Misshandlad till döds efter sadomasochistiskt rollspel

Umeå.
I samband med ett sadomasochistiskt rollspel ska kvinnan ha slagits minst 123 gånger med en pekpinne. Hennes andningsvägar blev tilltäppta. Nu åtalas en 31-årig umebo för den grova misshandeln och för att ha orsakat kvinnans död.
Monica G Engström
Publicerad 25 januari 2013 kl. 23:40

Det var i slutet av oktober som mannen själv ringde SOS-alarm och berättade att han trodde att den 28-åriga kvinnan var död. Det var hon dock inte och han blev instruerad att ge henne hjärt- och lungräddning till dess att ambulansen kom på plats.

Kvinnan var inte vid medvetande och kunde inte andas själv. Hon fick intensivvård under ett par dagar, men den avbröts när läkarna konstaterade att hon aldrig skulle återfå medvetandet.

Försök till mord

Mannen greps omgående misstänkt för försök till mord.

Rubriken på brottet ändrades dock snart till grov misshandel och vållande till annans död.

Kvinnan har tidigare varit utbytesstudent i Umeå och lärde då känna 31-åringen. De inledde en relation som mannen beskriver som att de var goda vänner, men att de ibland hade sex.

Mannen hälsade vid ett par tillfällen på kvinnan i Tyskland och hon besökte honom. De hade också kontakt via telefon och på Skype.

När en väninna skulle åka bil från Tyskland till Umeå bestämde sig kvinnan för att följa med så att hon skulle få möjlighet att träffa mannen som hon betraktade som sin pojkvän. Hon kom till Umeå den 15 oktober. Nio dagar senare var hon död.

Via internet hade 31-åringen köpt drogen etylfenidat - som inte är narkotikaklassad - men som enligt Folkhälsoinstitutet beskrivs som ett substitut till kokain. Detta använde båda två. Mannen drack också alkohol.

Mitt på dagen den 20 oktober ringde umebon och slog larm.

- Ja, hej. Det är, det är, jag har en tjej här som är typ helt utslagen. Hon ligger på golvet och är helt blå i ansiktet, sa mannen när han ringde SOS.

Gammaldags pekpinne

Den rättsmedicinska undersökningen av kvinnan visade att hon hade fått ta emot minst 123 slag över hela kroppen av ett långsmalt tillhygge. Kammaråklagare Åsa Jonsson menar att det var en gammaldags pekpinne som användes. I huvudet hade kvinnan bland annat en krosskada och på sätet var huden uppfläkt.

Ingen av skadorna var dock livshotande. Det kvinnan dött av var det cirkulations- och andningsuppehåll som hon drabbats av. Vad det berodde på är dock oklart.

Kraftigt påverkad

Dels kan 28-åringen fått en överdos. Internetdrogen kan jämföras med ett preparat som ges till ADHD-patienter. Den dos som uppmättes i kvinnans blod var dock hundra gånger högre än vad dessa patienter får.

Uppehållet kan också ha berott på att kvinnan fått sina andningsvägar tilltäppta av till exempel magsäcksinnehåll eller slag mot halsen.

Kondom

Åsa Jonsson anser dock att mannen stoppat in något i kvinnans mun. I hans lägenhet påträffades bland annat nylonstrumpor som knutits fast med skosnören. Där fanns även en kondom som innehöll en nylonstrumpa.

Åklagaren menar att 31-åringen tog en medveten risk då han, påtagligt berusad, deltog i det sadomasochistiska rollspelet och såg till att kvinnans andningsvägar täpptes till. Därför vållade han hennes död.

Rättegången beräknas komma i gång först nästa vecka. Det är flera vittnen som ska höras, bland annat flera personer från Tyskland.

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten