Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Kultur

Till försvar för den förtalade

Publicerad 11 februari 2013

Kultur När man nu säger sig ha funnit kvarlevorna efter kung Richard III under en parkeringsplats i Leicester kanske den engelska historien äntligen kan skrivas om.

Richard III

Ända sedan 22 augusti 1485 då han föll på slagfältet i Bosworth har Richard förtalats. Först av Henrik VII av ätten Tudor som nu grep makten. Sen av hustrudråparen Henrik VIII och sen av dottern Elisabeth I. Den definitiva spiken i kistan slogs beställsamt in av William Shakespeare som visste på vilken sida brödet skulle smöras och som i sitt skådespel lade fast bilden av Richard som ondskan personifierad, mannen som hänsynslöst lät mörda sina två unga värnlösa brorsöner för att säkra den egna makten.

Tja, och så har bilden etsat sig fast; alternativa tolkningar har drunknat i den Tudorvänliga yran.

Men för att historieskrivningen ska hamna på rätt köl väntar vi bara på att brevet som Richard skrev kvällen innan slaget ska komma i dagen.

Brevet?

Javisst, brevet där Richard inför sitt eventuella frånfälle ger en av sina underordnade instruktioner att skydda de båda gossebarnen från Henrik VII:s mordiska anslag. Brevet är alltså beviset för att pojkarna är vid liv och alls inte mördade.

Det är deckardrottningen Elisabeth George som berättar den gruvliga historien i novellsamlingen Fullständiga bevis.

Alltså, där har vi den misslynte historieläraren Malcolm Cousins som är den sanna historien på spåren. Han bor i närheten av slagfältet där han lanserar sin tes om Richards oskuld under sina rundvandringar med ditresta turister och drömmer om att lägga fram sina revolutionerande rön i en stor avhandling.

Men först måste han ha brevet som gode vännen, den svårt alkoholiserade Bernie Perryman sitter på. Släkten Perryman har bott i trakterna kring Bosworth sen urminnes tider och brevet kom i dagen för 200 år sedan när taket på gården skulle läggas om.

Cousins har en gång förevisats brevet, men för att komma över det tvingas han till en kringgående rörelse som innefattar hårt slit mellan lakanen med Perrymans hustru. Njutningen är tvivelaktig, men Cousins arbetar på lång sikt för att komma över detta brev som ska skänka honom ära och berömmelse.

Och så – när den listigt uttänkta planen äntligen tycks gå i lås försvinner brevet framför näsan på stackars Cousins.

Elisabeth George är amerikanska men besitter stora kunskaper i engelsk historia och har verkligen tagit Richard till sitt hjärta och hon ställer sig helt på den förtalades sida när hon redogör för intrigerna inför slaget som skulle göra slut på detta ”Rosornas krig” som varat i hundratals år.

Och i sin berättelse blandar hon friskt historietolkning med en gruvlig mordhistoria på engelsk landsbygd.

Berättelsen är förstås hittepå.

Ungefär lika osannolik som tanken att man efter 528 år skulle hitta kvarlevorna efter Richard själv. Under en parkeringsplats

LEIF LARSSON

Andra läste även:

Den beklagansvärde Sven Hedin

Den beklagansvärde Sven Hedin

Bok Historien om Sven Hedins forskningsinstitut, namngivet efter honom själv, har länge varit höljd i dunkel. Tills en Umeåbo började gräva i saken… ?

Det snåriga __såriga livet

Det snåriga
såriga livet

Bok Efter sin uppmärksammade debut 2013 med romanen Då tänker jag på Sigrid kommer nu Elin Olofsson med ännu en bok om människor i Jämtland. ?

Att välja sida

Att välja sida

Bok Stewe Claesons romaner kan utspela sig i många tidsåldrar, men i den mån de rör sig i nutid handlar de oftast om folkhemmet som försvann. ?

Unga kultur-__arbetare prisades

Unga kultur-
arbetare prisades

Kultur Skådespelaren Camilla Björnehall och musikern Filip Sundberg är sommarens vinnare av Rosenströms månadspriser. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Sprickor __och friktion

Sprickor
och friktion

Konst I utställningen Gran på Konsthall Norra Kvarken samlas en skara starka konstnärskap där både dramatisk naturlyrik och politisk udd får rum. ?

Elektra hyllas i spansk press

Elektra hyllas i spansk press

Kultur Från den svenska kritikerkåren har beröm östs över Norrlandsoperans Elektra och nu kommer rapporter även från Europa. ?

Elektra för alla

Elektra för alla

KRÖNIKA Om man skulle välja ut en enda av 2014:s alla akter som kunde fått vara gratis för alla Umeåbor skulle det bli Elektra, skriver Sara Meidell. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Genom historiens tapetlager

Genom historiens tapetlager

Konst I början av maj deltog Umeå-konstnären Helena Wikström i en utställning i det forna KGB-huset i Riga. För VK Kultur skriver hon om ett starkt möte med ett hus och dess historia. ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Fängelse för hets-åtalad gatukonstnär

Fängelse för hets-åtalad gatukonstnär

Inrikes Malmö tingsrätt dömer den före detta Umeåbon, Dan Park, för hets mot folkgrupp och förtal, till fängelse.

Vad har Orestes i __mobilen att göra?

Vad har Orestes i
mobilen att göra?

KULTURDEBATT Bilden har blivit viktigare än livet, skriver Lars-Göran Selander. ?

Mest läst på Kultur