Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Res i Siciliens skafferi

Publicerad 8 februari 2013

Resor Mandelbakelser, rustika grönsaksrätter och pinfärsk fisk – den kulinariska konsten är Siciliens stolthet. Vi reste runt i en av Italiens vänligaste regioner och åt, lagade och pratade mat.

Fakta/Sicilien

Allmänt
Taormina ligger på Siciliens östra sida, och från hela nordöstra Sicilien kan man se den fortfarande aktiva vulkanen Etna. Palermo, på öns västsida, är regionens huvudstad.

Säsong
April till oktober. Men sommarmånaderna är heta. Bäst gör sig Sicilien på våren och hösten. I augusti är där fullt av italienska turister.

Resa dit
Reguljärflyg går ofta via en större stad, till exempelvis Palermo eller Catania. Ryanair flyger till Trapani, på öns västra sida. Fritidsresor arrangerar direktcharter till Sicilien från Stockholm och Köpenhamn, mellan 14 maj och 22 oktober. En vecka med trestjärnigt hotell kostar från 6 248 kronor och enbart flyg från 2 298 kronor. Temaresor har också rundresor till Sicilien, varav en till Taormina.

Resa runt
På ön tar man sig runt lätt med både buss och tåg. En resa från Catania till Taormina kostar cirka 45 kronor. Se mer på www.interbus.it och www.trenitalia.it.

Äta
+Rosso Peperoncino, Via Sacramento 2. Tel: +33942625150. Här kan man lära sig att laga italiensk mat och äta på den lummiga lilla bakgården.
+La tavernetta, 22 V. Timoleone. Trevligt läge med uteterrass. Utsökt tonfiskstartar och ett imponerande grappabord om man tröttnat på de sicilianska dessertvinerna. www.ristorantelatavernetta.eu
+Azienda agricola Murgo. Vingård som erbjuder agriturismo. Rustik mat och ett brett urval av Etnaviner. Via Zafferana 13, Santa Venerina. www.murgo.it
+ Don Camillo, Via cesare Ottaviano 2. Traditionell siciliansk mat. I stället för mozzarella har de den lokala osten toma, också den mild, serverad med tomat, basilika och olivolja.

Typiskt sicilianska rätter
+Caponata. Sötsur grönsaksrätt med bland annat tärnad aubergine, tomat, oliver, pinjenötter och blekselleri.
+Arrancino. En boll av friterat ris med olika fyllningar, till exempel kött eller mozzarella och ärtor. Siciliansk snabbmat, gott och lätt att äta med handen.
+Parmigiana. Auberginegratäng med tomat och ost. Missa inte!
+Cannoli. Sicilianskt rörformat bakverk av friterad deg, fylld med ricotta. Väldigt sött.
+Panella. Gatumat från Palermo. Friterad kikärtsdeg som ofta äts med bröd, som en macka.

Info
www.sicilia.indettaglio.it, www.castelmola.com

- Forma en liten Etna av mjölet och häll ned ägget däri, uppmanar kocken Stefano och börjar skapa en miniatyravbild av traktens vulkan. Med vana händer knådar han sedan samman degen som ska bli färsk pasta. Vår matlagningsgrupp försöker härma honom, med varierade resultat. Men Stefano är van vid nybörjare, hit till restaurang Rosso Peperoncino i Taormina kommer turister ofta för en inblick i den sicilianska gastronomin.

Dramatiskt landskap
Maten och landskapet. Det är vad som länge har lockat turister till Sicilien. Konstnärerna förtrollades av Taormina, med dess blommande mandelträd och vy över Etnas snötäckta topp. Författaren Guy de Maupassant tyckte att om man hade en enda dag på Sicilien skulle man välja Taormina, för naturens skull. Sedan dess har turistströmmarna blivit betydligt ymnigare. Men landskapet fortsätter att imponera. Staden klamrar sig djärvt fast på en klipphylla av berget Tauros, 200 meter ovanför Naxosbukten. Vi åker hit på slingriga vägar från Catania. Utanför passerar citronodlingar och cypresser, med bergen som dramatisk fond. Läget är naturligt för en region som dominerats av ett trettontal ockupationsmakter: man byggde på höjderna som försvarsstrategi.

Lokala grönsaker används
Under ett par dagar där vi är konstant mätta inser vi att gastronomin är ett perfekt sätt att förstå Sicilien. Liksom arkitekturen är den en kulturell blandning, präglad av allt från araber till normander och greker. Regionen känns också som ett enda stort överfyllt skafferi: bergen doftar av oregano och timjan och vid havet bjuder fiskare ut lådor fulla av tonfisk, svärdfisk och musslor. Jordbrukarsamhället är fattigt jämfört med det industrialiserade norr. Man utnyttjar vad naturen ger och maten är därför av tradition rustikt enkel.
– Så mycket som 80 procent av grönsakerna här är producerade i Sicilien, vi försöker stötta våra producenter, säger Giuseppina, försäljare på den lokala marknaden. Stolt visar hon upp auberginer stora som bowlingklot bredvid berg av klarröda tomater.
Även Stefano är stolt över regionens mathantverk, mycket annat finns inte att yvas för, menar han. Många sicilianare tvingas numera flytta för att få jobb och Stefano har själv bott i London, Norge och Holland.

Småbyar och afrodisiak
För att njuta av regionens alla mathantverkare är det bäst att ta bilen till närliggande bergsbyar och vingårdar. Vi stannar till i den sömniga småstaden Castelmola, där en grupp äldre män långsamt avverkar stenbänkens sittplatser.
– Men förr i tiden arbetade vi, säger de och skrockar.
Den lilla staden döljer en något annorlunda bar: hela insidan är smyckad av fallosar, från kranen på handfatet till trappräckena. Servitören Alberto fortsätter på samma tema, han serverar ett utsökt mandelvin och erkänner:
– Det här är afrodisiak, jag brukar dricka det när jag ska träffa tjejer.
Mandel är överhuvudtaget en viktig ingrediens på Sicilien. Inte minst som bas i traktens utsökta bakelser. Vi besöker ett av de konditorier som specialiserat sig på de arabiskinspirerade sötsakerna, i Zafferana Etnea.

Mandelbakelser en specialitet
När vi närmar oss staden blir Etnas närvaro mer påtaglig, det lilla samhället kurar i närheten av vulkanens fot. Här och var breder lavaströmmarna ut sig som stora svarta motorvägar genom grönskan.
På Pasticceria Russo möter vi Anna Russo, den tredje generationen av konditorer, och hon visar oss de perfekta miniatyrfrukter av marsipan som ligger under disken.
– Min syster handmålar dem och varje frukt måste målas tre till fyra gånger.
Där finns också de särskilda mandelbakelser som är gjorda av bara mandel, socker och ägg. De tillverkades i klostren i Palermo förr i tiden, men nu finns de tack och lov lite överallt på Sicilien.

Vulkanens vin
Vi avslutar dagen på vingården Murgo. Sicilien började bli känt för sina högkvalitetsviner på 1990-talet, men krisen har tvingat många vingårdar att stänga. På vulkanens sluttningar finns ändå flera dynamiska producenter, varav Michele Scamacca är en. Han tillverkar de Etnaviner som var bland de första sicilianska viner att DOC-registreras. Den vulkaniska jorden och höjdskillnaderna ger dem en hög mineralhalt, något som märks på de friskt syrliga druvorna Caricante och Catarratto.
– Av dem gör vi vinet Etna Bianco, som är perfekt till lätta rätter, säger Michele och lyser upp, som så många sicilianare gör när de delar med sig av traktens gastronomiska hemligheter. Det vänliga småpratet, det gästfria bemötandet, är en av Siciliens allra godaste kryddor.

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
"Även ensamföräldrar kan ha ett bra liv"

"Även ensamföräldrar kan ha ett bra liv"

Weekend En tillvaro präglad av fattigdom, stress och utsatthet? Veronica Barkar, som lever själv med sina tre barn i Umeå, har svårt att känna igen sig i den stereotypa bilden av den ensamstående mamman.  ?

Forskning om ensamma mammors situation

Forskning om ensamma mammors situation

Weekend Nästan var femte svensk familj består av en ensamstående mamma och det forskas nu om hur de får arbete och familjeliv att gå ihop. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Spelbrickor blir trendiga smycken

Spelbrickor blir trendiga smycken

Mode Schackpjäser och othello-brickor blir smycken hos Alexandra Karlsson från Dalkarlså. ?

Quiz: Kan du slangorden?

Weekend Fork, stöl och pansartax – kan du prata slang? ?

Han står bakom nytt lexikon

Han står bakom nytt lexikon

Weekend Benjamin Thorén har samlat 23 000 slangord i ett lexikon – men varnar för att använda den.  ?

&quotJag vill se så länge jag kan"

"Jag vill se så länge jag kan"

Livsstil Ingenting är omöjligt. Så tänker Hamid Reza Salimi som vid 16 års ålder upptäckte att han hade en  ögonsjukdom som är på väg att göra honom blind.  ?

Hon bjuder fåglarna på färg

Hon bjuder fåglarna på färg

Livsstil Hemma i Berit Näslund Niords inglasade uterum i Sand trängs ett 80-tal fågelholkar. Den ena mer uppseendeväckande än den andra. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Arbetslust - även efter 65

Arbetslust - även efter 65

Weekend ”När ska du sluta jobba egentligen?” 72-åriga Deanna Sterner, som fortfarande yrkesarbetar på deltid, har fått frågan många gånger. ?

Seniorer viktiga inom vården

Weekend Attraktiva seniorer är ett projekt inom Västerbottens läns landsting som vill locka fler att jobba kvar efter 65. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Historik och pasteller

Historik och pasteller

Hem & Trädgård Marie Ålund såg huset i Holmsund och föll pladask. När det sedan kom ut till försäljning fanns inga tvivel. Familjen flyttade in i det Q-märkta huset med massor av smarta byggnadslösningar. ?

Följ med in i huset

TV: Följ med in i huset

Hem & Trädgård Kom med bland pastellfärger och lekfulla saker i familen Ålunds vitputsade 1920-talsvilla i Holmsund!
Se filmen ovan. ?

TV: Så blir nya kajen

Mat & Dryck En uteservering får dras med en byggkran hela sommaren, och en matvagn peppar inför den nya foodcourten på kajen. Se klippet ovan. ?

Nytt på uteserveringarna

Nytt på uteserveringarna

Mat & Dryck Redan nästa helg är det premiär för de tidigaste uteserveringarna i Umeå. Sex matvagnar är i nuläget klara för kajen, eller Skeppsbron, som den numera heter. ?

TV: Lär dig grillbaka

Mat & Dryck Se Jessica Sandberg fixa sina bakverk på kolbädd, och vilken typ av form hon använder.
Se klippet ovan! ?

&quotGrilla hela menyn"

"Grilla hela menyn"

Mat & Dryck Har du testat att grilla även efterrätten?  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Sluta bygg på elskrotsberget

Sluta bygg på elskrotsberget

Weekend Ny platt-tv, dator och mobil – vi älskar nya teknikprylar, men köpfesten har en baksida. Berget av elskrot var rekordstort förra året, och en hel del hamnar på afrikanska och asiatiska soptippar där människor förgiftas. … ?

&quotSkön känsla att köra"

"Skön känsla att köra"

Motor Den är bara 1,05 hög, Sverker Danielssons Lotus Europa S2 från 1970. – Det är ett bekymmer att ta sig ur bilen, säger han ?

TV: "Alla vänder sig om och tittar"

Livsstil Kolla in Sverkers knallgula Lotus. ?

 Allt fler killar sminkar sig

Allt fler killar sminkar sig

Mode Det handlar inte om spackel, utan om naturlig make-up.Trenden går mot att allt fler killar tar sig in i sminkets omfattande värld.   ?

Anna Lundström

 

 

 

Weekendredaktionen

090 – 17 60 37
weekend@vk.se

Ännu en helg utan tryffelpizza

Ännu en helg utan tryffelpizza

Krönikor Om helgens aktiviteter är en måttstock på hur ”lyckad” du är  ligger jag risigt till.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gör succé på barn-kalaset!

Gör succé på barn-kalaset!

Recept Det är inte så svårt att göra en sagolik tårta.  ?

Sallad med hallon och päron

Recept: Sallad med hallon och päron

Recept Det är skillnad på sallad och sallad. Den här varianten är med päron, hallon och blåmögelost. ?

Ett gissel som drabbar de flesta

Ett gissel som drabbar de flesta

I Form Alla drabbas vi någon gång av huvudvärk och den kan beror på olika saker. Vilken typ av värk här du? ?

Tack för alla minnen, kära telefonkiosk!

Tack för alla minnen, kära telefonkiosk!

KRÖNIKA VK:s Elin Turborn känner vemod över att telefonkioskerna nu försvinner.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Kalaspynta på enkelt vis!

Kalaspynta på enkelt vis!

KALAS Vi är inne i kalastider. Slit inte ditt hår över partyplaneringen – här är Weekends enkla tips för kalaset! ?

 Smellwell

Weekend testar: Smellwell

Weekend Stinkande hockeyhandskar och svettiga joggingskor, går det att få bort odören med doftpåsar? ?

&quotAldrig har väl en mensbinda luktat så"

"Aldrig har väl en mensbinda luktat så"

Krönikor Läs krönikan av Anna Lundström. ?

Favorittårtan med kolasås

Favorittårtan med kolasås

Recept Vad är bättre än kakor som kan bakas, frysas och snabbt tinas när gästerna är på väg? Här kommer en favorit ?

Löp lugnt - undvik skador

Löp lugnt - undvik skador

I Form Ta det lugnt i början av säsongen. Här är de vanligaste skadorna. ?

I Umeå sitter alltför många still i boet

I Umeå sitter alltför många still i boet

Krönikor Det gäller att hålla huvudet kallt i bostadsbristens Umeå. Inte ryckas med i statusjakt eller budgivning.  ?

Restaurangen vill bjuda på gräshoppor

Nyheter Snart kan Umeåborna beställa gräshoppor på en restaurang i stan. ?

Generation gratis

Generation gratis

Krönikor Jag tillhör generationen som på sin höjd köpt en skiva. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Trendiga vårsmycken

Trendiga vårsmycken

Mode Förnya din klädsel med ett härligt smycke!  ?