Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Snickarglädje som inte vissnar

Snickarglädje som inte vissnar

Porträtt Varje torsdagskväll, i 40 års tid, har snickarglädjen förenat Gustav Sten och hans vänner.  ?

Med natur  och Sol i sinnet

Med natur
och Sol i sinnet

Porträtt Kärleken till naturen och dottern Sols fantasi tar plats i det Joel Hultdin ritar. Umeåbon vill förmedla en stämning i det han gör.  ?

Hon satsar på en framtid med musik

Hon satsar på en framtid med musik

Porträtt Maja Granberg från Umeå har tagit sig in på Berklee College of Music i Boston och siktar på en framtid som artist och låtskrivare. ?

Ålidhem står  hennes hjärta nära

Ålidhem står
hennes hjärta nära

Tisdagstårtan Stadsdelen Ålidhem i Umeå står mycket nära Eila Horsmajärvis hjärta. Där har hon bott sedan 1970-talet och där är hon fortfarande engagerad.  ?

Är skägget rätta vägen  till 13 rätt på tipset?

Är skägget rätta vägen
till 13 rätt på tipset?

Kåserier Om jag får säga det själv är jag nog en ganska förnuftig person, även om oförnuft av varierad omfattning förstås drabbat mig åtskilliga gånger. Såna felsteg klarar sig väl ingen normal människa undan livet genom?  ?

Vill jobba för  att få jämlik vård

Vill jobba för
att få jämlik vård

Porträtt Charlotta Hellström har arbetat som undersköterska, sjuksköterska, ordförande i Vårdförbundet och nu avdelningschef på onkologen. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Skippar aldrig  en utmaning

Skippar aldrig
en utmaning

Porträtt Ove Vestergren har aldrig dragit sig för en utmaning oavsett om det gäller porslinsmålning eller extremtävlingar. ?

Vill kunna ge  hjälp till självhjälp

Vill kunna ge
hjälp till självhjälp

Porträtt Ann-Charlott Folkesson drivs av en vilja att skapa förutsättningar för gröna näringar.Även i länder med mindre resurser. ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna  till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt