Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

&quotNu är jag på rätt ställe"

"Nu är jag på rätt ställe"

Porträtt Anna Larsson gjorde egentligen redan tidigare samma arbete, men nu kan hon i alla fall, även formellt, titulera sig professor. ?

Sju frågor till  80-årsjubilar

Sju frågor till
80-årsjubilar

Porträtt Sju frågor till Bo Nilsson, Bjurholm, som fyller 80 år måndag den 24 oktober. Grattis! Hur känns det?
– Det känns bra, men jag undrar hur åren kan ha gått så fort!  ?

Letade upp  ättlingar i Kanada

Letade upp
ättlingar i Kanada

Porträtt Kalle Blom i Vilhelmina är en av inlandets mångsysslare. Trots det har han även tagit sig tid att söka efter utflyttade släktingar i Nordamerika.  ?

Flykt, mod  och framgång

Flykt, mod
och framgång

Porträtt Emma Ahlén Pouya, med rötterna i Vargträsk, Lycksele kommun, har gjort sin författardebut. Hennes bok Miljardmakarna har blivit mycket omtalad och omskriven. ?

Han är alltid på  plats för de unga

Han är alltid på
plats för de unga

Vardagshjälten Det är nästan en timme kvar tills träningen drar igång i Ramselefors skytteförening. Inne i Fritidscentrum i Vindeln är Sören Fjällström redan på plats.  ?

Hon valde att engagera sig

Hon valde att engagera sig

Porträtt När Ann-Mari Sundström pensionerade sig från lärarjobbet drog hon igång aktiviteter inom PRO. Hon har nu blivit utsedd till Årets senior. ?

Möter de unga  i deras vardag

Möter de unga
i deras vardag

Porträtt Niklas Karlsson är ny ungdomssamordnare i Lycksele. Han  verkar som en länk mellan kommunens ungdomar, politiker och tjänstemän.  ?

’’Känns overkligt  att se det igen”

’’Känns overkligt
att se det igen”

Porträtt För snart 45 år sedan spelade Ira Grönlund-Sjökvist en av huvudrollerna i serien Nybyggarland som sändes på tv.  ?

Bibi Karbin

Familjeredaktionen

Telefon: 090-17 60 32

familje@vk.se

 

Familjeannonser
Läs mer och skapa annons här >
Skicka in födelsedagsnotisen digitalt

Välkomna  till världen

Välkomna
till världen

Familjeannonser Nyfödda bebisar hälsas välkomna till världen här. ?

Sök på familjesajten
Senaste nytt