Familj

VM-månaden – bonus för en pensionär

Publicerad 11 februari 2013 (uppdaterad 11 februari 2013)

Familj KRÖNIKA Så här någonstans mitt mellan jul och påsk, med vardagens ekorrhjul dekorerat i snö och is, har jag gjort en skönt värmande och upplyftande upptäckt.

FÖLJ ÄMNEN

Nu kan jag kvittera ut min första riktiga pensionärsbonus – jag kan i direktsänd tv avnjuta hela den så kallade VM-månaden för alpint, skidskytte och längdskidor.

Detta helt utan risk för konkurrens och störningar av slitet för brödfödan. Vanligtvis jobbiga februari kommer nu bara att blåsa förbi som ett expresståg – i sommartrafik då, förstås

Vid lite närmare eftertanke kom jag dessutom fram till att det banne mig är första gången i mitt 65-åriga liv som jag har denna guldkantade möjlighet. Oavsett det handlat om OS, fotbolls- och ishockey-VM eller andra stora mästerskap har krockar med irriterande inslag i vardagen som studier och jobb alltid förekommit. Det har ofta blivit att se bara början, mitten eller slutet på många tävlingar. Inte roligt alls, tänk dig att läsa en bok på samma sätt.

I unga år existerade ju inte tv på mina dåvarande norrbottniska breddgrader, och när den väl kom var pluggandet på Luleå högre allmänna läroverk ett hinder. Fast jag minns att vi i alla fall fick avbryta lektionerna och se skidstafetten från OS 1964, när Assar Rönnlund fixade till svenskt guld. Alltid något.

Visst har jag haft lyckan att, i yrkesrollen som sportskribent, på plats och ställe fått uppleva ett helt gäng av vinter-OS, alpina VM, världscuptävlingar och annat. Ja, till och med freestyle-VM. Fast då har det handlat om fokus på jobbet, ofta med starka inslag av tidspress, stress och kamp mot tekniken. Ändå förstås spännande och inspirerande men inte alls att jämföra med möjligheten som nu ges. Att bara glida ner i soffan framför tv:n med en kopp kaffe och några mackor på bordet – och bara ha det mysigt.

Det sistnämnda kräver dock att du är utrustad med ett hyggligt stort idrottsintresse. Jag inser självklart att min uppfattning om VM-månaden som en trivsam pensionärsbonus inte delas av riktigt alla mina närmare 1,8 miljoner medbröder och medsystrar i klubb 65+. Däremot garanterat av en och annan som ännu inte kvalat in där

Jag förväntar mig i alla fall många trivsamma timmar i tevesoffan och kalkylerar med minst sju svenska medaljer. Vilka valörerna blir låter jag däremot vara osagt.

Längdskidåkarna kommer hem med fem plaketter – tre av dessa hamnar hos sprintgänget – skidskyttar och alpinister återvänder med en vardera.

Det får gärna bli fler, det är ju en bonusmånad.

Född med penseln i handen

Född med penseln i handen

Porträtt Genom åren har Gunnevi Stål Häreskog behandlat många värkande ryggar och axlar. Nu ägnar hon tiden åt sina intressen konst och musik.  ?

Fanny fokuserar  på sin musik

Fanny fokuserar
på sin musik

Porträtt – Just nu är det musik nästan jämt. Det tycker jag är roligt! Fanny Forsberg från Bjurholm studerar musikproduktion vid Framnäs folkhögskola i Piteå.  ?

Ung Umeåkonst  till Thailand

Ung Umeåkonst
till Thailand

Porträtt Umeåstudenten Ardil Yalinkilic har fått äran att visa sin fotokonst på fotofestivalen i Chiang Mai, Thailand.  ?

Engagerad i flera Vännäs-föreningar

Engagerad i flera Vännäs-föreningar

Vardagshjälten Det är skyttet, särskilt skytteföreningen i Vännäs, som alltid varit Rolf Lindbäcks basverksamhet.  ?

Valde läraryrket  – utan tvekan

Valde läraryrket
– utan tvekan

Porträtt Birgitta Ljungberg har bara dagar kvar som ordförande i Lärarförbundet Umeå, men ytterligare några månader som facklig förtroendeman. ?

Minns somrarna  som getare

Minns somrarna
som getare

Porträtt Fritz Persson fyller 87 år i sommar, men han minns fortfarande hur det var när han växte upp och under somrarna fick arbeta som getare.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Lever med  eskimåer i Alaska

Lever med
eskimåer i Alaska

Porträtt För Björn Uglem är det viktigt att ta vara på livet, vara nöjd och utvecklas. Han tror på människan och människans förmåga att besluta om sina liv.  ?