Vännäs

Protesterar mot skolnedläggning

Publicerad 1 februari 2013 (uppdaterad 1 februari 2013)

Vännäs Vännäs Landsbygdsråd protesterar nu mot planerna på en eventuell nedläggning av byskolorna i kommunen med ett öppet brev till kommunstyrelsen.

FÖLJ ÄMNEN

”Att spara genom att lägga ner byskolorna är en felsatsning!”, skriver de bland annat i brevet.

”Behåll byskolorna som en viktig framgångsfaktor för hela kommunen och se fram emot ökad inflyttning av barnfamiljer!”, avslutas brevet.

Hela brevet

Byskolorna behövs i Vännäs!

Vännäs Landsbygdsråd har som uppgift att arbeta för utvecklingen av landsbygden i kommunen, och vi ser därför allvarligt på frågan om byskolornas framtid.

De tre byskolorna i Brån, Pengsjö och Tväråbäck är viktiga inte bara för just de byarna, utan för hela kommunens utveckling. Vännäs har med närheten till Umeå mycket att erbjuda dem som vill bo en bit utanför stadsmiljön. Barnvänlig kommun med bra huspriser, nära till skola och förskola, bra kommunikationer med Umeå, ett öppet landskap med för norrländska förhållanden stor andel jordbruksmark, bra service i tätorten och rikt föreningsliv.

Vi vet att närheten till skola och förskola är mycket viktig för barnfamiljer som vill flytta till Vännäs kommun. Det är också viktigt för många familjer att det finns små skolor som alternativ till större, det ger en valfrihet som idag saknas på många orter.

Att spara genom att lägga ner byskolorna är en felsatsning!

Behåll byskolorna som en viktig framgångsfaktor för hela kommunen och se fram emot ökad inflyttning av barnfamiljer!

/Styrelsen för Vännäs Landsbygdsråd

 • Gun Rehnman

  Men visst är det så! Jag blir alltid lika ledsen när detta dyker upp. Attraktionen består ju också med närheten till dessa byskolor. Spara på organisationen istället, den administrativa delen, inte på barnen. Det är de fakto så, vilket alla vet, att skolan spelar roll för inflyttningen till landsorterna. Det är inget nytt, varför då inte ta vara på den möjligheten som nu finns att utveckla de delarna av kommunen? Närheten till Umeå/Vännäs bjuder på pendlingsavstånd, hela kommunen ska leva, centraliseringen är inte lösningen på besparingen.

 • Bengan

  Äntligen dax att plitikerna tar tag i frågan och lägger ner småskolorna, och satsar på alla elever. Hade Vegas elever fått kosta lika mycket per elev som småskolornas, då hade de haft det riktigt bra. Nej lägg ner småskolorna och se till att alla elever får det bättre !!!!!!

 • Skattebetalare

  Trovärdigt av landsbygdsrådet…
  Det finns totalt ca 25 elever på pengsjö och tväråbäcksskola med ett spann från förskolan till årskurs 6 så det blir ungefär tre elever i varje årsklass. Det kan inte vara ekonomiskt försvars bart

  • Många Barn

   Vi har nu äntligen fått en Förskola i Tväråbäck och den är nu ÖVERFULL….

 • Förälder

  Se barnen och inte bara kronor och ören !
  Helt feltänkt ! Att flytta 135 barn från bra skolmiljö nära skog och natur till ett ”asfaltgetto” mitt inne i tätorten och dessutom bygga nytt för tiotals miljoner. Var finns den s.k. vinsten ? En sak till: Är stora klasser och stora skolor bra för alla barn ? Nej ! Det finns många exempel där barn som kommit ut till Hällfors, Tväråbäck och de övriga byaskolorna , har ”levt upp” och nu gillar skolan !
  Tänk efter före bästa kommunpolitiker

  • Förälder

   Det finns även många exempel på barn som kommit  från dessa byskolor till den större skolan, som även de har ”levt upp” och nu gillar skolan ! 

 • Lugn i stormen

  Du är tydligen inte speciellt insatt. Vad som är sagt just nu är att det ska arbetas fram en konsekvensanalys. Inga beslut är tagna än utan man väntar på den. Läs ks arbetsutskotts beslut!

  • http://www.facebook.com/sofia.blomquist.9 Sofia Blomquist

   Läs kallelsen till måndagens kommunstyrelse så kan du se att konsekvensanalysen rapporteras då. En konsekvensanalys som saknar många viktiga bitar.

 • Ge oss en chans

  Dom sista 5 åren har sett en ”Baby Boom” i Pengsjö och Gläntan är nu fullsatt med en väntelista…vem har sagt att den här ”trenden” inte kommer att fortsätta…Det finns faktiskt yngre familjer som vill flytta och bo på landsbygden, ge oss en chans!

 • Barbro

  Man kan ju tycka att ”makthavarna” skulle börja med att anlysera vad får det för konsekvenser för kommunen i stort om man stänger de tre byskolor som finns. Innan man lägger ut ett justerat protokoll från
  KS au  2013-01- 29  paragraf 19  FÖRSLAG  att stänga byskolorna. Samt att ytterligare en gång utreda köksverksamheten (för vilken gång i ordningen och till vilken kostnad) Känns som ”man” arbetar ”baklänges” kanske inte att undra på att ”man” får budgetar i obalans.
  Känns som detta har hänt tidigare!

 • Barbro

  Det
  är så oerhört skönt /tillfredställande att så många i
  ”byskolebygderna” engagerar sig. Personligen har jag verkligen
  funderat över hur ”makthavarna” tänker/diskuterar i
  nedläggningsfrågan.

  1. Man får olika uppgifter beroende på vem man frågar
  ang. budgetunderskottet första given var drygt 6 milj. det senaste är 12 milj.
  och efter Vegaskolans om- och tillbyggnad vet ingen vart det barkar.
  2. Helt klart var budget 2012 underbudgeterad, hur ser
  revisorerna på detta??
  3. Varje verksamhet har ju en budgetram, och då undrar
  jag har byskolorna överskridit sina ramar?
  4. En liknelse: Om jag har sår på mina ben som inte
  läker, det finns risk för kallbrand och amputering. Hjälper det då att man
  amputerar bort en arm???

   

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Varnar: Falska sedlar i omlopp

Vännäs Polisen varnar för att falska sedlar är i omlopp i länet.
Polisen i region Nord… ?

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

MP vill att kyrkan slutar med kalhyggen

Vännäs Miljöpartister inom Svenska kyrkan i Luleå stift vill att stiftet börjar… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Höga halter - nu drar pollensäsongen i gång

Vännäs Med milda vindar kommer inte bara värmen – utan också massor av… ?

TV: Höga halter redan till helgen

TV: Höga halter redan till helgen

Vännäs Redan nu rapporteras det om måttliga till höga halter av alpollen i Umeå. Över… ?