Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Resor

Res i Siciliens skafferi

Publicerad 8 februari 2013

Resor Mandelbakelser, rustika grönsaksrätter och pinfärsk fisk – den kulinariska konsten är Siciliens stolthet. Vi reste runt i en av Italiens vänligaste regioner och åt, lagade och pratade mat.

Fakta/Sicilien

Allmänt
Taormina ligger på Siciliens östra sida, och från hela nordöstra Sicilien kan man se den fortfarande aktiva vulkanen Etna. Palermo, på öns västsida, är regionens huvudstad.

Säsong
April till oktober. Men sommarmånaderna är heta. Bäst gör sig Sicilien på våren och hösten. I augusti är där fullt av italienska turister.

Resa dit
Reguljärflyg går ofta via en större stad, till exempelvis Palermo eller Catania. Ryanair flyger till Trapani, på öns västra sida. Fritidsresor arrangerar direktcharter till Sicilien från Stockholm och Köpenhamn, mellan 14 maj och 22 oktober. En vecka med trestjärnigt hotell kostar från 6 248 kronor och enbart flyg från 2 298 kronor. Temaresor har också rundresor till Sicilien, varav en till Taormina.

Resa runt
På ön tar man sig runt lätt med både buss och tåg. En resa från Catania till Taormina kostar cirka 45 kronor. Se mer på www.interbus.it och www.trenitalia.it.

Äta
+Rosso Peperoncino, Via Sacramento 2. Tel: +33942625150. Här kan man lära sig att laga italiensk mat och äta på den lummiga lilla bakgården.
+La tavernetta, 22 V. Timoleone. Trevligt läge med uteterrass. Utsökt tonfiskstartar och ett imponerande grappabord om man tröttnat på de sicilianska dessertvinerna. www.ristorantelatavernetta.eu
+Azienda agricola Murgo. Vingård som erbjuder agriturismo. Rustik mat och ett brett urval av Etnaviner. Via Zafferana 13, Santa Venerina. www.murgo.it
+ Don Camillo, Via cesare Ottaviano 2. Traditionell siciliansk mat. I stället för mozzarella har de den lokala osten toma, också den mild, serverad med tomat, basilika och olivolja.

Typiskt sicilianska rätter
+Caponata. Sötsur grönsaksrätt med bland annat tärnad aubergine, tomat, oliver, pinjenötter och blekselleri.
+Arrancino. En boll av friterat ris med olika fyllningar, till exempel kött eller mozzarella och ärtor. Siciliansk snabbmat, gott och lätt att äta med handen.
+Parmigiana. Auberginegratäng med tomat och ost. Missa inte!
+Cannoli. Sicilianskt rörformat bakverk av friterad deg, fylld med ricotta. Väldigt sött.
+Panella. Gatumat från Palermo. Friterad kikärtsdeg som ofta äts med bröd, som en macka.

Info
www.sicilia.indettaglio.it, www.castelmola.com

– Forma en liten Etna av mjölet och häll ned ägget däri, uppmanar kocken Stefano och börjar skapa en miniatyravbild av traktens vulkan. Med vana händer knådar han sedan samman degen som ska bli färsk pasta. Vår matlagningsgrupp försöker härma honom, med varierade resultat. Men Stefano är van vid nybörjare, hit till restaurang Rosso Peperoncino i Taormina kommer turister ofta för en inblick i den sicilianska gastronomin.

Dramatiskt landskap
Maten och landskapet. Det är vad som länge har lockat turister till Sicilien. Konstnärerna förtrollades av Taormina, med dess blommande mandelträd och vy över Etnas snötäckta topp. Författaren Guy de Maupassant tyckte att om man hade en enda dag på Sicilien skulle man välja Taormina, för naturens skull. Sedan dess har turistströmmarna blivit betydligt ymnigare. Men landskapet fortsätter att imponera. Staden klamrar sig djärvt fast på en klipphylla av berget Tauros, 200 meter ovanför Naxosbukten. Vi åker hit på slingriga vägar från Catania. Utanför passerar citronodlingar och cypresser, med bergen som dramatisk fond. Läget är naturligt för en region som dominerats av ett trettontal ockupationsmakter: man byggde på höjderna som försvarsstrategi.

Lokala grönsaker används
Under ett par dagar där vi är konstant mätta inser vi att gastronomin är ett perfekt sätt att förstå Sicilien. Liksom arkitekturen är den en kulturell blandning, präglad av allt från araber till normander och greker. Regionen känns också som ett enda stort överfyllt skafferi: bergen doftar av oregano och timjan och vid havet bjuder fiskare ut lådor fulla av tonfisk, svärdfisk och musslor. Jordbrukarsamhället är fattigt jämfört med det industrialiserade norr. Man utnyttjar vad naturen ger och maten är därför av tradition rustikt enkel.
– Så mycket som 80 procent av grönsakerna här är producerade i Sicilien, vi försöker stötta våra producenter, säger Giuseppina, försäljare på den lokala marknaden. Stolt visar hon upp auberginer stora som bowlingklot bredvid berg av klarröda tomater.
Även Stefano är stolt över regionens mathantverk, mycket annat finns inte att yvas för, menar han. Många sicilianare tvingas numera flytta för att få jobb och Stefano har själv bott i London, Norge och Holland.

Småbyar och afrodisiak
För att njuta av regionens alla mathantverkare är det bäst att ta bilen till närliggande bergsbyar och vingårdar. Vi stannar till i den sömniga småstaden Castelmola, där en grupp äldre män långsamt avverkar stenbänkens sittplatser.
– Men förr i tiden arbetade vi, säger de och skrockar.
Den lilla staden döljer en något annorlunda bar: hela insidan är smyckad av fallosar, från kranen på handfatet till trappräckena. Servitören Alberto fortsätter på samma tema, han serverar ett utsökt mandelvin och erkänner:
– Det här är afrodisiak, jag brukar dricka det när jag ska träffa tjejer.
Mandel är överhuvudtaget en viktig ingrediens på Sicilien. Inte minst som bas i traktens utsökta bakelser. Vi besöker ett av de konditorier som specialiserat sig på de arabiskinspirerade sötsakerna, i Zafferana Etnea.

Mandelbakelser en specialitet
När vi närmar oss staden blir Etnas närvaro mer påtaglig, det lilla samhället kurar i närheten av vulkanens fot. Här och var breder lavaströmmarna ut sig som stora svarta motorvägar genom grönskan.
På Pasticceria Russo möter vi Anna Russo, den tredje generationen av konditorer, och hon visar oss de perfekta miniatyrfrukter av marsipan som ligger under disken.
– Min syster handmålar dem och varje frukt måste målas tre till fyra gånger.
Där finns också de särskilda mandelbakelser som är gjorda av bara mandel, socker och ägg. De tillverkades i klostren i Palermo förr i tiden, men nu finns de tack och lov lite överallt på Sicilien.

Vulkanens vin
Vi avslutar dagen på vingården Murgo. Sicilien började bli känt för sina högkvalitetsviner på 1990-talet, men krisen har tvingat många vingårdar att stänga. På vulkanens sluttningar finns ändå flera dynamiska producenter, varav Michele Scamacca är en. Han tillverkar de Etnaviner som var bland de första sicilianska viner att DOC-registreras. Den vulkaniska jorden och höjdskillnaderna ger dem en hög mineralhalt, något som märks på de friskt syrliga druvorna Caricante och Catarratto.
– Av dem gör vi vinet Etna Bianco, som är perfekt till lätta rätter, säger Michele och lyser upp, som så många sicilianare gör när de delar med sig av traktens gastronomiska hemligheter. Det vänliga småpratet, det gästfria bemötandet, är en av Siciliens allra godaste kryddor.

Miraklet efter cancern

Miraklet efter cancern

Weekend Läkarna meddelade att de starka behandlingarna mot den aggressiva cancern i ena bröstet och i sköldkörteln kunde göra henne steril. Men Charlotta Lindgrens kropp ville annat.  ?

Namn efter Kristian Gidlund

TV: Namn efter Kristian Gidlund

Weekend Se varför lille Gösta heter Kristian i andranamn. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Som tagen ur en saga

Som tagen ur en saga

Hem & Trädgård Bland takloft och en hög borg med lönnfack och lucka i golvet bor Inger och Kristian Hermansson i vad som för tankarna till en saga.  ?

Följ med in i borgen

TV: Följ med in i borgen

Hem & Trädgård Följ med Inger Hermansson uppför spiraltrappan på Borghälla gård till deras unika borg. ?

Proffs på pannkaka

Proffs på pannkaka

Mat & Dryck Han jobbade i en crêpes-restaurang i Paris för att lära sig allt om fyllningar och toppingar. Firas Shinonou driver nu ett crêperie på hjul i Umeå.  ?

Laga en maffig banana split

Recept: Laga en maffig banana split

Mat & Dryck Nutella, banan och grädde blir en maffig kombo. ?

Firas favorit med kyckling

Recept: Firas favorit med kyckling

Mat & Dryck Här ett recept på en salt crêpe med kyckling, bacon och feta. ?

Flottarbåt i Villanäs redo att sjösättas

Flottarbåt i Villanäs redo att sjösättas

Motor Åsa Wåhlin ville ha en egen båt. Sambon Crister Åström var inte sen med att uppfylla hennes önskan.  ?

Kolla in Lill-Åsa

TV: Kolla in Lill-Åsa

Motor ”Jag ville ha en mindre båt att åka och ut på älven med” ?

Elcykeln följer med när Gösta lämnar Umeå

Elcykeln följer med när Gösta lämnar Umeå

Livsstil Efter 43 år i Umeå flyttar radioprofilen Gösta Dahlgren till Uppsala. Med sig tar han frun, hunden, elcykeln och lite annat.  ?

TV: Ett bra alternativ till att köra bil

Livsstil ”Det är som en dröm – som när man var liten och hade uppförsbacke och pappa la handen bakom och hjälpte till” ?

Anna Lundström

 

 

 

Weekendredaktionen

090 – 17 60 37
weekend@vk.se

Konsten att berätta en historia

Konsten att berätta en historia

Krönikor På journalisthögskolan fick vi lära oss att kunna svara på den frågan på några få korta meningar.  ?

Mumsig grillbanan

Recept: Mumsig grillbanan

Recept Dumlekola, marshmallows och salta nötter – grilla en smarrig dessert. ?

När nuet känns som teknikens stenålder

När nuet känns som teknikens stenålder

Krönikor Kanske borde man K-märka de små stunderna i vardagen där tekniken är på stenåldersnivå. ?

Tandlösa tandläkarbesök

Tandlösa tandläkarbesök

Krönikor Tandläkarskräcken kan vara ett minne blott i framtiden ?

Ännu en helg utan tryffelpizza

Ännu en helg utan tryffelpizza

Krönikor Om helgens aktiviteter är en måttstock på hur ”lyckad” du är  ligger jag risigt till.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gör succé på barn-kalaset!

Gör succé på barn-kalaset!

Recept Det är inte så svårt att göra en sagolik tårta.  ?

Sallad med hallon och päron

Recept: Sallad med hallon och päron

Recept Det är skillnad på sallad och sallad. Den här varianten är med päron, hallon och blåmögelost. ?

Ett gissel som drabbar de flesta

Ett gissel som drabbar de flesta

I Form Alla drabbas vi någon gång av huvudvärk och den kan beror på olika saker. Vilken typ av värk här du? ?

Tack för alla minnen, kära telefonkiosk!

Tack för alla minnen, kära telefonkiosk!

KRÖNIKA VK:s Elin Turborn känner vemod över att telefonkioskerna nu försvinner.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Kalaspynta på enkelt vis!

Kalaspynta på enkelt vis!

KALAS Vi är inne i kalastider. Slit inte ditt hår över partyplaneringen – här är Weekends enkla tips för kalaset! ?

 Smellwell

Weekend testar: Smellwell

Weekend Stinkande hockeyhandskar och svettiga joggingskor, går det att få bort odören med doftpåsar? ?

&quotAldrig har väl en mensbinda luktat så"

"Aldrig har väl en mensbinda luktat så"

Krönikor Läs krönikan av Anna Lundström. ?

Favorittårtan med kolasås

Favorittårtan med kolasås

Recept Vad är bättre än kakor som kan bakas, frysas och snabbt tinas när gästerna är på väg? Här kommer en favorit ?

Löp lugnt - undvik skador

Löp lugnt - undvik skador

I Form Ta det lugnt i början av säsongen. Här är de vanligaste skadorna. ?

I Umeå sitter alltför många still i boet

I Umeå sitter alltför många still i boet

Krönikor Det gäller att hålla huvudet kallt i bostadsbristens Umeå. Inte ryckas med i statusjakt eller budgivning.  ?

Restaurangen vill bjuda på gräshoppor

Nyheter Snart kan Umeåborna beställa gräshoppor på en restaurang i stan. ?

Generation gratis

Generation gratis

Krönikor Jag tillhör generationen som på sin höjd köpt en skiva. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Trendiga vårsmycken

Trendiga vårsmycken

Mode Förnya din klädsel med ett härligt smycke!  ?