Umeå

Misshandlad till döds efter sadomasochistiskt rollspel

Publicerad 25 januari 2013

Umeå I samband med ett sadomasochistiskt rollspel ska kvinnan ha slagits minst 123 gånger med en pekpinne. Hennes andningsvägar blev tilltäppta. Nu åtalas en 31-årig umebo för den grova misshandeln och för att ha orsakat kvinnans död.

LÖRDAG I VK

Kvinnan i sin dagbok:

"Du sa en gång att du inte vill se mig ha riktiga smärtor. Jag är undergiven men ingen masochist."

 Mannen i förhören:

"Vi umgicks som kompisar, men jag tror att hon ville mer."

FÖLJ ÄMNEN

Det var i slutet av oktober som mannen själv ringde SOS-alarm och berättade att han trodde att den 28-åriga kvinnan var död. Det var hon dock inte och han blev instruerad att ge henne hjärt- och lungräddning till dess att ambulansen kom på plats.

Kvinnan var inte vid medvetande och kunde inte andas själv. Hon fick intensivvård under ett par dagar, men den avbröts när läkarna konstaterade att hon aldrig skulle återfå medvetandet.

Försök till mord

Mannen greps omgående misstänkt för försök till mord.

Rubriken på brottet ändrades dock snart till grov misshandel och vållande till annans död.

Kvinnan har tidigare varit utbytesstudent i Umeå och lärde då känna 31-åringen. De inledde en relation som mannen beskriver som att de var goda vänner, men att de ibland hade sex.

Mannen hälsade vid ett par tillfällen på kvinnan i Tyskland och hon besökte honom. De hade också kontakt via telefon och på Skype.

När en väninna skulle åka bil från Tyskland till Umeå bestämde sig kvinnan för att följa med så att hon skulle få möjlighet att träffa mannen som hon betraktade som sin pojkvän. Hon kom till Umeå den 15 oktober. Nio dagar senare var hon död.

Via internet hade 31-åringen köpt drogen etylfenidat – som inte är narkotikaklassad – men som enligt Folkhälsoinstitutet beskrivs som ett substitut till kokain. Detta använde båda två. Mannen drack också alkohol.

Mitt på dagen den 20 oktober ringde umebon och slog larm.

– Ja, hej. Det är, det är, jag har en tjej här som är typ helt utslagen. Hon ligger på golvet och är helt blå i ansiktet, sa mannen när han ringde SOS.

Gammaldags pekpinne

Den rättsmedicinska undersökningen av kvinnan visade att hon hade fått ta emot minst 123 slag över hela kroppen av ett långsmalt tillhygge. Kammaråklagare Åsa Jonsson menar att det var en gammaldags pekpinne som användes. I huvudet hade kvinnan bland annat en krosskada och på sätet var huden uppfläkt.

Ingen av skadorna var dock livshotande. Det kvinnan dött av var det cirkulations- och andningsuppehåll som hon drabbats av. Vad det berodde på är dock oklart.

Kraftigt påverkad

Dels kan 28-åringen fått en överdos. Internetdrogen kan jämföras med ett preparat som ges till ADHD-patienter. Den dos som uppmättes i kvinnans blod var dock hundra gånger högre än vad dessa patienter får.

Uppehållet kan också ha berott på att kvinnan fått sina andningsvägar tilltäppta av till exempel magsäcksinnehåll eller slag mot halsen.

Kondom

Åsa Jonsson anser dock att mannen stoppat in något i kvinnans mun. I hans lägenhet påträffades bland annat nylonstrumpor som knutits fast med skosnören. Där fanns även en kondom som innehöll en nylonstrumpa.

Åklagaren menar att 31-åringen tog en medveten risk då han, påtagligt berusad, deltog i det sadomasochistiska rollspelet och såg till att kvinnans andningsvägar täpptes till. Därför vållade han hennes död.

Rättegången beräknas komma i gång först nästa vecka. Det är flera vittnen som ska höras, bland annat flera personer från Tyskland.

 

 • Gäst

  Etylfenidat är narkotikaklassat sedan mitten av december 2012.

  • J Tall

   Synd bara att detta skedde i oktober.

 • Gäst

  Jag hoppas det här väcker debatt!
  1. Sadomasochistiskt rollspel, är det något att ha? Nej, våld borde vara förbjudet i sänkammaren. Våldet är bara ”upphetsande och coolt”, tro mig jag har testat. Tacka vet jag ömhet och kärlek! Det är där njutningen finns att hämta! Man måste bara ha tålamod och vänta till man hittar den sanna kärleken. Det är en myt att man måste ha sex regelbundet med andra. Sköt den biten med dig själv tills du hittar rätt istället så slipper du skada dig själv och andra.
  2. Och ”nya preparat” borde vara automatiskt olagligförklarade till bevisat att de är ofarliga. Är det inte det vi ska ha läkemedelsverket till? 

  • Foobar

    Vuxna människor måste ta ansvar för sina handlingar. situationen blir knepig när två personer frivilligt ägnar sig åt s&m och sinnesförändrande droger, när det hela får ett så tragiskt slut. Men är det verkligen rätt att påtvinga någon annan ens egna värderingar?

   • The Power of Love

    Jag anser INTE att man har rätt att kräva sin frihet, då det innebär att man samtidigt inkräktar på någon annans frihet.. Och detta oavsett hur vuxen man anser sig vara! Visserligen är jag en fantasibegåvad person, som alltid fått höra att jag tänker för mycket.. Men hur mycket jag nu än fantiserar, eller tänker, så lyckas jag ändå inte tro att personer är psykiskt friska då de medvetet vill skada andra. Och när det gäller droger.. Men hallå i huvudet!!!… Utifrån all proffs-info vi i denna dag fått omkring hur de verkar, så trodde jag ju i min enfald att nu skulle alla vara medvetna om att sådana substanser ställer till med stor skada i skallen.. Men det är klart: Den som knarkat eller blivit misshandlad tillräckligt många gånger, kanske inte sedan kan anses vara vid sina sinnens fulla bruk. Så då är det väl ”lönlöst å försök förklar för såna som int begrip nåt”, för att citera Stenmark.

 • zera

  Herre gud!! Vad är det för fel på fia med knuff? Ganska trevligt och faktiskt rätt roligt spel. Man kan vara 2-4 spelare. Man behöver heller inte vara drogpåverkad för att spela. Det finns också många roliga kortspel som man kan sitta tillsammans med vänner en kväll. Behövs heller inga droger till. Alla går hem nöjda och glada!

 • Gäst

  Om du nu tänker så mycket så kan man förenklat säga alla är vi olika!

  • The Power of Love

   Svar till Gäst.. Alltså, jag förstår nog inte frågan.. När jag läste ditt första inlägg så inbillade jag mig nog att vi tänkte rätt så lika omkring det där märkliga nya modet att man ska misshandla sin sex-partner.. Eller har du tänkt om nu?

  • The Power of Love

   Svar till Gäst.. Tycker det verkar som om även du tänkt till en del, med tanke på ditt första inlägg.. Eller var det inte du som skrev då??? Och visst kan det vara en tillgång att vara olika, men vi måste väl inte misshandla varandra för det?? Om vi istället slutade se varandra som konkurrenter så skulle vi ju kunna samarbeta för en tryggare och snällare värld för alla, eller??

  • Gäst

   Jag vill bara tillägga att vi är flera olika debattörer som använder nicknamnet Gäst orutinerat nog… Jag ber om ursäkt för att det skapat förvirring.

 • The Power of Love

  Här får du mer dravel att lyssna till.. Helt klart är att den människa som respekterar sig själv, söker sig inte frivilligt till en misshandelssituation. Nej, jag ser detta som ett lika sjukt som modernt påfund av någon som tjänar pengar på att få folk att tro att det endast handlar om oskyldiga ”lekar för frivilliga vuxna”! Men det här är ju långt ifrån första gången sådana här experiment slutar med döden. Hur lättlurad får man egentligen bli?

  • Iago

   Människor utan självrespekt har också rätt att leva sitt liv & välja sitt egna sexuella beteende.
   Du uttrycker dig i termer om vad som är ”helt klart”, vilket snarast blottar din brist på insikt.

 • Annan

  Jag tycker inte att något ur hennes dagbok har i tidningen att göra. Allvarligt vk ni måste tänka på hur ni skriver om saker.

  • Sven

    Nä för det var ju verkligen uttömmande med hela två korta meningar text som inte säger ett dugg…

 • The Power of Love

  Svar till lago, från  27 januari.. Brist på insikt, sa du..  Jag har åtminstone insett det osmarta i att (mer eller mindre) starta inbördeskrig i sovrummet, oavsett om man enligt folkbokföringen kan anses som ”vuxen” och oavsett om man använt droger eller inte.. Anser för övrigt inte att man ska få skylla ifrån sig på att man varit fördummad av droger, berusad eller att man bara ”lekt” om man därigenom misshandlar eller dödar någon! Rekommenderar alla att återigen läsa första kommentaren från Gäst. Den personen verkar veta vad den pratar om, utifrån egna erfarenheter!!

 • Lev & Må-Kn-ll om ni får ;)

  Vad folk har för sig i sexväg det är upp till var & en. Vad som är viktigt är att INGEN ska behöva bli skadad/ dödad.
   Man bör hålla sig spiknykter  om man skall hålla på med ”avancerade sexlekar”.

 • The Power of Love

  Nja.. Kan du då definiera hur du kan veta så säkert att det inte finns ”tvång” med i bilden?.. Nu är det ju så här att det faktiskt finns folk med extremt dålig självkänsla, som kan gå med på lite vad som helst, (inte minst då det gäller sex,) för att på så sätt få lite extra uppmärksamhet! För allvarligt talat: Oavsett hur olika vi är så gör det ju ändå alltid ont på en som blir misshandlad. Och det intuitiva vi har med oss från barnsben är då att vi tar oss bort från det som smärtar.. Men känslorna kan exempelvis efter erfarenheter av trauman stängas av. Och jag kan då inte förstå hur det kan kännas ok att göra illa någon som man borde älska istället. Men jag slänger ut frågan igen: K-Ä-R-L-E-K, är det ett okänt begrepp bland dagens människor? Slutligen: Det var lågt av dig som stal Gästs signatur!!

  • Iago

    Har tanken slagit dig att folk ibland har sex därför att  det är skönt & roligt, snarare än att man älskar partnern man har sex med?
   (ja, smärta kan vara en upphetsande känsla)

   Att du inte kan förstå hur BDSM-intresserade människor tänker är en brist hos dig.
   Varför inte råda bot på din okunskap genom att ta reda på mer, innan du riktar kritik mot något du saknar insikt kring?

 • The Power of Love

  Svar till lago och Lev & Må… Vet ni vad.. Man behöver inte haka på alla tokiga trender.. Sex är och förblir för mig en sysselsättning jag uteslutande vill utöva med den jag älskar och ingen annan. Och även om ni av någon partner skulle tillåtas att misshandla, eller om ni så tar tillvara varje tillfälle som erbjuds att få ha samlag, så ska jag bara slutligen säga att jag tycker synd om dem ni sårar i själen eller skadar fysiskt med er framfart.. 

  • Iago

    Vad just du personligen har för attityd till sex är helt irrelevant.
   Du får leva ditt liv precis så inskränkt som du själv önskar. Ingen kräver av dig att du ska dela andra människors värderingar & preferenser.

   Däremot vore det önskvärt om du inte bad din omvärld att begränsa dess liv & vanor efter din egna, ringa, förståelsehorisont.

 • The Power of Love

  Återigen: Lev & Må och lago… Jag upprepar: Min sympati finns hos dem som ni sårar fysiskt eller i
  själen.. (Lika illa båda delarna).. Ni får kalla mig inskränkt och vilka fula ord ni kan komma på, det bekommer mig inte.. Sedan kan man ju även fundera över
  hur många veneriska sjukdomar som frodas och sprids, när nu så många idag
  lever promiskuöst.. Antar att det vill ni inte heller diskutera??.. Men
  min åsikt är och förblir: Det är INTE ok att skada andra!!!!

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

SMHI: Varning för mycket hårda vindbyar

Umeå SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet.
SMHI har gått ut med en klass… ?

Storvinst till länet

Storvinst till länet

Umeå En kupong inlämnad på Bubblan gav hög utdelning på V75.
I lördagens V75-omgång… ?

I natt: Flera fall av misshandel

Umeå Polisen har under natten haft fullt upp. Fem anmälningar om misshandel har… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Soldiers of Odin i Umeå

Soldiers of Odin i Umeå

Umeå – Jag såg 10-15 personer med Soldiers of Odin-märken på kläderna gå in… ?

Körkortslös förare stoppad

Umeå Polis i Umeå har stoppat en förare som visade sig sakna giltigt körkort.
Det… ?