Nyheter

Hela Venedig festar

Publicerad 8 februari 2013 (uppdaterad 8 februari 2013)

Nyheter Färgsprakande masker, konserter och korteger – karnevalen i Venedig är stadens största fest. Se bilder från den traditionstyngda händelsen.

FÖLJ ÄMNEN

Under en av årets gråaste månader exploderar Venedig plötsligt av färg. Människor i överdådiga klänningar och konstfullt smyckade masker fyller gatorna. Karnevalen, Carnevale di Venezia, är en av världens mest kända, och den pågår under ungefär två veckor i februari. Av tradition klär festivaldeltagarna då ut sig i vackra kostymer och spektakulära masker. Vissa liknar traditionell Commedia dell’arte. Pulcinella är till exempel en av de karaktärer som man ofta ser, som man känner igen på den speciella hatten och näbbmasken.

Flera höjdpunkter
Nu pågår både maskeradbaler och privata fester i de historiska palatsen. Andra höjdpunkter är Volo dell’angelo, änglaflykten, då en kvinna glider nedför rep från Campanile på torget Piazza San Marco, där Markuskyrkan ligger. Många passar också på att ta en gondoltur längs Canal Grande och ser på fyrverkerier vid Markusplatsen.
Karnevalen har gamla anor, dokument ända från 1200-talet nämner festligheterna.
I år pågår festivalen mellan 26 januari till 12 februari.
Läs mer här.

Ung person skadad i badolycka

Inrikes En ung person skadades allvarligt i en badolycka vid Kalmarsand i Bålsta, uppger polisen.— Den saknade, en yngre kille ska ha varit borta i cirka en timme, säger Mats Öjdahl, vakthavande befäl vid polisen i …

Svensken längre men inte längst

Utrikes Svenskar födda mellan 1896 och 1911 var enligt en ny studie längst i världen. Sedan dess har genomsnittssvensken blivit längre men storhetstiden är förbi.Numera är det nederländska män och lettiska kvinnor som är de längsta …

Trafikolycka i Storuman

Storuman/Tärnaby En personbil har kommit över i fel körfält och krockat med en annan bil i Storuman.
Under tisdagsförmiddagen inträffade en bilolycka i Grundfors söder om Storuman. En bil ska ha kommit över i fel körfält och … ?