Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
”Känner mig så peppad”

”Känner mig så peppad”

Porträtt – Det känns kul att jag tagit det här steget. Det säger Petra Lundkvist som bryter upp efter 20 år på samma företag. ?

”Är otroligt stimulerande”

”Är otroligt stimulerande”

Porträtt – Ta chansen till berikande möten och få en vän! Det säger Åsa Norin som är en drivande kraft i nätverket Vän i Umeå. ?

Skidåkarna på  väg ut i spåren

Skidåkarna på
väg ut i spåren

Porträtt När kylan kom blev det aktivitet på Nydala i Umeå. Då drogs snökanonerna igång för att ge entusiastiska skidåkare chansen att komma ut i fina spår.  ?

Hjälper flyktingar  med läxhjälp

Hjälper flyktingar
med läxhjälp

Porträtt Hans Mårtensson, politiskt aktiv och före detta lärare, har mött många Lyckselebor. Nu får han VK:s tårta för sitt engagemang för flyktingar.  ?

Fram för fler återträffar!

Fram för fler återträffar!

Kåserier Hur mitt minne numera fungerar vill jag egentligen inte veta, men där har bland annat idéer för vana att ömsom poppa upp och ömsom sjunka undan. Anteckningsappen i mobilen har blivit en bra assistent för att förhindra att något ska riskera att falla mellan stolarna. ?

Hon fick bra  kontakt i Umeå

Hon fick bra
kontakt i Umeå

Porträtt Haelin Kim är intresserad av Skandinavien och sökte sig till Sverige för att läsa vid universitet. Hon är född i Sydkorea, men pluggar nu i Umeå.  ?

”Jag fastnade  nog på en gång”

”Jag fastnade
nog på en gång”

Porträtt Det händer mycket i Katrin Ivarssons liv. Hon har tilldelats judoförbundets förtjänstmedalj, ska kvittera ut sin lärarexamen och fylla 50 år.  ?

Han satsar på  ett liv med musik

Han satsar på
ett liv med musik

Porträtt Det handlar om musik i Johannes Larssons liv. Han lyssnar gärna på ”tung” musik, han spelar i ett band och han går på Midgårdsskolans musikprogram.  ?