hon ställer upp  i vått och torrt

Hon ställer upp
i vått och torrt

Tisdagstårtan Anna Spencer i Vindelånäset är ett välrenommerat namn i ridsportkretsar som uppskattad hopptränare. Hennes skara av adepter är stor.  ?

Om att stressa ihop en gräsklippare i sommartid

Om att stressa ihop en gräsklippare i sommartid

Kåserier Vi måste läsa instruktionsboken först har jag ju sagt! Nu tar vi det här i tur och ordning Men svärfar ville inte lyssna på mig. För honom är tekniska saker något av det mest spännande som finns ?