Nyheter

VK granskar drogerna i Umeå

Publicerad 19 januari 2013 (uppdaterad 8 mars 2016)

Nyheter 13-årige Martin sålde spice på skolgården, en annan ung Umeåbo blev knivhuggen i ryggen efter en utdragen knarkaffär och en tredje tvingades fly från grovt kriminella till Umeå när hans bror mördade en man i en knarkuppgörelse.

FÖLJ ÄMNEN

Det är den världen många Umeåbor lever i, men som få känner till.

Samtidigt fortsätter drogerna att flöda in i länet.

Med artikelserien som startar i dag hoppas vi få upp ögonen för hur droger används i Umeå, hur marknaden fungerar och hur hårt missbruket kan drabba både individen och anhöriga.

Glöm inte att följa serien även på VK:s drogsajt, där det finns ytterligare artiklar, fördjupning, en expertpanel och möjlighet till diskussion.

SVEN BJÖRKLAND

ELIN TURBORN

 • Ree

  ”Jag tycker det är viktigt att ungdomarna får bättre fakta!”

  Håller med. Du kan börja med att kolla upp källor på saker du själv hävdar. Du jämför t.ex. cannabis med heroin när du säger att ”narkotika stannar i kroppen längre”.

  Om personer i din omgivning har kapaciteten att ta ett glas vin till maten då och då har de lika stor kapacitet att bruka droger såsom: Cannabis, extacy (MDMA) och amfetamin också. Dvs. de populära droger som anses mindre farliga än alkohol.

  Jag säger inte att det är bra att bruka droger, bara att det är väldigt vanligt att ha en sne uppfattning om hur farliga droger faktiskt är.

 • Ree

  Jag kanske inte var nog klar. Jag menade bara att dessa brott inte hade skett om droger varit lagliga.

  Spice finns bara för att cannabis är olagligt. Man gör de olika varianterna av Spice olagligt varje år, men nya varianter dyker upp på rullande band, och undviker på så sätt lagen.

  Kvivhuggningen hade inte skett då droger skulle säljas på t.ex. systembolaget (eller delas ut av vårdpersonal, mer om det snart). Ingen kassörska på Systembolaget kommer hugga dig i ryggen om du försöker stjäla från affären, oavsett om det är cannabis eller alkohol. En langare kanske gör det.

  Ingen kommer heller tvingas fly från Systembolaget och gömma sig på hemlig ort.

  ”Antingen är heroin beroendeframkallande, vilket innebär att de definitrivt inte bör legaliseras”

  Problemet med förbud är att man inte kan vårda folk lika effektivt då. Vi skulle t.ex. kunna göra det så att endast etablerade heroinmissbrukare får heroin av staten, trots att det tekniskt sett är lagligt.

  Då finns det ingen som skulle råka ”åka dit” på grund av legaliseringen. De enda som skulle åka dit är folk som söker sig till langare, injicerar dyrt och smutsigt heroin, bara för att sen få hjälp av samhället.

  Idag har vi ingen möjlighet att hjälpa heroinmissbrukare med heroin just på grund av att heroin är strikt förbjudet.

  • Neo

   Alkohol, och tobak, är ju lagligt, så du menar alltså att det inte finns någon alkohol, eller tobaksrelaterad brottslighet! Att legalisera enbart på grund av att man inte klarar av att upprätthålla lagen är inte rimligt, och att legalisera Cannabisförsäljning är ju det mest önskvärda av alla droghandlare som då riskfritt kan utöka sin verksamhet! Ifall Cannabis legaliseras så kommer användningen att explodera, särskilt om det marknadsförs som ett ”ofarligare” alternativ till alkohol, och särskilt ungdomar som använder droger enbart för att berusa sig kommer lockas att välja Cannabis istället för alkohol, och tobak! Varför skulle heroinanvändare behöva vård ifall det är så ”ofarligt”? Vårdas alkoholister genom att ge dem alkohol?
   Lagen bör ändras så att alla Cannabisliknande droger automatiskt är olagliga!
   Varför vill du så hemst gärna droga dig med Cannabis, är ditt liv så hemskt att du vill fly från det in i drogernas värld?

 • Ree

  Människor kommer alltid bruka droger, så enkelt är det. Och ja, jag menar att samhället har mycket större potential att få ner missbruket om man legaliserar.

  Jag vet inte om inlägget ovan kommer publiceras, så jag skriver en kort variant här.

  Genom att legalisera t.ex. heroin kan man sätta regler ikring det, som att t.ex. enbart personer som redan brukar heroin och är nära missbruk kan få det utskrivet. Då skulle helt plötsligt den kriminella delen av heroinlangning försvinna. Fall som det på Erboda för något år sen, och det som skedde idag på Umedalen.

  Legalisering är inte att släppa droger fritt. Det är att reglera droger genom att beskatta dom, kontrollera dom. Det effektivaste sättet att släppa droger fria är att förbjuda dom, ironiskt nog.

 • Gäst

  Visst menar du även alkoholen?

 • UL

  När alkoholen går in så går vettet ut, det är en gammal sanning som jag anser är riktig. När cannabis går in så går vettet  också ut, skillnaden mellan cannabis och alkohol är att efter ruset som drogerna ger så stannar vettet kvar ute efter cannabis men återvänder in efter att alkoholen gått ut. 

 • Umetjej

  LEGALISERA DROGER  OCH  RÄDDA  VÅRT SAMHÄLLE OCH MÄNNISKORNA I DEN!
  Det som skadar  människorna  är utanförskapet man hamnar i som kriminell, hamnar man i ett missbruk, så hamnar du utanför samhället. Och tvingas  skapa egna lagar och regler  bland dom som är som dig,  och därmed skapas dom gängbråk och  uppgörelser som sker i drogrelaterade  fall. Det handlar om  ÖVERLEVNAD!! Helt ärligt,  har levt i den  världen  många många år som missbrukare,  i precis det utanförskapet. Man  försöker överleva, inget annat. Men det slutar med att folk  dödar varandra.När man  är  satt utanför samhället, så har du inget val. Du gör  det du  måste för att klara vardagen,  för att få pengar. För  att få  knark!! För att få mat. Boende. 
  Just då är knarket och kompisarna det det enda du har. Och  den starka gemenskapen kriminella emellan skulle försvinna om det vore lagligt. Vi vore ju  inte kriminella  längre!!!
  Vi skulle få en  annan gemenskap, där  alla är lika värda.
  Sårbara individer skulle få hjälp  istället för att frysas ute.Vore  det lagligt  så  skulle vi  hjälpa dom som missbrukar. Om någon  missbrukar alkohol, så får dom hjälp. Dom startar inte ett gäng o  säljer alkohol  o  dödar folk  för det. Det behövs inte.  Det är lagligt.Missbruk skulle  fortfarande finnas, som det alltid  kommer göra. Men då kan människorna få hjälp istället för att skadas ytterligare och  motverka samhället!

  • Antidroger

   Sök hjälp!
   Ingen vill begrava sitt barn pga knark… Du av alla borde väll ändå veta att allt som har med knark att göra skördar liv.

   • Tony

     du är väl medveten om att så länge droger är olagliga så är det värre att söka hjälp. Du som missbrukare får ett helvete nu om du missbrukar droger och ska sedan söka in dig för hjälp att bli av med det, det är som att dom sparkar dig i kulorna 30 gånger om.

    Tro mig jag känner folk som missbrukar och dom har försökt söka hjälp men dom vågar inte längre då dom blev ännu sämre behandlad efter det.

    En legalisering av droger innebär, förminskad kriminalitet (kolla på amsterdam) och då slipper vi mer skit skottlossningar m.m.

    Sedan du dricker säkert och då är du en hycklare, för det är en av dom farligaste drogerna där efter kommer tobaken, dom är högst uppe bland droger som tar massvis med liv.

   • Asp

    ”Du av alla borde väll ändå veta att allt som har med knark att göra skördar liv.”

    Så du tar allt som hamnar under en (fördomsfull) etikett och hävdar att samtliga sådana substanser skördar liv. Inte ett dödsfall har kunnat kopplas direkt till cannabis. Psykedeliska droger som LSD, svamp, meskalin med mera har inte heller kunnat kopplas som en direkt orsak till några dödsfall – och då talar jag inte om korkade indvidider som berusar sig bredvid en motorväg och sedan irrar iväg, utan de direkta hälsoeffekterna av drogerna i fråga. Jag föreslår att du läser på lite istället för att sprida generaliserande fördomar. Sen är det en annan sak att även droger som inte skördar liv kan orsaka problem – bland annat på grund av den nuvarande repressiva och ofta omänskliga narkotikapolitiken.

   • katten

    Uppenbarligen så vet hon ju tvärtom.. det är bara du som har så svårt att förstå det.

 • ..!

  Jag har sett baksidan av droger. Så jag vet vad som händer när ni åker på en psykos… märkt resten av ert liv…

 • Tony

  Det är inte drogerna som orsakar vålden och knarkbråken, det är personen i sig som är helt funtad i skallen som orsakar dom. En legalisering anser jag är bra, för kolla på amsterdam. Dom har haft en hel del kriminalitet före innan dom legaliserade droger. Nu har det minskat där, och vad säger det er?

  En legalisering innebär också att dom som missbrukat och vill få hjälp kommer våga söka hjälp och inte får ett ännu mer helvete än vad dom redan haft. Det är rätt svårt för att missbrukare att få ett boende när dom sökt hjälp för det finns med i deras register, jobb är svårt med.

  Vad jag vet och lärt mig så är alla värd en andra chans, men en missbrukare får aldrig visa att dom bättrats, det är hela denna jävla grej och ni i samhället som orsakar detta, ni ser ner på medmänniskor som råkar nyttja något som ja gör en hög.

  Många väljer droger med för dom mår skit och har ingen att vända sig till

 • MIGAS

  Hur kan du säga att alkoholen inte har skapat några problem där den brukas världen över? Alkoholen har skapat och skapar hela tiden nya problem.
  Alkohol är ett dödligt gift som ett flertal människor dött av på grund av överdoser.
  Alkohol är en drog som nästan alltid är inblandad i våldsbrottslighet. Alkohol gör människor mer övermodiga och risktagande,det leder till att människor som inte skulle vågat prova”det lilla pillret”plötsligt törs göra det. Ge en ettåring en kvarting renat och barnet dör. Ge ettåringen ett kilo cannabis och barnet lever vidare men är nog rätt lojt i några veckor. Största faran med drogen cannabis är att den kan utlösa en psykos hos den fjärdedel av befolkningen som har anlag för psykoser. Dessa kommer oftast hur som helst men kan ju utlösas snabbare av cannabis eftersom det är en sinnesutvidgande drog. Det enda alkoholen gör är att släppa fram reptilhjärnan hos människan.En värld utan droger vore önskvärt men tyvärr finns det inget som kan åstadkomma den utopin.

 • Hávamál

  Många forskare har bevisat att alkohol är farligare än cannabis. Jag tror att ett stort problem är att man överdriver hur skadligt det är med vissa droger. Det gör bara att ungdomar märker att ”lärarna ljuger” och då tappar man förtroende för dom. Att informera i skolorna om droger har man gjort länge men uppenbarligen fungerar det inte, kanske för att det överdrivs mycket. Jag tror också man ska titta på andra länder och se vad som funkar, i USA´s flesta delstater är det olagligt och det är hårda straff men det funkar inte heller. Det är lika lätt att få tag på droger idag som om det skulle säljas på systembolaget, om det skulle säljas på systembolaget skulle brukarna veta och känna sig säkra på att det dom köper inte innehåller massa ”skit”, som det kan göra om man köper på gatan.

  Droger är inte önskvärt men man måste tänka förnuftigt och vi måste testa något annat än dagens skrämseltaktik.

 • http://www.facebook.com/azhar.mahmoud.3 Ree

  Det är förhållandevis lite man kan göra för att få folk att helt enkelt inte pröva droger. Frågan måste alltså bli ”Vad kan man göra för att förminska skadorna av drogbruk?”, och det är där mina åsikter kommer in.

  Jag vet självklart att det vore bäst om ingen brukade droger alls, men jag accepterar att det är svårt, för att inte säga omöjligt, att få folk att avstå från dom.

 • http://www.facebook.com/azhar.mahmoud.3 Ree

  Med tanke på att du inleder med ett känsloargument och sen erkänner att du inte är insatt gör att jag som insatt, vuxen människa tyvärr inte kan ta dig på allvar.

  Varför borde någon lyssna på vad du har att säga om anekdoter och egna upplevelser, framför vad jag har att säga, där jag kan källhänvisa varenda påstående, och inte gör några simpla argumentationsfel såsom att dra in personliga upplevelser i ämnet?

  • Du Limpan

   Hej Ree.

   Jag blir verkligen förvånad över din kallsinnighet och brist på ödmjukhet. Ingen människa kan säga att en annan människas känslor och upplevelser är fel. Du har din uppfattning och erfarenhet av droger och missbruk, mamma och medmänniska har en helt annan, en upplevd kunskap som hon har facit till. Att uppleva att sitt barn drabbas  av drogens negativa påverkan är det värsta som kan drabba en förälder näst efter sjukdom och död. 
   Snälla Ree. Om du skriver i dessa spalter så tänk på att de som skriver om sin känsla och upplevelse är människor, inte statistik eller forskning. Var mer ödmjuk.
    

   • http://www.facebook.com/azhar.mahmoud.3 Ree

    Hon kan ha mycket personlig erfarenhet som helst men argumenterar hon så uselt och spelar på folks känslor istället för folks logik så kommer jag reagera, oavsett om hon är en kvinna, mamma eller har förlorat alla sina barn till drogerna. Så gör man inte.

  • Gunder Lindgren

   Jag förstår att du som insatt i ämnet, uppenbart med egna erfarenheter inte vill eller kan argumentera med ”mamma och medmänniska”, men vi ska ha i åtanke att den argumentationen som hon anförde bygger på erfarenhet av att vara ” mitt i smeten” och därmed har mer erfarenhet än många forskare och därmed en emotionellt baserad kunskap som jag anser vara mycket mer värt än alla forskningsrapporter från olika länder. Jag har läst några insändare här på detta forum och jag trodde inte i min vildaste fantasi att det fanns så många drogförespråkare i länet. Jag arbetar som ordningsvakt runt om i länet och även i andra län och genom mitt arbete kommit i kontakt med missbrukare som säger samma sak. ”Jag skulle aldrig ha börjat med knark, olagligt eller inte”. En tidigare missbrukare sade så till mig angående att hasch är en lätt drog. ” Det finns inga lätta droger, det är samma skit allting”. Nu hade han ingen vetenskaplig rapport att luta sig emot, bara sitt eget missbruk.

 • Jodå.

   Att hålla fast vid ett koncept som aldrig löst nåt problem är för mig helt idiotiskt, särskilt när Portugals siffror finns där.. klart och tydligt dessutom.
  Men,  Sverige kanske vill gå i Usas fotspår och privatisera fängelser, och tjäna pengar på intagna.

  • Jodå.

    Dessutom, Portugal har inte legaliserat, dom har dekriminaliserat.. det är den vägen man måste ta för att få stopp på det mesta, för att folk ska våga söka hjälp.
   Legalisera ser inte jag som ett bra alternativ, men dekriminalisera är det. Bara för att man gör det så släpper man inte det ”fritt”. Man skapar istället ett mer humant samhälle, där folk vågar ta hjälp / få hjälp utan att få nya problem pga det.

 • Icaros9

  ”Folk säger att kroppen är ens tempel och ja det är det, men det är ett tempel du bestämmer över själv hur du vill behandla den och då anser jag du har din mänskliga rätt att nyttja vad du vill”

  Säg det till alla de som är barn till alla drågälskande pundare som bara älskar sig själv och sina dråger och fullständig skiter i sina nära och kära. INGEN människa är en ö, de beslut man tar drabbar inte BARA dig själv.

  • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

    Kan du svara på resten av hans inlägg, och inte bara de tre sista raderna? De tre sista raderna var bara en principiell ståndpunkt, medan de resterande föregående raderna var fulla med rättfärdiga kritik mot förbudet. Det ignorerade du av någon anledning helt…

 • Nykterist

  Det hör man ingenting om, då alkohol är så lättillgängligt för alla, så det finns ingen vits i att slåss för det. 

  Istället hör man om ungdomar som begår våldsbrott av olika slag under påverkan av alkohol. 

  • JJ

   Och även påverkad av andra substanser.

   • Nykterist

    Fast nu råkar det vara så att det inte är relevant då ”revolator” undrade om hur ofta man hör ungdomar som slåss FÖR alkohol. 

    De andra substanserna spelar verkligen ingen roll just nu. 

    Och även om de nu skulle spela roll, varför ska ”substanserna” vara olagliga, men inte alkoholen? Plus att de substanser som oftast blandas med alkohol och förstör folks empati, sympati och liknande är benso och det kan varannan femtonåring på tag på eftersom att det finns som läkemedel. 

    Blanda cannabis och alkohol så mår du illa, kanske spyr och somnar, inte spöar dina medmänniskor oprovocerat.

   • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

     Cannabis är dock knappast en av de substanserna som gör folk våldsamma. Våldet kring cannabis består av interna uppgörelser över den illegala marknaden (som ibland tyvärr går ut över förbipasserande).

 • Kasper

  ”Bara det faktum att narkotika finns kvar i kroppen så länge medan alkohol går ut om några timmar visar på farligheten.”
   Alkoholen sitter kvar i ett par timmar, det stämmer, och cannabis (egentligen restprodukter från nedbrytningen av THC) kan synas i urinen upp till 60 dagar efter intag. Men nu är det ju så att alkoholen är farligare än cannabis. Morfin, som ju är en otroligt stark drog, finns bara kvar i kroppen i några timmar. Det kan ju tolkas helt fel av folk som tänker ”Det är säkrare att använda morfin eftersom det inte syns efteråt”. Morfin är dessutom inte skadligt för kroppens organ. Det som är farligt med morfin är att det är starkt beroendeframkallande och vid överdos kan det göra så att andningsreflexen slutar fungera, dvs man slutar andas. Beroendet kan ställa till med stora problem för både missbrukaren och andra i samhället.
  Det är viktigt att man gör skillnad på olika droger. I dagens samhälle gör man oftast inte det.

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

  Tillägg: Jag tror dock inte på legalisering av allt, men jag tror på en avkriminalisering för eget bruk iallafall. Då kan folk prata öppet om de känner att de håller på att tappa kontrollen, så slipper en del vänta tills deras liv är förstörda innan de får hjälp. Det skulle också minska mörkertalet bland de som håller på och frigöra resurser till att låta polisen gå helhjärtat på de kriminella brukarna (de som stjäl eller säljer för att själva ha råd t.ex) och langarna. Sen skulle problemet med nya droger som uppkommer som ”lagliga alternativ” försvinna med. Ingen skulle ju röka spice om de fick cannabis t.ex. Dessa ”lagliga” droger är dessutom ofta väldigt mycket skadligare än sina illegala motsvarigheter.

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

   Att folk ska få ”rätt hjälp” är väldigt svårt då de som söker hjälpen per automatik är kriminella. Folk idag DRAR SIG från att ringa ambulans om nån håller på att dö av en överdos för att det betyder att de får polisen på sig.

  Jag vill få bort förbudet för att jag bryr mig. Det är ändå inte svårt för den som vill att hitta droger, och att man försvårar ett missbruk hjälper folk inte att sluta, det driver de längre in i det pga. stressen de flyr ifrån MED det.

  Ditt uppsåt verkar bra, och jag hoppas du behåller det, men för att nå dit bör du kolla på skademinimeringsprincipen. :)

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

   Det går att få tag på idag med, sorry to say… :/ Det är för många ungdomar lättare att få tag på illegala droger än alkohol, då marknaden inte är kontrollerad.

 • http://www.facebook.com/azhar.mahmoud.3 Ree

  Tänk på att de flesta av de olagliga drogerna som finns är mindre farliga än alkohol. Alltså, klarar man att som tonåring under 18 att dricka alkohol ibland så klarar man att testa många av de andra drogerna också. Jag säger inte att man ska det. Bäst var om alla kunde undvika alla droger, såklart.

  Och bara för att man legaliserar behöver inte det betyda att ungdomar får tag i superfarliga droger som heroin. Legaliserar man heroin kan man göra så att endast dom som redan är beroende av det får det av staten. Det behöver alltså inte säljas på systembolaget till vem som helst.

 • JJ

  Ja du, då är det dags att du läser på lite, i.o.m. att du gått på myten om ofarliga droger.

 • JJ

  Och jag blir godissugen o lugn när jag dricker alkohol…
  Inga problem med alkohol alltså…..
  Skämt o sido, så har jag sett mer elände pga droger, än av alkohol.
  Dessutom så kommer mycket av våldet efter alkoholintag, när det blandas med div. droger.

 • umetjej

  Bara en notis till dig, varför i helvette skulle heroin marknadsföras som bättre alternativ till alkohol??
  Nu får ni ge er…
  Exakt vad en avkriminalisering skulle innebära är svårt att säga exakt, men det skulle inte öka tillgången på knark, i dagens läge är det inte särskilt svårt för NÅGON oavsett ålder eller ursprung att få tag på vilket typ av knark som helst. 
  Tillgången skulle inte öka.
  Vi skulle bara radera utanförskapet.

 • krillovich

  Det finns en anledning till att heroin inte debatteras i debatter om legaisering. Du kanske borde läsa på lite om skillnaderna på dessa droger.

 • Förälder

  Informera dig blå om du vill. Barn gör inte som du säger, barn gör som du gör.

  • Stig-Astrid

   Så du menar att alla informationskampanjer mm är verkningslösa? Likaledes skrämselpropaganda?

 • http://www.facebook.com/people/Marcus-Erik-Bergman/662173725 Marcus Erik Bergman

   Att droger medför problem är alla rörande överens om. Vad debatten egentligen gäller – även många på speciellt förbudssidan inte vill erkänna det – är hur vi ska tackla problemet. Vissa har en naiv tro att om något förbjuds så kan det försvinna ur samhället, och andra har insett att den svarta marknaden är den friaste och hänsynslösaste marknaden av alla, och att den aldrig någonsin kommer göra annat än växa.

 • katten

  Varför skulle de behöva slåss för alkohol? Många föräldrar köper ju ut alkohol åt sina tonåringar.. men det låtsas vi inte veta nånting om..

 • katten

  Jan Sandström: Har du någonsin frågat dig VARFÖR de drogerna är lagliga?

 • katten

  Och just därför så skulle förmodligen inte ditt barn tala om för dig ifall det använde droger. Droger kommer alltid att gå att få tag på. Allt annat är naiva föreställningar och utopier.

 • Roger_persson

  Portugal har avkriminaliserat droger, bla heroin.

  Det som hände var att missbruket minskade avsevärt, istället för att dela ut hårda straff så får missbrukare hjälp och sjukvård, polisen ger ut uppgifter hur man söker hjälp istället för att gripa personer.
  Missbrukare blir inte längre utstötta ur samhället.

  Det fungerar utmärkt, ni som tror att det skulle bli värre om det är lagligt kan sätta er ner och läsa om Portugals strategi och vad dom har kommit fram till för resultat där.
  Jämför helst med knark-krigen i Mexiko där man valt att gå hårdare och dela ut hårdare straff, det är riktningen vi går mot om vi fortsätter att förbjuda och straffa istället för att tillåta och hjälpa.
  /ROGER

 • Dannebanne

  Hur kan ni lita på experter när dom inte ens har använt drogerna för att veta vad dom gör? Jag själv har suttit i missbruk och politiken vi har nu är nog den sämsta i hela världen. En missbrukare får inte hjälp, utan blir jagad och jag personligen tycker att cannabis ska avkriminaliseras och att det ska bli skärpta alkhollagar. Jag vet vilka det är som sitter i expertpanelen också, dom är hjärntvättade idioter som spårar och festar loss och beter sig väldigt fult av mängderna alkohol dom dricker när dom är lediga. När jag missbrukade fick jag ingen hjälp alls, jag blev jagad och trakasserad i flera år. 

  • gäst

   Hur kan du försvara drogen om du haft såna problem pga av dem?????

Man död i skoterolycka

Man död i skoterolycka

UPPDATERAD Vännerna påbörjade hjärt- och lungräddning. ?

Vill att försäljning stoppas

Överklagar: Vill att försäljning stoppas

Umeå Har överklagat Scharinska-försäljningen till Förvaltningsrätten. ?

Miljonmålet försvann

Miljonmålet försvann

Umeå  Brister i kommunens nya organisation ?

”Personalen behöver arbetsro”

”Personalen behöver arbetsro”

Umeå Hur lång tid ska vi ge det här experimentet? undrar oppositionsrådet Anders Ågren (M). ?

Alarmerande fynd i mjölksersättning

Alarmerande fynd
i mjölksersättning

Inrikes Innehåller cancerframkallande ämnen.

Lån från Alien ökar pulsen

Lån från Alien ökar pulsen

RECENSION När det tar fart blir det nagelbitaraction, menar VK:s recensent Nancy Bladfält. ?

Senaste nytt